Prospect Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă

Substanța activă: bortezomibum
Producator: S.C. Sindan-Pharma S.R.L.
Clasa ATC: [L01XX]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> alte citostatice
Bortezomib Actavis conţine substanţa activă denumită bortezomib, un aşa numit ”inhibitor proteozomal”. Proteozomii au un rol important în controlarea funcţiei şi creşterii celulelor. Interferând cu funcţia lor, bortezomib poate distruge celulele canceroase.

Indicații Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă:

Bortezomib Actavis este utilizat pentru tratamentul mielomului multiplu (un tip de cancer al măduvei osoase) la pacienţi cu vârsta peste 18 ani:
- administrat singur sau împreună cu medicamentele doxorubicină lipozomală pegylată sau dexametazonă la pacienţii a căror boală s-a agravat (progresiv) după ce li s-a administrat anterior un tratament şi la care transplantul de celule stem sanguine nu a dat rezultate sau la pacienţii care nu pot fi trataţi prin transplant de măduvă osoasă.
- în asociere cu medicamentele melfalan şi prednison, la pacienţii la care boala nu a fost tratată anterior şi care nu sunt eligibili pentru chimioterapie în doze mari asociată cu transplant de celule stem sanguine.
- în asociere cu medicamentul dexametazonă sau în asociere cu dexametazonă împreună cu talidomidă la pacienţii netrataţi anterior şi înainte de a li se administra chimioterapie în doză mare şi transplant de celule stem sanguine (ca tratament de inducţie).

Bortezomib Actavis este utilizat în tratamentul limfomului cu celule de mantă (un tipde cancer care afecteazăganglionii limfatici) la pacienții cu vârsta de 18 ani sau peste, în asociere cu medicamentele rituximab, ciclofosfamidă, doxorubicinăși prednison, la pacienţii care nu au fost trataţi anterior pentru boala diagnosticată și care nu sunt eligibili pentru transplant cu celule stem din sânge.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Bortezomib Actavis:
- dacă sunteţi alergic la bortezomib, bor, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi unele afecţiuni severe ale plămânilor şi inimii.

Administrare Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă:

Medicul va determina doza de Bortezomib Actavisîn funcţie de înălţimea şi greutatea dumneavoastră (suprafaţa corporală). Doza iniţială uzuală de Bortezomib Actavis este de 1,3 mg/m2 suprafaţă corporală, de două ori pe săptămână. Medicul dumneavoastră poate să modifice doza şi numărul total de cicluri de tratament, luând în considerare răspunsul dumneavoastră la tratament, la apariţia anumitor reacţii adverse şi în funcţie de de afecţiunile dumneavoastră preexistente (de exemplu probleme cu ficatul).

Mielom multiplu progresiv
Atunci când Bortezomib Actaviseste administrat singur, vi se vor administra intravenos 4 doze de Bortezomib Actavis în zilele 1, 4, 8 şi 11, urmate de o pauză de 10 zile fără tratament. Această perioadă de 21 de zile (3 săptămâni) corespunde unui ciclu de tratament.Vi se vor administra până la 8 cicluri de tratament (24 de săptămâni).

De asemenea, vi se poate administra Bortezomib Actavis împreună cu medicamentele doxorubicină lipozomalăpegylată sau dexametazonă.

Atunci când Bortezomib Actavis se administrează împreună cu doxorubicina lipozomală pegylată, vi se vaadministra Bortezomib Actavis intravenos sau subcutanat sub forma unui ciclu de tratament cu durata de 21 de zile, iardoxorubicina lipozomalăpegylată se administreazăîn doză de 30 mg/m2în ziua a 4-a a ciclului detratament de 21 de zile cu Bortezomib Actavis, sub forma unei perfuzii intravenoase după injecţia cuBortezomib Actavis. Vi se pot administra până la 8 cicluri (24 de săptămâni).
Atunci când Bortezomib Actavis se administreazăîmpreună cu dexametazona, vi se va administra intravenos sau subcutanat Bortezomib Actavis, sub forma unui ciclu de tratament cu durata de 21 zile iar dexametazona în dozăde 20 mg se administrează oral în zilele 1, 2, 4, 5, 8, 9, 11 şi 12 ale ciclului de tratament cu Bortezomib Actavis cu durata de 21 de zile.
Vi se pot administra până la 8 cicluri (24 de săptămâni).

Mielom multiplu netratat anterior
Dacă nu aţi mai fost tratat anterior pentru mielom multiplu, şi dumneavoastră nu întruniţi criteriile pentru efectuarea unui transplant de celule stem sanguine vi se va administra Bortezomib Actavis împreună cu alte două medicamente: melfalan şi prednison.

În acest caz, durata unui ciclu de tratament este de 42 de zile (6 săptămâni). Vi se vor administra 9 cicluri de tratament (54 de săptămâni).

- În ciclurile 1 până la 4, Bortezomib Actaviseste administrat de două ori pe săptămânăîn zilele 1, 4, 8, 11, 22, 25, 29 şi 32.
- În ciclurile 5 până la 9, Bortezomib Actaviseste administrat o dată pe săptămânăîn zilele 1, 8, 22 şi 29. Melfalanul (9 mg/m2) şi prednisonul (60 mg/m2) sunt administrate pe cale orală, şi se administreazăîn zilele 1, 2, 3 şi 4 ale primei săptămâni din fiecare ciclu de tratament.

Dacă nu aţi mai fost tratat anterior pentru mielom multiplu, şi dumneavoastră întruniţi criteriile pentru efectuarea unui transplant de celule stem sanguine vi se va administra intravenos Bortezomib Actavisîmpreunăcu medicamentele dexametazonă sau dexametazonăşi talidomidă ca tratament de inducţie.

Atunci când Bortezomib Actavis se administreazăîmpreună cu dexametazona, vi se va administra intravenos Bortezomib Actavis, sub forma unui ciclu de tratament cu durata de 21 zile şi dexametazonăîn dozăde 40 mg se administrează oral în zilele 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10 şi 11 ale ciclurilor de tratament cuBortezomib Actavis cu durata de 21 de zile.
Vi se vor administra 4 cicluri de tratament (12 săptămâni).

Atunci când Bortezomib Actavis se administrează împreună cu talidomida şi dexametazona, durata unui ciclu de tratament este de 28 zile (4 săptămâni).
Dexametazona 40 mg se administrează oral în zilele 1, 2, 3, 4, 8, 9, 10 şi 11 ale ciclului de tratament cu Bortezomib Actavis cu durata de 28 de zile, iar talidomida se administrează oral în doza de 50 mg pânăînziua 14 a primului ciclu, iar dacă este tolerată, doza este crescută la 100 mg în zilele 15-28, iar ulteriorpoate fi crescută suplimentar la 200 mg pe zi începând cu al doilea ciclu de tratament. Vi se voradministra până la 6 cicluri de tratament (24 săptămâni).

Limfom cu celule de mantă netratat anterior
Dacă nu ați fost tratat înainte pentru limfomul cu celule de mantă, Bortezomib Actavisvi se va administra intravenosîmpreună cu medicamentele rituximab, ciclofosfamidă, doxorubicinăși prednison. Bortezomib Actavis se administrează intravenos în zilele 1, 4, 8 și 11, urmate de o "perioadă de pauză", fărătratament. Durata unui ciclu de tratament este de 21 zile (3 săptămâni). Vi se pot administra până la 8 cicluri de tratament (24 săptămâni).
Următoarele medicamente se administreazăîn ziua 1 a fiecărui ciclu de 21 de zile de tratament cu Bortezomib Actavis, sub formă de perfuzii intravenoase:
Rituximab la doza de 375 mg/m2, ciclofosfamidă la doza de 750 mg/m2 și doxorubicină la doza de 50 mg/m2.Prednison se administrează oral la doza de 100 mg/m2în zilele 1, 2, 3, 4 și 5 a ciclului de tratament cuBortezomib Actavis.

Cum se administrează Bortezomib Actavis
Acest medicament este numai pentru administrare intravenoasă sau subcutanată. Bortezomib Actavisvi se va administra de către un medic cu experienţăîn utilizarea medicamentelor citotoxice.
Pulberea de Bortezomib Actavis trebuie dizolvatăînainte de administrare. Acest lucru va fi făcut de un cadru medical. Soluţia astfel obţinutăse injectează într-o venă sau sub piele. Injecția în venăeste rapidă și durează 3-5 secunde.Injecția sub piele se administrează fie la nivelul coapsei, fie în abdomen.

Dacă vi se administrează mai mult Bortezomib Actavis decât trebuie
Având în vedere că acest medicament vă este administrat de un medic sau asistentă medicală, este puţin probabil să vi se adminstreze mai mult. În cazul improbabil al unei supradoze, medicul dumneavoastrăvă va monitoriza pentru apariţia reacţiilor adverse.

Compoziție Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă:

- Substanţa activăeste bortezomib. Fiecare flacon conţine bortezomib 3,5 mg (sub formă de ester manitol boronic).

- Celălalt component este manitol (E 421).
Reconstituire intravenoasă:
După reconstituire, 1 ml de soluţie pentru administrare intravenoasă conţine bortezomib 1 mg.

Reconstituire subcutanată:
După reconstituire, 1 ml de soluţie pentru administrare subcutanată conţine bortezomib 2,5 mg.

Precauții:

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre punctele de mai jos este valabil în cazul dumneavoastră:
- număr scăzut de globule roşii sau globule albe (anemie sau neutropenie).
- probleme de sângerare şi/sau un număr scăzut de trombocite (trombocitopenie).
- diaree, constipaţie, greaţă sau vărsături
- tensiune arterială mică, în special la ridicarea în picioare (cu simptome cum sunt leşin, ameţeli sau somnolență), în antecedente sau în timpul tratamentului cu Bortezomib Actavis
- probleme cu rinichii
- probleme hepatice moderate până la severe
- amorţeli, furnicături, senzație de arsură, slăbiciunesau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor (neuropatie periferică)
- probleme cu inima sau cu tensiunea arterială
- probleme cu plămânii, cum ar fi respiraţie dificilă sau tuse
- convulsii
- Herpes-zoster, cunoscut și ca zona zoster (erupție dureroasă la nivelul pielii extinsă pe întregul corp sau în jurul ochilor)
- simptome ale așa-numitului sindrom de liză tumorală, cum sunt crampe musculare, slăbiciune musculară, confuzie, pierdere a vederii sau tulburări de vedere şi dificultăţi la respiraţie
- dureri de cap, convulsii, confuzie, modificări ale statusului mental, pierdere a vederii și tensiune arterială mare. Acestea pot fi simptome ale unei afecțiuni neurologice numite sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă
- pierdere a memoriei, probleme de gândire, dificultăţi la mers sau pierdere a vederii. Acestea potfi semne ale unei infecţiei rare, dar severe la nivelul creierului, numită leucoencefalopatie multifocală progresivă (LMP) şi medicul dumneavoastrăvă poate recomandateste suplimentare şi supraveghere.

Înainte de tratamentul cu Bortezomib Actavisşi pe perioada acestuia, va trebui să faceţi în mod regulat analize ale sângelui pentru a verifica numărul de celule din sânge.

Dacă aveţi limfom cu celule de mantăşi luaţi un medicament numit rituximab împreună cu Bortezomib Actavis trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră:
- dacă credeţi că aveţi infecţie cu virus hepatitic sau dacă aţi avut în trecut. În cazurirare, pacienţii care au avut hepatită B pot prezenta o revenire a hepatitei, care poate fi letală. Dacăaveţi antecedente de infecţie cu virusul hepatitei B veţi fi evaluat cu atenţie de medicul dumneavoastră pentru depistarea semnelor de hepatită B activă.

Înainte de a începe tratamentul cu Bortezomib Actavis, trebuie să citiţi prospectele tuturor medicamentelor care vi se administrează în asociere cu Bortezomib Actavis, pentru informaţii despre aceste medicamente. Atunci când se administrează în asociere cu talidomidă este necesară o atenţie deosebită pentru depistarea sarcinii şi necesitatea de prevenire a sarcinii (vezi pct. Sarcina şi alăptarea).

Copii şi adolescenţi
Bortezomib Actavis nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi, deoarece nu se cunoaşte cum îi va afecta medicamentul.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Bortezomib Actavis poate determina oboseală, ameţeli, leşin sau vedere înceţoşată. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje dacă aveţi astfel de reacţii adverse; chiar dacă nu aveţi astfel de reacţii, trebuie totuşi să fiţi prudent.

Reacții adverse ale Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Unele din aceste reacţii pot fi grave.

Dacă vi se administrează Bortezomib Actavis pentru mielom multiplu sau limfom cu celule de mantă, spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre simptomele următoare:
- crampe musculare, slăbiciune musculară
- confuzie, pierdere a vederii sau tulburări de vedere, orbire, convulsii, dureri de cap
- dificultăţi la respiraţie, umflare a picioarelor sau modificări ale ritmului bătăilor inimii, creştere a tensiunii arteriale, oboseală, leşin
- tuseşi dificultăţi la respiraţie sau senzaţie de apăsare în piept.

Tratamentul cu Bortezomib Actavis poate fi asociat foarte frecvent cu o scădere a numărului de globule roşii şi albe şi a numărului de trombocite din sânge. De aceea, înainte de tratamentul cu Bortezomib Actavis și în timpul acestuia trebuie să vă faceți periodic analize de sânge pentru a vă verifica numărul de celule din sânge. Se poate să aveţi o reducere a numărului de
- trombocite şi de aceea puteţi fi mai predispus la vânătăi sau sângerări, fără o leziune evidentă (de exemplu sângerări la nivelul intestinelor, stomacului, gurii sau gingiilor sau sângerări la nivelul creierului sau ficatului)
- globule roşii, care poate determina anemie cu simptome cum sunt obosealăşi paloare
- globule albe, şi de aceea puteţi fi mai predispus la infecţii sau la simptome asemănătoare gripei.

De asemenea, tratamentul cu Bortezomib Actavis poate determina dezechilibre ale componentelor sângelui (de exemplu electroliți).Aceste modificări sunt vizibile la testele de sânge.

Dacăvi se administreazăBortezomib Actavis pentru tratamentul mielomului multiplu, reacţiile adverse ce potsă apară sunt enumerate mai jos:

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
- sensibilitate, amorţeli, furnicături sau senzaţie de arsură la nivelul pielii, durere la nivelul mâinilor sau picioarelorca urmare a leziunilor nervoase.
- scăderea numărului de plachete, globule roşii și/sau globule albe din sânge (vezi mai sus).
- febră
- greaţă sau vărsături, pierdere a poftei de mâncare
- constipaţie cu sau fără balonare (poate fi severă)
- diaree; dacă aceasta se întâmplă, este important să beţi mai multă apă decât în mod obişnuit. Este posibil ca medicul dumneavoastrăsă vă prescrie un alt medicament pentru a trata diareea
- oboseală (fatigabilitate), senzaţie de slăbiciune
- dureri musculare, dureri osoase

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- tensiune arterială mică, scădere bruscă a tensiunii arteriale când vă ridicaţi în picioare, ce poate duce la leşin
- tensiune arterială mare
- scădere a funcţiei rinichilor
- durere de cap
- stare generală de rău, dureri, ameţeli, delir sau senzaţie de slăbiciune sau pierderea conştienţei
- frisoane
- infecţii, inclusiv pneumonie, infecţii respiratorii, bronşită, infecţii micotice, tuse, boală asemănătoare gripei
- herpes-zoster, numit și zona zoster (erupție dureroasă pe piele, răspândită pe întreg corpul sau în jurul ochilor)
- infecție cu virusul Herpes simplex (vezicule pe piele sau herpes labial)
- respiraţie dificilă
- diferite tipuri de erupţii trecătoare pe piele
- mâncărimi ale pielii, noduli pe piele sau piele uscată
- înroşirea feţei sau spargerea vaselor mici de sânge de la nivelul pielii
- înroşire a pielii
- deshidratare
- senzaţie de arsură în capul pieptului, balonare, eructație, flatulență, dureri destomac, sângerare la nivelul intestinelor sau stomacului
- afecţiuni ale ficatului
- dureri la nivelul gurii sau buzelor, uscăciune a gurii, ulceraţii la nivelulmucoasei gurii sau dureri în gât
- scădere în greutate, pierdere a gustului
- crampe musculare, spasme musculare, slăbiciune musculară, dureri la nivelul membrelor
- vedere înceţoşată
- infecţii ale stratului exterior al ochiului şi a suprafeţei interioare a pleoapelor (conjunctivită)
- sângerări de la nivelul nasului
- dificultăţi sau probleme de adormire, anxietate, modificări ale dispoziţie, senzație de somnolență și indiferență (letargie)
- umflături ale corpului, inclusiv în jurul ochilor şi în alte zone ale corpului

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
- insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, durere toracică, disconfort toracic, bătăi rapide sau lente ale inimii
- inflamaţie a unei vene, cheaguri de sânge în vene şi plămâni
- probleme de coagulare a sângelui
- probleme ale circulaţiei sângelui
- inflamaţie a învelişurilor inimii sau acumulare de lichid în jurul inimii
- infecţii, inclusiv infecţii ale tractului urinar, gripă, infecţii cu virusul herpetic, infecţii la nivelul urechiişi celulită
- scaune cu sânge sau hemoragii la nivelul mucoaselor, de exemplu mucoasa din interuiorul gurii, mucoasa vaginală
- afecţiuni vasculare cerebrale
- convulsii, căderi, tulburări de mişcare, senzaţii anormale sau modificate sau diminuate (pipăit, auz, gust, miros), dereglare a atenţiei, tremurături, spasme
- migrenă
- artrită, inclusiv inflamaţie a articulaţiilor degetelor de la mâini, picioare şi a maxilarului
- dureri lombare și la nivelul picioarelor, senzație neplăcută la nivelul picioarelor
- tulburări care afectează plămânii, împiedicând corpul să primească suficient oxigen. Unele dintre acestea includ dificultăţi la respiraţie, respiraţie dificilă, respiraţie dificilăîn absenţa efortului, respiraţie care devine superficială, dificilă sau se opreşte, respiraţie şuierătoare (wheezing)
- sughiţuri, tulburări de limbaj, secreții nazale
- producere a unei cantităţi mai mari sau mai mici de urină (afectare a funcţiei renale), eliminare dureroasă a urinei sau prezenţa de sânge/proteine în urină, retenţie de lichide
- modificare a nivelului de conştienţă, confuzie, modificări ale statusului mental, neliniște, vedere sau auzire a unor lucruri care nu există în realitate (halucinații), tulburări de memorie sau pierdere a memoriei
- hipersensibilitate
- pierdere a auzului, surditate sau zgomote în urechi, disconfort la nivelul urechii
- dereglări hormonale care pot afecta absorbţia sării şi a apei
- glanda tiroidă hiperactivă
- valori anormale ale hormonului cortizol, care determină creștere rapidă în greutate, în special la nivelul trunchiului și al feței (sindrom Cushing)
- imposibilitatea de a produce cantităţi suficiente de insulină sau rezistenţă la concentraţiile normale de insulină
- ochi iritaţi sau inflamaţi, lăcrimare în exces, durere oculară, senzaţie de uscăciune la nivelul ochilor, infecţii oculare, scurgere a unor secreţii din ochi, tulburări de vedere, sângerări la nivelul ochilor
- mărirea în volum a ganglionilor limfatici
- rigiditate articulară sau musculară, senzaţie de greutate, durere la nivelul zonei inghinale
- cădere a părului şi textură anormală a părului
- reacţii alergice
- înroşire sau durere la locul injectării
- durere la nivelul gurii
- infecţii sau inflamaţii la nivelul gurii, esofagului, stomacului şi intestinelor, uneori asociate cu dureri sau sângerări, ulcerații la nivelul gurii, mişcări slabe ale intestinului (inclusiv blocaj), sângerări gingivale, limbă încărcată, disconfortabdominal sau esofagian, dificultăţi la înghiţire, vărsături cu sânge
- infecţii ale pielii
- infecţii bacteriene şi virale
- infecţie dentară
- inflamaţie a pancreasului, obstrucţie a canalului biliar
- dureri genitale, probleme cu obţinerea unei erecţii
- creştere în greutate
- sete
- hepatită
- afecţiuni la nivelul locului de injectare sau asociate cu dispozitivul de injectare
- deterioare a stării generale de sănătate
- umflare e feței
- senzație de frig
- înroșire a pielii
- mers anormal
- reacţii şi afecţiuni ale pielii (care pot fi severe şi pot pune viaţa în pericol), ulceraţii ale pielii
- transpirație accentuată, transpirații nocturne
- vânătăi, căzături şi răniri
- inflamaţii sau sângerări la nivelul vaselor de sânge care pot apare ca puncte roşii sau purpurii, de mici dimensiuni (de obicei la nivelul membrelor inferioare) până la pete cu aspect de vânătaie la nivel subcutanat sau tisular
- afecţiune cerebrală severă, reversibilă, care include convulsii, tensiune arterială mare, dureri de cap, oboseală, confuzie, orbire sau alte probleme de vedere.

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- probleme la nivelul inimii ce includ infarct miocardic, angină pectorală
- înroşire a feţei - modificări ale culorii venelor
- inflamaţie a nervilor spinali
- probleme la nivelul urechii, sângerare din ureche
- activitate scăzută a glandei tiroide
- sindrom Budd-Chiari (simpomele clinice cauzate de blocajul venelor hepatice)
- modificări sau funcţie anormală a intestinelor
- sângerări la nivelul creierului
- inflamație a creierului
- întrerupere a fluxului de sânge de la nivelul creierului
- paralizie
- acumulare de lichid și umflare a corpului, în special în brațe sau picioare
- tumori maligne sau benigne
- colorare în galben a ochilor şi pielii (icter)
- reacţie alergică gravă (şoc anafilactic) ale cărei semne pot include dificultăţi la respiraţie, dureri în piept sau presiune la nivelul pieptului, şi/sau senzaţie de ameţeală/leşin, mâncărimi severe ale pielii sau umflături pe piele, umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care pot provoca dificultăţi la înghiţire, colaps
- afecţiuni la nivelul sânului
- scurgeri vaginale
- inflamaţii genitale
- durere în zona pelviană
- imposibilitatea de a tolera consumul de alcool etilic
- scădere a greutăţii corporale
- creştere a poftei de mâncare
- fistulă
- acumulare de lichid la nivelul articulaţiilor
- chisturi la nivelul învelişului articulaţiilor (chisturi sinoviale)
- fracturi
- distrugere a fibrelor musculare care duce la alte complicaţii
- inflamaţie a ficatului, sângerări la nivelul ficatului
- cancer la nivelul rinichiului
- iritație a vezicii urinare
- afecţiune a pielii de tip psoriazis
- cancer de piele
- paloare a pielii
- creştere a numărului de trombocite sau de limfocite (un tip de globule albe) din sânge
- reacţii anormale la transfuziile de sânge
- pierdere parţială sau totală a vederii
- gânduri suicidare, boală psihică legată de stress (tulburare de acomodare), dezorientare
- scădere a libidoului
- salivare în exces
- ochi umflaţi
- inflamație a glandelor lacrimale
- sensibilitate la lumină
- vederea unor puncte luminoase
- respiraţie rapidă
- durere la nivelul rectului
- calculi biliari
- hernie
- răniri
- unghii fragile sau subţiri
- transpirații reci
- depozite anormale de proteine în organele vitale
- comă
- ulcere intestinale
- insuficienţă multiplă de organe
- deces

Dacăvi se administrează Bortezomib Actavis împreună cu alte medicamente pentru tratamentul limfomului cu celule de mantă, reacțiile adverse care pot să apară sunt enumerate mai jos:

Reacții adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
- pneumonie
- scădere a poftei de mâncare
- sensibilitate, amorțeală, furnicături sau senzație de arsură la nivelul pielii, sau dureri la nivelul mâinilor sau picioarelor determinate de leziuni la nivelul nervilor
- greață și vărsături
- diaree
- ulcerații la nivelul gurii
- constipație
- dureri musculare, dureri osoase
- căderea părului și textură anormală a părului
- oboseală, senzație de slăbiciune
- febră

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- zona zoster (localizată inclusiv în jurul ochilor sau răspândită pe corp)
- infecții cu virus herpetic
- infecții bacteriene și virale
- infecții respiratorii, bronșită, tuse cu flegmă, simptome asemanatoare gripei
- infecții fungice
- hipersensibilitate (reacție alergică)
- incapacitate de a produce suficientă insulină sau rezistenţă la valori normale de insulină
- retenție de lichide
- dificultate la adormire sau probleme de somn
- pierdere a conştienţei
- alterare a nivelului de conștiență, confuzie
- senzație de amețeală
- creștere a frecvenţei bătăilor inimii, tensiune arterială mare, transpirație,
- tulburări de vedere, vedere încețoșată
- insuficiență cardiacă, infarct miocardic, durere în piept, disconfort toracic, bătăi rapide sau lente ale inimii
- tensiune arterială mare sau mică
- scădere bruscă a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, ce poate duce la leșin
- dificultăţi de respirație la efort
- tuse
- sughiţ
- ţiuit în urechi, disconfort la nivelul urechii
- sângerare la nivelul intestinelor sau stomacului
- arsuri la nivelul stomacului
- dureri bucale, dureri în gât
- dureri de stomac, balonare
- dificultăţi la înghițire
- infecție sau inflamație a stomacului și intestinelor
- dureri de stomac
- dureri la nivelul gurii sau buzelor, durere în gât, afte în interiorul gurii
- modificare a funcției hepatice
- mâncărimi ale pielii
- înroșire a pielii
- erupții pe piele
- spasme musculare
- dureri musculare, dureri osoase
- infecție a tractului urinar
- durere la nivelul membrelor
- umflare a corpului, ce include ochii și alte părți ale corpului
- frisoane
- înroșire și durere la locul injectării
- stare generală de rău
- scădere în greutate
- creștere în greutate

Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
- hepatită
- reacție alergică severă (reacție anafilactică) ale cărei semne pot include dificultăţi la respiraţie, dureriîn piept sau senzație de apăsare în piept, și/sau senzație de amețeală/leșin, mâncărimi severe la nivelul pielii sau umflături pe piele, umflare a feței, buzelor, limbii și/sau gâtului, ce poate determina dificultăți la înghițire, colaps
- tulburări de mișcare, paralizie, spasme musculare, convulsii
- vertij
- pierdere a auzului, surditate
- tulburări ce afectează plămânii şi împiedică corpul să se oxigeneze suficient. Unele dintre acestea includ dificultăți la respirație, scurtare a respirației, dificultăți la respirație în absenţa efortului, respirație ce devine superficială, dificilă sau se oprește, respirație șuierătoare
- cheaguri de sânge în plămâni
- colorarea în galben a ochilor și a pielii (icter)

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http:/www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar puteasă luați orice alte medicamente.
În special, spuneţi medicului dumneavoastră dacă folosiţi medicamente ce conţin oricare dintre următoarele substanţe active:
- ketoconazol, folosit în tratamentul infecţiilor fungice
- ritonavir, utilizat în tratamentul infecţiei HIV
- rifampicină, un antibiotic folosit în tratamentul infecţiilor bacteriene
- carbamazepină, fenitoină sau fenobarbital folosite în tratamentul epilepsiei
- sunătoare (Hypericum perforatum) folosităîn tratamentul depresiei şi în alte afecţiuni
- antidiabetice orale

Administrarea de Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să utilizaţi Bortezomib Actavis dacă sunteţi gravidă, decât dacă este absolut necesar.

Atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să utilizeze măsuri contraceptive eficiente în timpul tratamentului cuBortezomib Actavisşi timp de 3 luni dupăîntreruperea tratamentului. Dacă, în pofida acestor măsuri, se întâmplăsă rămâneţi gravidă, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să alăptaţi în timp ce utilizaţi Bortezomib Actavis. Dacă doriţi să reîncepeţi alăptarea după terminarea tratamentului, trebuie să discutaţi acest lucru cu medicul dumneavoastră pentru a vă spune când este sigur să reîncepeţi.

Talidomida determină malformaţii congenitale şi deces al fătului. Atunci când Bortezomib Actavis se administreazăîmpreună cu talidomida, trebuie să urmaţi programul de prevenție a sarcinii dezvoltat pentru talidomidă (a se citi prospectul pentru talidomidă).

Prezentare ambalaj:

Bortezomib Actavis3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă este o pulbere sau un aglomerat de culoare albăpână la aproape albă.

Fiecare cutie de Bortezomib Actavis conţine un flacon din sticlăincoloră de tip I, cu capacitatea de 10ml, prevăzut cu dop din caucic bromobutilic, sigilat cu capsă din aluminiu, cu disc din polipropilenă, conținând bortezomib 3,5 mg. Flaconul poate fi sau nu acoperit cu un înveliș protector.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe flacon şi pe cutie, după EXP.

Păstrați flaconul în ambalajul original pentru a fi protejatde lumină.

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Soluţia reconstituită trebuie utilizată imediat după preparare. Dacă soluţia reconstituită nu este utilizată imediat, timpul şi condiţiile de păstrare înaintea utilizării constituie responsabilitatea utilizatorului. Totuşi, soluţia reconstituită este stabilă timp de 8 ore la 25°C, păstratăîn flaconul original şi/sau într-o seringă, iar durata totală de păstrare a medicamentului reconstituit nu trebuie să depăşească 8 ore înainte de administrare.

Bortezomib Actaviseste de unică folosinţă. Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale
Alte medicamente cu substanța activă bortezomibum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Bortezomib Actavis 3,5 mg pulbere pentru soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.