Prospect Peteha 250 mg comprimate filmate

Substanța activă: protionamidum
Producator: SW Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [J04AD]: >> >> >>
Peteha este un medicament utilizat pentru tratarea tuberculozei, a bolilor cauzate de micobacterii atipice și lepră.

Indicații Peteha 250 mg comprimate filmate:

Peteha este luat
- în tratamentul tuturor formelor și etapelor tuberculozei pulmonare și extrapulmonare, ca medicament de linia a doua în cazurile de rezistență multidrog dovedită a agenților patogeni la medicamentele de primă linie,
- în tratamentul bolilor care sunt cauzate de așa-numitele micobacterii non-tuberculoase,
- în tratamentul leprei în domeniul regimurilor de terapie modificată.

Peteha este întotdeauna aplicat în combinație cu alte medicamente eficiente împotriva agentului patogen și numai dacă a fost dovedită sensibilitatea agentului patogen la protionamidă.

Contraindicații:

Nu luați Peteha
- dacă sunteți hipersensibil (alergic) la protionamidă, Suset Yellow FCF sau la unul dintre celelalte excipienți de Peteha
- dacă aveți o boală hepatică severă sau o inflamație acută a ficatului (hepatită),
- dacă știți că suferiți de convulsii cerebrale (convulsii cerebrale) sau psihoze,
- în timpul sarcinii și alăptării (vezi Secțiunea „Sarcina și alăptarea”).

Administrare Peteha 250 mg comprimate filmate:

Luați întotdeauna Peteha exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Consultați medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Dacă nu este prescris în mod diferit de către medicul dumneavoastră, doza recomandată pentru tratamentul tuberculozei și în bolile cauzate de micobacterii atipice sunt următoarele:

Adulți:
Doza de protionamidă depinde de greutatea corpului. Adulților li se administrează o doză zilnică de 15 mg / kg greutate corporala.
Nu trebuie depășită o doză zilnică maximă de 1000 mg.
Numărul de tablete filmate într-o doză de 15 mg PTH / kg greutate corporală poate fi observat din tabelul următor. Doza maximă zilnică nu trebuie depășită.

Greutate corporala [kg] → Doza zilnica în [mg] → Numărul zilnic de comprimate filmate Peteha
≤25 → 250 → 1
25 → 375 → 1 ½
30 → 450 → 2
35 → 525 → 2
40 → 600 → 2 ½
45 → 675 → 2 ½
50 → 750 → 3
55 → 825 → 3 ½
60 → 900 → 3 ½
65 → 975 → 4
≥ 70 → 1000 → 4

Dacă Peteha este administrat cu izoniazidă, în timpul terapiei combinate, doza zilnică de Peteha trebuie redus la jumătate. Doza maximă zilnică nu trebuie să depășească 500 mg protionamidă (echivalent cu 2 comprimate filmate Peteha).

Copii:
În funcție de greutatea lor corporală, copiilor li se administrează 7,5 - (15) mg PTH / kg greutate corporală ca doză zilnică.
Doza maximă zilnică nu trebuie să depășească 500 mg protionamidă.

Dozarea în cazurile de funcție renală afectată:
Pacienților cu o rată de filtrare glomerulară (GFR) sub 30 ml / min și pacienți cu dializă li se administrează 250 -
Depindeau zilnic de 500 mg protionamidă (echivalent cu 1 până la 2 comprimate filmate Peteha) greutate corporala. La pacienții cu o afectare severă a funcției renale, nivelurile de activ substanța din sânge trebuie monitorizată și doza adaptată dacă este necesar.

Tratamentul leprei:
În tratamentul leprei Peteha se aplică în cadrul regimurilor de terapie modificată în conformitate cu recomandările de dozare menționate.

Mod de administrare
Utilizare orală
Luați o doză zilnică totală de Peteha determinată pentru dumneavoastră ca o singură doză în timpul unei mese sau în scurt timp înainte de a merge la culcare. Conștientizarea efectelor secundare, în special a afecțiunilor gastro-intestinale, poate duce la atenuarea acestora.
Peteha este un medicament secundar (medicament de rezervă) pentru tratamentul tuberculozei și bolilor cauzate de așa-numitele micobacterii omniprezente (atipice). Se administrează întotdeauna cu alte medicamente antimicobacteriene ca parte a terapiei combinate dacă sensibilitatea agentului patogen la substanța activă este cunoscută. Alegerea regimului de terapie depinde de depistarea sensibilității patogenului. Pentru tratamentul leprei, protionamida este utilizată în sfera unui regim de terapie modificată.

Durata de utilizare
Tratamentul tuberculozei:
Peteha trebuie aplicat întotdeauna în combinație cu alte medicamente antimicobacteriene. In caz de tuberculoza, este recomandată aplicarea într-o terapie combinată de 3 până la 4 ori în faza inițială și continuarea cu o cantitate redusă în faza de continuitate.
Durata terapiei depinde de regimul de tratament ales. Poate să dureze de la 9 luni până la 2 ani.

Tratamentul leprei:
Durata terapiei depinde de regimul de tratament ales.
Vă rugăm să consultați medicul sau farmacistul dacă aveți impresia că efectul Peteha este prea mare puternic sau nu suficient de puternic.

Dacă luați mai mult Peteha decât ar trebui
Dacă ați luat accidental mai mult Peteha, efectele secundare menționate pot deveni mai accentuate. Contactați imediat medicul dumneavoastră dacă suspectați că au luat o supradoză pentru a putea decide cu privire la măsurile necesare în conformitate cu prevederile gravitatea cazului, dacă este necesar.

Dacă uitați să luați Peteha
Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă încetați să luați Peteha
Agenții patogeni (micobacterii) pot deveni rezistenți la medicament ca urmare a absorbției neregulate și / sau întreruperea prematură a tratamentului. Acest lucru vă pune în pericol șansa de recuperare și are efecte negative asupra opțiunilor ulterioare de tratament.

Dacă aveți întrebări suplimentare cu privire la utilizarea medicamentului, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Compoziție Peteha 250 mg comprimate filmate:

- Substanța activă este protionamidă. Un comprimat filmat Peteha conține protionamidă 250 mg.
- Celelalte componente sunt: ​​croscarmeloză sodică, copovidonă, crospovidonă, stearat de magneziu, siliciu coloidal anhidru, macrogol 6000, hipromeloză, celuloză microcristalină, dioxid de titan (E171), Galben Amurg (E110), lactoză monohidrat.

Precauții:

Aveți grijă deosebită cu Peteha:
- din cauza acțiunii protionamidei care dăunează ficatului și altor agenți combinativi posibili administrat în domeniul de aplicare al regimului de terapie ales. Monitorizarea atentă a parametrilor de funcționare a ficatului este necesară. Aceste valori trebuie verificate înainte de începerea tratamentul și la intervale regulate ulterior.
- dacă consumi alcool în mod regulat. În cazul consumului regulat de alcool, beneficiul tratamentul cu Peteha trebuie cântărit împotriva riscurilor. Rețineți că toleranța la alcool este redus în timpul tratamentului cu Peteha. Trebuie să vă abțineți de la consumul de alcool în timpul tratamentului cu Peteha.
- dacă aveți diabet. Nivelul glicemiei trebuie monitorizat la intervale scurte de timp. Ajustare nivelul glicemiei poate fi mai dificil în timpul tratamentului cu Peteha.
- dacă dezvoltați reacții cutanate, în special atunci când membranele mucoase sunt implicate. Aceste pot fi reacții adverse cu semne similare cu pelagra, care sunt cauzate de o deficiență de acid nicotinic și vitamina B. Trebuie considerate simptome de avertizare care ar trebui, în mod normal, să ducă la încetarea tratamentului cu Peteha.
- dacă suferiți de depresie sau de alte boli psihiatrice sau de afectare gravă a rinichilor, doza trebuie ajustată în consecință.
- dacă s-a constatat că aveți gastrită acută, un ulcer stomacal sau un ulcer al duodenului sau dacă tușești sânge.
- dacă știți că aveți o tulburare de coagulare a sângelui. S-a observat pariția foarte rară a unui efect asupra protrombinei și fibrinogenului.

Copii
Trebuie respectate recomandările specifice pentru doză la copii.

Atenționări:

Conducerea și folosirea utilajelor
Chiar și atunci când ați luat conform intenției, Peteha vă poate reduce capacitățile de reacție într-un asemenea grad încât, de exemplu, vă afectează capacitatea de a vă deplasa în siguranță în traficul rutier sau de a folosi mașini. Acest lucru este valabil pentru o măsură sporită în combinație cu consumul de alcool.

Peteha conține lactoză
Dacă medicul dumneavoastră a spus că aveți o intoleranță la unele zaharuri, contactați-vă medicul înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Peteha 250 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
S-a utilizat următoarea convenţie pentru exprimarea frecvenţei reacţiilor adverse:
Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane.
Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacții adverse posibile:
Tulburări ale sistemului sanguin și limfatic:
Tulburări ale globulelor roșii (anemie, methemoglobinemie), tulburări funcționale ale sângelui coagulare (hipoprotrombinemie și hipofibrinogenemie).

Tulburări ale sistemului imunitar:
Cazuri individuale : reacții alergice

Tulburări endocrine (hormonale):
Rare: creșterea țesuturilor glandelor mamare la bărbați (ginecomastia), tulburări ale ciclului menstrual la femei (dismenoree, amenoree), funcție redusă a glandei tiroide (hipotiroză)

Metabolism și tulburări nutriționale:
Rare: fluctuațiile glicemiei și reducerea nivelului de zahăr din sânge la diabetici

Tulburari psihiatrice:
Mai puțin frecvente: tulburări de concentrare, stări de confuzie, tulburări psihiatrice, cum ar fi depresia, excitație, psihoze
Cazuri individuale : tentative de suicid

Tulburări ale sistemului nervos:
Frecvente: amețeli, dureri de cap
Rare: convulsii, tulburări de somn
Deteriorarea nervului optic (Nervus opticus) cu vederea tulbure, paralizia mușchilor oculari și tulburări ale acuitatea vizuală (tulburări de cazare) au fost raportate.

Un sindrom umăr-mână în sensul unei algodistrofii (senzații dureroase în numeroase articulații) a fost, de asemenea, raportat.

În special după administrarea simultană de izoniazid, afecțiuni vizuale, boală inflamatorie a sistemul nervos (polineuropatii) cu tulburări de senzație (parestezie), slăbiciune musculară și tulburări ale cursului mișcării (ataxie) au fost raportate.

Tulburări oculare:
Vezi și Tulburări ale sistemului nervos.
Tulburări de vedere, printre altele, vedere dublă (diplopie)

Tulburări ale urechii și labirintului
Cazuri individuale: Pierderea auzului, zgomote de ureche (tinitus)

Tulburări respiratorii, toracice și mediastinale (zona centrală a toracelui):
Cazuri individuale: Tuse de sânge (hemoptiză)

Tulburări gastro-intestinale (stomac / tract intestinal):
Foarte frecvente : gust metalic sau sulfuros, uscăciunea gurii, dar și un flux salivar crescut, pierderea de pofta de mancare, emaciatie (anorexie), greata
Mai puțin frecvente: vărsături, arsuri la stomac, dureri abdominale, senzație de plinătate, diaree sau constipație, flatulență (meteorism)
Aceste reacții adverse dispar rapid și complet după întreruperea Peteha.
Toleranța poate fi îmbunătățită printr-o creștere treptată a dozei. O reducere a dozei și / sau combinația cu un agent împotriva greaței (antiemetic) s-a dovedit de asemenea benefică.
Umflarea glandei salivare (parotis) a fost raportată.

Tulburări hepatobiliare
O creștere a activității enzimei hepatice (transaminaze) este frecventă în terapia cu Peteha, în retragere după întrerupere, dar duce rar la o tulburare pronunțată a funcției hepatice cu icter (icterus). Efectul dăunător hepatic depinde decisiv de deteriorarea prealabilă a funcției hepatice (pt exemplu alcoolism, tulburări ale funcției hepatice post-hepatice) și este frecvent asociat cu alte medicamente care pot dăuna ficatului (izoniazidă, rifampicină, pirazinamidă).
Au fost raportate inflamații severe ale ficatului cu icter, deoarece are un caz individual de ficat eșec.

Afecțiuni ale pielii și țesutului subcutanat
Erupții cutanate (reacții asemănătoare cu pelagra), sensibilitate ușoară a pielii (fotodermatose), fisuri ale pielii (rhagades), inflamații ale mucoaselor orale (stomatită), acnee, inflamația buzelor (cheilitis), inflamația limbii (glossită), pierderea părului (alopecie).

Tulburări musculo-scheletice și de țesut conjunctiv
Durere articulară (artralgii), inflamații ale articulațiilor (artrită), slăbiciune musculară

Tulburări renale și urinare
Formarea pietrelor vezicii urinare (urolitiaza)

Galben Amurg (E110) poate provoca reacții alergice.


Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucureşti 011478 – RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: + 4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.

Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați sau ați luat recent orice alt medicament, chiar dacă acestea nu sunt medicamente pe bază de rețetă.

Efectul medicamentelor sau grupurilor de medicamente menționate mai jos poate fi influențat dacă sunt administrate concomitent cu Peteha.

Potențarea efectului, până la un risc crescut de efecte secundare:
- Pe parcursul regimului terapeutic pentru tratarea tuberculozei, caracterul aditiv al ficatului - Efectele dăunătoare ale medicamentelor individuale trebuie luate în considerare. Acest lucru în special
se aplică la combinația de Peteha cu izoniazidă, rifampicină și / sau pirazinamidă.
- De asemenea, atunci când Peteha și controlul hormonal al nașterii (contraceptive hormonale) sunt luate, a Trebuie să se țină seama de potențialul efect care dăunează ficatului.
- Efectele stimulative asupra sistemului nervos / efectele neurotoxice sunt îmbunătățite de administrarea de izoniazid și / sau medicamente care au efect asupra funcțiilor mentale, cum ar fi cycloserina sau terizidona. De asemenea, poate fi toleranța la alcool și medicamente cu efecte sedative fii redus.
- Consumul de alcool sporește efectul stimulator asupra sistemului nervos central.
- Peteha decelerează descompunerea izoniazidului și barbituricelor (medicamente cu un nivel central efect sedativ).

Peteha este influențat după cum urmează:
- Nivelurile de protionamidă în sânge sunt crescute prin administrarea de izoniazidă. prin urmare, doza de protionamidă trebuie redusă (vezi pct. 3. „Cum se administrează Peteha“).

Alte interacțiuni posibile:
- Doza de insulină sau agenți administrați oral pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge trebuie să fie redus.

Peteha cu mâncare și băutură
Nu trebuie să bei alcool în timpul tratamentului cu Peteha.

Administrarea de Peteha 250 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Înainte de a lua orice medicament, vă rugăm să consultați medicul sau farmacistul.

Sarcina:
Nu există informații adecvate pentru utilizarea protionamidei, substanța activă din Peteha, la gravide. În studiile efectuate pe animale, s-a observat un efect dăunător asupra rasei. Ca posibilitate de a nu poate fi exclus efectul dăunător de embrioni la om, medicul dumneavoastră vă poate prescrie Peteha dacă crede că este absolut necesar, cântărind toate riscurile (indicație vitală).

Alăptarea la sân
Nu se cunoaște dacă protionamida, substanța activă din Peteha, trece în laptele matern. Dacă medicul dumneavoastră consideră că tratamentul cu Peteha este absolut necesar în timpul hrănirii la sân, ar trebui să înțărcați copilul.

Prezentare ambalaj:

Peteha este un comprimat acoperită cu o formă rotundă, ușor convex de culoare portocalie, cu o linie de rupere pe una din fețe.

Peteha este disponibil în pachete de 50 și 100 de comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

Nu păstrați acest medicament la vedere și la îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister sau pe eticheta plasticului containerul și cutia pliante după „Data de expirare:”. Data de expirare se referă la ultima zi a acesteia lună.

Utilizați medicamentul în termen de 2 luni de la prima deschidere a recipientului de plastic. Păstrează recipientul bine închis.
Alte medicamente cu substanța activă protionamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Peteha 250 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Peteha 250 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.