Prospect PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.

Substanța activă: budesonidum
Producator: Astra
Clasa ATC: [R03BA]: aparatul respirator >> antiastmatice >> alte antiastmatice inhalante >> glucocorticoizi

Indicații PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.:

Astm bronsic care necesita tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi pentru controlul procesului inflamator al cailor respiratorii.

Contraindicații:

Hipersensibilitate in antecedente la budesonid.

Administrare PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.:

Dozarea de Pulmicort Turbuhaler se va face individualizat.

Terapia anterioara Doza de atac recomandata Doza maximrecomandata
Adulti Netratat cu steroiziGlucocorticosteroizi inhalatoriGlucocorticosteroizi orali 400 - 800 g zilnic400 - 800 g zilnic800 - 1600 g zilnic 1600 g zilnic1600 g zilnic1600 g zilnic
Copii peste 6 ani Netratat cu steroiziGlucocorticosteroizi inhalatoriGlucocorticosteroizi orali 400 g zilnic400 g zilnic400 - 800 g zilnic 800 g zilnic800 g zilnic800 g zilnic
Se va lua in considerare posibilitatea administrarii o data pe zi (dimineata sau seara) la acei pacienti adulti care necesita doze de 200 - 400 g budesonid zilnic. Daca apar simptome de deteriorare ale astmului, se vor mari frecventa administrarilor si doza zilnica.
Nota. Dupa ce s-a obtinut controlul astmului, este de preferat a se titra la toti pacientii doza minima eficienta. Pacienti care nu au fost tratati anterior cu glucocorticosteroizi: La pacientii care nu raspund adecvat la doza de atac, controlul astmului poate fi asigurat de doze mai crescute. Pacienti in tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi inhalatori: Daca in momentul trecerii acelor pacienti tratati anterior cu Pulmicort pMDI pe Pulmicort Turbuhaler astmul este bine controlat, exista posibilitatea reducerii dozei pana la jumatate din cea administrata anterior prin pMDI. De asemenea, in cazul pacientilor tratati anterior cu alte preparate inhalatorii pe baza de glucocorticosteroizi, in momentul trecerii pe Pulmicort Turbuhaler se poate lua in considerare o reducere a dozei, dar numai dupa ce initial pacientilor li s-a administrat doza echivalenta cu cea recomandata anterior. Pacienti in tratament de intretinere cu gluco-corticosteroizi orali: Administrarea de Pulmicort Turbuhaler face posibila inlocuirea sau chiar reducerea semnificativa a dozei de glucocorticosteroizi orali cu mentinerea sau imbunatatirea controlului astmului. Initial, Pulmicort Turbuhaler va fi administrat concomitent cu glucocorticosteroizi orali in dozele de intretinere recomandate. Dupa aproximativ o luna, doza orala va fi redusa gradat pana la nivelul minim posibil. Se recomanda cu vehementa intreruperea gradata a administrarii. In majoritatea cazurilor este posibila substituirea completa a tratamentului cu glucocorticosteroizi orali prin Pulmicort Turbuhaler. In timpul intreruperii administrarii, unii pacienti pot prezenta simptome sistemice ale reducerii de corticosteroizi. Daca apar fenomene ale insuficientei suprarenaliene, dozele sistemice de corticosterozi vor fi crescute temporar, urmand ca reducerea dozelor sa fie continuata mult mai lent. In perioada de stres sau de atacuri astmatice severe, pacientii pot necesita doze suplimentare de corticosteroizi sistemici.

Siguranta si eficienta administrarii in exces a dozelor recomandate de Pulmicort Turbuhaler nu a fost inca stabilita.

Compoziție PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.:

Budesonid 100 g/doza, 200 g/doza si 400 g/doza.

Precauții:

Pulmicort Turbuhaler nu este destinat tratamentului episoadelor acute de astm, situatie in care sunt recomandate bronho-dilatatoare inhalatorii cu durata scurta de actiune. Medicul va acorda atentie pacientilor la care tratamentul cu bronhodilatatoare inhalatorii cu durata scurta de actiune nu este eficient, sau daca necesita mai multe doze inhalate decat de obicei. In aceasta situatie trebuie luat in considerare tratamentul cu antiinflamatoare, de ex. doze mai mari de budesonid inhalator sau o cura de corticosteroizi orali. O atentie deosebita trebuie acordata pacientilor transferati de pe terapia cu glucocorticosterozi orali pe cea cu preparate inhalatorii. Pe perioada supresiei axului hipotalamo-hipofizar, pacientii pot prezenta semne si simptome ale insuficientei suprarenaliene in momentul traumatismelor, interventiilor chirurgicale, sau a infectiilor (in special gastro-enterita) sau a altor situatii asociate cu pierderi electrolitice severe.

Unii pacienti vor prezenta un anumit disconfort nespecific pe perioada intreruperii administrarii, ca de ex. dureri musculare si articulare. In general, se va suspecta un efect glucocorticosteroid insuficient in rarele cazuri in care apar simptome ca oboseala, cefalee, greturi si varsaturi. In aceste situatii sunt uneori necesare cresteri temporare ale dozei orale de glucocorticosteroid.
Substituirea unui tratament cu glucocorticosteroizi orali cu terapia inhalatorie, poate masca uneori alergiile, ca de ex. rinita si eczemele, controlate anterior cu medicatia pe cale sistemica. Aceste alergii vor fi controlate simptomatic cu un antihistaminic si/sau cu preparate topice. Farmacocinetica budesonidului administrat oral este afectata de o functie hepatica deficitara, fapt evidentiat de biodisponibilitatea sistemica crescuta. Oricum, acest fenomen are importanta minima in cazul administrarii de Pulmicort Turbuhaler, deoarece biodisponibilitatea sistemica dupa administrarea inhalatorie este mica. Se va acorda atentie deosebita pacientilor cu tuberculoza pulmonara.
Sarcina si alaptare: La animalele gestante, administrarea de budesonid determina, ca si alti glucocorticosteroizi, anomalii ale dezvoltarii fetale. La om, relevanta acestor fenomene nu a fost inca stabilita. Ca si in cazul tuturor medicamentelor, inainte de a administra budesonid in perioada de sarcina, se va stabili raportul dintre beneficiile pentru mama si riscurile pentru fat. Totusi, se va lua in considerare tratamentul astmului cu glucocorticosteroizi inhalatori datorita efectelor sistemice mai mici comparativ cu dozele antiastmatice echipotente ale altor preparate. Nu exista date cu privire la pasajul de budesonid in laptele matern.

Reacții adverse ale PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.:

Pot aparea urmatoarele reactii adverse: usoara iritatie a cavitatii faringiene, tuse si disfonie; candidoza cavitatii oro-faringiene; reactii de hipersensibilitate imediate sau tardive cu rash, dermatita de contact, urticarie, angioedem si bronhospasm; simptome psihiatrice ca nervozitate, stare de neliniste, depresie, sau tulburari comportamentale. Au fost raportate rare cazuri de hematoame cutanate dupa tratamentul cu glucocorticosteroizi inhalatori. In rare cazuri, preparatele inhalatorii pot provoca, prin mecanisme necunoscute, bronhospasm. Rareori, dupa administrarea de glucocorticosteroizi inhalatori pot aparea semne si simptome ale efectelor glucocorticosteroidiene sistemice, inclusiv hipofunctia glandei suprarenale; acestea sunt probabil dependente de doza, de timpul expunerii, tratamentul concomitent si anterior, si de sensibilitatea individuala.
Alte medicamente cu substanța activă budesonidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PULMICORT TURBUHALER, pulb. inhal. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.