Prospect RANITAL®, comprimate
Substanța activă: ranitidinum
Producator: Lek
Clasa ATC: [A02BA]:
tractul digestiv si metabolism >>
antiacide, antiulceroase, antiflatulente >>
medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >>
antagonisti ai receptorilor H2
Indicații RANITAL®, comprimate:
Ulcer gastric si duodenal (diagnosticate radiologic sau endoscopic); esofagita de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; conditii patologice de hipersecretie; sangerari ale tractului gastrointestinal superior datorate efectului peptic al sucului gastric (tratate numai pe cale parenterala).Contraindicații:
Nu s-au semnalat.Administrare RANITAL®, comprimate:
Comprimate: doza uzuala zilnica este de 300 mg, administrata fie printr-un comprimat de 150 mg dimineata si unul seara, sau printr-un singur comprimat de 300 mg la culcare. Durata tratamentului este de 4 pana la 8 saptamani. In cazuri grave, cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison, s-a practicat dozarea de pana la 6 g pe zi, iar terapia trebuie continuata atat cat este indicat clinic. Terapia de intretinere: 1 comprimat de Ranital de 150 mg la culcare pe o perioada de 6 pana la 12 luni pentru prevenirea recidivei ulcerului. Fiole: Injectiile cu Ranital sunt indicate pentru tratament in spitale la pacientii cu hipersecretie patologica, la care terapia pe cale orala nu a dat rezultate sau la care medicamentul nu se poate administra per os. Injectii intramusculare: 50 mg (2 ml) la fiecare 6-8 ore. Diluarea nu este necesara. Injectii intravenoase: 50 mg la fiecare 6-8 ore. Continutul unei fiole se dilueaza in solutie fiziologica salina, 5% glucoza sau alta solutie compatibila pana la volumul total de 20 ml. Injectarea se face in minimum 5 minute. Perfuzie intravenoasa: 50 mg la fiecare 6-8 ore. Continutul unei fiole se dilueaza in 100 ml solutie fiziologica, 5% glucoza sau alte solutii compatibile si se perfuzeaza timp de 15 minute. Se poate administra si in doza de 25 mg/ora timp de 2 ore, cu repetare la intervale de 6-8 ore. Doza maxima zilnica este de 400 mg. Odata cu trecerea la dieta normala, pacientul va continua tratamentul cu comprimate Ranital.Acțiune:
Ranitidina blocheaza receptorii histaminergici H2 si prin aceasta diminueaza secretia de acid gastric. Datorita unui sistem ultra-selectiv de actiune, reactiile adverse la tratament sunt rare si nesemnificative. Dupa administrarea unei tablete de Ranital de 150 mg concentratia din plasma este suficienta pentru inhibarea secretiei acide timp de 12 ore. O singura doza de 300 mg Ranital administrata seara, la culcare, este suficienta pentru mentinerea valorii ridicate a pH in gastroduoden pe timpul noptii si a doua zi. Ranitalul se absoarbe rapid dupa injectare intramusculara. Nivelul maxim al absorbtiei se atinge in 15 minute. Absorbtia din tesutul intramuscular este aproape completa. S-au semnalat cazuri izolate de interactiune cu alte medicamente (midazolam, teofilina, varfarina, etanol).Compoziție RANITAL®, comprimate:
Fiecare comprimat contine 150 mg, respectiv 300 mg de ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina. Fiola de 2 ml contine 50 mg de ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina. Fiola de 5 ml contine 50 mg ranitidina sub forma de hidroclorura de ranitidina.Precauții:
Inainte de tratarea cu Ranital a simptomelor de ulceratii peptice trebuie exclusa prezenta neoplasmului gastric. Administrarea Ranitalului in sarcina, alaptare si la copii sub 14 ani se va face numai daca este absolut necesara.Se va manifesta prudenta in cazul administrarii Ranitalului la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala.
Daca Ranital se administreaza intravenos in doze mari, este indicat sa se monitorizeze zilnic SGPT dupa a cincea zi de administrare. Deoarece Ranital poate provoca rezultate fals pozitive de proteinurie la testul cu Multistix, se recomanda ca testarea sa se faca cu acid sulfosalicilic.
Reacții adverse ale RANITAL®, comprimate:
Unii pacienti pot acuza cefalee, oboseala, constipatie, greata, iritatii cutanate, motive care, in general nu impun intreruperea tratamentului. Rareori pot aparea leucopenii, trombocitopenii, valori usor crescute ale creatininei si ale transaminazelor, dar care sunt nesemnificative din punct de vedere clinic.Alte medicamente cu substanța activă ranitidinum:
- ARNETIN 50 mg/2 ml soluţie injectabilă
- ZANTAC®, injectabil
- Ranitidina Accord 150, 300 mg comprimate filmate
- Ranitidina 150 mg, comprimate filmate
- Ranitidină Laropharm 150 mg, comprimate filmate
- RANITAB, compr.film.
- LUMAREN, sol.inj.
- N-RANITIDIN, compr.
- Ulcoran 150 mg, capsule
- RANISAN, compr.
- RANITIN, compr.
- Zantac 75 mg, comprimate filmate
- PTINOLIN, compr.
- Ranitidin Arena 150 mg, comprimate
- Ranitidin Helcor 75 mg, comprimate filmate
- MED_RANITIDIN, compr.
- Ranitidină LPH comprimate filmate
- Ranitidină Arena 300 mg, capsule
- ZANTAC 150 mg comprimate filmate
- NOVO-RANIDINE, comprimate filmate 150 mg, 300 mg
- RANISAN, fiole
- ZANTAC®, preparate orale
- Zantac 150 mg, comprimate filmate
- RANITIDIN 150, 300, compr.
- Ranitidină Slavia 150 mg, comprimate
- Ranitidina ATB 150 mg, comprimate filmate
- ULCORAN, ULCORAN FORTE, capsule
- ULTIDIN, compr.
- Ranitidină Arena 75 mg, capsule
- Ranitidina ATB 300 mg, comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu RANITAL®, comprimate(din aceeași clasă):
- Als-Ranitidina 150 mg, comprimate
- ALTRAMET®, tablete
- ALTRAMET, fiole
- ARNETIN 50 mg/2 ml soluţie injectabilă
- ASILOC, compr.
- AXID®
- BECLOMET
- CEMIDIN, compr.
- CIMEDINE
- CIMEHEXAL®, comprimate filmate
- CIMETIDIN PHARMAGEN, compr.
- CIMETIDIN, caps.
- CIMETIDIN, compr.
- Cimetidină Arena 200 mg capsule
- CIMETIDINE, compr.
- CIMETIDINUM
- FAMODAR
- FAMODIN 20, 40 mg, compr. film.
- FAMOGAST®
- FAMOSAN, compr.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul RANITAL®, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!