Prospect Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule
Substanța activă: rivastigminum
Producator: Synthon BV, Olanda
Clasa ATC: [N06DA]:
sistemul nervos >>
psihoanaleptice >>
>>
Indicații Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule:
Rivastigmina aparţine unei clase de substanţe numite anticolinesterazice.Rivastigmina este utilizată pentru tratamentul tulburărilor de memorie la pacienţii cu boala Alzheimer.
Rivastigmina este utilizată pentru tratamentul demenţei la pacienţii cu boala Parkinson.
Înainte să luaţi rivastigmină, este important să citiţi secţiunea următoare şi să discutaţi cu medicul dumneavoastră orice întrebări pe care le puteţi avea.
Contraindicații:
Nu luaţi Rivastigmină Synthon capsule:- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă, la alţi derivaţi de carbamat sau la oricare dintre celelalte componente ale Rivastigmină Synthon capsule
- dacă aveţi afecţiuni severe ale ficatului.
Administrare Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule:
Luaţi întotdeauna Rivastigmină Synthon capsule exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înghiţiţi capsulele întregi, cu lichid, fără a le deschide sau sfărâma.
Trebuie să luaţi rivastigmină de două ori pe zi, cu alimente (dimineaţa şi seara).
Medicul dumneavoastră vă va spune ce doză de rivastigmină să luaţi, începând cu o doză mică şi crescând treptat, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament. Doza maximă care poate fi luată este de 6 mg de două ori pe zi. Dacă nu aţi luat rivastigmină câteva zile, nu luaţi doza următoare până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Pentru a beneficia de efectele medicamentului, trebuie să îl luaţi zilnic.
Spuneţi-i însoţitorului că luaţi rivastigmină.
Acest medicament trebuie prescris numai de către un medic specialist şi medicul dumneavoastră trebuie să verifice periodic dacă are efectul dorit. Medicul vă va monitoriza greutatea atât timp cât veţi lua acest medicament.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Rivastigmină Synthon capsule
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat accidental mai multă rivastigmină decât vi s-a spus.
Puteţi necesita îngrijire medicală. Unele persoane care au luat accidental mai multă rivastigmină au prezentat greaţă, vărsături, diaree, hipertensiune arterială şi halucinaţii. De asemenea, poate să apară rărirea bătăilor inimii şi leşin.
Dacă uitaţi să luaţi Rivastigmină Synthon capsule
Dacă aţi uitat să luaţi doza de rivastigmină, aşteptaţi şi administraţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule:
Substanţa activă este rivastigmină. Fiecare capsulă conţine hidrogenotartrat de rivastigmină, corespunzător la rivastigmină 6,0 mg.Celelalte componente din capsule sunt
Conţinutul capsulei: hipromeloză (E464), stearat de magneziu (E572), celuloză microcristalină (E460) şi dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551).
Capsula: gelatină (E441), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172) şi dioxid de titan (E171). Cerneala de inscripţionare conţine shellac, oxid negru de fer (E172), propilenglicol, soluţie concentrată de amoniac, hidroxid de potasiu şi oxid negru de fer (E172).
Precauții:
Aveţi grijă deosebită când luaţi Rivastigmină Synthon capsule- dacă aveţi, sau aţi avut insuficienţă renală sau afecţiuni ale ficatului.
- dacă aveţi ritm cardiac neregulat.
- dacă aveţi ulcer gastric activ.
- dacă aveţi astm bronşic sau o boală respiratorie severă.
- dacă aveţi dificultăţi la urinare.
- dacă aveţi crize epileptice (atacuri sau convulsii).
- dacă nu aţi luat rivastigmină câteva zile, nu vă administraţi doza următoare până nu discutaţi cu medicul dumneavoastră.
- dacă aţi avut reacţii gastro-intestinale cum sunt greaţă (senzaţie de rău) şi vărsături (stare de rău).
- dacă aveţi o greutate corporală redusă.
- dacă suferiţi de tremor.
Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze mai îndeaproape în timpul tratamentului cu acest medicament.
Nu este recomandată utilizarea rivastigminei la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorBoala dumneavoastră vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje şi nu trebuie să efectuaţi aceste activităţi decât dacă medicul dumneavoastră vă spune că este sigur să procedaţi astfel. Rivastigmina poate determina ameţeli şi somnolenţă, în special la începutul
tratamentului sau când se creşte doza. Dacă aveţi astfel de efecte, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.
Reacții adverse ale Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule:
Ca toate medicamentele, rivastigmina poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Puteţi avea tendinţa de a prezenta mai frecvent reacţii adverse când începeţi să utilizaţi medicamentul sau când creşteţi doza. Reacţiile adverse vor dispărea treptat, cel mai probabil pe măsură ce organismul dumneavoastră se obişnuieşte cu medicamentul.
Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 pacient din 10) sunt: ameţeli,
• greaţă (senzaţie de rău)
• vărsături (stare de rău)
• diaree
• lipsa poftei de mâncare.
Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt: arsuri în capul pieptului
•dureri de stomac
• dureri de cap
• agitaţie
• confuzie
• slăbiciune
• oboseală
• transpiraţii
• o stare generală de rău
• pierdere în greutate
• tremor.
Mai puţin frecvent (afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000), pacienţii au prezentat: depresie •dificultăţi în a adormi
• modificări ale funcţiei hepatice
• leşin
• căderi accidentale.
Rareori (afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000), pacienţii au prezentat: dureri în piept
• crize(atacuri sau convulsii)
• erupţii pe piele,
• ulcer gastric
• şi intestinal.
Foarte rar (afectează mai puţin de 1 pacient din 10000), pacienţii au prezentat: hemoragii gastrointestinale (sânge în scaun sau vărsături cu sânge)
• infecţii ale căilor urinare
• inflamare a pancreasului (durere severă în partea superioară a abdomenului asociată adesea cu greaţă şi vărsături)
• probleme cu ritmul cardiac (prea rapid sau prea lent)
• hipertensiune arterială
• halucinaţii
• agravare a bolii Parkinson sau apariţia de simptome similare (rigiditate musculară, dificultate în efectuarea mişcărilor).
Frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile): vărsături severe care pot duce la o ruptură a esofagului (tubul care uneşte gura şi stomacul).
Pacienţii cu demenţă asociată bolii Parkinson prezintă mai frecvent unele reacţii adverse şi de asemenea unele reacţii adverse suplimentare:
• tremor (foarte frecvent)
• dificultăţi în a dormi
• anxietate
• agitaţie
• agravarea bolii Parkinson sau apariţia de simptome similare (rigiditate musculară, dificultate în efectuarea mişcărilor)
• mişcări anormal de încete sau incontrolabile
• ritm cardiac lent
• prea multă salivă şi deshidratare (frecvent)
• ritm cardiac neregulat
• şi control redus asupra mişcărilor (mai puţin frecvent).
Dacă apar astfel de simptome, contactaţi-l pe medicul dumneavoastră, deoarece s-ar putea să aveţi nevoie de asistenţă medicală.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.Dacă urmează să suferiţi o intervenţie chirurgicală în timpul tratamentului cu rivastigmină, trebuie să spuneţi medicului înainte de a vi se administra orice anestezice, deoarece rivastigmina poate amplifica efectele unor relaxante musculare în timpul anesteziei.
Rivastigmina nu trebuie administrată concomitent cu alte medicamente cu efecte similare cu ale rivastigminei. Rivastigmina poate interfera cu medicamentele anticolinergice (medicamente utilizate pentru ameliorarea spasmelor sau a crampelor abdominale, în
tratamentul bolii Parkinson sau în prevenirea răului de mişcare).
Administrarea de Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule în sarcină / alaptare:
Este de preferat să evitaţi utilizarea rivastigminei în timpul sarcinii, dacă nu este absolut necesar.Spuneţi medicului dumneavoastră dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului. Femeile aflate în tratament cu rivastigmină nu trebuie să alăpteze. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Rivastigmină Synthon 6 mg capsule sunt capsule cu corp de culoare galbenă şi cap de culoare roşie.Capul este inscripţionat radial cu "R9VS" deasupra inscripţionării cu "6", cu cerneală de culoare neagră.
Acestea sunt ambalate în blistere disponibile în diferite mărimi de ambalaj (7, 10, 14, 28, 30, 56, 98, 112 de capsule).
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Nu utilizaţi rivastigmină după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă rivastigminum:
- Kerstipon 6 mg, capsule
- Evertas 1,5 mg, capsule
- Exelon 4,5 mg capsule
- Rivastigmină Teva 2 mg/ml soluţie orală
- Resymtia 3 mg, capsule
- Prometax 1,5 mg capsule
- Kerstipon 1,5 mg capsule
- Rivastigmină 3M Health Care Ltd. 4,6 mg/24 h / 9,5 mg/24 h plasture transdermic
- Prometax 2 mg/ml soluţie orală
- Rivastigmină Stada 1,5 mg / 3 mg / 4,5 mg / 6 mg, capsule
- Ridaxin 1,5 mg / 3 mg / 4,5 mg / 6 mg, capsule
- Kerstipon 3 mg, capsule
- Rivastigmină Sandoz 4,6 mg/24 ore / 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Resymtia 4,5 mg, capsule
- Rivastigmina Sandoz 2 mg/ml soluție orală
- Rivastigmina Torrent 6 mg capsule
- Nimvastid 4,5 mg comprimate orodispersabile
- Rivastigmină Sandoz 13,3 mg/24 ore plasture transdermic
- Evertas 3 mg, capsule
- Rivastigmină Dr. Reddy’s 4,6 mg/24 ore / 9,5 mg/24 ore plasturi transdermici
- Resymtia 1,5 mg, capsule
- Exelon 13,2 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmina Sandoz 6 mg capsule
- Rivastigmina Torrent 4,6 mg/24 ore / 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Exelon 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmină Ratiopharm 1,5 mg / 3 mg, capsule
- Loristiven 3 mg, capsule
- Nimvastid 6 mg comprimate orodispersabile
- Prometax 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Resymtia 6 mg, capsule
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule(din aceeași clasă):
- Aldemiz 10 mg, comprimate filmate
- Aldemiz 5 mg, comprimate filmate
- Alzepil 10 mg, comprimate orodispersabile
- Alzepil 5 mg, comprimate orodispersabile
- Begusin 4,6 mg/24 h / 9,5 mg/24 h plasture transdermic
- Cogiton 10 mg, comprimate filmate
- Cogiton 5 mg, comprimate filmate
- Cognezil 10 mg, comprimate filmate
- Cognezil 5 mg, comprimate filmate
- Cognezil OD 10 mg, comprimate orodispersabile
- Cognezil OD 5 mg, comprimate orodispersabile
- Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate
- Darizol 10 mg, comprimate orodispersabile
- Darizol 5 mg, comprimate orodispersabile
- Davia 10 mg, comprimate filmate
- Davia 5 mg, comprimate filmate
- Denemar 10 mg, comprimate filmate
- Denemar 5 mg, comprimate filmate
- Divare 10 mg, comprimate orodispersabile
- Divare 5 mg, comprimate orodispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!