Prospect Loristiven 3 mg, capsule
Substanța activă: rivastigminum
Producator: Pharmathen S.A., Grecia
Clasa ATC: [N06DA]:
sistemul nervos >>
psihoanaleptice >>
>>
Indicații Loristiven 3 mg, capsule:
Loristiven apartine unei clase de substante numite inhibitori de colinesteraza.Loristiven este utilizat pentru tratamentul tulburarilor de memorie la pacientii cu boala Alzheimer.
Loristiven este utilizat pentru tratamentul dementei la pacientii cu boala Parkinson.
Contraindicații:
Inainte sa luati Loristiven, este important sa cititi sectiunea urmatoare si sa discutati cu medicul dumneavoastra orice intrebari pe care le puteti avea.Nu luati Loristiven
-daca sunteti alergic (hipersensibil) la rivastigmina, derivate de carbamat sau la oricare dintre celelalte componente ale Loristiven.
-daca aveti afectiuni hepatice grave.
Administrare Loristiven 3 mg, capsule:
Luati intotdeauna Loristiven exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur.Inghititi capsulele intregi, cu lichid, fara a le deschide sau sfarama.
Trebuie sa luati Loristiven de doua ori pe zi, cu alimente (dimineata si seara).
Medicul dumneavoastra va va spune ce doza de Loristiven sa luati, incepand cu o doza mica si crescand treptat, in functie de raspunsul dumneavoastra la tratament. Doza maxima care poate fi luata este de 6,0 mg de doua ori pe zi. Daca nu ati luat Loristiven cateva zile, nu luati doza urmatoare pana nu discutati cu medicul dumneavoastra.
Pentru a beneficia de efectele medicamentului, trebuie sa il luati zilnic.
Spuneti-i insotitorului ca luati Loristiven.
Acest medicament trebuie prescris numai de catre un specialist si medicul dumneavoastra trebuie sa verifice periodic daca are efectul dorit. Medicul va va monitoriza greutatea atat timp cat veti lua acest medicament.
Daca luati mai mult decat trebuie din Loristiven
Spuneti medicului dumneavoastra daca ati luat accidental mai mult Loristiven decat vi s-a spus. Puteti necesita ingrijire medicala. Unele persoane care au luat accidental mai mult Loristiven au prezentat greata, varsaturi, diaree, tensiune arteriala mare si halucinatii. De asemenea, poate sa apara rarirea batailor inimii si lesin.
Daca uitati sa luati Loristiven
Daca ati uitat sa luati doza de Loristiven, asteptati si administrati doza urmatoare la momentul obisnuit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresati-va medicului sau farmacistului.
Compoziție Loristiven 3 mg, capsule:
- Substanta activa este hidrogenotartratul de rivastigmina.- Celelalte componente sunt
Granule: hipromeloza, stearat de magneziu, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru,
Corp/capac: gelatina, oxid galben de fer (E172), oxid rosu de fer (E172) si dioxid de titan (E171).
(E172 - oxid rosu de fer doar in capsulele de 3.0 mg).
Fiecare capsula Loristiven 1,5 mg contine 1,5 mg rivastigmina.
Precauții:
Aveti grija deosebita cand luati Loristiven-daca aveti sau ati avut insuficienta renala sau hepatica, ritm cardiac neregulat, ulcer gastric activ, astm bronsic sau o afectiune respiratorie severa, dificultati la mictiune sau crize epileptice (atacuri sau convulsii), poate fi nevoie ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze indeaproape in timp ce urmati un tratament cu acest medicament.
-daca nu ati luat Loristiven cateva zile, nu va administrati doza urmatoare pana nu discutati cu medicul dumneavoastra.
-daca aveti reactii gastro-intestinale cum sunt greata (senzatie de rau) si varsaturi (stare de rau).
-daca aveti o greutate corporala redusa.
-daca suferiti de tremor.
Daca va aflati in oricare dintre aceste situatii, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va monitorizeze mai indeaproape in timpul tratamentului cu acest medicament.
Nu este recomandata utilizarea Loristiven la copii si adolescenti (cu varsta sub 18 ani).
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorBoala dumneavoastra va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje si nu trebuie sa efectuati aceste activitati decat daca medicul dumneavoastra va spune ca este sigur sa procedati astfel. Loristiven poate determina ameteli si somnolenta, in special la inceputul tratamentului sau cand se creste doza. Daca aveti astfel de efecte, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
Reacții adverse ale Loristiven 3 mg, capsule:
Ca toate medicamentele, Loristiven poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Puteti avea tendinta de a prezenta mai frecvent reactii adverse cand incepeti sa utilizati medicamentul sau cresteti doza. Reactiile adverse vor disparea treptat, cel mai probabil pe masura ce organismul dumneavoastra se obisnuieste cu medicamentul.
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 pacient din 10) sunt: ameteli, greata (senzatie de rau), varsaturi (stare de rau), diaree si lipsa poftei de mancare.
Reactiile adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 100) sunt: arsuri in capul pieptului, dureri de stomac, dureri de cap, agitatie, confuzie, slabiciune, oboseala, transpiratii, o stare generala de rau, pierdere in greutate si tremor.
Mai putin frecvent (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 1000), pacientii au prezentat depresie, dificultati in a dormi, modificari ale functiei hepatice, lesin sau caderi accidentale.
Rareori (afecteaza 1 pana la 10 pacienti din 10000), pacientii au prezentat dureri in piept, crize (atacuri sau convulsii), eruptii cutanate trecatoare, ulcer gastric si intestinal.
Foarte rar (afecteaza mai putin de 1 pacient din 10000), pacientii au prezentat hemoragii gastrointestinale (sange in scaun sau varsaturi cu sange), infectii ale cailor urinare, inflamarea pancreasului (durere severa in partea superioara a abdomenului asociata adesea cu greata si varsaturi), probleme cu ritmul cardiac (prea rapid sau prea lent), tensiune arteriala mare, halucinatii, agravarea bolii Parkinson sau aparitia de simptome similare (rigiditate musculara, dificultate in efectuarea miscarilor).
Frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata pe baza datelor disponibile): varsaturi severe care pot duce la o ruptura a esofagului (tubul care uneste gura si stomacul).
Pacientii cu dementa asociata bolii Parkinson prezinta mai frecvent unele reactii adverse si de asemenea unele reactii adverse suplimentare: tremor (foarte frecvent), dificultati in a dormi, anxietate, agitatie, agravarea bolii Parkinson sau aparitia de simptome similare (rigiditate musculara, dificultate in efectuarea miscarilor), miscari anormal de incete sau incontrolabile, ritm cardiac lent, prea multa saliva si deshidratare (frecvent), ritm cardiac neregulat si control redus asupra miscarilor (mai putin frecvent).
Daca apar astfel de simptome, contactati-l pe medicul dumneavoastra, deoarece s-ar putea sa aveti nevoie de asistenta medicala.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Utilizarea altor medicamenteVa rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala in timpul tratamentului cu Loristiven, trebuie sa spuneti medicului inainte de a vi se administra orice anestezice, deoarece Loristiven poate amplifica efectele unor relaxante musculare in timpul anesteziei.
Loristiven nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente cu efecte similare cu ale Loristiven. Loristiven poate interfera cu medicamentele anticolinergice (medicamente utilizate pentru ameliorarea spasmelor sau a crampelor abdominale, in tratamentul bolii Parkinson sau in prevenirea raului de miscare).
Administrarea de Loristiven 3 mg, capsule în sarcină / alaptare:
Sarcina si alaptareaDaca nu este absolut necesar, este de preferat sa evitati utilizarea Loristiven in timpul sarcinii.. Spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timpul tratamentului. Femeile aflate in tratament cu Loristiven nu trebuie sa alapteze. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Capsulele Loristiven de 1.5 mg sunt prezentate sub forma de capsule gelatinoase cu capac opac de culoare galbena si corp opac de culoare galbena continand pulbere aproape alba.Marimea ambalajului: blistere a 28, 56 capsule.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Loristiven dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade C.
Alte medicamente cu substanța activă rivastigminum:
- Nimvastid 3 mg comprimate orodispersabile
- Prometax 1,5 mg capsule
- Rivastigmina Sandoz 2 mg/ml soluție orală
- Prometax 4,6 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmina Sandoz 3 mg capsule
- Rivastigmină Teva 1,5 mg, capsule
- Rivastigmină Actavis 1,5 mg capsule
- Evertas 3 mg, capsule
- Rivastigmina Synthon 6 mg, capsule
- Resymtia 4,5 mg, capsule
- Exelon 1,5 mg, cps.
- Exelon 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmină Teva 2 mg/ml soluţie orală
- Kerstipon 6 mg, capsule
- Rivastigmina Sandoz 1,5 mg capsule
- Prometax 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmină 3M Health Care Ltd. 4,6 mg/24 h / 9,5 mg/24 h plasture transdermic
- Exelon 4,5 mg capsule
- Rivastigmină Sandoz 4,6 mg/24 ore / 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmină Teva 4,6 mg/24 ore / 9,5 mg/24 ore plasture transdermic
- Begusin 4,6 mg/24 h / 9,5 mg/24 h plasture transdermic
- Exelon 1,5 mg capsule
- Rivastigmina Synthon 4,5 mg, capsule
- Rivastigmina Synthon 3 mg, capsule
- Ristidic 1,5 mg / 3 mg / 4,5 mg / 6 mg, capsule
- Prometax 13,3 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmina Sandoz 4,5 mg capsule
- Rivastigmină Sandoz 13,3 mg/24 ore plasture transdermic
- Rivastigmina Sandoz 6 mg capsule
- Rivastigmină Teva 13,3 mg/24 ore plasture transdermic
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Loristiven 3 mg, capsule(din aceeași clasă):
- Aldemiz 10 mg, comprimate filmate
- Aldemiz 5 mg, comprimate filmate
- Alzepil 10 mg, comprimate orodispersabile
- Alzepil 5 mg, comprimate orodispersabile
- Begusin 4,6 mg/24 h / 9,5 mg/24 h plasture transdermic
- Cogiton 10 mg, comprimate filmate
- Cogiton 5 mg, comprimate filmate
- Cognezil 10 mg, comprimate filmate
- Cognezil 5 mg, comprimate filmate
- Cognezil OD 10 mg, comprimate orodispersabile
- Cognezil OD 5 mg, comprimate orodispersabile
- Cognezil/Donepezil Synthon 10 mg, comprimate filmate
- Darizol 10 mg, comprimate orodispersabile
- Darizol 5 mg, comprimate orodispersabile
- Davia 10 mg, comprimate filmate
- Davia 5 mg, comprimate filmate
- Denemar 10 mg, comprimate filmate
- Denemar 5 mg, comprimate filmate
- Divare 10 mg, comprimate orodispersabile
- Divare 5 mg, comprimate orodispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Loristiven 3 mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!