Prospect TOLBUTAMID, compr.

Substanța activă: tolbutamidum
Producator: Sicomed
Clasa ATC: [A10BB]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> sulfonamide

Indicații TOLBUTAMID, compr.:

Diabet pancreatic non - insulinodependent moderat (care necesita doze de insulina sub 35 u.i., dar nu poate fi controlat numai prin dieta hipoglucidica), stabil, la adultul cu greutate normala.

Contraindicații:

Alergie la Tolbutamida, diabet juvenil, diabet instabil, diabet cu acidoza, cetoza sau coma, diabet in prezenta febrei, traumatismelor grave sau infectiilor (este necesara insulina), insuficienta hepatica sau tiroidiana grava, porfirie hepatica, sarcina.

Administrare TOLBUTAMID, compr.:

400-800 mg in prima zi (4-8 comprimate); 300-600 mg in a doua zi (3-6 comprimate); 300-500 mg in a treia zi (3-5 comprimate); 100-300 mg (1-3 capsule) in zilele urmatoare, ca tratament de intretinere. Administrarea se face dupa mese, in 2 sau 3 prize pe zi.

Acțiune:

Tolbutamid este o sulfoniluree din prima generatie, ce se absoarbe repede si complet din tubul digestiv (pot insa exista probleme privind bioechivalenta diferitelor preparate). Timpul mediu de injumatatire este de aproape 6 ore (3,5 - 8 ore). Este inactivata prin metabolizare hepatica, de aceea trebuie folosita cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica. Efectul este de durata relativ scurta (6 - 12 ore), de aceea este de preferat ca doza zilnica sa fie fractionata. Tolbutamida este avantajoasa la varstnici, deoarece efectul este usor controlabil. Tolbutamida este o sulfamida antidiabetica hipoglicemianta, actionand predominant prin stimularea secretiei de insulina a pancreasului, efectul mentinandu-se 8 - 10 ore.

Compoziție TOLBUTAMID, compr.:

Comprimate continand 500 mg de Tolbutamid.

Reacții adverse ale TOLBUTAMID, compr.:

Obisnuit pentru sulfamidele antidiabetice sunt relativ rare. Au fost evidentiate, la unii bolnavi, microgranuloame in diferite tesuturi, inclusiv in miocard, ceea ce ar putea explica cele cateva semnalari privind cresterea mortalitatii prin infarct miocardic la pacientii tratati cu tolbutamida. Atentie! A se folosi cu prudenta la bolnavii cu insuficienta hepatica.
Alte medicamente cu substanța activă tolbutamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TOLBUTAMID, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TOLBUTAMID, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.