Prospect Torvacard 80 mg, comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Zentiva, k.s. Republica Cehă
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Torvacard 80 mg, comprimate filmate:

Torvacard face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea concentraţiei lipidelor (grăsimii) din sânge.
Torvacard este utilizat pentru scăderea valorilor lipidelor din sânge, cunoscute sub numele de colesterol şi trigliceride, atunci când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Torvacard poate fi utilizat, de asemenea, pentru scăderea riscului, chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale.

În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard pentru scăderea colesterolului.

Contraindicații:

Nu luaţi Torvacard dacă
- sunteţi alergic la atorvastatină, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea concentraţiei lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- aveţi sau aţi avut vreodată o afecţiune a ficatului.
- aţi avut valori anormale inexplicabile ale analizelor funcţiei ficatului.
- sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficientă.
- sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
- alăptaţi.

Administrare Torvacard 80 mg, comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda să ţineţi o dietă cu conţinut scăzut de colesterol, pe care trebuie să o respectaţi şi în timpul tratamentului cu Torvacard.
Doza recomandată de început pentru Torvacard este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau peste. Dacă medicul dumneavoastră consideră necesar, doza poate fi crescută până ce se obţine rezultatul dorit. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mari. Doza maximă de Torvacard este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg
o dată pe zi la copii şi adolescenţi.
Comprimatele Torvacard trebuie înghiţite întregi, cu o cantitate suficientă de apă, şi pot fi administrate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei.
Durata tratamentului cu Torvacard va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră în cazul în care consideraţi că efectul Torvacard este prea puternic sau prea slab.
Dacă luaţi mai mult Torvacard decât trebuie
Dacă luaţi din greşeală prea multe comprimate de Torvacard (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital pentru recomandări.
Dacă uitaţi să luaţi Torvacard
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la momentul corect.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să luaţi Torvacard
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament şi doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Torvacard 80 mg, comprimate filmate:

- Substanţa activă este atorvastatină. Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 80 mg (sub formă de atorvastatină calcică).
- Celelalte componente sunt:
Nucleu - meglumină, celuloză microcristalină (E 460), lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu; film - hipromeloză (E 464), macrogol 6000, dioxid de titan (E 171), talc, oxid galben
de fer (E 172).

Precauții:

Înainte să luaţi Torvacard, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Următoarele reprezintă motive pentru care Torvacard poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:
- aţi avut anterior un accident vascular cerebral hemoragic la nivelul creierului sau aveţi zone mici cu lichid la nivelul creierului, apărute ca urmare a accidentelor vasculare cerebrale din trecut.
- aveţi probleme cu rinichii.
- aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidie).
- aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile, istoric personal sau familial de tulburări musculare.
- aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente utilizate pentru scăderea concentraţiei lipidelor (de exemplu alte „statine“ sau „fibraţi“).
- consumaţi regulat o cantitate mare de alcool etilic.
- aveţi istoric de afecţiuni ale ficatului.
- aveţi vârsta peste 70 ani.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Torvacard dacă:
- aveţi insuficienţă respiratorie severă.
Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Torvacard, pentru a evalua riscul dumneavoastră de a prezenta reacţii adverse musculare. Se cunoaşte faptul că riscul de apariţie a reacţiilor adverse la nivelul muşchilor, de exemplu rabdomioliză, creşte în cazul în care anumite
medicamente sunt administrate concomitent.
În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal acest medicament nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce vehicule. Nu utilizaţi unelte sau utilaje în cazul în care capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Torvacard conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Torvacard 80 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă apar oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, opriţi administrarea comprimatelor şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unităţii de primiri urgenţe a celui mai apropiat spital.
Reacţii adverse rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
- reacţie alergică gravă care provoacă umflare a feţei, limbii şi gâtului, care poate determina mari dificultăţi la respiraţie.
- o afecţiune gravă manifestată prin descuamare severă a pielii, băşici la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră; erupţie trecătoare pe piele cu pete de culoare roşu-roz, în special la nivelul palmelor şi tălpilor, care se pot transforma în băşici
- slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi în mod special, dacă apar în acelaşi timp cu stare generală de rău sau temperatură corporală crescută; aceste manifestări pot fi determinate de o distrugere anormală a muşchilor, care poate pune viaţa în pericol şi pot determina probleme ale rinichilor.
Reacţii adverse foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoanedacă prezentaţi sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acestea pot sugera o tulburare la nivelul ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.
Alte reacţii adverse posibile în cazul Torvacard
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) includ:
- inflamaţie a căilor respiratorii, durere în gât, sângerare din nas
- reacţii alergice
- creştere a concentraţiilor de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet zaharat este necesară monitorizarea continuă, cu atenţie, a concentraţiilor de zahăr în sânge), creştere a concentraţiei de creatinkinază în sânge
- durere de cap
- greaţă, constipaţie, eliminare de gaze, indigestie, diaree
- dureri ale articulaţiilor, dureri ale muşchilor şi durere de spate
- modificări ale rezultatelor analizelor de sânge care arată că funcţia ficatului ar putea fi anormală.
Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) includ:
- anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scăderi ale concentraţiei zahărului în sânge (dacă aveţi diabet zaharat trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie concentraţia zahărului din sânge).
- coşmaruri, insomnie
- ameţeli, senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, reduceri ale sensibilităţii la durere şi la atingere, modificări ale simţului gustativ, pierdere a memoriei
- vedere înceţoşată
- ţiuituri în urechi şi/sau în cap
- vărsături, râgâit, durere la nivelul părţii superioare sau inferioare a abdomenului, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere abdominală)5
- hepatită (inflamaţie a ficatului)
- erupţie trecătoare pe piele, erupţie şi mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere a părului
- durere la nivelul gâtului, oboseală musculară
- oboseală, stare generală de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special a gleznelor (edeme), temperatură corporală crescută
- prezenţa de globule albe în urină, detectată prin teste ale urinii.
Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) includ:
- tulburări de vedere
- sângerări şi vânătăi neaşteptate
- colestază (colorare în galben a pielii şi a albului ochilor)
- distrugeri ale tendoanelor.
Reacţiile adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) includ:
- o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare şi durere sau senzaţie de presiune în piept apărute brusc, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi la respiraţie, colaps
- pierdere a auzului
- ginecomastie (mărire a sânilor la bărbaţi).
Posibile reacţii adverse raportate în cazul statinelor (medicamente aparţinând aceleiaşi clase):
• tulburări sexuale
• depresie
• probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
• diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în perioada în care urmaţi acest tratament.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Unele medicamente pot modifica efectul Torvacard sau acesta poate modifica efectul altor medicamente. Acest tip de interacţiune poate să scadă eficacitatea unuia sau ambelor medicamente. În mod alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând o afecţiune importantă a muşchilor, cunoscută sub numele de rabdomioliză,
- medicamente utilizate pentru a modifica modul în care funcţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină.
- anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
- alte medicamente utilizate pentru reglarea concentraţiilor lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
- unele blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau hipertensiunii arteriale, de exemplu amlodipină, diltiazem; medicamente utilizate pentru reglarea ritmului bătăilor inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă.
- medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir etc.
- alte medicamente cunoscute că interacţionează cu Torvacard includ ezetimib (care scade concentraţia de colesterol), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant utilizat pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizată pentru tratamentul arsurilor în capul pieptului şi ulcerului gastric), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu).
- medicamente obţinute fără prescripţie medicală: sunătoare.
Torvacard împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Vă rugăm să reţineţi următoarele:
Sucul de grepfrut
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Torvacard.
Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament.

Administrarea de Torvacard 80 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu luaţi Torvacard dacă sunteţi gravidă sau dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Torvacard dacă sunteţi femeie la vârsta fertilă, cu excepţia cazului în care utilizaţi metode contraceptive eficace.
Nu luaţi Torvacard dacă alăptaţi.
Până în prezent nu a fost demonstrată siguranţa administrării Torvacard în timpul sarcinii şi alăptării.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Torvacard 80 mg comprimate filmate sunt comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galben – portocaliu.
Mărimi de ambalaj: 14, 30, 90, 100 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A se păstra în ambalajul original pentru a proteja medicamentul de contactul cu oxigenul.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu utilizaţi acest medicament dacă observaţi semne vizibile de deteriorare a ambalajului.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Torvacard 80 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Torvacard 80 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.