Prospect URSILON, caps.

Substanța activă: acidum ursodeoxychlolicum
Clasa ATC: [A05AA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia veziculei biliare si a ficatului >> terapia veziculei biliare >> preparate continand acizi biliari

Indicații URSILON, caps.:

Alterari calitative si cantitative ale functiilor biliare cuprinzand toate formele cu bila saturata de colesterol, cand se opune la formarea calculilor de colesterol sau pentru realizarea unor conditii de dizolre a calculilor radiotransparenti deja prezenti; in particular calculi colecistici cu colecistul functional si calculii din coledocul rezidual ramasi dupa interventiile pe caile biliare.
Dispepsie biliara.

Contraindicații:

Ictere obstructive, hepatite grave, hipersensibilitate individuala fata de substanta acti. sarcina, ulcer gastric si duodenal in faza activa.

Administrare URSILON, caps.:

In tratamentul indelungat, pentru proprietati litogene, doza medie este de 5-l0 mg/kilocorp; in majoritatea cazurilor, doza zilnica este cuprinsa intre 300-600 mg/zi (dupa mese sau in timpul meselor si seara). Pentru mentinerea conditiilor dizolrii calculilor prezenti durata tratamentului trebuie sa fie de 4-6 luni pana la 12 luni neintrerupt si trebuie urmat inca 3-4 luni dupa disparitia radiologica sau ecografica a calculilor. tratamentul nu trebuie sa depaseasca 2 ani.
In sindroamele dispeptice si in terapia de mentinere sunt suficiente doze de 300 mg/zi divizate in 2-3 administrari. Dozele pot fi modificate dupa sfatul medicului. La pacientii aflati sub tratament pentru dizolrea calculilor biliari se verifica eficacitatea medicamentului prin examene colecistografice sau ecografice la fiecare 6 luni.
Nu este prezuta utilizarea pentru uz pediatric.

Acțiune:

Principiul activ, acidul ursodeoxycholic este un acid biliar descoperit in cantitate mare pentru prima data in bila ursului polar (de unde ii vine si numele), apoi ca urme in bila umana, ulterior fiind preparat prin sinteza. Studii recente au demonstrat ca acidul ursodeoxycholic poate fi recomandat ca terapie in cazul calculozei biliare colesterolice. Absenta unei cresteri a transaminazelor hepatice si a altor efecte nedorite sugereaza ca acidul ursodeoxycholic poate fi mai bine tolerat fata de terapiile litolitice precedente.

Compoziție URSILON, caps.:

Capsule a 125 mg sau a 250 mg acid ursodeoxycholic.

Reacții adverse ale URSILON, caps.:

Tolerabilitatea substantei in dozele prescrise este buna. Numai ocazional au fost constatate dereglari de tranzit care dispar de obicei in timpul tratamentului. Precautii Necesitatea inceperii unui tratament cu acid ursodeoxycholic este reprezentata de natura colesterolica a calculilor; un indice in acest sens este transparenta lor. calculii biliari care prezinta o probabilitate mare de dizolre sunt calculii de dimensiuni mici din colecistul functional. Realizarea unui studiu de desaturatie a bilei de colesterol reprezinta un indiciu al eficacitatii tratamentului dar nu este determinant pentru ca dizolrea poate sa intervina chiar si printr-un proces de formare de cristale lichide independente de stadiul de saturatie. Pentru verificarea eficientei tratamentului se repeta examenele colecistografice sau ecografice la 6 luni.
Se evita asocierea cu substante care inhiba absorbtia intestinala a acizilor biliari cum ar fi colestiramina sau cu medicamente care maresc eliminarea biliara a colesterolului (estrogeni, contraceptive hormonale si alti hipolipemianti). A se evita asocierea cu medicamente potential hepatotoxice.
Medicamentul este contraindicat in sarcina. In cazul tratamentului femeilor in perioada fecunda se tine cont de necesitatea intreruperii in cazul aparitiei sarcinii.
Nu exista date care sa confirme ca acidul ursodeoxycholic sa fie eliminat prin laptele matern dar totusi se administreaza cu prudenta in perioada de alaptare. Se evita tratamentul in cazul pacientilor cu colici biliare frecvente, cu infectii biliare, cu afectiuni care pot altera circulatia enterohepatica a acizilor biliari. Incepand tratamente de dizolre a calculilor pe termen indelungat este necesara efectuarea unui control preliminar al transaminazelor si fosfatazei alcaline.
Alte medicamente cu substanța activă acidum ursodeoxychlolicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu URSILON, caps.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul URSILON, caps. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.