Prospect Ventolin 2mg/5ml sirop

Substanța activă: salbutamolum
Producator: GlaxoSmithKline plc Marea Britanie
Clasa ATC: [R03AC]: aparatul respirator >> antiastmatice >> adrenergice inhalante >> beta-2-adrenergice selective
Categoria: Afectiuni pulmonare
Grupa farmaceutică: adrenergice de uz sistemic, beta2-adrenergice selective.

Indicații Ventolin 2mg/5ml sirop:

Ventolin este indicat pentru combaterea bronhospasmului in toate tipurile de astm bronsic,
bronsita cronica astmatiforma, bronsita cronica obstructiva, bronhopneumopatie obstructiva cronica si emfizem pulmonar. Ventolin sirop este destinat tratamentului oral la copii si adulti care au dificultati de deglutitie si nu pot utiliza un dispozitiv de inhalare.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la salbutamol sau la oricare dintre componentii produsului.
Cu toate ca salbutamolul administrat intravenos si, ocazional, sub forma de comprimate se
foloseste in tratamentul nasterii premature, necomplicata de placenta praevia, hemoragie ante-partum sau toxemie de sarcina, nu trebuie sa se foloseasca in cazul iminentei de avort.

Administrare Ventolin 2mg/5ml sirop:

Adulti
Doza minima initiala este de 5 ml Ventolin (o lingurita dozatoare mare sirop, 4 mg salbutamol) de 3 ori pe zi. Doza eficace uzuala este de 10 ml Ventolin (2 lingurite dozatoare mari sirop, 8 mg salbutamol) de 3 - 4 ori pe zi; in cazul in care nu se obtine efectul bronhodilatator adecvat, doza oate fi crescuta pana la cel mult 20 ml Ventolin (4 lingurite dozatoare mari sirop, 16 mg salbutamol) de 3 - 4 ori pe zi.
La unii pacientii efectul terapeutic se poate obtine si la doza de 5 ml Ventolin (o lingurita dozatoare mare sirop) de 3 - 4 ori pe zi (doza minima eficace).
Varstnici
La pacientii varstnici, precum si la cei care sunt foarte sensibili la stimulante beta-adrenergice, se recomanda ca inceperea tratamentului sa se faca cu doza minima initiala.
Copii
Copii intre 2 si 6 ani: doza minima initiala este de 2,5 ml Ventolin (1 lingurita dozatoare mica sirop, 1 mg salbutamol) de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescuta la 5 ml Ventolin (o lingurita dozatoare mare sirop, 2 mg salbutamol) de 3 " 4 ori pe zi.
Copii Intre 6 si 12 ani: doza minima initiala este de 5 ml Ventolin de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescuta la 5 ml Ventolin de 4 ori pe zi.
Copii peste 12 ani: doza minima initiala este de 5 ml Ventolin de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescuta la 10 ml Ventolin (2 lingurite dozatoare mari sirop, 4 mg salbutamol) de 3 - 4 ori pe zi.
Deoarece Ventolin este bine tolerat de copii, la nevoie aceste doze pot fi crescute cu prudenta pana la doza maxima.
Pentru administrarea unor doze mai mici, siropul poate fi diluat cu apa purificata proaspat preparata. Dilutia de 50% v/v a Ventolin sirop s-a dovedit a fi bine protejata impotriva contaminarii microbiene. Totusi, pentru a se evita posibilitatea unei contaminari microbiene excesive, apa purificata utilizata pentru diluare, trebuie preparata de curand sau fiarta si racita imediat inainte de utilizare.
Nu se recomanda amestecarea Ventolin sirop cu un alt lichid.

Compoziție Ventolin 2mg/5ml sirop:

5 ml sirop contin salbutamol 2 mg sub forma de sulfat de salbutamol 2,4 mg si excipienti: citrat de sodiu, acid citric monohidrat, hidroxipropilmetilceluloza 2910, benzoat de sodiu, zaharina sodica, aroma de portocale, clorura de sodiu, apa purificata.

Precauții:

Tratamentul astmului bronsic se face in trepte, in functie de severitatea afectiunii.
Bronhodilatatoarele nu trebuie sa constituie singurul sau cel mai important medicament in tratamentul pacientilor cu astm bronsic sever sau instabil. Astmul bronsic sever (cu exacerbari frecvente, simptome respiratorii continue, manifestari astmatice nocturne frecvente, activitate fizica limitata prin astm bronsic, VEMS <60In cazul in care tratamentul cu Ventolin devine mai putin eficace, pacientii trebuie sa informeze medicul, care va decide oportunitatea cresterii dozei si/sau frecventei de administrare. De asemenea, la acesti pacienti, Ventolin sirop se poate asocia cu bronhodilatatoare inhalatorii cu durata scurta de actiune.
Cresterea dozelor de bronhodilatatoare (indeosebi a agonistilor beta2 -adrenergici inhalatori cu durata scurta de actiune) pentru controlul afectiunii, indica agravarea astmului bronsic. Pacienti
trebuie instruiti sa se adreseze medicului in cazul in care tratamentul cu bronhodilatatoare cu durata
scurta de actiune devine mai putin eficace sau necesita mai multe inhalatii decat in mod obisnuit, in aceasta situatie, tratamentul trebuie reevaluat, luand in considerare administrarea de antiinflamatgare steroidiene (de exemplu doze mari de glucocorticoizi inhalatori sau glucocorticoizi orali). Exacerbarile grave ale astmului bronsic trebuie tratate conform schemelor terapeutice tabilite. Pacientii trebuie avertizati ca, in cazul in care efectul terapeutic al produselor Ventolin administrate pe cale orala scade sau durata obisnuita de actiune se reduce, nu trebuie sa creasca oza sau frecventa de administrare singuri, ci sa se adreseze medicului.
Salbutamolul trebuie administrat cu prudenta la pacientii cu tireotoxicoza si afectiuni cardiovasculare (in special cardiomiopatie obstructiva, tulburari coronariene, tulburari de ritm si hipertensiune arteriala). Tratamentul cu agonisti beta2 -adrenergici, administrati indeosebi parenteral sau prin nebulizare, poate provoca hipokaliemie, eventual, grava. Atentie deosebita se recomanda in astmul acut grav, deoarece hipokaliemia poate fi potentata de hipoxie si de tratamentul concomitent cu derivati de xantine sau glucocorticoizi. in acest caz, se recomanda monitorizarea kaliemiei.
Similar altor agonisti beta2 -adrenergici, salbutamolul poate induce modificari metabolice reversibile,cum sunt cresterea glicemiei. Pacientii cu diabet zaharat pot fi incapabili sa compenseze cresterea glicemiei, raportandu-se aparitia cetoacidozei. Administrare concomitenta a glucocorticoizilor poate
potenta acest efect.

Reacții adverse ale Ventolin 2mg/5ml sirop:

La anumiti pacienti, Ventolin sirop poate provoca un tremor fin la nivelul muschilor scheletici, indeosebi ai mainii.
Aceasta reactie este dependenta de doza si este comuna pentru toate stimulantele beta-adrenergice. Cativa pacienti au prezentat tensiune musculara, prin efect asupra muschilor scheletici si nu prin stimulare directa nervos centrala.
Rareori, poate sa apara tahicardie insotita sau nu de vasodilatatie periferica. Similar altor agonisti beta2 -adrenergici, s-au raportat aritmii (incluzand fibrilatie atriala, tahicardie supraventriculara si extrasistole) in legatura cu utilizarea salbutamolului, indeosebi la pacientii susceptibili.
Ocazional, s-a raportat cefalee.
Foarte rar, s-au semnalat crampe musculare, precum si reactii defripersensibilitate, cum sunt edem angioneurotic, urticarie, bronhospasm, hipotensiune arteriala si colaps.
Tratamentul cu agonisti beta2-adrenergici poate provoca hipokaliemie, potential severa.
La copii, similar altor agonisti betaa-adrenergici, salbutamolul poate determina rareori agitatie.

Supradozajul:

In cazul supradozajului cu salbutamol, antidotul este un blocant beta-adrenergic cardioselectiv, dar medicamentele beta-blocante trebuie utilizate cu prudenta la pacientii cu antecedente de bronhospasm.
In caz de supradozaj poate sa apara hipokaliemie; se recomanda monitorizarea kaliemiei.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Trebuie evitata administrarea concomitenta de salbutamol si beta-blocante neselective (de
exemplu propranolol). Nu este recomandata administrarea concomitenta de salbutamol si halotan.
Administrarea concomitenta de salbutamol si antidiabetice necesita prudenta.Salbutamolul nu este
contraindicat la pacientii tratati cu inhibitori de monoaminoxidaza (1MA0).

Administrarea de Ventolin 2mg/5ml sirop în sarcină / alaptare:

In general, administrarea medicamentelor in timpul sarcinii trebuie luata in considerare numai daca beneficiul terapeutic pentru mama este mai mare decat riscul potential fetal.
Sunt disponibile putine date privind siguranta utilizarii salbutamolului la inceputul sarcinii (in primul trimestru de sarcina). Studiile efectuate la animale au evidentiat anumite efecte nocive la fat la oze foarte mari de salbutamol. Deoarece salbutamolul este probabil excretat in laptele matern si nu se cunoaste daca are reactii adverse la sugar, in timpul alaptarii se va utiliza numai daca beneficiul terapeutic matern este mai mare decat riscul potential pentru copil.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon a 150 ml sirop si lingurita dozatoare dubla a 5 ml.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 30 °C, in ambalajul original.
A se pastra la temperaturi sub 25 °C, ferit de lumina, dupa diluare.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă salbutamolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ventolin 2mg/5ml sirop(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ventolin 2mg/5ml sirop vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.