Prospect Ampicilina 500mg pulbere injectabila
Substanța activă: ampicillinum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [J01CA]:
antiinfectioase de uz sistemic >>
antibiotice >>
peniciline cu spectru larg >>
peniciline cu spectru extins
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: Antiinfectioase de uz sistemic, Peniciline cu spectru larg.
Indicații Ampicilina 500mg pulbere injectabila:
Ampicilina este utilizata in tratamentul infectiilor cu germeni sensibili: Infectii ale cailor respiratorii (bronsite, pneumonii). Infectii ORL (amigdalite, faringite, laringita, sinuzita, otita medie). Infectii ale tractului urinar (pielonefrita acuta si cronica, cistita, uretrita). Infectii gastrointestinale, inclusiv enterita cu E. coli, Salmonella si Shigella. Infectii ale tractului biliar. Infectii veneriene (gonoree). Infectii ale pielii si tesuturilor moi. Meningita, febra tifoida si paratifoida, endocardita, septicemii, abcese, furuncule, infectii chirurgicale.Contraindicații:
Alergie la peniciline sau cefalosporine (se investigheaza sensibilitatea). La pacientii cu mononucleoza infectioasa sau cu leucemie limfatica (reactiile alergice sunt mai frecvente).Acțiune:
Penicilina semisintetica cu spectru larg de actiune, cuprinzand in afara germenilor sensibili la penicilina G si enterococi, listerii, Haemophilus influenzae, Salmonellae, Shigellae si pentru concentratii mari, E. coli si unele specii de proteus. Ampicilina, fiind distrusa de penicilinaza, este inactiva fata de germenii penicilinazo-secretori. Fata de germenii grampozitivi ampicilina este mai putin activa decat penicilina G. Rezistenta diferitelor tulpini se poate instala frecvent in cursul terapiei. Uneori prezinta rezistenta incrucisata cu penicilina G, carbenicilina, cefalosporinele. Ampicilina este activa pe cale orala, se elimina sub forma activa prin urina si prin bila.Precauții:
Pentru tratamente de durata se recomanda controlul periodic al functiei renale si hepatice. Pacientii trebuie atentionati ca ampicilina poate atenua eficacitatea contraceptivelor orale. Aparitia diareei masive si persistente in timpul sau dupa tratamentul cu ampicilina poate fi datorata colitei pseudomembranoase. In acest caz se intrerupe tratamentul si se instituie un tratament adecvat. La pacientii cu probleme gastrointestinale (voma si/sau diaree), resorbtia antibioticului nu este eficienta si se recomanda administrarea antibioticului pe cale parenterala. In cursul tratamentului cu ampicilina se pot produce suprainfectii cu Klebsiella, Pseudomonas si Candida. In acest caz, se va institui un tratament adecvat.Reacții adverse ale Ampicilina 500mg pulbere injectabila:
Relativ frecvent reactii alergice: prurit, eruptii cutanate (caracteristice fiind eruptiile eritematoase maculopapuloase ce apar la mai mult de 7 zile dupa debutul tratamentului), urticarie, edem angioneurotic, febra, foarte rar soc anafilactic la bolnavii cu insuficienta renala, hiperuricemie sau mononucleoza infectioasa, ampicilina provoaca frecvent (60%) eruptii cutanate (posibil de natura toxica), uneori diaree, vome, dureri abdominale, cresterea trecatoare a transaminazei glutamicoxalacetica, foarte rar agranulocitoza cu monocitoza periferica si histiocitoza medulara, ocazional poate produce suprainfectii intestinale cu Klebsiella, Pseudomonas si Candida, foarte rar colita pseudomembranoasa cu Cl. difficile.Supradozajul:
Absorbtia unei supradoze conduce la aparitia de efecte toxice, manifestate la nivelul sistemului nervos central: anomalii EEG, mioclonii, convulsii. Deoarece nu exista un antidot specific, tratamentul pentru supradoza va fi simptomatic si de sustinere, efectuat de catre persoane specializate. In caz de intoxicare orala dupa supradoza se declanseaza vomismente si/sau se efectueaza lavaj stomacal pentru eliminarea medicamentului. Pentru a diminua resorbtia medicamentului se poate administra carbune activ. Se poate accelera eliminarea ampicilinei din sange prin hemodializa. Convulsiile pot fi tratate cu anticonvulsive.Interacțiuni cu alte medicamente:
Cu allopurinol: incidenta crescuta a eruptiilor cutanate. Cu antiacide per os si carbune activat: scade absorbtia digestiva, cu scaderea efectului antibioticului. Utilizarea simultana a ampicilinei si contraceptivelor estroprogestative poate atenua eficacitatea contraceptivelor si creste riscul aparitiei unor metroragii si chiar a unei sarcini nedorite. Cu indometacin, fenilbutazona, salicilati: creste nivelul plasmatic al ampicilinei, prin faptul ca exista o competitie pentru excretia lor tubulara renala, astfel incat ampicilina este retinuta in organism. Cu macrolide, cloramfenicol, rifampicina, tetraciclina: exista un antagonism intre actiunea bacteriostatica a primelor care opreste diviziunea bacteriana si cea bactericida a ampicilinei, care actioneaza bactericid doar asupra germenilor in diviziune. Cu methotrexat: pot creste nivelurile serice ale methotrexatului, cu risc de toxicitate. Dihidroxiclorochina si inruditele pot scadea absorbtia intestinala a ampicilinei cu aproximativ 30%, deoarece primele au actiune iritanta intestinala, astfel incat tranzitul ampicilinei este accelerat si scade timpul necesar absorbtiei sale.Administrarea de Ampicilina 500mg pulbere injectabila în sarcină / alaptare:
Ampicilina traverseaza bariera placentara. Studiile de reproducere la animale nu au demonstrat risc fetal. Nici un studiu adecvat nu s-a efectuat in cazul femeilor insarcinate. Administrata la mame care alapteaza, se elimina prin secretie lactata si poate favoriza candidoza si diaree la sugari.Alte medicamente cu substanța activă ampicillinum:
- Standacillin 125mg/5ml gr.susp.or
- Standacillin 500mg, capsule
- Ampicilină Sandoz 125 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Ampicilina 250 mg, capsule
- STANDACILLIN, pulb.inj.
- AMPICILINA 1g, pulb. inj.
- Ampicilină Atb 250 mg capsule
- Epicocillin 250 mg pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- AMPICILINA FORTE, caps.
- Ampicilina Forte LPH 500 mg, capsule
- NOVO AMPICILLIN, gran.susp.
- PENIBRIM, flac.inj.
- STANDACILLIN, gran.susp.
- Ampicilina Arena 250 mg, capsule
- STANDACILLIN, caps.
- Standacillin 250mg/5ml-30g gr.susp.
- Ampicilina Arena 500 mg, capsule
- Epicocillin 1 g pulbere pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă
- EPHICILIN, caps.
- Ampicilina 250mg pulb.inj 100fl (Antib)
- AMPICILINA TRIHIDRAT, pulb.susp.
- AMPICILINA SANDOZ 250 mg/ 500 mg capsule
- Ampicilina 250mg pulb.inj (Antib)
- Ampicilină Atb 250 mg, 500 mg, 1000 mg pulbere pentru soluţie injectabilă
- AMPICILINA, pulb. inj.
- PAMECIL, caps.
- AMPIDAR, caps.
- AMPICILLINE, gran.susp.
- AMPISINA, caps.
- AMPLIVACIL, flac.inj.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ampicilina 500mg pulbere injectabila(din aceeași clasă):
- AMOCLEN, pulb.susp.
- AMOPEN, gran.susp.
- AMOX, pulb.susp.
- AMOXICID, caps.
- AMOXICID, pulb.susp.
- Amoxicilina 250 mg
- AMOXICILINA 250, caps.
- Amoxicilină Arena 250 mg capsule
- Amoxicilină Arena 500 mg capsule
- Amoxicilină Atb 250 mg capsule
- Amoxicilină Atb 500 mg capsule
- Amoxicilina Farmex 250 mg, capsule
- AMOXICILINĂ FORTE FARMEX 500 mg capsule
- Amoxicilina Forte, caps.
- Amoxicilina Medico Uno 250 mg, capsule
- Amoxicilina Medico Uno 500 mg, capsule
- Amoxicilină Sandoz 1000 mg comprimate filmate
- Amoxicilină Sandoz 125 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Amoxicilină Sandoz 250 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
- Amoxicilina Sandoz 500 mg, capsule
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ampicilina 500mg pulbere injectabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!