Prospect Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: TEVA Pharma S.L.U. Spania
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Atorvastatină Teva face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii).

Atorvastatină Teva este utilizat pentru scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi trigliceride, când o dietă fără grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace.

Dacă prezentaţi risc crescut de boală de inimă, Atorvastatină Teva poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea riscului chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale. Pe timpul tratamentului trebuie să continuaţi dieta standard pentru scăderea colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Atorvastatină Teva
* Dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la atorvastatină, la orice medicament similar utilizat pentru scăderea valorii lipidelor din sânge sau la orice alte componente ale medicamentului
* Dacă aveţi sau aţi avut vreodată o boală care afectează ficatul
* Dacă aţi avut valori anormale inexplicabile ale analizelor hepatice
* Dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie
* Dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă
* Dacă alăptaţi

Administrare Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut de colesterol pe care, de asemenea, trebuie să o respectaţi în timpul tratamentului cu Atorvastatină Teva.
Doza uzuală iniţială de Atorvastatină Teva la adulţi şi copii cu vârsta mai mare de 10 ani este 10 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorvastatină Teva este 80 mg o dată pe zi la adulţi şi 20
mg o dată pe zi la copii.
Comprimatele de Atorvastatină Teva trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi pot fi luate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei.
Luaţi întotdeauna Atorvastatină Teva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Atorvastatină Teva va fi stabilită de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că efectul Atorvastatină Teva este prea puternic sau prea slab.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Atorvastatină Teva
Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Atorvastatină Teva (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), contactaţi-l pe medicul dumneavoastră sau cel mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Atorvastatină Teva
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorvastatină Teva
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să încetaţi tratamentul,, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

* Substanţa activă este atorvastatina.

Un comprimat filmat de 10 mg conţine atorvastatină 10 mg, sub formă de atorvastatină calcică.
Un comprimat filmat de 20 mg conţine atorvastatină 20 mg, sub formă de atorvastatină calcică.
Un comprimat filmat de 40 mg conţine atorvastatină 40 mg, sub formă de atorvastatină calcică.
Un comprimat filmat de 80 mg conţine atorvastatină 80 mg, sub formă de atorvastatină calcică.

* Celelalte componente ale nucleului sunt celuloză microcristalină, carbonat de sodiu anhidru, maltoză, croscarmeloză sodică şi stearat de magneziu.
* Celelalte componente ale filmului sunt hipromeloză, hidroxipropilceluloză, citrat de trietil polisorbat 80 şi dioxid de titan (E171).

Precauții:

Următoarele reprezintă motive pentru care Atorvastatină Teva poate să nu fie potrivit pentru dumneavoastră:
* Dacă aţi avut un accident vascular cerebral anterior cu hemoragie la nivelul creierului sau prezentaţi acumulări mici de lichid la nivelul creierului provenite de la accidentele vasculare cerebrale anterioare
* Dacă aveţi probleme renale
* Dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism)
* Dacă aţi avut crampe sau dureri musculare repetate sau inexplicabile, istoric personal sau familial de probleme musculare
* Dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine“ sau „fibraţi“)
* Dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool
* Dacă aţi avut boli ale ficatului
* Dacă aveţi mai mult de 70 de ani.
În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.
Înainte de a începe să luaţi Atorvastatină Teva, verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul
* Dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă
Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatină Teva pentru a evalua riscul dumneavoastră de a face reacţii adverse musculare. Este cunoscut că riscul de reacţii adverse musculare, de exemplu, rabdomioliză, creşte în cazul în care anumite medicamente sunt administrate în acelaşi timp cu atorvastatina.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În mod normal, acest medicament nu afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce.

Nu utilizaţi unelte sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Atorvastatină Teva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi administrarea comprimatelor şi spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.
Rare: afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000:
* Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului, care poate determina dificultăţi grave în respiraţie.
* Afecţiune gravă cu descuamare puternică şi inflamaţie a pielii, apariţia de vezicule pe piele, gură, ochi şi organe genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele formată din pete de culoare roz-roşie, în special pe palme sau tălpi care poate forma vezicule.
• Slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi, mai ales, dacă în acelaşi moment vă simţiţi rău sau aveţi febră, pot fi cauzate de o distrugere musculară anormală care poate pune viaţa în pericol şi poate conduce la probleme renale.
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000:
• Dacă prezentaţi sângerări sau vânătăi neaşteptate sau neobişnuite, acest lucru poate sugera o afecţiune a ficatului. Trebuie să consultaţi medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Alte reacţii adverse posibile cu Atorvastatină Teva
Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) includ:
* inflamaţii ale mucoasei nazale, dureri în gât, sângerare nazală
* reacţii alergice
* creşteri ale glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia), creşterea nivelului creatinkinazei din sânge
* dureri de cap
* greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
* durere articulară, durere musculară şi durere de spate
* rezultatele testelor de sânge care oferă informaţii privind funcţionarea ficatului pot deveni anormale.
Reacţii adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) includ:
• anorexie (lipsa poftei de mâncare), creştere în greutate, scăderi ale glicemiei (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi să vă monitorizaţi cu atenţie glicemia)
* coşmaruri, insomnie
* ameţeli, senzaţie de amorţeală sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini şi picioare, reducerea sensibilităţii la durere sau atingere, modificări în percepţia gustului, pierderea memoriei
* vedere înceţoşată5
* zgomote în urechi şi/sau cap
* vărsături, eructaţii, durere la nivelul tractului abdominal superioar şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care conduce la durere de stomac)
* hepatită (inflamaţie a ficatului)
* erupţie trecătoare pe piele, erupţie cutanată şi prurit, urticarie, căderea părului
* durere de gât, oboseală musculară, oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflarea în special în gleznelor (edem), febră
* teste de urină pozitive pentru leucocite.
Reacţii adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) includ:
* tulburări vizuale
* sângerări sau vânătăi neaşteptate
* icter (îngălbenirea pielii şi a albului ochilor)
* traumatismul tendoanelor:
Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) includ:
• o reacţie alergică - simptomele pot include respiraţie şuierătoare cu debut brusc şi durere sau senzaţie de apăsare în piept, umflarea pleoapelor, a feţei, a buzelor, a gurii, a limbii sau a gâtului, dificultăţi de respiraţie, colaps
* pierderea auzului
* ginecomastie (mărirea sânilor la bărbaţi şi femei).
Reacţii adverse posibile raportate cu unele statine (medicamente de acelaşi tip):
* Dificultăţi sexuale
* Depresie
* Probleme respiratorii, inclusiv tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.
* Diabet zaharat. Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în perioada în care urmaţi acest tratament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Există unele medicamente care pot modifica efectul Atorvastatină Teva sau efectul lor poate fi modificat de Atorvastatină Teva. Acest tip de interacţiune poate face ca unul sau ambele medicamente să fie mai puţin eficiente. Alternativ, ar putea creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv de o afecţiune musculară rară, dar severă, denumită rabdomioliză:
* Medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină
* Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol; voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic
* Alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol
* Anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau hipertensiune arterială, de exemplu, amlodipină, diltiazem; medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
* Medicamente utilizate în tratamentul HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.

* Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu atorvastatină includ ezetimib (care reduce
colesterolul); warfarină (care reduce coagularea sângelui); contraceptive orale; stiripentol (un anticonvulsivant pentru epilepsie); cimetidină (utilizat pentru arsuri la stomac şi ulcer peptic), fenitoină (un analgezic); antiacide (medicamente care conţin aluminiu sau magneziu)

* Medicamente obţinute fără prescripţie medicală: sunătoare.
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte 3 medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Atorvastatină Teva cu alimente şi băuturi
Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele informaţii:

Sucul de grapefrut
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grapefrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefrut pot modifica efectele Atorvastatină Teva.

Alcool
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool în timpul tratamentului cu acest medicament.

Administrarea de Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatină Teva dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi Atorvastatină Teva dacă aveţi potenţial fertil decât dacă folosiţi măsuri contraceptive adecvate.

Nu luaţi Atorvastatină Teva dacă alăptaţi.

Siguranţa utilizării Atorvastatină Teva în timpul sarcinii şi alăptării nu a fost dovedită.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

* 10 mg: Atorvastatină Teva comprimate filmate sunt comprimate de culoare albă până la aproape albă, eliptice, biconvexe şi netede. Dimensiunile aproximative ale fiecărui comprimat sunt 9,7 mm x 5,2 mm.
* 20 mg: Atorvastatină Teva comprimate filmate sunt comprimate de culoare albă până la aproape albă, eliptice, biconvexe şi netede. Dimensiunile aproximative ale fiecărui comprimat sunt 12,5 mm x 6,6 mm.
* 40 mg: Atorvastatină Teva comprimate filmate sunt comprimate de culoare albă până la aproape albă, eliptice, biconvexe şi netede. Dimensiunile aproximative ale fiecărui comprimat sunt 15,6 mm x 8,3 mm.
* 80 mg: Atorvastatină Teva comprimate filmate sunt comprimate de culoare albă până la aproape albă, eliptice, biconvexe şi netede. Dimensiunile aproximative ale fiecărui comprimat sunt 18,8 mm x 10,3 mm.

* Atorvastatină Teva este disponibil în blistere din Al-Al care conţin 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 50x1, 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 200 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 30°C.
Nu utilizaţi Atorvastatină Teva după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatină Teva 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.