Prospect Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Atorvastatină Accord face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care sunt medicamente pentru reglarea valorii lipidelor (grăsimii).

Indicații Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Atorvastatină Accord este folosită pentru scăderea lipidelor din sânge, cunoscute sub denumirea de colesterol şi ale altor grăsimi (trigliceride), atunci când un regim alimentar sărac în grăsimi şi modificările stilului de viaţă nu au fost eficace. Dacă prezentaţi risc crescut de afecţiuni ale inimii, Atorvastatină Accord poate, de asemenea, să fie utilizat pentru scăderea acestui risc, chiar dacă valorile colesterolului dumneavoastră sunt normale.

Pe timpul tratamentului tebuie continuată un regim alimentar standard pentru scăderea colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi ATORVASTATINĂ Accord
‐ dacă sunteţi alergic la atorvastatină sau la orice medicament similar utilizat pentru scăderea lipidelor din sânge sau la alte componente ale medicamentului
‐ dacă aveţi o afecţiune care afectează ficatul
‐ dacă aţi avut valori inexplicabile anormale ale analizelor hepatice
‐ dacă sunteţi o femeie care poate să aibă copii şi nu utilizaţi o metodă eficientă de contracepţie
‐ dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă
‐ dacă alăptaţi

Administrare Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur

Înainte de a începe tratamentul medicul vă va recomanda un regim alimentar sărac în colesterol, pe care trebuie să îl menţineţi în timpul tratamentului cu Atorvastatină Accord.

Doza iniţială recomandată de Atorvastatină Accord la adulţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau mai mare de 10 ani este 10 mg o dată pe zi. Această doză poate fi crescută, dacă este necesar, de către medicul dumneavoastră până când luaţi cantitatea de care aveţi nevoie. Medicul dumneavoastră va adapta doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult.Doza maximă de Atorvastatină Accord este 80 mg o dată pe zi pentru adulţi şi 20 mg o dată pe zi pentru copii.

Comprimatele de Atorvastatină Accord trebuie înghiţite întregi, cu apă, şi pot filuate în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să vă luaţi comprimatul în acelaşi moment al zilei.

Durata tratamentului cu Atorvastatină Accord este stabilită de medical dumneavoastră:
Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că efectul Atorvastatină Accord este prea puternic sau prea slab.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Atorvastatină Accord
Dacă luaţi accidental prea multe comprimate de Atorvastatină Accord (mai mult decât doza dumneavoastră zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital pentru recomandări.

Dacă uitaţi să utilizaţi Atorvastatină Accord
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă opriţi utilizarea Atorvastatină Accord

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acestmedicament sau dacă doriţi să opriţi administrarea tratamentului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Substanţa activă este atorvastatina (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat conţine 10 mg, 20 mg, 40 mg, respectiv 80 mg atorvastatină sub formă de atorvastatină calcică.

Precauții:

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Atorvastatină Accord: dacă aţi avut anterior accident vascular cerebral sau un mic accident vascular cerebral (cunoscut şi sub denumirea de atac ischemic tranzitor „AIT”) sau un accident vascular cerebral cu sângerare la nivelul creierului sau aveţi mici pungi cu lichid în creier de la accidentele vasculare anterioare
‐ dacă aveţi probleme renale
‐ dacă aveţi o reducere a funcţiei glandei tiroide (hipotiroidism),
‐ dacă aţi avut dureri musculare repetate sau neexplicate, istoric personal sau familial de probleme musculare
‐ dacă aţi avut anterior probleme musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente pentru scăderea valorii lipidelor (de exemplu alte „statine“ sau „fibraţi“)
‐ dacă consumaţi cu regularitate o cantitate mare de alcool etilic
‐ dacă aţi avut afecţiuni ale ficatului
‐ dacă aveţi mai mult de 70 de ani,

Dacă oricare dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze o analiză de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatină Accord pentru a evalua riscul dumneavoastră de a prezenta reacţii adverse musculare. Este cunoscut faptul că riscul reacţiilor adverse musculare, de exemplu rabdomioliza, creşte atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp cu atorvastatina (vezi pct. „Utilizarea altor medicamente”).

În timpul tratamentului
Pe parcursul tratamentului cu acest medicament medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie în cazul în care aveţi diabet sau sunteţi la risc să faceţi diabet. Sunteţi la risc să faceţi diabet dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi grăsimilor din sânge, sunteţi supraponderal sau aveţi tensiune arterială mare.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune severă a plămânilor care poate include semne cum sunt scurtarea respiraţiei, tuse seacă, oboseală, scădere în greutate şi febră în timp ce luaţi acest medicament.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal acest medicament nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi dacă acest medicament vă afectează.
Nu utilizaţi instrumente sau utilaje dacă capacitatea dumneavoastră de a le utiliza este afectată de acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, întrerupeţi administrarea comprimatelor informaţi imediat medicul sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital:

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 pacienţi
• pancreatită (inflamaţia pancreasului care duce la durere severă de stomac care poate iradia în spate)
• hepatită (inflamaţia ficatului)

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 pacienţi):

• reacţii alergice grave-simptomele pot include şuierat în piept brusc instalat şi durere în piept sau senzaţie de constricţie, umflarea pleoapelor, feţei, buzelor, limbii sau gâtului, dificultate mare la respiraţie, colaps
• afecţiune severă cu exfolierea şi umflarea severă a pielii, băşici pe piele, gură, ochi, organe genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele cu pete roz-roşii mai ales la nivelul palmelor sau tălpilor care se pot transforma în băşici
• slăbiciune musculară, sensibilitate sau durere şi mai ales, dacă în acelaşi timp vă simţiţi rău sau aveţi temperatură mare, aceste pot fi determinate de o distrugere anormală a muşchiului, ce poate pune viaţa în pericol şi poate conduce la afecţiuni ale rinichiului.
• Blocarea ductului biliar (colestază) care poate include semne cum sunt îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, durere în partea superioară dreaptă a abdomenului, scăderea poftei de mâncare.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 pacienţi):

• dacă prezentaţi durere în partea superioară dreaptă a abdomenului, umflare a abdomenului şi îngălbenirea pielii sau a albului ochilor, aceasta poate fi sugestiv pentru o problemă a ficatului. Trebuie să consultaţi medicul imediat.

Alte reacţii adverse posibile cu Atorvastatină Accord:

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):

• inflamaţia căilor nazale, durere în gât, sângerare a nasului
• reacţii alergice
• creşterea nivelului de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet continuaţi să monitorizaţi cu atenţie nivelul zahărului din sânge), creşterea creatinkinazei din sânge
• durere de cap
• greaţă, constipaţie, gaze, indigestie, diaree
• dureri articulare, durere musculară şi durere de spate
• analize de sânge care arată că ficatul dumneavoastră funcţionează anormal

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi) :

• anorexie (scăderea poftei de mâncare), creştere în greutate, scăderea nivelului de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet continuaţi să monitorizaţi cu atenţie nivelul zahărului din sânge)
• coşmaruri, insomnia
• ameţeli, amorţeli sau furnicături în degetele de la mâini şi de la picioare, reducerea senzaţiei dureroase sau tactile, modificarea gustului, pierderea memoriei
• vedere înceţoşată
• ţiuit în urechi sau în cap
• vărsături, râgâieli, durere abdominal înaltă sau joasă, erupţie trecătoare pe piele şi mâncărime, urticarie, căderea părului
• durere de ceafă, stare de rău, slăbiciune, durere în piept, umflături mai ales ale gleznelor (edeme), temperatură crescută
• test al urinei pozitiv pentru leucocite

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• tulburări ale vederii
• sângerări sau vânătăi neaşteptate
• afectarea tendoanelor

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 pacienţi):
• pierderea auzului
• ginecomastie (creşterea sânilor la bărbăţi şi femei).

Reacţii adverse posibile raportate pentru unele statine (medicamente de acelaşi tip):
• probleme sexuale
• depresie
• probleme la respiraţie incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră
Diabet zaharat:
Apariţia acestuia este mai probabilă dacă aveţi valori crescute ale glucidelor şi lipidelor din sânge, dacă sunteţi supraponderal şi aveţi tensiune arterială mare. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţe în perioada în care urmaţi acest tratament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct la:
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi , aţi luat recent sau e posibil să luaţi orice alte medicamente inclusiv medicamente fără prescripţie.

Utilizarea altor medicamente

Unele medicamente pot modifica efectul atorvastatinei sau efectul acestora poate fi modificat de atorvastatină. Acest tip de interacţiune poate face unul sau ambele medicamente mai puţin eficiente. Pe de altă parte poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, inclusiv afectarea importantă a muşchilor cunoascută sub denumirea de rabdomioliză.

‐ medicamente utilizate pentru a modifica modul în care acţionează sistemul dumneavoastră imunitar, de exemplu ciclosporină,
‐ anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, fluconazol, posaconazol, rifampicină, acid fucidic
‐ alte medicamente pentru reglarea valorii lipidelor, de exemplu gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol,
‐ anumite blocante ale canalelor de calciu utilizate pentru angină pectorală sau tensiune arterială mare, de exemplu amlodipină, diltiazem;
‐ medicamente pentru reglarea ritmului inimii dumneavoastră, de exemplu digoxină, verapamil, amiodaronă
‐ medicamente utilizate în tratamentul HIV, de exemplu ritonavir, lopinavir, atazanavir, darunavir, delavirdin, efavirenz, saquinavir, asocierea de tipranavir/ritonavir, nelfinavir, fosamprenavir etc.
‐ unele medicamente utilizate pentru tratamentul problemelor de ficat cum este hepatita cu virus C de exemplu telaprevir, boceprevir
‐ alte medicamente cunoscute a interacţiona cu atorvastatina include ezetimib (care scade colesterolul), warfarină (care reduc coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru epilepsie), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un medicament pentru durere), colchicină (utilizat pentru a trata guta) şi antiacide (medicamente pentru indigestie ce conţin aluminiu sau magneziu)
‐ medicamente obţinute fără prescriţie medical: sunătoare

Atorvastatină Accord cu băuturi şi alcool

Sucul de grepfrut:
Nu beţi mai mult de unul sau două pahare mici cu suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele atorvastatinei.

Alcool etilic:
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timpul tratamentului cu acest medicament. Pentru detalii vezi pct. „Atenţionări şi precauţii” .

Administrarea de Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatină Accord dacă sunteţi gravidă sau dacă încercaţi să rămâneţi gravidă.
Nu luaţi atorvastatină dacă puteţi rămâne gravidă decât dacă folosiţi măsuri contraceptive de încredere.

Nu luaţi Atorvastatină Accord dacă alăptaţi.
Siguranţa administrării Atorvastatină Accord în timpul sarcinii sau alăptării nu a fost încă dovedită.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Blistere din OPA-Al-PVC/Al şi flacoane: A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Blistere din PVC/Aclar: A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe eticheta cutiei sau flaconului şi pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se utiliza în 3 luni de la prima deschidere a flaconului.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatină Accord 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.