Prospect BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate

Substanța activă: bromazepamum
Producator: S.C. Arena Group S.A., România
Clasa ATC: [N05BA]: sistemul nervos >> psiholeptice >> anxiolitice >> benzodiazepine si derivati
Bromazepam Arena conţine ca substanţă activă bromazepamul care aparţine unei clase de medicamente numite anxiolitice care diminuează starea dumneavoastră de nelinişte.

Indicații BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate:

Bromazepam Arena este utilizat pentru:
-tratamentul simptomatic al manifestărilor anxioase severe şi/sau invalidante;
-profilaxia şi tratamentul delirium tremens şi a altor manifestări ale sindromului de sevraj alcoolic.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Bromazepam Arena
-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bromazepam, la alte benzodiazepine sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;
-dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă;
-dacă aveţi apnee în timpul somnului (întreruperi ale respiraţiei în timpul somnului);
-dacă aveţi insuficienţă hepatică severă (risc de encefalopatie acută sau cronică);
-dacă aveţi miastenia gravis;
-dacă conduceţi sau urmează să conduceţi vehicule.

Administrare BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate:

Utilizaţi întotdeauna Bromazepam Arena exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
La începutul tratamentului doza uzuală medie este de 6 mg bromazepam pe zi, fracţionată, astfel:
-câte – 1,5 mg bromazepam dimineaţa;
-1,5 mg bromazepam la prânz;
-3 mg bromazepam seara.

Deoarece comprimatul nu este divizibil, pentru doza de 1,5 mg se recomandă un medicament cu concentraţia corespunzătoare.

În cazul afecţiunilor psihice, în funcţie de severitatea bolii:
- în afecţiuni uşoare (tratate în ambulator) doza uzuală este cuprinsă între 6–18 mg bromazepam pe zi, administrată fracţionat, conform recomandărilor medicului.
- în afecţiuni severe (care necesită spitalizare) doza uzuală este cuprinsă între 24–36 mg bromazepam pe zi, administrată fracţionat, conform recomandărilor medicului.

Copii cu vârsta peste 6 ani, vârstnici, pacienţi cu insuficienţă renală: se recomandă ajustarea dozei, la aproximativ jumătate din doza medie a adultului

Durata tratamentului trebuie să fie cât mai scurtă posibil şi nu se vor depăşi 12 săptămâni (vezi pct. ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bromazepam Arena”) şi anume:
- în stări de anxietate: 4 până la 12 săptămâni, inclusiv perioada de reducere treptată a dozelor;
- în delirium tremens şi alte manifestări ale sindromului de abstinenţă: 8-10 zile

Întreruperea tratamentului cu benzodiazepine se face progresiv, cu reducerea treptată a dozelor, pe parcursul mai multor săptămâni (vezi pct. ,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bromazepam Arena”).

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Bromazepam Arena
Dacă, din greşeală, aţi luat mai multe comprimate, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau câteva comprimate cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bromazepam Arena
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta, imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Bromazepam Arena
Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea tratamentului.
Nu întrerupeţi tratamentul brusc. Întreruperea tratamentului cu benzodiazepine se face progresiv, cu reducerea treptată a dozelor, pe parcursul mai multor săptămâni.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate:

- Substanţa activă este bromazepamul. Fiecare comprimat conţine bromazepam 3 mg.
- Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, gelatină

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Bromazepam Arena
Dacă luaţi medicamentul repetat şi pe o perioadă îndelungată se pot dezvolta toleranţa şi dependenţa, fizică şi psihică.

Dezvoltarea dependenţei poate fi favorizată de o serie de factori şi anume: durata tratamentului, doza zilnică mare, asocierea cu alcool etilic şi cu alte medicamente psihotrope, anxiolitice sau hipnotice, existenţa unei dependenţe medicamentoase sau non-medicamentoase în antecedente.
Dependenţa apare în mod obişnuit după câteva săptămâni de tratament cu benzodiazepine şi în general este benignă, dar poate prezenta aspecte grave în condiţiile unui tratament de lungă durată.

Dacă întrerupeţi acest tratament poate să apară sindromul de abstinenţă. Acesta se manifestă prin apariţia anumitor simptome, cum sunt: insomnie, dureri de cap, nelinişte marcată, agitaţie, dureri musculare, tensiune musculară, tremor, sudoraţie, diaree, iritabilitate. În cazul tratamentului prelungit cu doze mari, la întreruperea administrării pot apărea stări confuzive, delir şi alte manifestări psihotice, convulsii, sensibilitate exagerată la diferiţi stimuli (lumină, zgomot).
Riscul dependenţei obligă la evitarea administrării prelungite a benzodiazepinelor. În general, se recomandă ca durata tratamentului să nu depăşească 4 până la 12 săptămâni şi tratamentul trebuie întrerupt prin reducerea treptată a dozelor. Sunt de preferat administrarea intermitentă şi folosirea de doze mici. În cazul întreruperii tratamentului, dozele trebuie reduse progresiv (pe durată de la câteva zile la câteva săptămâni); întreruperea bruscă conduce la apariţia simptomelor de abstinenţă.

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre întreruperea tratamentului.

Dacă întrerupeţi tratamentul după o perioadă lungă de utilizare poate apare fenomenul de rebound, manifestat printr-o exacerbare a anxietăţii.

Dacă medicamentul este administrat înainte de culcare şi dacă perioada de somn este scurtă (trezire precoce determinată de un eveniment extern), poate apare amnezia anterogradă (o tulburare de memorie, care se manifestă prin incapacitatea de a memora informaţii recente).

La copii şi vârstnici pot să apară reacţii paradoxale: agitaţie, agresivitate marcată, automatism amnezic, impunându-se oprirea tratamentului.

Dacă suferiţi de depresie sau psihoze, Bromazepam Arena nu trebuie utilizat singur. Acest medicament nu tratează depresia sau psihozele şi poate chiar să mascheze simptomele acestor afecţiuni, crescând riscul de suicid în cazul depresiei.

Dacă suferiţi de insuficienţă renală, insuficienţă hepatică sau aveţi peste 60 de ani este necesară reducerea dozelor (uneori la jumătate).

La copii, durata tratamentului trebuie să fie scurtă şi raportul risc/beneficiu trebuie evaluat cu atenţie. Dacă tratamentul dumneavoastră conţine o asociere de benzodiazepine, creşte posibilitatea dependenţei medicamentoase.
Bromazepam Arena nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 6 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Bromazepam Arena are influenţă majoră asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje, deoarece poate să provoace somnolenţă, sedare cu reducerea stării de vigilenţă, astfel încât acest medicament este contraindicat conducătorilor de vehicule.

Informaţii importante privind unele componente ale Bromazepam Arena
Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, Bromazepam Arena poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Mai puţin frecvente (care apar la mai mult de 1 din 1000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
-stare de ameţeală, oboseală, reducerea vigilenţei, somnolenţă (în special la vârstnici), scăderea tonusului muscular (hipotonie musculară);
-insomnie, comaruri, nervozitate;
-vedere dublă (diplopie).

Rare (care apar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi, dar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)
-mişcări necoordonate (ataxie), excitaţie psihomotorie, senzaţie de ameţeală, dureri de cap (cefalee), confuzie mentală, amnezie anterogradă (o tulburare de memorie, care se manifestă prin incapacitatea de a memora informaţii recente);
-la copii şi vârstnici pot să apară reacţii paradoxale manifestate prin: iritabilitate, agitaţie, agresivitate marcată, agravarea insomniei, idei delirante, coşmaruri, dezinhibiţie cu impulsivitate, euforie, sugestibilitate, care impun oprirea tratamentului.

Foarte rare (care apar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi, incluzând cazuri izolate)
-erupţii cutanate însoţite sau nu de mâncărimi,
-modificări ale dorinţei sexuale (libidoului).

La întreruperea bruscă a tratamentului poate să apară un fenomen de rebound cu exacerbarea anxietăţii care determinase anterior inţierea tratamentului.

Utilizarea prelungită şi în doze mari a benzodiazepinelor poate determina dezvoltarea toleranţei şi dependenţei. Întreruperea bruscă a tratamentului poate determina apariţia unui sindrom de abstinenţă.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul deprimant al sistemului nervos central al bromazepamului poate fi crescut prin utilizarea concomitentă de medicamente, cum sunt: medicamente împotriva durerii sau antitusive (derivaţi morfinici incluzând buprenorfina), medicamente pentru tratamentul unor boli psihice (antidepresive triciclice, neuroleptice), anxiolitice altele decât bezodiazepinele, barbiturice, antialergice (antihistaminice H1 sedative), medicamente antihipertensive (clonidină şi substanţe înrudite), talidomidă.
Creşterea deprimării centrale poate avea consecinţe grave, în special pentru conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor.

Asocierea Bromazepam Arena cu derivaţi morfinici (analgezice şi antitusive) şi cu barbiturice creşte riscul deprimării respiratorii.

Modul în care Bromazepam Arena acţionează poate fi modificat de unele medicamente, care conţin:
-cisapridă: creşterea pasageră a efectului sedativ al benzodiazepinelor datorită unei absorbţii mai rapide a acestora.
-clozapină: asocierea cu benzodiazepine creşte riscul de colaps cu stop respirator şi/sau cardiac
-deprimante neuromusculare (curarizante, miorelaxante centrale): au efect aditiv sinergic cu benzodiazepinele.
-alte benzodiazepine anxiolitice sau hipnotice: asocierea cu benzodiazepine creşte riscul dezvoltării unui sindrom de abstinenţă.

Utilizarea Bromazepam Arena cu alimente şi băuturi
Când urmaţi tratament cu Bromazepam Arena nu consumaţi alcool etilic şi nu luaţi medicamente care conţin alcool etilic. Alcoolul etilic poate accentua efectul sedativ al bromazepamului.

Administrarea de BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Pe baza datelor disponibile, utilizarea Bromazepam Arena nu este recomandată în timpul sarcinii, decât cu respectarea strictă a indiaţiilor şi dozelor şi numai la recomandarea medicului.
Dacă intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

Acest medicament trece în laptele matern. Deoarece există riscul efectelor sedative (letargie, hipotonie, apnee, tulburări ale suptului) la copilul alimentat la sân, nu este recomandată alăptarea în timpul tratamentului cu Bromazepam Arena.

Prezentare ambalaj:

Bromazepam Arena se prezintă sub formă de comprimate neacoperite, plate, de culoare albă sau aproape albă, cu o linie mediană pe una dintre feţe şi diametrul de 7 mm

Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Este disponibil în cutii cu un blister din PVC/Al a câte 10 comprimate

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Bromazepam Arena după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă bromazepamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul BROMAZEPAM ARENA 3 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.