Prospect Diroton 20 mg, comprimate

Substanța activă: lisinoprilum
Producator: Gedeon Richter, Ungaria
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Grupa farmaceutică: inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Indicații Diroton 20 mg, comprimate:

Hipertensiune arterială esenţială şi de origine renovasculară. În monoterapie sau în componenţa terapiei asociate cu alte remedii antihipertensive.
Insuficienţă cardiacă (ca remediu adjuvant la terapia cu digitalice şi/sau diuretice).
Infarct acut de miocard cu indici hemodinamici stabili în primele 24 ore pentru profilaxia disfuncţiilor compartimentelor stângi ale cordului, pentru creşterea supravieţuirii. La necesitate tratamentul se va efectua conform schemei obişnuite, de ex. se administrează trombolitice, acid acetilsalicilic şi β-adrenoblocante.
Nefropatie diabetică, pentru diminuarea albuminuriei la pacienţii cu diabet zaharat insulino-dependent cu tensiune arterială normală şi la pacienţii cu diabet zaharat insulino-independent cu hipertensiune arterială.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la componentele preparatului, edem angioneurotic în antecedente după administrarea inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei;
- edem angioneurotic congenital sau idiopatic;
- stenoză aortică sau mitrală severă din punt de vedere a hemodinamicii sau cardiomiopatie hipertrofică;
- şoc cardiogen;
- starea de instabilitate hemodinamică după infarct acut de miocard;
- sarcina şi perioada de alăptare.

Administrare Diroton 20 mg, comprimate:

Doza preparatului, indiferent de indicaţii, constituie 1 comprimat pe zi, administrat la una şi aceiaşi oră. Preparatul se va administra independent de mese, deoarece alimentele nu influenţează absorbţia substanţelor active.

Hipertensiune arterială esenţială
Doza iniţială recomandată pentru pacienţii, care nu au administrat anterior tratament antihipertensiv, constituie 10 mg/zi. Doza uzuală de menţinere - 20 mg/zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale doza poate fi majorată până la 40 mg/zi. Dacă efectul hipotensiv este insuficient, se vor asocia alte remedii antihipertensive.
La majorarea dozei sa va lua în consideraţie faptul, că pentru manifestarea deplină a efectului hipotensiv este necesară o durată de timp de 2-4 săptămâni.
În cazul pacienţilor, care administrează diuretice, cu 2-3 zile înainte de iniţierea terapiei cu lisinopril administrarea diureticelor se va sista. Dacă aceasta este imposibil, doza iniţială de lisinopril nu va depăşi 5 mg/zi cu condiţia asigurării unei monitorizării medicale a pacientului
după administrarea primei doze, deoarece este posibilă dezvoltarea simptomelor de hipotensiune arterială (acţiunea maximă se dezvoltă peste 6 ore după administrare).
În hipertensiune renovasculară sau alte stări cu activitate crescută a sistemului renin-angiotensin-aldosteron se recomandă administrarea dozei iniţiale de 2,5-5 mg pe zi sub supraveghere medicală strictă (monitorizarea tensiunii arteriale, funcţiei renale, concentraţiei plasmatice a potasiului). Doza de menţinere, sub supraveghere medicală strictă, se va determina în funcţie de valorile tensiunii arteriale.
Insuficienţă renală
Deoarece lisinoprilul se elimină prin rinichi, doza iniţială va fi determinată în funcţie de clearance-ul creatininei, apoi în funcţie de reacţia clinică, se va determina doza de menţinere cu condiţia controlului sistematic al funcţiei renale, nivelului plasmatic al potasiului, sodiului.

Insuficienţa cardiacă
Lisinopril poate di administrat concomitent cu digitalice şi/sau diuretice. În acest caz preventiv doza de diuretice se va reduce. Doza iniţială nictemerală de lisinopril, egală cu 2,5 mg, poate fi majorată treptat până la doza nictemerală uzuală de menţinere 5-20 mg.
Până la iniţierea terapiei şi în timpul tratamentului cu lisinopril se recomandă supraveghere medicală (monitorizarea tensiunii arteriale, funcţiei renale, concentraţiei plasmatice a potasiului, sodiului), deoarece se poate dezvolta hipotensiune arterială cu înrăutăţirea funcţiei
renale.
Nefropatie diabetică
La pacienţii cu diabet zaharat insulino-dependent cu tensiune arterială normală se administrează 10 mg de lisinopril o dată pe zi. Doza poate fi majorată, la necesitate, până la 20 mg o dată pe zi cu scopul scăderii tensiunii arteriale diastolice până la 75 mm Hg, măsurată în poziţie aşezat.
La pacienţii cu diabet zaharat insulino-independent cu hipertensiune arterială ajustarea dozei se efectuează în mod similar, însă tensiunea arterială diastolică optimă este necesar să fie sub 90 mm Hg.
Infarct acut de miocard
În cazul iniţierii terapiei în primele 24 ore după dezvoltarea primelor simptome doza iniţială constituie 5 mg, apoi 5 mg peste o zi, 10 mg peste 2 zile şi ulterior 10 mg o dată pe zi ca doză de menţinere. Durata tratamentului constituie 6 săptămâni. La necesitate se administrează terapie conform schemei obişnuite: trombolitice, acid acetilsalicilic, β-adrenoblocante.
La pacienţii cu tensiune arterială sistolică joasă (≤ 120 mm Hg) se va administra o doză mai mică - 2,5 mg/zi. În caz de hipotensiune, când tensiunea arterială sistolică este de ≤ 100 mm Hg, doza de menţinere poate fi redusă până la 5 mg/zi, iar la necesitate temporar se
poate de indicat câte 2,5 mg/zi.
În caz de hipotensiune arterială durabilă (tensiunea arterială sistolică se menţine sub 90 mm Hg mai mult de 1 oră), tratamentul cu lisinopril va fi suspendat.

Acțiune:

Proprietăţi farmacodinamice
Lisinoprilul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ACE); reduce nivelul plasmatic al angiotensinei II şi al aldosteronului, paralel creşte nivelul bradikininei cu acţiune vasodilatatoare. Sub influenţa lui scade rezistenţa vasculară periferică, tensiunea arterială, iar minut-volumul poate creşte. Nu modifică frecvenţa contracţiilor cardiace, dar poate intensifica circulaţia renală. La bolnavii cu hiperglicemie lisinoprilul participă la restabilirea funcţiei endoteliale afectate.
Acţiunea antihipertensivă debutează peste 1 oră după administrarea internă, efectul maxim se determină peste 6 ore după administrare. Durata acţiunii este de 24 ore, dar depinde de doza administrată. Eficacitatea lisinoprilului se menţine şi la administrarea lui îndelungată. La sistarea bruscă a tratamentului nu se înregistrează oscilaţii mari ale tensiunii arteriale (efect rebound).

Deşi acţiunea primară a lisinoprilului se exercită prin intermediul sistemului renin-angiotensin-aldosteron, lisinoprilul este eficient şi în caz de hipertensiune arterială cu nivel scăzut al reninei.
Lisinoprilul, pe lângă acţiune directă asupra tensiunii arteriale, influenţează hemodinamica glomerulelor renale cu modificarea structurii tisulare, reducând albuminuria. În studii controlate la bolnavii cu diabet zaharat nu s-au înregistrat oscilaţii ale nivelului plasmatic al glucozei sau creşterea incidenţei hipoglicemiei.

Proprietăţi farmacocinetice
Consumul de alimente nu influenţează absorbţia preparatului. Concentraţia plasmatică maximă se realizează după 6 ore de la administrare. Biodisponibilitatea constituie 29%. În plasma sanguină se fixează exclusiv cu enzima de conversie, cuplarea cu alte proteine plasmatice poate fi neglijată. În circuitul sistemic pătrunde sub formă nemodificată (sub formă de promedicament). Nu se metabolizează şi se elimină din organism preponderent prin urină sub formă nemodificată. Partea liberă a lisinoprilului se elimină mai rapid şi este însoţită de eliminarea lentă a preparatului fixat de enzima de conversie. Timpul de înjumătăţire este de 12,6 ore.

Compoziție Diroton 20 mg, comprimate:

1 comprimat conţine:
*substanţe active: lisinopril - 20 mg (sub formă de lisinopril dihidrat 21,77 mg);
*substanţe auxiliare: stearat de magneziu, talc, manitol, amidon de porumb, hidrofosfat de calciu dihidrat.

Precauții:

Se înregistrează hipotensiune arterială simptomatică la pacienţii cu hiponatriemie şi/sau hipovolemie, în rezultatul terapiei cu diuretice, respectarea dietelor speciale sau pierderea lichidului de altă geneză (transpiraţii abundente, vomă repetată, diaree, dializă) şi în caz de
insuficienţă cardiacă.
Tratamentul hipotensiunii arteriale simptomatice constă în respectarea de către pacient a regimului la pat, la necesitate se administrează soluţii perfuzabile (soluţie de 0,9% clorură de sodiu). Hipotensiunea arterială tranzitorie nu serveşte drept contraindicaţie pentru terapia cu
lisinopril, însă poate fi necesară sistarea temporară a administrării preparatului sau reducerea dozei.

Terapia cu lisinopril trebuie să fie precedată în mod obligatoriu de normalizarea echilibrului hidro-electrolitic şi de lichidarea deficitului de sânge circulant. Este necesară monitorizarea valorilor tensiunii arteriale după administrarea primei doze.
În afecţiuni cerebro-vasculare şi cardiopatie ischemică scăderea considerabilă a tensiunii arteriale poate provoca ictus cerebral sau infarct de miocard.
Tratamentul cu lisinopril este contraindicat în şoc cardiogen şi în infarct acut de miocard, dacă administrarea unui vasodilatator poate afecta considerabil hemodinamica, de ex. când tensiunea arterială sistolică nu depăşeşte 100 mm Hg. La o tensiune arterială sistolică care nu depăşeşte 120 mg Hg, în primele 3 zile de infarct de miocard se administrează doze reduse de lisinopril (2,5 mg/zi). În caz de hipotensiune arterială doza de menţinere se reduce până la 5 mg/zi sau temporar până la 2,5 mg/zi. În hipotensiune arterială durabilă (tensiunea arterială sistolică sub 90 mm Hg) administrarea lisinoprilului se sistează.
Ca şi în cazul altor vasodilatatoare, administrarea inhibitorilor ACE se va efectua cu precauţie în caz de stenoză aortică sau cardiomiopatie hipertrofică.
În stenoza arterei renale (în special în stenoză bilaterală a arterei renale sau a unicului rinichi), hiponatriemie sau hipovolemie, precum şi insuficienţă circulatorie, hipotensiunea arterială, provocată de administrarea lisinoprilului, poate avea loc reducerea funcţiei renale cu dezvoltarea ulterioară a insuficienţei renale acute, reversibile după întreruperea tratamentului. O creştere nesemnificativă tranzitorie a nivelului de uree şi creatinină în sânge poate fi determinată în caz de modificări vasculare renale nediagnosticate, în special pe fondalul tratamentului concomitent cu diuretice. În caz de reducere considerabilă a funcţiei renale (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min) se recomandă administrarea cu precauţie deosebită a preparatului şi monitorizarea funcţiei renale.
La pacienţii cu infarct de miocard reducerea funcţiei renale (clearance-ul creatininei peste 177 μmol/l şi/sau proteinurie mai mare de 500 mg/24 ore) reprezintă o contraindicaţie pentru administrarea preparatului. În cazul dezvoltării insuficienţei renale în timpul tratamentului cu
lisinopril (clearance-ul creatininei peste 265 μmol/l sau la un nivel de 2 ori mai mare decât cel iniţial), se va examina posibilitatea de sistare e a tratamentului cu lisinopril.
Tratamentul cu inhibitori ai ACE, inclusiv lisinopril, poate provoca reacţii de hipersensibilitate sub formă de edem angioneurotic al feţei, buzelor, palatului moale, laringelui şi al extremităţilor. Edemul angioneurotic se poate dezvolta în orice moment al terapiei şi se observă la 0,1% din pacienţi. În asemenea caz se întrerupe imediat administrarea preparatului şi se asigură monitorizarea medicală riguroasă a pacientului până la dispariţia completă a tuturor semnelor clinice. Edemul cu localizare facială, labială sau pe extremităţi dispare spontan. Administrarea antihistaminicelor poate contribui la abolirea simptomelor.

Edemul laringelui poate provoca decesul pacientului. Edemul limbii, palatului moale şi al laringelui poate provoca obstrucţia căilor respiratorii şi necesită intervenţie medicală urgentă:
*administrarea subcutanată a soluţiei de epinefrină 0,1% 0,3-0,5 ml (0,3-0,5 mg) sau intravenoasă lentă a 0,1 ml (0,1 mg) a glucocorticoizilor şi antihistaminicelor.
În caz de intervenţii chirurgicale majore sau administrare a anestezicelor cu efect hipotensiv, lisinoprilul împiedică transformarea compensatorie a reninei în angiotensină-II. În acest caz hipotensiunea arterială instalată poate fi înlăturată prin compensarea volumului de sânge circulant.
Efectuarea hemodializei prin membrana din poliacril-nitril (de ex., AN 69) cu permeabilitate înaltă poate conduce la şoc anafilactic la pacientul, care a administrat inhibitori ACE. De aceea se va evita utilizarea lor concomitentă, se va administra alt preparat antihipertensiv sau se va
utiliza filtru de alt tip.
În unele cazuri de desensibilizare antihelmintică tratamentul cu inhibitori ACE a fost însoţit de reacţie anafilactică. Acest lucru poate fi evitat prin sistarea temporară a terapiei cu inhibitori ACE.
Administrarea dozelor recomandate de către pacienţii vârstnici poate fi însoţită de concentraţii plasmatice sporite de lisinopril, de aceea ajustarea dozelor se va efectua cu precauţie în funcţie de funcţia renală a pacientului. Nu s-au stabilit diferenţe între eficacitatea lisinoprilului
la tineri şi vârstnici.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi a manevra utilaje
Lisinoprilul poate influenţa negativ abilitatea de conducere a autovehiculelor sau de exercitare a activităţilor cu risc sporit de traumatism, în special la iniţierea tratamentului. De aceea se va individualiza doza şi regimul de administrare a preparatului, pentru a asigura siguranţa
pacientului la exercitarea unor asemenea activităţi.

Reacții adverse ale Diroton 20 mg, comprimate:

Reacţiile adverse de obicei sunt tranzitorii şi uşoare şi rareori necesită sistarea curei se tratament.
Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: vertij, cefalee (5-6%), slăbiciune, diaree, tuse uscată (3%), greaţă, vomă, hipotensiune ortostatică, erupţii cutanate, durei în cutia toracică (1-3%).
Frecvenţa reacţiilor adverse - < 1%.
Este posibilă dezvoltarea edemului angioneurotic ca o reacţie de hipersensibilitate cu edem facial, al extremităţilor, limbii, palatului moale şi a laringelui la 0,1% din pacienţi. În asemenea caz se va sista imediat administrarea preparatului şi pacientul se va ţine sub supraveghere medicală până la dispariţia completă a simptomelor.
În studii controlate a tratamentului infarctului de miocard frecvenţa hipotensiunii arteriale şi a tulburărilor funcţiei renale era mai înaltă la pacienţii care au administrat lisinopril, faţă de grupul care nu a administrat preparatul.
Din partea indicilor de laborator: agranulocitoză, reducerea nesemnificativă a nivelului hemoglobinei şi hematocritului (la administrarea îndelungată a preparatului). Hiperkaliemie, azotemie, hiperbilirubinemie, creşterea nivelului plasmatic al creatininei, activităţii transaminazelor hepatice, în special în caz de prezenţă în anamneză a afecţiunilor renale, diabetului zaharat sau hipertensiunii renovasculare.

Reacţii adverse înregistrate rar:
Din partea sistemului cardiovascular: palpitaţii, tahicardie, infarct de miocard, ictus cerebral vascular la pacienţii din grupul de risc, posibil din cauza hipotensiunii arteriale exprimate.
Din partea tractului gastrointestinal: xerostomie, dureri în abdomen, pancreatită, icter hepatocelular sau colestatic, hepatită.
Din partea sistemului uro-genital: dereglarea funcţiei renale, oligurie, anurie, insuficienţă renală acută, uremie, proteinurie, impotenţă.
Din partea tegumentelor: urticarie, prurit cutanat, alopecie.

Din partea sistemului imun: mărirea vitezei de sedimentare a hematiilor, creşterea titrului anticorpilor antinucleari.

Supradozajul:

Tratamentul supradozajului este simptomatic, pacientul va respecta un regim la pat, se vor efectua perfuzii intravenoase de lichid, monitorizarea tensiunii arteriale, a echilibrului hidro-electrolitic, corecţia acestor indici în caz de necesitate.

Lisinoprilul se elimină din organism prin dializă.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Interacţiuni cu alte medicamente
Lisinopril se va administra cu deosebită precauţie în asociere cu:
- diuretice ce economisesc potasiul (spironolactonă, triamteren, amilorid), cu preparate de potasiu şi cu substituitori ai sărurilor cu conţinut de potasiu. În asemenea cazuri există un risc crescut de dezvoltare a hiperkaliemiei, în special la pacienţii cu tulburări ale funcţiei renale.
Terapia asociată în asemenea caz este posibilă numai după evaluarea riscului unor eventuale consecinţe, cu controlul sistematic al nivelului potasiului în plasmă şi a funcţiei renale.
Se va administra cu precauţie concomitent cu:
- diuretice (este posibil efect hipotensiv aditiv la asocierea unui diuretic la terapia cu lisinopril şi o scădere considerabilă a tensiunii arteriale în cazul asocierii lisinoprilului la terapia cu diuretice);
- alte remedii antihipertensive (acţiune aditivă);
- remedii antiinflamatoare nesteroidiene (în special cu indometacină) - poate să se reducă acţiunea antihipertensivă;
- săruri de litiu - poate să scadă eliminarea din organism a litiului, de aceea se va monitoriza sistematic nivelul plasmatic al litiului.
Lisinoprilul reduce acţiunea de eliminare a potasiului a diureticelor.

Prezentare ambalaj:

Comprimate pentagonale, biconvexe, de culoare albă sau aproape albă, cu gravura "20" pe o parte a comprimatului şi incizie pe partea opusă. Diametrul comprimatului 8,5-8,7 mm.

Câte 14 comprimate în blister.
Câte 1 sau 2 blistere împreună cu instrucţiunea pentru administrare în cutie de carton.

Condiții de păstrare:

A se păstra la temperatura 15-30°Ð¡.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă lisinoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Diroton 20 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Diroton 20 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.