Prospect Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate

Substanța activă: lisinoprilum
Producator: Actavis hf. Islanda
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Indicații Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate:

Lisinopril Actavis apartine grupului de medicamente denumit inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei). Lisinopril dilata vasele de sange, ceea ce determina scaderea tensiunii arteriale si usureaza sarcina cordului de a pompa sange in tot organismul.
Lisinopril Actavis este utilizat pentru tratamentul:
- tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala)
- insuficientei cardiace simptomatice - o boala in care inima nu pompeaza sangele in tot organismul asa cum este normal
- atacului de cord (infarct miocardic acut) care poate determina o scadere a performantei cardiace
- problemelor renale legate de diabet zaharat si de hipertensiunea arteriala.
Lisinopril Actavis este recomandat la copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) numai pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune).

Contraindicații:

Nu luati Lisinopril Actavis
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la lisinopril, la oricare dintre celelalte componente ale Lisinopril Actavis sau la alte medicamente din acelasi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA)
- daca ati fost tratat anterior cu un medicament din acelasi grup cu Lisinopril Actavis (inhibitori ai ECA) si ati avut o reactie alergica care a determinat umflarea mainilor, picioarelor sau gleznelor, fetei, buzelor, limbii si/sau gatului cu dificultati la inghitire sau respiratie (edem angioneurotic
- daca cunoasteti cazuri de edem angioneurotic in familia dumneavoastra sau ati avut edem angioneurotic in oricare dintre situatii.
- daca aveti mai mult de trei luni de sarcina. (De asemenea, este bine sa evitati Lisinopril Actavis si in perioada de inceput a sarcinii).

Administrare Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate:

Luati intotdeauna Lisinopril Actavis exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Dozele se stabilesc individual si este important sa-l luati asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Doza dumneavoastra initiala si de intretinere se stabilesc in functie de starea dumneavoastra medicala si de administrarea oricaror alte medicamente.Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Hipertensiune arteriala: Doza uzuala initiala recomandata este de 10 mg, administrata o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este de 20 mg administrata o data pe zi.
Copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) cu hipertensiune arteriala: Medicul va stabili doza adecvata pentru copilul dumneavoastra. Doza depinde de greutatea corporala a copilului:
- Pentru copii cu greutatea corporala intre 20 si 50 kg, doza initiala uzuala este de 2,5 mg administrata o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 20 mg o data pe zi.
- Pentru copii cu greutatea corporala mai mare de 50 kg, doza initiala uzuala este de 5 mg o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 40 mg o data pe zi.
Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.
Insuficienta cardiaca simptomatica: Doza uzuala initiala recomandata este de 2,5 mg, administrata o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este de 5 pana la 35 mg administrata o data pe zi.
Post-infarct miocardic: Doza uzuala initiala recomandata este de 5 mg in ziua 1 si ziua 2, apoi 10 mg administrata o data pe zi.
Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuala este fie de 10 mg, fie de 20 mg administrata o data pe zi. Hipertensiune arteriala: Doza uzuala initiala recomandata este 4 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg lisinopril), administrate o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este de 8 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) administrate o data pe zi.
Copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) cu hipertensiune arteriala: Medicul va stabili doza adecvata pentru copilul dumneavoastra. Doza depinde de greutatea corporala a copilului: - Pentru copii cu greutatea corporala intre 20 si 50 kg, doza initiala uzuala este de 1 comprimat de Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril) administrat o data pe zi, doza care poate fi crescuta la maxim 8 comprimate de Lisinopril Actavis 2,5 mg (20 mg lisinopril) o data pe zi. - Pentru copii cu greutatea corporala mai mare de 50 kg, doza initiala uzuala este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 mg lisinopril) o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 16 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (40 mg lisinopril) o data pe zi. Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.
Insuficienta cardiaca simptomatica: Doza uzuala initiala recomandata este 1 comprimat Lisinopril Actavis 2,5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este de 2 pana la 7 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 pana la 35 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Post-infarct miocardic: Doza uzuala initiala recomandata este 2 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (5 mg lisinopril), in ziua 1 si ziua 2, apoi 4 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuala este 4 sau 8 comprimate Lisinopril Actavis 2,5 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Hipertensiune arteriala: Doza uzuala initiala recomandata este 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) cu hipertensiune arteriala: Medicul va stabili doza adecvata pentru copilul dumneavoastra. Doza depinde de greutatea corporala a copilului: - Pentru copii cu greutatea corporala intre 20 si 50 kg, doza initiala uzuala este de ½ comprimat de Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril) o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 4 comprimate de Lisinopril Actavis 5 mg (20 mg lisinopril) o data pe zi. - Pentru copii cu greutatea corporala mai mare de 50 kg, doza initiala uzuala este de 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril) o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 8 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (40 mg lisinopril) o data pe zi. Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.
Insuficienta cardiaca simptomatica: Doza uzuala initiala recomandata este ½ comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (2,5 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Doza de intretinere este de 1 pana la 7 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (5 pana la 35 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Post-infarct miocardic: Doza uzuala initiala recomandata este 1 comprimat Lisinopril Actavis 5 mg (5 mg lisinopril), in ziua 1 si ziua 2, apoi 2 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuala este de 2 sau 4 comprimate Lisinopril Actavis 5 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Hipertensiune arteriala: Doza uzuala initiala recomandata este 1 comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este de 2 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) cu hipertensiune arteriala: Medicul va stabili doza adecvata pentru copilul dumneavoastra. Doza depinde de greutatea corporala a copilului: - Pentru copii cu greutatea corporala intre 20 si 50 kg, doza initiala uzuala este de 2,5 mg lisinopril o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 2 comprimate de Lisinopril Actavis 10 mg (20 mg lisinopril) o data pe zi. Pentru dozele initiale sunt disponibile formule cu un continut de substanta activa mai adecvat. - Pentru copii cu greutatea corporala mai mare de 50 kg, doza initiala uzuala este de ½ comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (5 mg lisinopril) administrat o data pe zi, doza care poate fi crescuta la maxim 4 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (40 mg lisinopril) o data pe zi. Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.
Insuficienta cardiaca simptomatica: Doza uzuala initiala recomandata este de 2,5mg lisinopril, administrat o data pe zi. Pentru aceasta sunt disponibile formulari farmaceutice cu un continut adecvat de substanta activa. Doza uzuala de intretinere este ½ pana la 3½ comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (5 pana la 35 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Post-infarct miocardic: Doza uzuala initiala recomandata este ½ comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (5 mg lisinopril), in ziua 1 si ziua 2, apoi 1 comprimat Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg lisinopril), administrat o data pe zi.
Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuala este 1 sau 2 comprimate Lisinopril Actavis 10 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Hipertensiune arteriala: Doza uzuala initiala recomandata este ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este 1 comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (20 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Copii si adolescenti (cu varsta intre 6 si 16 ani) cu hipertensiune arteriala: Medicul va stabili doza adecvata pentru copilul dumneavoastra. Doza depinde de greutatea corporala a copilului: - Pentru copii cu greutatea corporala intre 20 si 50 kg, doza initiala uzuala este de 2,5 mg lisinopril o data pe zi, doza care poate fi crescuta la maxim 1 comprimat de Lisinopril Actavis 20 mg (20 mg lisinopril) o data pe zi. Pentru dozele initiale sunt disponibile formule cu un continut de substanta activa mai adecvat. - Pentru copii cu greutatea corporala mai mare de 50 kg, doza initiala uzuala este ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (5 mg lisinopril) administrat o data pe zi, care poate fi crescuta la maxim 2 comprimate Lisinopril Actavis 20 mg (40 mg lisinopril) o data pe zi. Lisinopril Actavis nu este recomandat la copii cu varsta sub 6 ani, sau la copii cu probleme severe renale.
Insuficienta cardiaca simptomatica: Doza uzuala initiala recomandata este 2,5 mg lisinopril, administrat o data pe zi. Doza uzuala de intretinere este 5 pana la 35 mg lisinopril administrat o data pe zi. Pentru aceasta sunt disponibile formulari farmaceutice cu un continut adecvat de substanta activa.
Post-infarct miocardic: Doza uzuala initiala recomandata este 5 mg in ziua 1 si ziua 2, apoi ½ comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg lisinopril), administrat o data pe zi. Pentru doza initiala sunt disponibile formulari farmaceutice cu un continut adecvat de substanta activa.
Probleme renale legate de diabetul zaharat: Doza uzuala este ½ sau 1 comprimat Lisinopril Actavis 20 mg (10 mg sau 20 mg lisinopril), administrate o data pe zi.
Insuficienta renala: Medicul dumneavoastra va poate recomanda (sau copilului dumneavoastra) o doza mai mica.
Inghititi comprimatul cu un pahar cu lichid. Incercati sa luati comprimatele in acelasi moment al zilei, in fiecare zi. Nu conteaza daca luati Lisinopril Actavis inainte sau dupa masa.
Daca aveti impresia ca efectul Lisinopril Actavis este prea puternic sau prea slab, contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist.
La inceputul tratamentului si/sau in timpul ajustarii dozelor, pot fi necesare verificari medicale mai frecvente. Nu trebuie sa omiteti aceste vizite chiar daca va simtiti bine. Medicul dumneavoastra va stabili frecventa acestor vizite.
Daca luati mai mult decat trebuie din Lisinopril Actavis
Daca ati luat mai multe comprimate decat trebuie (supradozaj), adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital. O supradoza poate provoca scaderea excesiva a tensiunii arteriale care poate conduce la senzatia de lesin si ameteli. Simptomele de supradozaj pot include si lipsa de aer, un puls rapid sau slab, palpitatii, anxietate sau tuse.
Daca uitati sa luati Lisinopril Actavis Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Doar reveniti la schema terapeutica uzuala.
Daca incetati sa luati Lisinopril Actavis
Nu intrerupeti administrarea comprimatelor daca va simtiti bine, decat cu acordul medicului dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate:

- Substanta activa este lisinopril dihidrat. Fiecare comprimat contine lisinopril 10 mg sub forma de lisinopril dihidrat.
- Celelalte componente sunt: manitol, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu. Comprimatele de 10 mg si 20 mg contin si oxid rosu de fer (E172), oxid negru de fer (E172), oxid galben de fer (E172).

Precauții:

Spuneti medicului dumneavoastra daca:
- sunteti deshidratat datorita tratamentului cu diuretice (sau ―pilule de apa‖), dializei, unei diete sarace in sare sau din cauza ca ati prezentat diaree si varsaturi. Este mai probabil sa suferiti de o scadere a tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala) cand incepeti sa luati comprimatele si puteti avea senzatia de lesin sau de plutire.
- aveti o ingustare a aortei (stenoza aortica) sau a valvelor inimii (stenoza de valva mitrala) sau o ingrosare a musculaturii inimii (cardiomiopatie hipertrofica).
- aveti boli ale rinichilor sau ingustarea vaselor de sange ale rinichilor
- aveti nevoie de hemodializa
- aveti boli ale ficatului
- aveti diabet zaharat (tulburare metabolica in care zaharul din sangele dumneavoastra nu este utilizat corespunzator in organism)
- aveti afectiuni vasculare (boli vasculare de colagen, cum sunt sclerodermie, lupus eritematos sistemic (LES)).
- luati suplimente de potasiu
- sunteti in tratament sau veti efectua tratament de desensibilizare pentru o alergie, de exemplu la intepaturi de insecte.
Tratamentul de desensibilizare reduce efectele alergiei (de exemplu intepaturi de albine sau viespi) dar uneori poate determina reactii alergice mai severe daca luati inhibitori ai ECA in timpul tratamentului de desensibilizare.
- va internati in spital pentru efectuarea unei operatii. Spuneti medicului dumneavoastra sau stomatologului daca luati Lisinopril Actavis inainte de a vi se administra un anestezic local sau general. Lisinopril Actavis combinat cu unele anestezice, poate determina o scadere de scurta durata a tensiunii arteriale la putin timp dupa administrarea comprimatelor.
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). Lisinopril Actavis nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa.

Intrerupeti administrarea Lisinopril Actavis si solicitati imediat asistenta medicala daca este prezenta vreuna dintre urmatoarele situatii (o reactie alergica):
- daca prezentati dificultati la respiratie cu sau fara umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului.
- daca prezentati mancarime severa a pielii (urticarie)
- daca prezentati umflarea mainilor, picioarelor sau gleznelor cu mancarime in aceeasi zona.
Nota: Acordati o atentie deosebita in cazul administrarii primei doze de Lisinopril Actavis. Aceasta poate determina o scadere mai importanta a tensiunii arteriale decat cea care apare in cazul continuarii tratamentului. Puteti resimti acest lucru ca ameteli sau si poate fi util sa va intindeti la orizontala. Daca sunteti ingrijorat, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti febra, dureri in gat sau ulceratii la nivelul cavitatii bucale (acestea pot fi simptome ale infectiei provocate de scaderea numarului de celule albe ale sangelui) sau daca observati ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter), care pot fi semne de boala hepatica.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu este de asteptat ca Lisinopril Actavis sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Totusi, pana in momentul in care nu stiti cum va va afecta medicamentul trebuie sa nu efectuati activitati care necesita o atentie sporita.

Reacții adverse ale Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate:

Ca toate medicamentele, Lisinopril Actavis poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Evaluarea frecventei reactiilor adverse se realizeaza utilizand urmatoarea conventie:
Foarte frecvente - apar la 1 sau mai mult de 1din 10 pacienti
Frecvente - apar la mai putin de l din 10, dar la 1 sau mai mult de l din 100 de pacienti
Mai putin frecvente - apar la mai putin de l din 100, dar la 1 sau mai mult de l din 1000 de pacienti
Rare - apar la mai putin de l din 1000, dar la 1 sau mai mult de l din 10000 de pacienti
Foarte rare - apar la mai putin de l din 10000 de pacienti, cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Reactii adverse frecvente: Dureri de cap, ameteli sau senzatie de lesin mai ales in cazul ridicarii bruste in picioare, hipotensiune arteriala, diaree, varsaturi, tuse, disfunctie renala. Reactii adverse mai putin frecvente: Oboseala, astenie (pierderea puterii), modificari ale starii de dispozitie, tulburari de somn, vertij, eruptii cutante tranzitorii, prurit, modificari de culoare (paloare urmata de roseata) si/sau senzatia de amorteala sau furnicaturi la nivelul degetelor de la maini si picioare, secretii nazale abundente, tulburari de gust, greata, durere gastrica, indigestie, edem alergic/angioneurotic cu simptome ca: umflarea extremitatilor, fetei, buzelor, limbii si /sau gatului, care pot determina dificultati la respiratie si/sau inghitire (acestea pot sa apara mai frecvent la pacientii de rasa neagra comparativ cu alte rase), impotenta, constientizarea batailor inimii, batai cardiace rapide, infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral - posibil datorate hipotensiunii arteriale marcate la pacientii cu risc crescut, valori crescute ale uremiei, ale creatininei plasmatice sau ale potasiului sanguin, valori crescute ale enzimelor hepatice. Reactii adverse rare: Confuzie, senzatie de gura uscata, caderea parului, psoriazis, cresterea sanilor la barbati, insuficienta renala, modificari ale unor celule sau altor componente ale sangelui, eruptie pe piele asociata cu mancarime (urticarie), cresteri ale bilirubinei plasmatice (colorarea galbena - portocalie a bilei), valori de sodiu scazute, insuficienta renala acuta, uremie (retentia produsilor de degradare a sangelui excretati in mod normal prin urina). Reactii adverse foarte rare: Inflamatia sinusurilor paranazale (sinuzita), ingustarea cailor aeriene asociata cu senzatie de sufocare (bronhospasm), inflamatia plamanilor, ingalbenirea pielii si/sau a ochilor (icter), inflamatia ficatului sau pancreasului, insuficienta hepatica, transpiratii, boala cutanata buloasa grava (pemfigus), eruptii trecatoare pe piele (eritem polimorf), forme severe de congestionare cutanata (sindrom Steven-Johnson), eruptii grave pe piele care includ roseata, descuamarea si umflarea pielii, ca in cazul arsurilor severe (necroliza epidermica toxica), pseudolimfom cutanat, inflamatia intestinului, mictiuni anormal de putine sau lipsa acestora, scaderea glicemiei. Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: Senzatie de lesin, simptome de depresie. Reactiile adverse la copii sunt similare cu cele observate la adulti. Intrerupeti administrarea Lisinopril Actavis si solicitati imediat asistenta medicala daca apar dificultati la inghitire sau respiratie cu sau fara umflarea fetei, buzelor, limbii si/sau gatului sau daca apare umflarea mainilor, picioarelor sau gleznelor cu mancarime la nivelul aceleiasi zone, sau daca prezentati mancarime accentuata a pielii cu edeme mari (alergie).

Rareori, asa cum s-a mentionat mai sus, pot exista modificari ale anumitor celule sau altor componente ale sangelui dumneavoastra. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande recoltarea de analize de sange pentru a verifica daca Lisinopril Actavis a avut vreun efect asupra sangelui dumneavoastra. Uneori aceste modificari se pot manifesta ca oboseala, durere in gat sau pot fi insotite de febra, dureri musculare si articulare, umflarea articulatiilor sau glandelor sau sensibilitate la lumina. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigur.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. Anumite medicamente pot afecta actiunile altor medicamente. Discutati cu medicul dumneavoastra daca luati vreunul dintre urmatoarele medicamente:
- diuretice (comprimate pentru eliminarea apei inclusiv cele care economisesc potasiu)
- alte medicamente pentru tensiunea arteriala crescuta (antihipertensive)
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt indometacin si doze mari de acid acetilsalicilic (mai mult de 3 grame pe zi), care sunt utilizate pentru a trata artrita sau durerile musculare.
- medicamente care contin saruri de aur si care sunt administrate sub forma de injectie (de exemplu aurotiomalat de sodiu utilizat pentru a trata poliartrita)
- medicamente utilizate pentru bolile mintale, cum sunt litiul, antipsihoticele sau antidepresivele triciclice.
- comprimatele de potasiu sau substituientii de sare care contin potasiu
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina sau cele administrate oral pentru a scadea glicemia.
- medicamente care stimuleaza sistemul nervos central (simpatomimetice). Acestea includ efedrina, pseudoefedrina si salbutamolul si pot fi gasite in anumite decongestionante nazale, remedii impotriva tusei/racelii si medicatia din astmul bronsic.
- medicamente care deprima raspunsul imunitar al organismului (imunosupresive), tratamentul cu alopurinol (pentru guta) sau procainamida (pentru palpitatii).

Folosirea Lisinopril Actavis cu alimente si bauturi
Lisinopril Actavis poate fi administrat cu alimente sau bauturi.

Administrarea de Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Sarcina
Trebuie sa anuntati medicul in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai utilizati Lisinopril Actavis inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Lisinopril Actavis. Lisinopril Actavis nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.
Alaptarea
Informati-va medicul daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Lisinopril Actavis nu este recomandat mamelor care alapteaza iar medicul dumneavoastra trebuie sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, mai ales daca este vorba despre un copil nou-nascut sau nascut prematur.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele de 2,5 mg sunt rotunde si biconvexe, de culoare roz deschis, cu diametrul de 6 mm.

Comprimatele pot fi divizate in doua parti egale.
Marimea ambalajului:
Cutii cu blistere: 14, 20, 28, 30, 50, 56, 98 si 100 comprimate.
Flacon din plastic cu desicant si inchidere securizata, cu capac din plastic: 30 si 100 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade C.
Blister: A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
Flacon: A se tine flaconul bine inchis pentru a fi protejat de umiditate. Flaconul contine desicant.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Lisinopril Actavis dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă lisinoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lisinopril Actavis 2,5 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.