Prospect Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate

Substanța activă: lisinoprilum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Categoria: Hipertensiunea arteriala - HTA

Indicații Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate:

Hipertensiune arteriala. Lisinopril Antibiotice este indicat in tratamentul hipertensiunii arteriale esentiale si renovasculare. Poate fi utilizat singur sau in asociatie cu alti agenti antihipertensivi.
Insuficienta cardiaca congestiva. Lisinopril Antibiotice este indicat in tratamentul insuficientei cardiace congestive, ca tratament adjuvant, impreuna cu diureticele care nu economisesc potasiul si, cand este necesar, cu digitalice. Tratamentul trebuie initiat sub supraveghere medicala stricta.
Infarctul miocardic acut. Lisinopril Antibiotice este indicat pentru tratarea pacientilor cu infarct miocardic acut, echilibrati hemodinamic. Pacientii trebuie sa aiba tensiunea arteriala sistolica mai mare de 100 mm Hg. Lisinopril Antibiotice trebuie administrat in primele 24 de ore de la infarctul miocardic acut pentru a preveni dezvoltarea ulterioara a disfunctiei ventriculare stangi sau a insuficientei cardiace si pentru a imbunatati supravietuirea. Pacientii trebuie sa primeasca si tratamentele standard recomandate, cum sunt trombolitice, acid acetilsalicilic si beta-blocante.
Complicatiile renale ale diabetului zaharat. La pacientii hipertensivi cu diabet zaharat non-insulinic dependent si nefropatie incipienta, lisinoprilul scade rata de excretie urinara a albuminei.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la lisinopril, la alti IECA sau la oricare dintre excipientii produsului
- antecedente de edem angioneurotic legat de tratamente anterioare cu IECA si angioedem ereditar sau idiopatic
- sarcina

Administrare Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate:

Absorbtia lisinoprilului nu este influentata de alimente, prin urmare comprimatele pot fi administrate inainte, in timpul sau dupa masa.
Lisinopril Antibiotice trebuie administrat in doza unica zilnic, aproximativ la aceeasi ora.
Hipertensiune arteriala. Necesitatea de a creste doza trebuie determinata prin masurarea tensiunii arteriale imediat inainte de urmatoarea doza.
Tratamentul trebuie inceput cu 2,5 mg lisinopril o data pe zi si ajustat pentru a obtine un control optim al tensiunii arteriale. In cazul hipertensiunii arteriale esentiale, daca efectul terapeutic dorit nu se obtine in 2-4 saptamani cu o anumita doza, aceasta poate fi crescuta. Rareori se obtine raspuns terapeutic cu doza de 2,5 mg lisinopril. De obicei, dozele eficace sunt de 10-20 mg lisinopril o data pe zi.
Doza maxima recomandata este 40 mg lisinopril o data pe zi.
Pacientii sub tratament diuretic. Daca este posibil, tratamentul cu diuretice trebuie intrerupt sau doza trebuie scazuta, cu 2-3 zile inainte de a initia tratamentul cu lisinopril. Tratamentul cu diuretice poate fi reluat ulterior daca este nevoie.
Utilizarea la varstnici. Varsta nu pare sa influenteze eficacitatea sau siguranta lisinoprilului. Prin urmare, la pacientii varstnici se va initia tratamentul asa cum este recomandat mai sus.
Insuficienta cardiaca congestiva. Lisinopril Antibiotice poate fi utilizat ca tratament adjuvant, impreuna cu diureticele care nu economisesc potasiu, cu sau fara digitalice.
Doza initiala. Tratamentul trebuie inceput sub supraveghere medicala stricta. Doza initiala recomandata este 2,5 mg lisinopril.
In tratamentul insuficientei cardiace congestive severe sau instabile, tratamentul cu Lisinopril Antibiotice trebuie intotdeauna initiat in spital, sub supraveghere medicala atenta. Pacientii care primesc doze mari de diuretice de ansa (de exemplu >80 mg furosemid) sau tratament diuretic multiplu, pacientii care au hipovolemie, hiponatremie (sodiu plasmatic < 130 mEq/l) sau tensiune arteriala sistolica < 90 mmHg, pacientii care primesc doze mari de vasodilatatoare, pacientii care au creatininemia >150 micromol/l sau care au varsta peste 70 ani trebuie considerati cu risc crescut si la acesti pacienti tratamentul trebuie initiat in spital.
Daca este posibil, doza de diuretic trebuie scazuta inainte de inceperea tratamentului. Tensiunea arteriala si functia renala trebuie monitorizate cu atentie atat inainte, cat si in timpul tratamentului, deoarece s-au raportat cazuri de hipotensiune arteriala severa si, mai rar, insuficienta renala secundara acesteia la inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Aparitia hipotensiunii arteriale dupa doza initiala de lisinopril nu exclude ajustarea atenta ulterioara a dozei, dupa tratamentul eficace al hipotensiunii arteriale.
Doza de intretinere. Doza trebuie crescuta treptat, in functie de raspunsul pacientului. Doza de intretinere uzuala este 5-20 mg lisinopril. Doza trebuie ajustata la intervale de 4 saptamani.
Infarctut miocardic acut. Tratamentul cu lisinopril poate fi inceput tn primele 24 ore de la debutulstmptomelor. Doza initiate este de 5 mg lisinopril, pe cale orala urmata de 5 mg lisinopril dupa 24 ore, 10 mg lisinopril dupa 48 ore si apoi 10 mg lisinopril pe zi. Pacientii cu tensiune arteriala sistolica mica (120 mmHg sau mai putin) trebuie sa primeasca o doza initiala mai mica (2,5 mg lisinopril). Daca apare hipotensiunea arteriala (tensiunea arteriala sistolica <100 mmHg), poate fi administrata o doza de intretinere de 5 mg lisinopril pe zi, cu scaderea temporara la 2,5 mg lisinopril daca este necesar. Daca apare hipotensiune arteriala prelungita (tensiune arteriala sistolica sub 90 mmHg pentru mai mult de 1 ora), Lisinopril Antibiotice trebuie intrerupt.
Tratamentul trebuie continuat 6 saptamani. Beneficiile par sa fie mai mari la pacienti cu infarcte miocardice mari si semne de insuficienta ventriculara stanga. Pacientii care dezvolta simptome de insuficienta cardiaca trebuie sa continue tratamentul cu Lisinopril Antibiotice.
Complicatiile renale ale diabetului zaharat. Tratamentul trebuie inceput cu 2,5 mg lisinopril o data pe zi si apoi crescut gradat pentru obtinerea dozei eficace. La pacientii hipertensivi cu diabet zaharat insulino-dependent, doza este de 10 mg lisinopril o data pe zi, putand fi crescuta la 20 mg lisinopril pe zi pentru a obtine o tensiune arteriala diastolica de repaus sub 90 mmHg.
Utilizarea la pacientii cu insuficienta renala. Lisinoprilul este excretat prin rinichi si trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala. Lisinoprilul este dializabil. La pacientii dializati se poate administra doza uzuala de Lisinopril Antibiotice in zilele de dializa. In zilele in care pacientii nu fac dializa, doza trebuie ajustata in functie de raspunsul tensiunii arteriale.
Utilizarea la copii. Siguranta si eficacitatea lisinoprilului la copii nu au fost stabilite.

Compoziție Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate:

Un comprimat contine lisinopril 20 mg sub forma de lisinopril dihidrat 21,78 mg si excipienti: hidrogenofosfat de calciu dihidrat, amidon de porumb pregelatinizat, amidon de porumb, manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Precauții:

Edemul angioneurotic. Edemul angioneurotic a fost raportat la IECA, incluzand lisinopril. In aceste cazuri, lisinoprilul trebuie intrerupt imediat si pacientul mentinut sub observatie. Daca edemul este limitat la fata, buze si gura, afectiunea se rezolva de regula fara alt tratament, desi antihistaminicele pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor. Acesti pacienti trebuie supravegheati cu atentie pana la disparitia edemului. Totusi, angioedemul asociat cu edem laringian poate fi letal. Daca exista edem al limbii, glotei sau laringelui, care poate produce obstructie a cailor respiratorii, trebuie initiate prompt terapia de urgenta. Aceasta poate include administrarea de adrenalina si/sau mentinerea permeabilitatii cailor respiratorii. Pacientul trebuie tinut sub supraveghere medicala atenta pana la disparitia completa si sustinuta a simptomelor.
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei produc mai frecvent angioedem la rasa neagra decat la alte rase. Pacientii cu antecedente de angioedem nelegat de tratament cu IECA pot avea un risc crescut de angioedem in timpul administrarii unui IECA.
Aspecte legate de rasa. IECA produc angioedem cu o frecventa mai mare la rasa neagra decat la alte rase.
Tuse. Tusea a fost raportata la utilizarea IECA. Caracteristic este neproductiva, persistenta si dispare la intreruperea tratamentului. Tusea indusa de IECA trebuie luata in considerare in cadrul diagnosticului diferential al tusei.
Interventii chirurgicale/anestezie. La pacientii care vor suferi interventii chirurgicale majore sau in timpul anesteziei cu agenti care determina hipotensiune arteriala, lisinoprilul blocheaza formarea angiotensinei II secundar eliberarii compensatorii de renina. Acest lucru poate duce la hipotensiune arteriala ce poate fi corectata prin cresterea volemiei.
Aspecte generale. Lisinoprilul nu trebuie utilizat la pacientii cu stenoza aortica, cord pulmonar sau obstructie a tractului respirator.
Cand lisinoprilul este utilizat ca monoterapie in hipertensiunea arteriala, pacientii de rasa neagra pot prezenta un raspuns terapeutic redus.

Reacții adverse ale Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate:

Hipotensiunea arteriala a fost raportata in asociere la tratamentul cu lisinopril. Aceasta pare sa apara la anumite subgrupe de pacienti.
Rar, s-a raportat edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui. Au fost raportate si alte reactii de hipersensibilitate.
Cele mai frecvente reactii adverse care mai pot sa apara sunt: ameteli, cefalee, diaree, tuse, greata si oboseala. Alte reactii adverse mai putin frecvente includ eruptiile cutanate si astenie. Urmatoarele reactii adverse au fost raportate rar:
Tulburari hematologice si limfatice: au fost raportate supresia maduvei osoase, manifestata prin anemie si/sau trombocitopenie si/sau leucopenie. Rar a fost raportata agranulocitoza.
A aparut si o usoara scadere a hemoglobinei si a hematocritului, rareori cu importanta clinica daca nu coexista o alta cauza de anemie.
Tulburari ale sistemului nervos: confuzie, modificari ale starii de dispozitie, parestezii, vertij. Ca si la alti IECA, s-au raportat tulburari ale gustului si tulburari de somn.
Tulburari cardiace: infarct miocardic si accident vascular cerebral, probabil secundare hipotensiunii arteriale marcate la pacientii cu risc, palpitatii, tahicardie.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: bronhospasm, rinita, sinuzita.
Tulburari gastro-intestinale: dureri abdominale si indigestie, xerostomie, hepatita (hepatocitolitica sau colestatica), icter, pancreatita, varsaturi.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: au fost raportate alopecie, diaforeza, urticarie, psoriazis si alte afectiuni severe cutanate incluzand pemfigus, necroliza epidermica toxica, sindrom Stevens-Johnson si eritem multiform.
Tulburari renale si de cai urinare: oligurie/anurie, insuficienta renala acuta, disfunctie renala, uremie. Au existat cazuri raportate de anemie hemolitica la pacientii tratati cu lisinopril, desi nu s-a putut stabili o relatie cauzala intre ele.
Tulburari ale aparatului genital si sanului: impotenta.
Investigatii diagnostice: s-au raportat cresteri ale uremiei, creatininemiei, a enzimelor hepatice si a bilirubinemiei, care sunt de regula reversibile la intreruperea tratamentului. Au fost raportate hiperkaliemie si hiponatremie.
Pacientii care au primit IECA in timpul tratamentului de desensibilizare (de exemplu venin de Hymenoptera)au prezentat reactii anafilactoide prelungite. La unii pacienti aceste reactii au fost evitate prin intreruperea temporara a IECA, dar au reaparut la reluarea neadecvata.
A fost raportat un complex de simptome care poate include unul sau mai multe din urmatoarele: febra, vasculita, mialgii, artralgii/artrite, test pozitiv pentru AAN (anticorpi antinucleari), VSH accelerat, eozinofilie si leucocitoza. Pot sa apara eruptii cutanate, fotosensibilizare si alte manifestari dermatologice.

Administrarea de Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate în sarcină / alaptare:

Lisinoprilul este contraindicat in sarcina si tratamentul trebuie intrerupt cand se suspicioneaza o sarcina. IECA pot determina morbiditate si mortalitate fetala si neonatala daca se administreaza la gravide in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. Utilizarea IECA in aceasta perioada a fost asociata cu afectare fetala si neonatala incluzand hipotensiune arteriala, insuficienta renala, hiperpotasemie si/sau microcefalie la nou-nascut. S-a observat si oligohidramnios, probabil consecinta a scaderii functiei renale fetale, care poate duce la contracturi de membre, deformari cranio-faciale si hipoplazie pulmonara.
Aceste reactii adverse la embrion si fat nu par sa apara daca expunerea intrauterina la IECA s-a limitat numai la primul trimestru de sarcina.
Sugarii ai caror mame au utilizat lisinopril trebuie supravegheati cu atentie pentru hipotensiune arteriala, oligurie si hiperpotasemie.
Lisinoprilul, care traverseaza placenta, a fost indepartat din circulatia nou-nascutului prin dializa peritoneala cu oarecare beneficiu clinic si teoretic, poate fi indepartat si prin exsanguinotransfuzie.
Sunt necesare precautii suplimentare daca lisinoprilul se administreaza mamelor care alapteaza, deoarece nu se stie daca lisinoprilul se excreta in laptele matern.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.
Alte medicamente cu substanța activă lisinoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lisinopril 20 mg (Antibiotice), comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.