Prospect Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic

Substanța activă: rotigotina
Producator: UCB Manufacturing Ireland Ltd. Irlanda
Clasa ATC: [N04BC]: sistemul nervos >> antiparkinsoniene >> agenti dopaminergici >> agonisti dopaminergici

Indicații Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic:

Leganto conţine rotigotină şi se prezintă ca un plasture ce trebuie să fie aplicat pe piele. Leganto aparţine unui grup de medicamente denumit agonişti ai dopaminei, care se leagă de receptorii pentru dopamină şi stimulează un anumit tip de celule din creier.

Leganto se utilizează pentru tratarea semnelor şi simptomelor bolii Parkinson la adulţi, fie sub formă de monoterapie, fie în asociere cu medicamentul denumit levodopa.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Leganto
- dacă sunteţi alergic la rotigotină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă trebuie să vă supuneţi procedurilor de imagistică prin rezonanţă magnetică (metodă utilizată pentru vizualizarea organelor interne şi a ţesuturilor din organism) sau de cardioversie (tratament pentru tulburări ale ritmului inimii).

Înainte de efectuarea acestor proceduri, trebuie să vă îndepărtaţi plasturele Leganto. Vă puteţi aplica un nou plasture după încheierea procedurii.

Administrare Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Leganto este în general utilizat ca tratament pe termen lung. În mod obişnuit, veţi începe tratamentul cu o doză mică şi, la nevoie, aceasta va fi crescută în fiecare săptămână, conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră, până când se va atinge doza potrivită pentru dumneavoastră. Veţi continua apoi tratamentul cu această doză, denumită şi doză de întreţinere.

Pachetul Leganto de începere a tratamentului conţine 4 ambalaje diferite (câte unul pentru fiecare concentraţie), în fiecare ambalaj fiind incluşi 7 plasturi. Aceste ambalaje sunt necesare, de regulă, pentru primele patru săptămâni de tratament; în funcţie de răspunsul dumneavoastră la Leganto, este însă posibil să nu fie nevoie să folosiţi toate cele 4 ambalajele diferite incluse în pachet sau, după săptămâna a 4-a, puteţi avea nevoie de pachete suplimentare, conţinând doze mai mari, care nu sunt furnizate în acest pachet.

În prima zi de tratament, începeţi cu Leganto 2 mg (ambalajul marcat cu „Săptămâna 1”) şi utilizaţi zilnic câte un plasture transdermic Leganto 2 mg. Utilizaţi Leganto 2 mg timp de 7 zile (de exemplu, dacă începeţi într-o duminică, treceţi la doza următoare în duminica ce urmează). De la începutul celei de-a doua săptămâni, utilizaţi Leganto 4 mg (ambalajul marcat cu „Săptămâna 2”).

De la începutul celei de-a treia săptămâni, utilizaţi Leganto 6 mg (ambalajul marcat cu „Săptămâna 3”). De la începutul celei de-a patra săptămâni, utilizaţi Leganto 8 mg (ambalajul marcat cu „Săptămâna 4”).

Doza potrivită depinde de necesităţile dumneavoastră.
Pentru unii pacienţi, 4 mg Leganto zilnic poate constitui o doză eficientă. La majoritatea pacienţilor cu boală Parkinson în stadiu incipient, se ajunge la doza potrivită după 3 sau 4 săptămâni, la o doză de 6 mg pe zi, respectiv 8 mg pe zi. Doza maximă este 8 mg pe zi. La majoritatea pacienţilor cu boală Parkinson în stadiu avansat, se ajunge la doza potrivită după 3 până la 7 săptămâni, la o doză de 8 mg pe zi, până la o doză maximă de 16 mg pe zi.

Urmaţi aceste instrucţiuni atunci când utilizaţi Leganto:
Leganto este un plasture transdermic ce se aplică direct pe piele. Trebuie să lipiţi pe piele un plasture nou cu Leganto o dată pe zi. Lăsaţi plasturele pe piele timp de 24 de ore, apoi îndepărtaţi-l şi puneţi unul nou. Asiguraţi-vă ca scoateţi plasturele vechi înainte de lipirea celui nou; puneţi noul plasture într-o altă zonă a pielii. Trebuie să vă schimbaţi plasturele zilnic, aproximativ în acelaşi moment al zilei. Nu tăiaţi plasturele Leganto în bucăţi.

Unde se aplică plasturele
Aplicaţi partea adezivă a plasturelui pe pielea curată, uscată, sănătoasă din următoarele zone, indicate prin haşurare în figura alăturată:
• umăr
• partea superioară a braţului
• abdomen
• coapsă
• şold
• flanc (partea laterală a abdomenului, cuprinsă între coaste şi şold).

Pentru a evita iritarea pielii:
• aplicaţi plasturele Leganto în fiecare zi pe o zonă diferită a pielii , de exemplu, pe partea dreaptă a corpului într-o zi, apoi pe partea stângă în ziua următoare; la nivelul părţii superioare a corpului într-o zi, apoi la nivelul părţii inferioare a corpului.
• Nu aplicaţi Leganto pe aceeaşi zonă a pielii de două ori în interval de 14 zile.
• Nu aplicaţi plasturele pe pielea rănită sau vătămată sau pe zone de piele înroşită sau iritată.

Pentru a preveni desprinderea sau căderea plasturelui
• Nu aplicaţi plasturele într-un loc în care să se frece de îmbrăcămintea strâmtă.
• Nu utilizaţi creme, uleiuri, loţiuni, pudre sau alte produse pentru îngrijirea pielii la nivelul zonei unde veţi aplica plasturele sau în apropierea plasturelui pe care îl purtaţi deja.
• Dacă trebuie să aplicaţi plasturele pe o zonă de piele cu pilozitate, zona respectivă trebuie rasă cu cel puţin trei zile înainte de aplicarea plasturelui pe locul respectiv Dacă plasturele cade, trebuie aplicat un nou plasture pentru restul zilei, iar apoi trebuie înlocuit plasturele în acelaşi moment al zilei, ca de obicei.

OBSERVAŢIE
• Băile, duşurile şi exerciţiul fizic nu ar trebui să afecteze modul în care acţionează Leganto. Cu toate acestea, verificaţi dacă plasture nu a căzut în urma unor astfel de activităţi.
• Evitaţi sursele exterioare de căldura (de exemplu expunerea excesivă la soare, saunele, băile fierbinţi, pernele electrice sau sticlele cu apă fierbinte) în zona în care este aplicat plasturele.
• Dacă plasturele v-a iritat pielea, trebuie să păstraţi zona respectivă protejată împotriva expunerii directe la soare, deoarece expunerea la soare ar putea conduce la modificarea culorii pielii.

Cum se utilizează plasturele
Fiecare plasture este ambalat într-un plic separat. Plasturele Leganto trebuie aplicat pe piele imediat ce aţi desfăcut plicul şi aţi îndepărtat folia de deschidere.
1. Pentru a desface plicul, prindeţi de cele două feţe ale plicului. Îndepărtaţi folia şi desfaceţi plicul.
2. Scoateţi plasturele din plic.
3. Partea adezivă a plasturelui este acoperită cu o folie de deschidere transparentă. Ţineţi plasturele cu ambele mâini, cu folia de deschidere spre dumneavoastră.
4. Îndoiţi plasturele în două, astfel încât linia de separaţie în formă de S din înveliş să se desfacă.
5. Îndepărtaţi o jumătate din folia de deschidere. Nu atingeţi cu degetele partea adezivă a plasturelui.
6. Ţineţi cealaltă jumătate a foliei rigide de deschidere şi aplicaţi partea adezivă a plasturelui pe piele. Apăsaţi ferm partea adezivă a plasturelui pe locul respectiv.
7. Îndoiţi cealaltă jumătate a plasturelui şi îndepărtaţi şi cealaltă parte a foliei de deschidere.
8. Apăsaţi ferm plasturele cu palma, timp de circa 20 - 30 de secunde, pentru a vă asigura că plasturele este în contact cu pielea şi că marginile sunt bine lipite.
Spălaţi-vă mâinile cu apă şi săpun imediat după ce aţi manipulat plasturele.
Cum se îndepǎrteazǎ plasturele utilizat
Îndepărtaţi încet şi cu grijă plasturele utilizat.
Spălarea atentă a zonei respective cu apă caldă şi săpun ar trebui să îndepărteze orice urme de adeziv rămase pe piele după îndepărtarea plasturelui. Puteţi utiliza şi o cantitate mică de ulei pentru copii, pentru a îndepărta orice urmă de adeziv care nu a fost îndepărtată prin spălare. Nu folosiţi alcool şi nici alţi dizolvanţi, precum dizolvantul pentru lacul de unghii, deoarece aceştia vă pot irita pielea. Alegeţi o nouă zonă de piele pe care să aplicaţi un nou plasture, iar apoi urmaţi instrucţiunile de mai sus.

Dacă utilizaţi mai mult Leganto decât trebuie
Utilizarea unor doze de Leganto mai mari decât cele prescrise de medic poate provoca reacţii adverse precum greaţă (senzaţie de rău), vărsături, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii (auzirea sau vederea de lucruri care nu sunt reale), confuzie, somnolenţă extremă, mişcări involuntare şi convulsii.
Dacă aţi utilizat mai mulţi plasturi decât v-a indicat medicul, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau prezentaţi-vă la spital şi urmaţi recomandările primite pentru îndepărtarea plasturilor.

Dacă aţi utilizat un alt plasture faţă de cel indicat de către medic (de exemplu Leganto 4 mg/24 h, în loc de Leganto 2 mg/24 h), îndepărtaţi plasturele diferit şi aplicaţi-l pe cel adecvat. În cazul apariţiei unei reacţii neplăcute, contactaţi medicul.

Dacă aţi uitat să schimbaţi plasturele la ora obişnuită
Dacă aţi uitat să schimbaţi plasturele la ora dumneavoastrǎ obişnuită, schimbaţi-l imediat ce vă amintiţi: îndepărtaţi plasturele vechi şi aplicaţi unul nou. Dacă aţi uitat să aplicaţi un nou plasture după ce l-aţi scos pe cel vechi, utilizaţi un nou plasture imediat ce vă amintiţi. În ambele cazuri, în ziua următoare, schimbaţi acest plasture cu unul nou, la ora obişnuită. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Leganto
Nu întrerupeţi brusc utilizarea de Leganto fără să discutaţi cu medicul dumneavoastră. O întrerupere bruscă a tratamentului poate duce la apariţia unei afecţiuni numite sindrom neuroleptic malign, care poate reprezenta un risc major pentru sănătate. Simptomele includ: akinezie (dispariţia mişcărilor musculare), rigiditate musculară, febră, tensiune arterială instabilă, tahicardie (accelerarea bătăilor inimii), stare de confuzie sau deprimarea stării de conştienţă (comă). Doza dumneavoastră zilnică de Leganto trebuie redusă treptat • cu 2 mg la 2 zile – dacă utilizaţi Leganto pentru boala Parkinson.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic:

- Substanţa activă este rotigotina.
Leganto 2 mg/24 h Fiecare plasture eliberează 2 mg rotigotină în 24 de ore. Fiecare plasture de 10 cm2 conţine rotigotină 4,5 mg.
Leganto 4 mg/24 h Fiecare plasture eliberează 4 mg rotigotină în 24 de ore. Fiecare plasture de 20 cm2 conţine rotigotină 9,0 mg.
Leganto 6 mg/24 h Fiecare plasture eliberează 6 mg rotigotină în 24 de ore. Fiecare plasture de 30 cm2 conţine rotigotină 13,5 mg.
Leganto 8 mg/24 h Fiecare plasture eliberează 8 mg rotigotină în 24 de ore. Fiecare plasture de 40 cm2 conţine rotigotină 18,0 mg.
- Celelalte componente sunt poli-(dimetilsiloxan, silicat de trimetilsilil)-copolimerizat, povidonă K90, metabisulfit de sodiu (E223), palmitat de ascorbil (E304) şi DL-α-tocoferol (E307).

Stratul de suport: membrană din poliester siliconată, aluminizată, acoperită cu un strat de pigment (dioxid de titan (E171), pigment galben 95, pigment roşu 166) şi imprimată (pigment roşu 144, pigment galben 95, pigment negru 7). Folia de deschidere: membrană din poliester acoperită cu fluoropolimer transparent.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Leganto, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
- Acest medicament vă poate afecta tensiunea arterială; de aceea, aceasta trebuie măsurată cu regularitate, mai ales la începutul tratamentului.
- Se recomandă efectuarea de examene oftalmologice în mod regulat în timpul utilizării de Leganto. Dar dacă observaţi orice probleme cu vederea între examinări, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.
- Dacă aveţi probleme hepatice grave, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza. Dacă în cursul tratamentului problemele dumneavoastră hepatice se agravează trebuie să vă adresaţi cât mai repede medicului dumneavoastră.
- Dacă vă simţiţi foarte somnolent sau constataţi că adormiţi brusc, vă rugăm să vă contactaţi medicul
- Spuneți medicului dumneavoastră dacă dumneavoastră sau familia/persoana care vă are în grijă observă că dezvoltați impulsuri sau dorințe intense de a vă comporta în feluri care sunt neobișnuite pentru dumneavoastră și dacă nu puteți rezista impulsului, imboldului sau tentației de a efectua anumite activități care pot să vă facă rău dumneavoastră sau altora. Acestea sunt numite tulburări ale controlului impulsurilor și includ comportamente cum sunt dependența patologică de jocurile de noroc, consum de alimente sau cheltuieli excesive, un impuls sexual sau o preocupare cu o creștere a gândurilor sau simțămintelor sexuale anormal de ridicate. Medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza sau poate opri tratamentul.
- Leganto poate determina apariţia de gânduri şi de comportamente anormale. Aceste gânduri şi comportamente anormale pot consta în una sau mai multe tipuri de manifestări, inclusiv gânduri anormale în legătură cu realitatea, iluzii, halucinaţii (vederea sau auzirea de lucruri care nu sunt reale), confuzie, dezorientare, comportament agresiv, agitaţie şi delir. Dacă observaţi astfel de efecte, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
- La fel ca orice alt plasture sau bandaj, Leganto poate provoca reacţii cutanate, cum ar fi înroşirea sau mâncărimea. Acestea sunt de obicei uşoare sau moderate şi afectează numai zona de piele pe care a fost aplicat plasturele. În mod normal reacţiile dispar în câteva ore după ce îndepărtaţi plasturele. Dacă aveţi o reacţie cutanată care durează mai mult de câteva zile, este severă sau se extinde şi în afara zonei acoperite de plasture, vă rugăm să vă contactaţi medicul. Evitaţi expunerea zonelor de piele care prezintă orice reacţii cutanate provocate de Leganto la soare sau băi de soare (solariu). Pentru a evita apariţia reacţiilor cutanate vă recomandăm să aplicaţi plasturele în fiecare zi pe altă zonă de piele şi să utilizaţi aceeaşi zonă de piele din nou doar după 14 zile.
- Leganto nu trebuie utilizat la copii deoarece eficacitatea şi siguranţa nu au fost stabilite la copii.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Leganto vă poate face să vă simţiţi foarte somnolent şi este posibil să adormiţi brusc. Dacă apar astfel de manifestări, nu trebuie să conduceţi vehicule şi nici să luaţi parte la activităţi (de exemplu folosirea de utilaje) în care, dacă nu sunteţi vigilent, vă expuneţi pe dumneavoastră sau alte persoane unor riscuri de vătămare gravă. În cazuri izolate, unele persoane au adormit în timp ce conduceau vehicule şi acest lucru a condus la accidente rutiere.
Leganto conţine metabisulfit de sodiu (E223)

Metabisulfitul de sodiu (E223) poate provoca, rar, reacţii de hipersensibilitate severă şi bronhospasm.

Reacții adverse ale Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele.
La începutul tratamentului pot să apară greaţă şi vărsături. Acestea sunt, de regulă, de intensitate mică sau moderată şi durează puţin. Trebuie să îl contactaţi pe medicul dumneavoastră dacă durează mai mult timp sau dacă vă provoacă îngrijorare.

Reacţii cutanate provocate de plasture În urma utilizării plasturelui, pot să apară reacţii cutanate ca de exemplu înroşire sau mâncărime. Acestea sunt de regulă de intensitate mică sau moderată şi afectează numai zona de piele pe care a fost aplicat plasturele. În mod normal, reacţiile dispar în câteva ore după ce aţi îndepărtat plasturele. Dacă aveţi o reacţie cutanată care durează mai mult de câteva zile, o reacţie severă sau o reacţie cutanată care se extinde şi în afara zonei acoperite de plasture, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Puteți experimenta următoarele reacții adverse: Incapacitatea de a rezista impulsului, imboldului sau tentației de a efectua o acțiune care pot să vă facă rău dumneavoastră sau altora, care poate include:
• impuls puternic de a juca jocuri de noroc în mod excesiv, în ciuda consecințelor personale sau familiale grave
• interes şi comportament sexual modificat sau crescut și semnificativ de îngrijorător pentru dumneavoastră sau pentru alții, de exemplu impuls sexual crescut
• cumpărături sau cheltuieli excesive, necontrolate
• hiperfagie bulimică (mâncarea unor cantități mari de alimente într-o perioadă scurtă de timp) sau alimentație compulsivă (mâncarea unei cantități de alimente mai mari decât cele normale și mai mult decât este necesar pentru a vă satisface foamea) Spuneți medicului dumneavoastră dacă experimentați vreunul din aceste comportamente; el/ea va discuta căile prin care se pot controla sau reduce aceste simptome.

Poate să vi se umfle faţa, limba şi/sau buzele. Dacă apar aceste simptome vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi Leganto pentru boala Parkinson, pot să apară următoarele reacţii adverse:
Reacţii adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• somnolenţă, ameţeli, durere de cap
• greaţă, vărsături
• iritaţii cutanate sub plasture, cum ar fi înroşirea şi mâncărimea
Reacţii adverse frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• auzirea sau vederea de lucruri care nu sunt reale (halucinaţii)
• dificultăţi la adormire, tulburări ale somnului, somn dificil, coşmaruri, vise neobişnuite
• pierdere a conştienţei, mişcări involuntare legate de boala Parkinson (diskinezie), senzaţie de ameţeală la ridicarea în picioare din cauza scăderii tensiunii arteriale
• vertij (senzaţie subiectivă de „învârtire” a corpului sau a mediului înconjurător)
• senzaţie supărătoare de percepere a bătăilor inimii (palpitaţii)
• tensiune arterială mică la ridicarea în picioare, tensiune arterială mare
• sughiţ
• constipaţie, uscare a gurii, senzaţie de arsură în capul pieptului
• înroşire, transpiraţie exagerată, mâncărime
• umflarea picioarelor şi a labei piciorului
• senzaţie de slăbiciune, senzaţie de oboseală
• cădere
• scădere în greutate
• incapacitate de a rezista impulsului de a efectua o activitate care este dăunătoare, incluzând participare excesivă la jocurile de noroc, acţiuni repetitive fără sens şi cumpărături compulsive
• valori crescute ale creatin-fosfokinazei (CPK) în sânge la pacienții japonezi (CPK este o enzimă care se găsește în principal în mușchii scheletici), nu sunt disponibile informații în alte populații

Reacţii adverse mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
• reacţie alergică
• adormire bruscă fără niciun semn de avertizare
• paranoia
• dezorientare
• agitaţie
• creştere a apetitului sexualconfuzie
• vedere înceţoşată
• tulburări de vedere, cum este vederea de culori sau lumini
• ritm anormal al inimii
• tensiune arterială mică
• disconfort şi durere la nivelul stomacului
• mâncărime generalizată, iritaţia pielii
• incapacitate de a obţine sau menţine erecţia
• creştere sau anomalii ale valorilor rezultatelor testelor funcţiei ficatului
• creştere în greutate
• creştere a frecvenţei cardiace
Reacţii adverse rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
• tulburări psihice
• comportament agresiv/agresivitate
• hiperfagie bulimică și alimentație compulsivă
• spasme musculare involuntare (convulsii)
• erupţie pe piele generalizată
• iritabilitate
• iluzii
• delir

Interacțiuni cu alte medicamente:

Leganto împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi,aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Nu trebuie să luaţi următoarele medicamente în timpul administrării Leganto, deoarece îi pot scădea efectul: antipsihotice (medicamente utilizate pentru tratamentul anumitor tulburări mentale) sau metoclopramid (utilizat pentru tratamentul greţei şi vărsăturilor).

Dacă urmaţi tratament concomitent cu Leganto şi levodopa, anumite reacţii adverse pot deveni mai grave, cum ar fi auzirea sau vederea unor lucruri care nu sunt reale (halucinaţii), mişcări involuntare legate de boala Parkinson (diskinezie) şi umflarea picioarelor şi labei piciorului.

Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră în legătură cu riscurile asociate:
- consumului de băuturi alcoolice sau - utilizării de sedative (de exemplu benzodiazepine, medicamente care tratează tulburările mentale, şi medicamente care tratează depresia) pe parcursul tratamentului cu Leganto.

Leganto împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Având în vedere faptul că rotigotina ajunge în sânge trecând prin piele, alimentele sau băuturile nu afectează modul de acţiune al acestui medicament. Vă rugăm să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă aveţi voie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Leganto.

Administrarea de Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic în sarcină / alaptare:

Nu trebuie să utilizaţi Leganto dacă sunteţi gravidă, deoarece efectele rotigotinei asupra sarcinii şi a fătului nu sunt cunoscute. Nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului cu Leganto. Rotigotina poate trece în laptele matern şi poate afecta sugarul şi de asemenea este probabil să determine reducerea cantităţii de lapte produse.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Leganto este un plasture transdermic. Este subţire şi are trei straturi. Are formă pătrată, cu marginile rotunjite. Partea exterioară este de culoare bej şi are imprimat textul Leganto 2 mg/24 h, 4 mg/24 h, 6 mg/24 h sau 8 mg/24 h.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest meidcament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie. A nu se păstra la temperaturi peste 25ºC.
Ce trebuie să faceţi cu plasturii utilizaţi şi cei rămaşi neutilizaţi
Plasturii utilizaţi conţin încă substanţă activă, care ar putea face rău altor persoane. Îndoiţi plasturele utilizat, cu partea adezivă spre interior. Puneţi plasturele în plicul original şi apoi aruncaţi-l într-un loc ferit, astfel încât să nu fie la îndemâna copiilor. Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Leganto 2 mg/24 h, 4 mg /24 h, 6 mg/24 h, 8 mg/24 h plasture transdermic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.