Prospect Lenuxin 20 mg, comprimate filmate

Substanța activă: escitalopramum
Producator: Gedeon Richter Polska Sp. z o.o., Polonia
Clasa ATC: [N06AB]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> derivati biciclici

Indicații Lenuxin 20 mg, comprimate filmate:

Lenuxin contine escitalopram, un Inhibitor Selectiv al Recaptarii Serotoninei (ISRS) care apartine unui grup de medicamente denumite antidepresive.
Lenuxin este utilizat in tratamentul depresiei, tulburarilor de panica, tulburarilor de anxietate sociala (denumite si fobie sociala) si tulburarilor obsesiv-compulsive
* Depresia este caracterizata prin scaderea bunei dispozitii, lipsa de energie, melancolie, senzatie de inutilitate, tulburari ale somnului, abandonarea sau neputinta de a indeplini activitatile zilnice. De asemenea, depresia mai poate fi insotita de ganduri de sinucidere. Pacientii depresivi pot sa manifeste ulterior simptome de anxietate.
* Tulburarea de panica este caracterizata prin faptul ca pacientii prezinta atacuri neasteptate de panica intensa sau anxietate aunci cand se confrunta cu anumite situatii sau de frica de a suferi noi atacuri de panica. Motivele exacte care declanseaza atacul de panica variaza de la un pacient la altul. Atacurile de panica se repeta cand pacientul se confrunta din nou cu aceeasi situatie.
* Tulburarea de anxietate sociala, cunoscuta si sub denumirea de fobie sociala, este asociata cu teama excesiva de societate. Pacientii au tendinta de a evita imprejurarile sociale care le-ar putea determina stari de anxietate sau indispozitie.
* Tulburarea obsesiv-compulsiva este caracterizata prin ganduri nedorite si comportamente repetitive.
Lenuxin va va ameliora aceste simptome si va va face sa va simtiti mai bine.

Contraindicații:

Nu utilizati Lenuxin
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente mentionate la sfarsitul acestui prospect. Intrebati-l pe medicul dumneavoastra in cazul in care credeti ca puteti fi alergic.
* daca luati alte medicamente care apartin unui grup denumit inhibitori MAO, incluzand seligilina (utilizata in tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizata in tratamentul depresiei) si linezolid (un antibiotic).
* daca luati alte medicamente care apartin unui grup denumit inhibitori neselectivi de monoaminooxida (MAO), cum sunt fenelzina, isocarboxazid si tranilcipromina, care sunt utilizate, de asemenea, in tratamentul depresiei. Daca ati utilizat oricare dintre aceste medicamente trebuie sa asteptati 14 zile inainte de a incepe sa luati comprimatele de Lenuxin. Dupa ce ati incetat sa utilizati Lenuxin trebuie sa asteptati sa treaca 7 zile, inainte de a utiliza oricare dintre aceste medicamente.

Administrare Lenuxin 20 mg, comprimate filmate:

Utilizati intotdeauna Lenuxin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
* Lenuxin se administreaza in fiecare zi, ca doza zilnica unica.
* Lenuxin poate fi administrat cu sau fara alimente. Inghititi comprimatul cu o cantitate suficienta de apa. Nu mestecati comprimatul.
* Daca este necesar, comprimatele pot fi fragmentate asezandu-le pe o suprafata plana, cu fata cu linie mediana in sus. Comprimatele pot fi apoi rupte prin presarea marginilor comprimatului, folosind degetele aratatoare.
Doza uzuala
Adulti
* Depresie:
Doza uzuala este de 10 mg pe zi. Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra. Doza maxima recomandata este de 20 mg pe zi.
* Tulburare de panica: in prima saptamana, este recomandata o doza initiala de 5 mg, inainte de cresterea dozei la 10 mg pe zi.
Doza poate fi crescuta de catre medicul dumneavoastra pana la maximum 20 mg pe zi.
* Tulburare de anxietate sociala/Fobie sociala:
Doza uzuala este de 10 mg pe zi. De obicei, sunt necesare 2-4 saptamani pentru ameliorarea simptomelor. In functie de cum va simtiti dupa un timp de la administrarea medicamentului, medicul dumneavoastra va poate modifica doza, aceasta fiind cuprinsa intre 5 mg si 20 mg pe zi.
* Tulburare obsesiv-compulsiva
Doza initiala este de 10 mg o data pe zi. In functie de raspunsul individual al pacientului, doza poate fi crescuta pana la maximum 20 mg pe zi.
Pacienti cu risc special
La pacientii cu insuficienta renala usoara sau moderata, nu este necesara ajustarea dozei. Se recomanda precautie la pacientii cu insuficienta renala severa.
Se recomanda ca la pacientii cu boala a ficatului (insuficienta hepatica usoara sau moderata) sa se administreze in primele doua saptamani o doza initiala de 5 mg pe zi . Medicul dumneavoastra poate creste doza pana la 10 mg pe zi. Se recomanda prudenta in cazul pacientilor cu insuficienta severa a functiei ficatului.
Utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani
De regula, Lenuxin nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor cu varsta sub 18 ani.
Pacienti varstnici
Doza uzuala initiala este de 5 mg pe zi.
Se recomanda ca doza maxima sa fie mentinuta sub 20 mg.
Siguranta dozelor zilnice de Lenuxin mai mari de 20 mg nu a fost investigata pe deplin.

Durata tratamentului
Durata tratamentului poate varia individual
* Similar altor medicamente pentru tratamentul depresiei, tulburarii de panica si fobiei sociale pot fi necesare cateva saptamani inainte de a observa orice ameliorare. Ca urmare, trebuie sa continuati sa utilizati Lenuxin chiar daca trece un timp pana cand veti simti o ameliorare a starii dumneavoastra.
Nu modificati doza medicamentului fara sa discutati in prealabil cu medicul dumneavoastra.
* Trebuie sa continuati sa luati comprimatele atat timp cat v-a recomandat medicul dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine. Afectiunea de baza poate persista timp indelungat si daca veti intrerupe tratamentul prea devreme, simptomele pot reveni. Ca urmare, se recomanda ca tratamentul sa fie continuat o perioada de cel putin 6 luni, dupa ce va simtiti din nou mai bine.
Daca incetati sa luati Lenuxin
Nu incetati sa luati Lenuxin fara recomandarea medicului dumneavoastra. In general, cand ati incheiat un ciclu de tratament, se recomanda ca dozele de Lenuxin sa fie reduse gradat, pe parcursul a cateva saptamani
Intreruperea brusca a tratamentului trebuie evitata. Cand opriti tratamentul cu escitalopram, doza trebuie redusa gradat, pe parcursul unei perioade de una sau doua saptamani, pentru a evita posibilele simptome de intrerupere, dintre care cele mai frecvent raportate au fost ameteli, greata si durere de cap, tulburari de sensibilitate [incluzand parestezie (o senzatie anormala de arsura, intepatura) etc. si senzatie de soc electric], tulburari ale somnului (incluzand insomnie si vise intense), agitatie si anxietate (neliniste), greata si/sau varsaturi, tremor (miscari involuntare sau frisoane), confuzie, transpiratii, diaree, palpitatii (senzatie neplacuta de batai puternice ale inimii), instabilitate emotionala, iritabilitate si tulburari de vedere.
Informatii speciale legate de boala dumneavoastra
Risc de auto-vatamare
Ocazional, in primele saptamani ale tratamentului pentru depresie, pana cand efectul antidepresiv devine manifest, pot sa apara sau sa se amplifica gandurile de auto-vatamare. Daca aveti ganduri sau stari de tristete, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Episoade de manie
Unii pacienti cu boala maniaco-depresiva pot intra intr-o faza de manie. Aceasta este caracterizata prin idei neobisnuite care se modifica rapid, stari de fericire exagerata si activitate fizica excesiva. In aceste cazuri, este important sa va adresati medicului dumneavoastra.
Tulburare de panica
Pacientii predispusi la atacuri de panica pot prezenta la inceperea tratamentului, o perioada scurta de accentuare a anxietatii care dispare, in general, in decursul primelor 1-2 saptamani. Ca urmare, in tulburarea de panica se recomanda ca doza initiala sa fie mica.
Utilizarea la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani

Daca ati luat mai mult decat trebuie din Lenuxin
Daca considerati ca dumneavoastra ati utilizat sau altcineva a luat prea multe comprimate de Lenuxin, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
Procedati astfel chiar daca nu aveti inca niciun semn de disconfort. Cand mergeti la medic sau la spital, luati cu dumneavoastra cutia cu Lenuxin.

Unele semne de supradozaj pot fi ameteli, tremor, agitatie, convulsii, coma, greata, varsaturi, modificari ale ritmului inimii, reducerea tensiunii arteriale si modificari ale echilibrului lichidelor/sarurilor din organism.
Daca uitati sa luati Lenuxin
Nu luati o doza dubla, deoarece nu veti putea inlocui doza uitata, dar exista risc de supradozaj.
Luati urmatoarea doza la ora obisnuita.
Daca aveti orice alte intrebari cu privire la utilizarea acestui produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lenuxin 20 mg, comprimate filmate:

Substanta activa este escitalopram
Lenuxin 20 mg comprimate filmate: fiecare comprimat filmat contine escitalopram 20 mg

Celelalte componente sunt:
Nucleu
stearat de magneziu
celuloza microcristalina
celuloza microcristalina silicifiata (care contine dioxid de siliciu coloidal anhidru, celuloza microcristalina)
talc
croscarmeloza sodica
Film
Opadry II alb 33G28523 (care contine hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol 3350, lactoza monohidrat, triacetat de glicerol)

Precauții:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati orice afectiune de natura medicala.
Ganduri de sinucidere si agravarea starii dumneavoastra de depresie sau de anxietate
Daca sunteti deprimat si/sau aveti tulburari de anxietate, este posibil ca uneori sa aveti idei de auto-vatamare sau sinucidere. Aceste simptome se pot accentua la inceperea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece actiunea tuturor acestor medicamente se produce in timp, de obicei in aproximativ doua saptamani si cateodata si mai mult.
Sunteti mai inclinat spre astfel de idei daca:
- Ati avut anterior ganduri de sinucidere sau auto-vatamare.
- Sunteti de varsta adulta tanara. Informatia rezultata din studiile clinice arata existenta unui risc crescut de comportament suicidar la adultii tineri (cu varsta sub 25 de ani) care sufera de o afectiune psihica si care au urmat un tratament cu un antidepresiv.
In cazul in care aveti ganduri de auto-vatamare sau sinucidere, indiferent de moment, contactati-va imediat medicul sau mergeti fara intarziere la un spital.
Poate fi util sa va adresati unei rude sau unui prieten apropiat, caruia sa-i spuneti ca va simtiti deprimat sau ca suferiti de o tulburare de anxietate si pe care sa-l rugati sa citeasca acest prospect. In acelasi timp, puteti ruga persoana respectiva sa va spuna daca nu considera ca starea dumneavoastra de depresie sau anxietate s-a agravat sau daca o ingrijoreaza vreo modificare aparuta in comportamentul dumneavoastra.
Utilizare la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani
In mod normal, escitalopramul nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.
De asemenea, trebuie sa stiti ca pacientii cu varsta sub 18 ani au un risc crescut pentru reactii adverse, cum sunt tendinta de suicid, idei suicidare si ostilitate (predominand agresivitatea, manifestarile de opunere si furia), cand utilizeaza medicamente din acesta clasa. Totusi, medicul dumneavoastra poate prescrie escitalopram pentru pacienti cu varsta sub 18 ani, daca decide ca acest lucru este optim pentru pacientii respectivi. Daca medicul dumneavoastra a prescris escitalopram pentru un pacient cu varsta sub 18 ani si doriti sa discutati despre acest lucru, va rugam sa mergeti inapoi la medicul dumneavoastra. Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra daca la un pacient cu varsta sub 18 ani tratat cu escitalopram apare vreunul dintre simptomele mentionate mai sus. De asemenea, pentru acest grup de varsta nu au fost demonstrate efectele privind siguranta administrarii escitalopram pe termen lung, in ceea ce priveste cresterea, maturizarea si dezvoltarea cognitiva si comportamentala.
Similar altor medicamente utilizate in tratamentul depresiei sau afectiunilor inrudite, ameliorarea simptomelor nu se obtine imediat. Dupa inceperea tratamentului cu Lenuxin este posibil sa treaca cateva saptamani inainte ca dumneavoastra sa prezentati orice semne de ameliorare. In cazul tratamentului tulburarilor de panica, de regula, primele rezultate pozitive apar dupa 2-4 saptamani. La inceputul tratamentului, anumiti pacienti pot sa prezinte o accentuare a anxietatii, care insa va disparea pe parcursul tratamentului continuu. Ca urmare, este foarte important sa urmati cu strictete recomandarile medicului dumneavoastra si sa nu intrerupeti tratamentul sau sa modificati dozele fara a avea avizul medicului.
Unii pacienti cu boala maniaco-depresiva pot intra intr-o faza de manie. Aceasta este caracterizata prin idei neobisnuite si care se schimba rapid, stare de fericire exagerata si activitate fizica excesiva. Daca manifestati astfel de simptome, adresati-va medicului dumneavoastra.
De asemenea, in primele saptamani de tratament pot sa apara simptome cum sunt nelinistea sau dificultatea de a sta asezat sau in picioare. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca prezentati astfel de simptome.
Este posibil ca, uneori, sa nu fiti constient ca aveti simptomele mentionate mai sus, astfel incat poate fi util sa va adresati unei rude sau unui prieten apropiat, care sa va ajute sa observati posibilele semne ale modificarilor comportamentului dumneavoastra.
Daca aveti stari sau ganduri de tristete sau daca, in timpul tratamentului, apare oricare dintre simptomele mentionate mai sus, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la cel mai apropiat spital.
Este important in mod deosebit:
* Daca ati avut manie (exaltare euforica) sau hipomanie (iritabilitate)
* Daca ati avut o concentratie scazuta de sodiu in sange
Daca vi se efectueaza tratament prin terapie electroconvulsiva (TEC)
* Daca aveti o boala severa a ficatului, reducere a functiei hepatice
* Daca suferiti de o afectiune a rinichilor
* Daca aveti diabet zaharat
* Daca aveti boala coronariana cardiaca
* Daca aveti epilepsie sau ati avut in trecut convulsii. Toate medicamentele antidepresive determina risc de convulsii.
* Este important sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca prezentati convulsii sau o frecventa crescuta a acestora, in timpul tratamentului cu Lenuxin, care contine escitalopram.
* Daca prezentati sangerari la nivelul pielii.
* S-a observat ca medicamentele asemanatoare cu Lenuxin pot sa determine o crestere a tendintei de sangerare la nivelul pielii (manifestata, de exemplu, prin usurinta de a face vanatai). Riscul este mai mare daca manifestati tendinta de a sangera si daca utilizati, de asemenea, medicamente cunoscute ca impiedica formarea cheagurilor de sange.
* De asemenea, riscul este crescut in cazul in care luati medicamente care influenteaza coagularea sangelui.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Cu toate ca, Lenuxin nu determina somnolenta si nu afecteaza functiile intelectuale, orice medicament psihoactiv poate afecta discernamantul sau abilitatile.
Trebuie sa aveti grija in timp ce conduceti vehicule sau folositi utilaje, pana cand veti sti cum va afecteaza Lenuxin.

Reacții adverse ale Lenuxin 20 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Lenuxin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
De obicei, reactiile adverse dispar dupa cateva saptamani de tratament. Va rugam sa retineti ca unele manifestari pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastra, care vor disparea cand veti incepe sa va simtiti mai bine.
Adresati-va medicului dumneavoastra daca in timpul tratamentului prezentati una dintre urmatoarele reactii adverse:
Mai putin frecvente (la mai mult de 1 din 1000 persoane dar la mai putin de 1 din 100 persoane):
* Sangerari neobisnuite, incluzand sangerari gastro-intestinale
* Rare (la mai mult de 1 din 10000 de persoane dar la mai putin de 1 din 1000 persoane):
* Daca prezentati umflaturi la nivelul pielii, limbii, buzelor sau fetei sau aveti dificultati la respiratie sau la inghitire (reactii alergice), adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la spital.
* Daca aveti febra mare, agitatie, confuzie, tremuraturi si contractii bruste ale muschilor; acestea pot fi semne ale unei afectiuni rare numita sindrom serotoninergic. Daca prezentati aceste manifestari, adresati-va medicului dumneavoastra.
* Trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau sa mergeti direct la spital daca remarcati urmatoarele evenimente adverse:
* Dificultati in timp ce urinati
* Convulsii,
* Ingalbenire a pielii si a albului ochilor, care sunt semne de afectare a ficatului/hepatita
In plus fata de cele mentionate mai sus au fost raportate urmatoarele reactii adverse:
Foarte frecvente (la mai mult de 1 din 10 persoane):
* Senzatie de rau (greata)
Frecvente (la mai mult de 1 din 100 persoane, dar la mai putin de 1 din 10 persoane):
* Nas infundat sau curgerea nasului (sinuzita)
* Scadere sau crestere a poftei de mancare
* Anxietate, neliniste, vise neobisnuite, dificultati la adormire, somnolenta, ameteli, cascat, tremor, senzatii de intepaturi la nivelul pielii
* Diaree, constipatie, varsaturi, gura uscata
* Cresterea sudoratiei
* Dureri musculare si articulare (artralgie si mialgie)
* Tulburari sexuale (intarzierea ejacularii, probleme de erectie, reducerea dorintei de a avea contact sexual, iar femeile pot avea dificultati de obtinere a orgasmului)
* Oboseala, febra
* Crestere a greutatii
Mai putin frecvente (la mai mult de 1 din 1000 de persoane dar la mai putin de 1 din 100 persoane):
* Eruptii urticariene (urticarie), eruptii trecatoare pe piele, mancarime (prurit)
* Scrasnit al dintilor, agitatie, nervozitate, atac de panica, confuzie
* Tulburari ale somnului, modificari ale gustului, lesin (sincopa)
* Marirea pupilei (midriaza), tulburari de vedere, sunete in urechi (tinitus)
* Cadere in exces a parului
* Sangerari vaginale
* Scadere a greutatii
* Batai rapide ale inimii
* Umflarea bratelor sau picioarelor
* Sangerari din nas
Rare (la mai mult de 1 din 10000 de persoane dar la mai putin de 1 din 1000 persoane):
* Agresivitate, depersonalizare, halucinatii
* Batai rare ale inimii
Unii pacienti au raportat (cu frecventa necunoscuta):
* Idei de auto-vatamare sau idei de suicid
* Scaderea concentratiei sodiului in sange (manifestarile sunt greata si varsaturi cu slabiciune musculara sau stare de confuzie)
* Ameteli atunci cand stati sau va ridicati in pozitie verticala, datorita scaderii tensiunii arteriale (hipotensiune arteriala ortostatica)
* Valori anormale ale testelor functiei ficatului (crestere a valorilor enzimelor hepatice in sange)
* Tulburari de miscare (miscari involuntare ale muschilor)
* Erectie dureroasa (priapism)
* Sangerari, incluzand sangerari la nivelul pielii si mucoaselor (echimoze) si scaderea numarului trombocitelor (trombocitopenie)
* Umflare brusca la nivelul pielii sau mucoaselor (edem angioneurotic)
* Crestere a cantitatii de urina (secretie inadecvata de ADH)
* Secretie lactata la femei care nu alapteaza
* Manie
In plus, un numar de reactii adverse sunt cunoscute ca apar in relatie cu medicamente care actioneaza in acelasi mod cu escitalopramul (substanta activa a Lenuxin). Aceastea sunt:
* Neliniste motorie (acatisie)
* Anorexie
* Un risc crescut de fracuri a fost observat la pacientii care utilizeaza acest tip de medicamente
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat orice alte medicamente,inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala, in special in decursul ultimelor 14 zile.
Escitalopramul nu trebuie asociat cu urmatoarele medicamente:
* selegilina (utilizata in tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizata in tratamentul depresiei)
* linezolid (antibiotic)
* fenelzina, iproniazid, isocarboxazid, nialamida si tranilcipromina care sunt utilizate, de asemenea, in tratamentul depresiei
Escitalopramul trebuie utilizat cu prudenta in asociere cu urmatoarele medicamente:
* mefloquina (utilizata in tratamentul malariei) din cauza riscului de scadere a pragului de aparitie a convulsiilor
* neuroleptice (medicamente pentru tratamentul schzofreniei, psihozelor) antidepresive asemanatoare bupropionei, din cauza riscului de scadere a pragului de aparitie a convulsiilor
* flecainida, propafenona si metoprolol (utilizate in bolile de inima), desipramina, clomipramina si nortriptilina (medicamente antidepresive) si risperidona, tioridazina si haloperidol (medicamente antipsihotice). Este posibil sa fie necesara modificarea dozelor de escitalopram.
* litiu, un medicament utilizat in tratamentul tulburarii maniaco-depresive.
* imipramina si desipramina (ambele utilizate in tratamentul depresiei)
* daca vi se recomanda escitalopram si oricare dintre aceste medicamente trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
* sumatriptan si alte medicamente similare (utilizate in tratmentul migrenei)
* tramadolul (utilizat in tratamentul durerilor severe) creste riscul de aparitie a reactiilor adverse.
Daca in timpul tratamentului cu aceasta asociere observati orice simptom neobisnuit trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
* cimetidina, lansoprazolul si omeprazolul (utilizate in tratamentul ulcerului gastric) pot sa determine cresterea concentratiei de escitalopram in sange. Daca utilizati doze mari de escitalopram si simtiti disconfort atunci cand luati acest medicament impreuna cu cimetidina sau omeprazol, este posibil ca medicul dumneavoastra sa decida scaderea dozelor de escitalopram.
* sunatoare (Hypericum perforatum – un preparat pe baza de plante medicinale utilizat pentru combaterea depresiei); riscul de reactii adverse poate creste daca utilizati escitalopram in acelasi timp cu preparate din plante care contin sunatoare.
* medicamente care influenteaza coagularea sangelui:
Anticoagulante orale: medicamente cum sunt ticlopidina, dipiridamol si fenprocumon (aceste medicamente sunt utilizate pentru reducerea riscului de tromboze); warfarina (utilizata de exemplu, in tratamentul cheagurilor de sange formate la nivelul piciorului/plamanului). Eficacitatea anticoagulantelor orale poate fi influentata si este posibil ca inainte de a incepe sau a intrerupe tratamentul cu escitalopram, medicul dumneavoastra sa va evalueze timpul de coagulare a sangelui, pentru a verifica daca doza de anticoagulante recomandata mai este adecvata.
In plus, urmatoarele medicamente influenteaza coagularea sangelui: acid acetilsalicilic, medicamente antiinflamatoare non-steroidiene (medicamente utilizate impotriva durerii), unele antipsihotice si antidepresive triciclice.
Daca vi se recomanda escitalopram si oricare dintre aceste medicamente trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra
Utilizarea Lenuxin cu alimente si bauturi
Lenuxin poate fi administrat cu sau fara alimente.
Nu s-a demonstrat ca Lenuxin creste efectele alcoolului etilic. Cu toate acestea, este recomandat sa nu consumati alcool etilic in timpul tratamentului cu Lenuxin.

Informatii importante privind unele componente ale Lenuxin
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Administrarea de Lenuxin 20 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavostra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Nu luati Lenuxin daca sunteti gravida, intentionati sa ramaneti gravida sau alaptati, cu exceptia cazului in care ati discutat cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile implicate.
* Starea generala de sanatate a nou-nascutului poate fi afectata de utilizarea acestui grup de medicamente (antidepresive).
* Daca utilizati Lenuxin in timpul ultimelor 3 luni de sarcina trebuie sa fiti avertizata ca nou-nascutul dumneavoastra poate prezenta urmatoarele manifestari: tulburari de respiratie, piele albastruie, convulsii, modificari ale temperaturii corpului, dificultati la hranire, varsaturi, concentratie mica de zahar in sange (hipoglicemie), rigiditate musculara sau musculatura flasca, reflexe exagerate, tremor, neastampar, iritabilitate, letargie, plans persistent, somnolenta si dificultati la adormire. Daca nou-nascutul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome, va rugam sa-l anuntati imediat pe medicul dumneavoastra.
* Daca utilizati Lenuxin in timpul sarcinii, nu intrerupeti niciodata brusc tratamentul.

Asigurati-va ca moasa si/sau medicul stiu ca utilizati Lenuxin. Daca utilizati medicamente ca Lenuxin in timpul sarcinii, in special in ultimele 3 luni de sarcina, acestea pot creste riscul unei boli grave la nou-nascuti, denumita hipertensiune pulmonara persistenta a nou-nascutului (HPPN), determinand ca nou-nascutul sa respire mai repede si sa apara vinetiu. De obicei, aceste simptome apar in primele 24 ore de la nastere. Daca nou-nascutul dumneavoastra prezinta oricare dintre aceste simptome, va rugam sa anuntati moasa si/sau medicul imediat.

Prezentare ambalaj:

Lenuxin 20 mg comprimate filmate:
Comprimate filmate ovale, biconvexe, albe, cu o linie mediana pe una dintre fete si marcate cu N56 pe cealalta fata.
Comprimatele de 20 mg pot fi divizate in doua parti egale.

Comprimatele sunt ambalate in blistere cutii de carton continand (OPA-Al-PVC/Al) cu 14, 20, 28, 30, 50, 56, 98, 100, 200 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie, dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă escitalopramum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lenuxin 20 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lenuxin 20 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.