Prospect Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile
Substanța activă: escitalopramum
Producator: Genepharm S.A. Grecia
Indicații Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile:
Escitasan OTD conţine substanţa activă escitalopram. Escitasan OTD aparţine unui grup de antidepresive numite inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier, crescând concentraţia de serotonină. Tulburările sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important în dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor asociate.Escitasan OTD conţine escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate (cum este tulburarea de panică cu sau fără agorafobie, manifestată prin frica de vă afla în locuri unde ajutorul nu este disponibil, tulburarea de anxietate socială, şi tulburarea obsesiv-compulsivă).
Este posibil să treacă mai mult de două săptămâni, până când veţi remarca îmbunătăţirea stării dumneavoastră.
Continuaţi să utilizaţi Escitasan OTD, chiar dacă durează un timp până la îmbunătăţirea stării dumneavoastră.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu vă simţiţi mai bine sau dacă starea dumneavoastră se agravează.
Contraindicații:
Nu luaţi Escitasan OTD• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• dacă luaţi alte medicamente care aparţin unui grup numit inhibitori ai MAO, care include selegilina (utilizată în tratamentul bolii Parkinson), moclobemida (utilizată în tratamentul depresiei) şi linezolidul (un antibiotic).
• dacă aveţi din naştere sau aţi avut la un moment dat ritm anormal al bătăilor inimii (observate la ECG ;o examinare pentru a evalua modul în care funționează inima)
• dacă luaţi în acelaşi timp medicamente pentru probleme ale ritmului bătăilor inimii sau medicamente care pot să afecteze acest ritm.
Administrare Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Comprimatele orodispersabile de Escitasan OTD se iau în fiecare zi, într-o doză zilnică unică. Puteţi lua Escitasan OTD cu sau fără alimente. Comprimatele orodispersabile de Escitasan OTD se sparg uşor şi, ca urmare, trebuie să le manipulaţi cu grijă. Nu manipulaţi comprimatele cu mâinile ude, deoarece se pot rupe.
1. Ţineţi folia cu comprimate de margini şi separaţi o unitate de restul foliei rupând uşor de-a lungul perforaţiilor din jurul ei.
2. Îndepărtaţi cu grijă folia de pe spate.
3. Puneţi comprimatul pe limbă. Comprimatul se va dizolva rapid şi poate fi înghiţit fără apă.
Escitasan OTD nu este adecvat pentru a asigura administrarea tuturor dozele descrise mai jos. Pentru aceste doze, trebuie să utilizaţi alte medicamente disponibile pe piaţă. Întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.
Adulţi
Depresie
Doza uzuală recomandată este de 10 mg Escitasan OTD o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.
Atac de panică
Doza iniţială este de 5 mg Escitasan OTD o dată pe zi în prima săptămână, înainte de a creşte doza la 10 mg pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza până la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare de anxietate socială
Doza uzuală recomandată este de 10 mg Escitasan OTD o dată pe zi. În funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratament, medicul dumneavoastră vă poate scădea doza la 5 mg pe zi sau o poate creşte până la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare de anxietate generalizată
Doza uzuală recomandată este de 10 mg Escitasan OTD o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.
Tulburare obsesiv-compulsivă
Doza uzuală recomandată este de 10 mg Escitasan OTD o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda creşterea dozei până la maxim 20 mg pe zi.
Pacienţi vârstnici (cu vârsta peste 65 de ani)
Doza iniţială recomandată este de 5 mg Escitasan OTD o dată pe zi. Doza poate fi crescută de către medicul dumneavoastră până la 10 mg pe zi.
Copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani)
De regulă, Escitasan OTD nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.
Durata tratamentului
Este posibil să treacă mai multe săptămâni, până când veţi remarca îmbunătăţirea stării dumneavoastră. Continuaţi să utilizaţi Escitasan OTD, chiar dacă durează un timp până la îmbunătăţirea stării dumneavoastră.
Nu modificaţi doza medicamentului fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.
Continuaţi să utilizaţi Escitasan OTD atât timp cât vă recomandă medicul dumneavoastră. Dacă încetaţi utilizarea prea repede, simptomele vă pot reveni. Se recomandă să continuaţi tratamentul cel puţin 6 luni, după ce starea dumneavoastră se îmbunătăţeşte.
Dacă luaţi mai mult Escitasan OTD decât trebuie
Dacă aţi luat o doză de Escitasan OTD mai mare decât cea recomandată, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţă al celui mai apropiat spital. Faceţi acest lucru chiar dacă nu prezentaţi nici un semn de disconfort. Unele dintre semnele de supradozaj pot fi ameţeli, tremor, agitaţie, convulsii, comă, greaţă, vărsături, modificări ale ritmului inimii, scădere a tensiunii arteriale şi modificări ale echilibrului lichidelor/sărurilor din organism. Luaţi cu dumneavoastră cutia de Escitasan OTD, atunci când mergeţi la medicul dumneavoastră sau la spital.
Dacă uitaţi să luaţi Escitasan OTD
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi o doză şi vă amintiţi înainte de culcare, luaţi imediat medicamentul. Urmaţi în continuare schema de utilizare obişnuită. Dacă vă amintiţi în cursul nopţii sau în dimineaţa următoare, săriţi peste doza uitată şi continuaţi cu schema de utilizare obişnuită.
Dacă încetaţi să luaţi Escitasan OTD
Opriţi tratamentul cu Escitasan OTD doar atunci când vă recomandă medicul dumneavoastră. La încheierea perioadei dumneavoastră de tratament, se recomandă ca dozele de Escitasan OTD să fie reduse treptat, pe parcursul câtorva săptămâni.
Atunci când încetaţi să utilizaţi Escitasan OTD, mai ales dacă acest lucru este efectuat brusc, este posibil să prezentaţi simptome de întrerupere. Acestea sunt frecvente la întreruperea tratamentului cu Escitasan OTD. Riscul de apariţie este mai mare atunci când Escitasan OTD a fost utilizat pe o perioadă mai lungă, în doze mai mari sau când oprirea tratamentului se face prea rapid. Majoritatea pacienţilor a constatat că aceste simptome sunt uşoare şi dispar de la sine în decurs de două săptămâni.
Totuşi, simptomele de întrerupere pot fi mai severe ca intensitate la unii pacienţi sau se pot prelungi (2-3 luni sau mai mult). Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome de întrerupere severe la oprirea tratamentului cu Escitasan OTD. Acesta vă poate recomanda reluarea tratamentului şi reducerea mai lentă a dozelor.
Simptomele de întrerupere cuprind: ameţeli (instabilitate sau pierderea echilibrului), senzaţii de înţepături şi furnicături, senzaţii de arsură (mai puţin frecvente), senzaţii de şoc electric, inclusiv la nivelul capului, tulburări ale somnului (vise intense, coşmaruri, imposibilitatea de a adormi), anxietate, dureri de cap, senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii (incluzând transpiraţii nocturne), senzaţie de nelinişte sau agitaţie, tremor, confuzie sau dezorientare, senzaţie de iritabilitate, diaree (scaune moi), tulburări de vedere, bătăi ale inimii asemănătoare unor lovituri sau bătăi din aripi (palpitaţii).
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile:
Substanţa activă este escitalopram.Fiecare comprimat de Escitasan OTD conţine escitalopram 10 mg, echivalent cu oxalat de escitalopram 12,775 mg.
Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, croscarmeloză sodică, polacrilin de potasiu, acesulfam de potasiu, neohesperidină-dihidrocalconă, stearat de magneziu, aromă de mentă [conţinînd maltodextrină (din porumb), amidon modificat (porumb cerat) şi ulei de mentă (mentha arvensis)], acid clorhidric concentrat (pentru ajustarea pH-ului)
Precauții:
Înainte să luaţi Escitasan OTD adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi orice altă boală sau afecţiune, deoarece poate fi necesar ca acesta să ia acest lucru în considerare. În special, spuneţi medicului dumneavoastră:
• dacă aveţi epilepsie. Tratamentul cu Escitasan OTD trebuie oprit dacă apar convulsii sau dacă creşte frecvenţa de apariţie a convulsiilor
• dacă aveţi insuficienţă hepatică sau renală. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza.
• dacă aveţi diabet zaharat. Tratamentul cu Escitasan OTD poate modifica controlul glicemiei. Poate fi necesară modificarea dozei de insulină şi/sau de medicamente antidiabetice cu administrare orală.
• dacă aveţi o concentraţie mică a sodiului în sânge
• dacă aveţi tendinţa de a sângera sau de a vă învineţi uşor
• dacă vi se efectuează tratament anticonvulsivant
• dacă aveţi boală cardiacă coronariană.
• dacă aveţi sau ați avut probleme cardiace sau ați avut recent un infarct miocardic.
• dacă aveți un puls scăzut și/sau știți că puteți avea depleție de sare ca urmare a diareei severe prelungite şi vărsăturilor (stări de greață) sau utilizării diureticelor (medicamente care ajută la eliminarea apei din organism).
• dacă prezentaţi bătăi rapide sau neregulate ale inimii, leșin, colaps, amețeli la ridicarea bruscă în picioare, ceea ce indică tulburări ale ritmului bătăilor inimii.
• dacă aveţi sau aţi avut probleme la nivelul ochilor, cum ar fi anumite forme de glaucom (presiune crescută în interiorul ochiului).
Vă rugăm să luaţi în considerare Unii pacienţi cu tulburare maniaco-depresivă pot intra în faza maniacală. Aceasta este caracterizată prin idei neobişnuite şi care se modifică rapid, senzaţie nepotrivită de fericire şi activitate fizică excesivă. Dacă prezentaţi aceste simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
De asemenea, în timpul primelor săptămâni de tratament pot să apară simptome cum sunt neliniştea sau dificultatea de a sta aşezat sau în picioare. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi astfel de simptome.
Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.
Sunteţi mai înclinat spre astfel de idei:
- dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
- dacă sunteţi de vârstă adultă tânără. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.
În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-vă imediat medicul sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.
Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.
Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani
De regulă, Escitasan OTD nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au risc crescut de apariţie a reacţiilor adverse, cum sunt tentativa de suicid, idei suicidare şi ostilitate (predominant agresivitate, comportament opoziţional şi furie) când utilizează această clasă de medicamente.
Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie Escitasan OTD pacienţilor cu vârsta sub 18 ani dacă decide că aşa este cel mai bine pentru pacient. Dacă medicul dumneavoastră prescrie Escitasan OTD pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi vreţi să discutaţi despre acest lucru, reveniţi la medicul dumneavoastră.
Trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră dacă apar oricare dintre simptomele menţionate anterior sau dacă acestea se agravează la pacienţii cu vârsta sub 18 ani care utilizează Escitasan OTD. De asemenea, siguranţa pe termen lung a efectelor Escitasan OTD asupra creşterii, dezvoltării fizice, cognitive şi comportamentale nu a fost încă demonstrată la acest grup de vârstă.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorNu se recomandă conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor înainte de a şti cum vă afectează tratamentul cu Escitasan OTD.
Escitasan OTD conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să- l întrebați înainte de a lua acest medicament.
Reacții adverse ale Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Reacţiile adverse dispar, de obicei, după câteva săptămâni de tratament. Vă rugăm să reţineţi că unele manifestări pot fi, de asemenea, simptome ale bolii dumneavoastră, care vor dispărea când veţi începe să vă simţiţi mai bine.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă pe parcursul tratamentului vă apar următoarele reacţii adverse:
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
• Sângerări neobişnuite, incluzând sângerări gastrointestinale
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
• Umflături la nivelul pielii, limbii, buzelor sau feţei sau dificultăţi la respiraţie sau la înghiţire
• Febră mare, agitaţie, confuzie, tremor şi contracţii rapide ale musculaturii, acestea pot fi semnele unei afecţiuni rare, numită sindrom serotoninergic.
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile):
• Dificultăţi la urinat
• Convulsii
• Îngălbenire a pielii şi a albului ochilor care sunt semne de insuficienţă hepatică/hepatită.
• Bătăi rapide, neregulate ale inimii, senzație de leșin care pot fi simptome ale unei afecțiuni care poate pune viața în pericol, cunoscută sub numele de torsada vârfurilor.
• Gânduri de auto-vătămare sau sinucidere
În plus faţă de cele prezentate mai sus, au fost raportate următoarele reacţii adverse:
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 100 persoane):
• Senzaţie de rău (greaţă)
• Dureri de cap
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 de persoane):
• Nas înfundat sau curgere a nasului (sinuzită)
• Scădere sau creştere a poftei de mâncare
• Frică, nelinişte, vise anormale, dificultăţi la adormire, somnolenţă, ameţeli, căscat, tremor, furnicături la nivelul pielii
• Diaree, constipaţie, vărsături, uscăciune a gurii
• Intensificare a transpiraţiei
• Dureri ale muşchilor şi articulaţiilor (artralgii şi mialgii)
• Tulburări sexuale (ejaculare tardivă, probleme de erecţie, scădere a apetitului sexual, iar la femei pot să apară dificultăţi de atingere a orgasmului)
• Oboseală, febră
• Creştere în greutate
Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane):
• Urticarie, erupţie trecătoare pe piele, mâncărimi (prurit)
• Scrâşnire a dinţilor, agitaţie, nervozitate, atac de panică, stare confuzională
• Tulburări ale somnului, modificări ale gustului, leşin (sincopă)
• Mărirea pupilelor (midriază), tulburări de vedere, ţiuit în urechi (tinitus)
• Cădere în exces a părului
• Sângerări menstruale excesive
• Ciclu menstrual neregulat
• Scădere în greutate
• Bătăi rapide ale inimii
• Umflare a mâinilor şi picioarelor
• Sângerări de la nivelul nasului
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
• Agresivitate, depersonalizare, halucinaţii
• Bătăi rare ale inimii
Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile):
• Scăderea concentraţiei de sodiu în sânge (simptomele sunt greaţă şi vărsături, însoţite de slăbiciune musculară sau confuzie)
• Ameţeli la ridicarea în picioare, determinate de tensiunea arterială mică (hipotensiune arterială ortostatică)
• Valori anormale ale testelor funcţiei ficatului (creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice)
• Tulburări de mişcare (mişcări musculare involuntare)
• Erecţii dureroase (priapism)
• Tulburări de sângerare, incluzând sângerări ale pielii şi mucoaselor (echimoze)
• Umflare bruscă a pielii sau mucoaselor (angioedem)
• Creştere a cantităţii de urină eliminată (secreţie inadecvată de hormon antidiuretic ADH)
• Secreţie lactată la bărbaţi şi la femeile care nu alăptează
• Manie
• La pacienţii care utilizează acest tip de medicamente a fost observată o creştere a riscului de apariţie a fracturilor.
• Modificări ale ritmului bătăilor inimii (numită ”prelungire a intervalului QT”, văzută la EKG, o investigaţie care înregistrează activitatea electrică a inimii).
În plus, este cunoscut faptul că unele reacţii adverse apar la utilizarea unor medicamente care acţionează în mod similar cu escitalopramul (substanţa activă din compoziţia Escitasan OTD).
Acestea sunt:
• nelinişte motorie (acatizie)
• lipsa pofeti de mâncare (anorexie)
Interacțiuni cu alte medicamente:
Escitasan OTD împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:
• ”Inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO)” care conţin ca substanţe active fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină. Dacă aţi luat oricare dintre aceste medicamente, trebuie să aşteptaţi 14 zile înainte de a începe să utilizaţi Escitasan OTD. După ce opriţi tratamentul cu Escitasan OTD, trebuie să aşteptaţi 7 zile, înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.
• “Inhibitori selectivi, reversibili de IMAO-A” care conţin moclobemidă (utilizată în tratamentul depresiei).
• “Inhibitori ireversibili ai IMAO-B” care conţin selegilină (utilizată în tratamentul bolii Parkinson). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.
• Antibioticul linezolid.
• Litiu (utilizat în tratamentul tulburării maniaco-depresive) şi triptofan.
• Imipramină şi desipramină (ambele utilizate în tratamentul depresiei)
• Sumatriptan şi medicamente similare (utilizate în tratamentul migrenei) şi tramadol (utilizat împotriva durerii severe). Acestea cresc riscul de reacţii adverse.
• Cimetidină, lansoprazol şi omeprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (antidepresiv) şi ticlopidină (utilizat pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral). Acestea pot determina creşterea concentraţiei escitalopram în sânge.
• Sunătoare (Hypericum perforatum) – un preparat pe bază de plante medicinale utilizat în tratamentul depresiei.
• Acid acetilsalicilic şi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii sau pentru a fluidiza sângele - numite şi anticoagulante). Acestea pot creşte riscul de sângerări.
• Warfarină, dipiridamol şi fenprocumonă (medicamente utilizate pentru a fluidiza sângele, numite anticoagulante). Este probabil ca medicul dumneavoastră să vă verifice timpul de coagulare a sângelui la începutul şi la încheierea tratamentului cu Escitasan OTD, pentru a se asigura că doza de anticoagulant pe care o utilizaţi mai este adecvată.
• Mefloquină (utilizată în tratamentul malariei), bupropionă (utilizată în tratamentul depresiei) şi tramadol (utilizat în tratamentul durerii severe), din cauza riscului posibil de scădere a pragului convulsivant.
• Neuroleptice (medicamente utilizate în tratamentul schizofreniei, psihozelor) şi antidepresive (antidepresive triciclice şi ISRS) din cauza riscului posibil de scădere a pragului convulsivant.
• Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizat în tratamentul bolilor cardiovasculare), clomipramină şi nortriptilină (antidepresive) şi risperidonă, tioridazină sau haloperidol (antipsihotice). Poate fi necesară modificarea dozei de Escitasan OTD.
• Medicamente care reduc concentraţiile de potasiu sau magneziu din sânge deoarece acestea pot creşte riscul de anomalii ale ritmului bătăilor inimii care pot pune viaţa în pericol.
Nu luaţi Escitasan OTD dacă utilizați medicamente pentru probleme ale ritmului bătăilor inimii sau medicamente care pot afecta ritmul bătăilor inimii, cum sunt antiartimice din clasa IA și III, antipsihotice (de exemplu derivați fenotiazinici cum este pimozida, haloperidol), antidepresive triciclice, anumite medicamente antimicrobiene (de exemplu sparfloxacină, moxifloxacină, eritromicină administrată intravenos, pentamidină, tratament antimalaric în special halofantrină), anumite antihistaminice (astemizol, mizolastină). Dacă aveți orice întrebări suplimentare trebuie să discutați cu medical dumneavoastră.
Escitasan OTD împreună cu alimente şi băuturi
Escitasan OTD poate fi administrat cu sau fără alimente.
Similar altor medicamente, nu este recomandată combinarea Escitasan OTD cu alcool etilic, deşi nu sunt de aşteptat interacţiuni între Escitasan OTD şi alcoolul etilic.
Administrarea de Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament. Nu luaţi Escitasan OTD dacă sunteţi gravidă, cu excepţia cazului în care aţi discutat cu medicul dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile implicate.Dacă utilizaţi Escitasan OTD în timpul ultimelor 3 luni de sarcină, trebuie să ştiţi că pot să mai apară şi următoarele reacţii adverse la nou-născut: dificultăţi la respiraţie, culoare vânătă a pielii, convulsii, modificări ale temperaturii corpului, dificultăţi la hrănire, vărsături, hipoglicemie, rigiditate musculară sau musculatură flască, reflexe exagerate, tremor, nervozitate, iritabilitate, letargie, plâns continuu, somnolenţă şi tulburări ale somnului. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă nou-născutul prezintă oricare dintre aceste simptome.
Asiguraţi-vă că moaşa şi/sau medicul dumneavoastră ştiu că luaţi Escitasan OTD. Atunci când sunt luate în timpul sarcinii, în special în ultimele 3 luni de sarcina, medicamentele asemănătoare Escitasan OTD pot mări riscul de apariţie la copil a unei afecţiuni grave denumită hipertensiune pulmonară persistentă a noului-născut, aceasta manifestându-se prin accelerarea respiraţiei bebeluşului şi învineţire. Aceste simptome apar de obicei în primele 24 de ore după naşterea copilului. Trebuie să luaţi imediat legătura cu moaşa şi/sau medicul dumneavoastră dacă aceste simptome apar la copilul dumneavoastră.
Dacă utilizaţi Escitasan OTD în timpul sarcinii, nu întrerupeţi niciodată brusc tratamentul.
Este de aşteptat ca Escitasan OTD să fie excretat în laptele matern.
Citalopramul, un medicament asemănător escitalopramului, s-a dovedit a reduce calitatea spermei în studiile la animale. Teoretic, acest lucru poate afecta fertilitatea, dar impactul asupra fertilității la om nu a fost observat încă.
Prezentare ambalaj:
Escitasan OTD 10 mg: comprimate rotunde cu diametrul de 9 mm şi marginile teşite, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu „10” pe una din feţe. Escitasan OTD comprimate orodispersabile este disponibil în cutii cu: 10, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 98, 100 comprimate orodispersabileEste posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de temperatură pentru păstrare; a se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă escitalopramum:
- Escitalopram Pfizer 15 mg comprimate filmate
- Eslorex 20 mg, comprimate filmate
- Depresinal 10 mg, comprimate filmate
- Escitalopram Pliva 10 mg, comprimate filmate
- Cipralex 20 mg, comprimate filmate
- Escitalopram Aurobindo 10 mg comprimate filmate
- Escitalopram Teva 5 mg, comprimate filmate
- CIPRALEX 10 mg comprimate filmate
- Escitalopram Sandoz 5 mg comprimate filmate
- Depresinal 15 mg, comprimate filmate
- Escitalopram PharmaSwiss 20 mg comprimate filmate
- Escitil 15 mg, comprimate filmate
- Escitalopram Pfizer 10 mg comprimate filmate
- Escitil 10 mg, comprimate filmate
- Esprolan 10 mg, comprimate filmate
- Lenuxin 20 mg, comprimate filmate
- Lenuxin 15 mg, comprimate filmate
- Escitil 20 mg, comprimate filmate
- Savandra comprimate filmate
- Despra 10 mg, comprimate filmate
- Escitalopram Atb comprimate filmate
- Escitotab 20 mg, comprimate filmate
- Sentipra comprimate orodispersabile
- Escitalopram Pfizer 20 mg comprimate filmate
- Lenuxin 5 mg, comprimate filmate
- Elicea comprimate filmate
- Escitalopram Teva 15 mg, comprimate filmate
- Esprolan 5 mg, comprimate filmate
- Escitalopram Teva 20 mg, comprimate filmate
- Escitalopram PharmaSwiss 10 mg comprimate filmate
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile(din aceeași clasă):
- Adjuvin 50 mg/ 100 mg comprimate filmate
- Als-Paroxetin 20 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 100 mg, comprimate filmate
- Als-sertralina 50 mg, comprimate filmate
- Arketis 10 mg comprimate
- Arketis 20 mg comprimate
- Arketis 30 mg comprimate
- Arketis 40 mg comprimate
- ASENTRA 100 mg comprimate filmate
- ASENTRA 50 mg comprimate filmate
- Asertin 100 mg, comprimate filmate
- Asertin 50 mg, comprimate filmate
- Belosert 100 mg, comprimate filmate
- Belosert 50 mg, comprimate filmate
- CIPRALEX 10 mg comprimate filmate
- Cipralex 15 mg, comprimate filmate
- Cipralex 20 mg, comprimate filmate
- Cipralex 5 mg, comprimate filmate
- Cipralex MELTZ 10 mg, comprimate orodispersabile
- Cipralex MELTZ 20 mg, comprimate orodispersabile
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Escitasan OTD 10 mg comprimate orodispersabile vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!