Prospect Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale
Substanța activă: fentanylum
Producator: Recipharm Stockholm AB, Suedia
Clasa ATC: [N02AB]:
sistemul nervos >>
analgezice >>
narcotice stupefiante opioide >>
derivati de fenilpiperidina
Indicații Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale:
Lunaldin este un medicament destinat tratamentului persoanelor care trebuie sa utilizeze in mod regulat analgezice puternice (opioide) pentru calmarea durerii persistente cauzate de cancer, dar care necesita un tratament pentru durerile episodice intense. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra.Durerea episodica intensa este durerea care apare brusc, in pofida faptului ca ati luat sau utilizat medicamentele opioide uzuale pentru calmarea durerii.
Substanta activa din Lunaldin comprimate sublinguale este fentanilul. Fentanilul apartine unui grup de medicamente puternice pentru calmarea durerilor, numite opioide.
Contraindicații:
Nu utilizati Lunaldin* daca sunteti alergic (hipersensibil) la fentanil sau la oricare dintre celelalte componente ale Lunaldin.
* daca aveti tulburari severe de respiratie.
Inaintea inceperii tratamentului cu Lunaldin, trebuie sa fi luat sau utilizat un medicament puternic pentru calmarea durerilor, numit opioid, pentru a controla durerile persistente pe care le aveti. In caz contrar, acest medicament va poate cauza dificultati severe ale respiratiei. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra.
Administrare Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale:
Inainte de a utiliza pentru prima data Lunaldin, medicul dumneavoastra va va explica cum trebuie sa utilizati Lunaldin pentru a trata in mod eficient durerile episodice intense.Intotdeauna luati Lunaldin exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Trebuie sa utilizati acest medicament DOAR conform indicatiilor medicului dumneavoastra. Medicamentul nu trebuie utilizat de catre alte persoane deoarece poate avea reactii adverse GRAVE asupra sanatatii acestora si, in special, asupra sanatatii copiilor.
Faza initiala – Stabilirea dozei optime
Pentru ca Lunaldin sa actioneze corespunzator, medicul dumneavoastra va trebuie sa stabileasca doza cea mai potrivita pentru tratamentul unui singur episod de durere intensa. Lunaldin comprimate sublinguale este disponibil in mai multe concentratii si este posibil sa fie necesar sa incercati concentratii diferite de Lunaldin comprimate sublinguale pe durata mai multor episoade de durere intensa, pentru a gasi doza cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va ajuta sa faceti aceasta si sa stabiliti care este concentratia optima care va fi utilizata.
Daca, dupa administrarea unui singur comprimat, nu se obtine calmarea corespunzatoare a durerii, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa luati doua comprimate pentru tratamentul unui episod de durere intensa. Nu luati un al doilea comprimat decat daca medicul dumneavoastra va spune aceasta, deoarece in caz contrar se poate ajunge la supradozaj. Medicul dumneavoastra va va sfatui ce concentratie sa utilizati.
Lunaldin este un tip de medicament diferit de alte medicamente pe care este posibil sa le fi utilizat pentru tratamentul durerilor episodice intense. Intotdeauna trebuie sa utilizati doza de Lunaldin prescrisa de catre medicul dumneavoastra – aceasta poate fi diferita de dozele altor medicamente pe care le-ati utilizat anterior pentru tratamentul durerii episodice intense.
Faza de intretinere – Odata ce doza optima a fost stabilita
Odata ce dumneavoastra si medicul dumneavoastra ati stabilit doza optima de Lunaldin care sa calmeze durerile episodice intense, trebuie sa utilizati aceasta doza de cel mult patru ori pe zi. O doza de Lunaldin poate fi compusa din mai mult de un comprimat.
Daca credeti ca doza de Lunaldin pe care o utilizati nu va calmeaza in mod satisfacator durerile intense, spuneti medicului dumneavoastra, deoarece este posibil ca acesta sa trebuiasca sa va ajusteze doza.
Nu trebuie sa modificati doza de Lunaldin decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru.
Administrarea medicamentului
Lunaldin trebuie administrat sublingual, ceea ce inseamna ca trebuie sa puneti comprimatul sub limba, unde se dizolva rapid, astfel incat fentanilul sa fie absorbit prin mucoasa cavitatii bucale. Odata absorbit, fentanilul incepe sa actioneze pentru calmarea durerii.
Atunci cand aveti un episod de durere intensa, utilizati doza recomandata de catre medicul dumneavoastra, dupa cum urmeaza:
* Daca aveti gura uscata, luati o inghititura de apa pentru a o umezi. Scuipati sau inghititi apa.
* Scoateti comprimatul (sau comprimatele) din blister doar inainte de utilizare, dupa cum urmeaza:
o Separati unul dintre patratelele blisterului, rupandu-l de-a lungul liniilor punctate / al perforatiilor (pastrati restul blisterului intreg).
o Desfaceti marginea foliei in locul indicat de sageata si scoateti usor comprimatul. Nu incercati sa impingeti comprimatele sublinguale de Lunaldin prin folia de deasupra pentru ca astfel le puteti deteriora.
* Puneti comprimatul sub limba, cat mai aproape de baza limbii, si lasati-l sa se dizolve complet.
* Lunaldin se va dizolva rapid sub limba si va fi absorbit pentru a calma durerile intense. Din acest motiv, este important sa nu sugeti, mestecati sau inghititi comprimatul.
* Nu trebuie sa consumati nicio bautura si niciun aliment pana cand comprimatul nu s-a dizolvat complet sub limba.
Daca ati utilizat mai mult Lunaldin decat trebuie
* indepartati din gura orice comprimate ramase;
* spuneti persoanei care are grija de dumneavoastra sau oricui altcuiva din casa ce s-a intamplat;
* dumneavoastra sau persoana care are grija de dumneavoastra trebuie sa luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra, cu farmacistul sau cu cel mai apropiat spital si sa discutati masurile care trebuie luate;
* in timp ce asteptati medicul, tineti persoana treaza, vorbind cu ea sau miscand-o din cand in cand.
Simptomele supradozajului includ:
* somnolenta extrema
* respiratie lenta, superficiala.
In cazul in care apar aceste simptome, solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.
Daca credeti ca cineva a luat Lunaldin in mod accidental, va rugam sa solicitati imediat asistenta medicala de urgenta.
Daca incetati sa utilizati Lunaldin
Trebuie sa intrerupeti utilizarea Lunaldin comprimate sublinguale doar la recomandarea medicului dumneavoastra. Trebuie sa continuati sa luati / utilizati medicamentele opioide obisnuite pentru tratamentul durerii persistente asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Daca intrerupeti utilizarea Lunaldin, nu ar trebui sa observati efecte notabile, dar posibilele simptome de intrerupere sunt anxietatea, tremuraturile, transpiratia, paloarea, greata si varsaturile.
Cu toate acestea, daca sunteti ingrijorat in ce priveste calmarea durerilor, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Compoziție Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale:
Substanta activa este fentanilul. Un comprimat sublingual contine:*fentanil (sub forma de citrat) 200 micrograme
Celelalte componente sunt: manitol (E421), celuloza microcristalina silicifiata, croscarmeloza sodica si stearat de magneziu.
Precauții:
Aveti grija deosebita cand utilizati LunaldinSpuneti medicului dumneavoastra inainte de a incepe tratamentul daca oricare dintre cele enumerate mai jos sunt sau au fost valabile in cazul dumneavoastra, deoarece medicul dumneavoastra va trebui sa tina cont de aceasta cand va va prescrie doza:
* un traumatism cranian, deoarece Lunaldin poate masca gravitatea traumatismului;
* probleme respiratorii sau suferiti de miastenia gravis (o afectiune manifestata prin slabiciune musculara);
* ritm cardiac lent sau tensiune arteriala mica;
* boli de ficat sau rinichi, deoarece in aceste cazuri este posibil sa fie necesar ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza cu atentie sporita;
* o tumoare la nivelul creierului si/sau tensiune intracraniana crescuta (o crestere a presiunii din interiorul creierului care poate cauza dureri de cap severe, senzatie de rau si vedere incetosata);
* leziuni la nivelul cavitatii bucale sau mucozita (umflare si inrosire a mucoasei din interiorul gurii)
Daca, in timpul tratamentului cu Lunaldin, urmeaza sa fiti supus unei interventii chirurgicale, spuneti medicului dumneavoastra sau dentistului ca utilizati acest medicament.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelorLunaldin va poate afecta capacitatile mentale si/sau fizice de a desfasura activitati potential periculoase cum sunt condusul vehiculelor sau folosirea utilajelor.
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca in timp ce utilizati Lunaldin va simtiti somnoros, ametit sau daca aveti vederea incetosata.
Reacții adverse ale Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale:
Ca toate medicamentele, Lunaldin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.Daca incepeti sa simtiti o stare de somnolenta neobisnuita sau accentuata sau daca respiratia dumneavoastra devine lenta sau superficiala, dumneavoastra sau persoana care va ingrijeste trebuie sa luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau cu cel mai apropiat spital pentru asistenta medicala de urgenta.
Reactiile adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10) includ:
* greata, dureri de cap, somnolenta/oboseala, ameteli.
Reactiile adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100) includ:
* varsaturi, diaree, constipatie, dureri de stomac, senzatie de balonare, indigestie, pierderea poftei de mancare;
* depresie, dificultati de concentrare, senzatie exagerata de bine;
* sensibilitate crescuta la sunete si zgomote, vedere incetosata sau dubla;
* tensiune arteriala mica, inrosire brusca a fetei/senzatie de caldura, respiratie lenta, superficiala, senzatie de slabiciune, senzatie de lesin, sensibilitate redusa la atingere, amorteala sau furnicaturi;
* secretii nazale sau nas infundat, uscaciune a gurii, durere in gat, mancarimi ale pielii, eruptii trecatoare pe piele, iritatie a zonei de sub limba.
Alte reactii adverse asociate cu medicamentele care contin fentanil includ:
* Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10): transpiratie excesiva.
* Reactii adverse frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100): stare de confuzie, stare de neliniste sau nervozitate, halucinatii, ganduri neobisnuite, spasme musculare, tulburari ale somnului, vise neobisnuite, tulburari la nivelul limbii sau ale gustului, inrosire brusca a fetei, ulceratii/vezicule la nivelul cavitatii bucale, blocaj intestinal, dificultati la inghitire, predispozitie la accidente.
* Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1.000): stare de agitatie, senzatie de detasare, modificari ale dispozitiei, tremuraturi, dificultati de vorbire, pierderi de memorie, pierdere a coordonarii, vertij, batai lente sau rapide ale inimii, tensiune arteriala mare, dificultati de respiratie, respiratie lenta sau superficiala, astm bronsic, balonare, vanturi, senzatie de sete, eliminare dificila a scaunului, modificari ale frecventei scaunului, stare generala de rau.
* Reactii adverse rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10.000): sughit.
* Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10.000): ritm cardiac neregulat, oprirea respiratiei, sange in saliva, scadere a cantitatii de urina eliminata, contractii dureroase ale vezicii urinare.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Utilizarea altor medicamenteVa rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente (altele decat medicamentele opioide pe care le luati in mod obisnuit pentru calmarea durerii), inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
Urmatoarele medicamente pot accentua efectele Lunaldin:
* anumite tipuri de medicamente antifungice, de exemplu ketoconazol sau itraconazol (utilizate in tratamentul infectiilor fungice);
* anumite tipuri de antibiotice denumite macrolide, continand, spre exemplu, eritromicina (utilizata pentru tratamentul infectiilor);
* anumite tipuri de medicamente antivirale utilizate in tratamentul infectiilor cauzate de virusuri (denumite inhibitori de proteaza, de exemplu ritonavir);
* medicamente care contin alcool etilic;
* medicamente denumite inhibitori ai monoaminoxidazei (MAO), care sunt utilizate in tratamentul depresiei severe sau a bolii Parkinson. Spuneti medicului dumneavoastra daca ati luat acest tip de medicamente in ultimele doua saptamani.
Urmatoarele medicamente pot reduce efectele Lunaldin:
* anumite tipuri de calmante puternice ale durerii continand, de exemplu, buprenorfina sau pentazocina.
Lunaldin poate accentua efectele medicamentelor care va produc somnolenta, inclusiv:
* alte medicamente puternice pentru calmarea durerilor (medicamente opioide, de exemplu pentru calmarea durerii sau a tusei)
* anestezice generale (utilizate pentru a va adormi in timpul unei interventii chirurgicale)
* relaxante musculare
* somnifere
* medicamente utilizate in tratamentul
- depresiei
- alergiilor
- anxietatii si psihozei
* medicamente care contin clonidina (utilizate in tratamentul tensiunii arteriale mari)
Utilizarea Lunaldin impreuna cu alimente si bauturi
La anumite persoane, Lunaldin poate cauza somnolenta. Nu consumati alcool etilic fara a va adresa in prealabil medicului dumneavoastra, deoarece alcoolul etilic va poate face mai somnolent decat de obicei.
Nu beti suc de grapefruit in timp ce urmati tratamentul cu Lunaldin, deoarece acesta poate accentua reactiile adverse ale Lunaldin.
Administrarea de Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale în sarcină / alaptare:
Nu trebuie sa utilizati Lunaldin in timpul sarcinii, decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat in mod specific acest lucru.Fentanilul este eliminat in laptele matern si poate provoca somnolenta extrema si respiratie superficiala la sugar. Adresati-va medicului dumneavoastra si nu utilizati Lunaldin in timp ce alaptati, decat daca medicul dumneavoastra considera ca beneficiile pentru dumneavoastra sunt mai mari decat riscurile pentru copil.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament atunci cand sunteti gravida sau alaptati.
Prezentare ambalaj:
Lunaldin comprimate sublinguale este ambalat in blistere securizate pentru copii din OPA/Al/PVC acoperite cu folie din hartie/poliester/Al, ambalate in cutii de carton. Ambalajul prezinta coduri de culoare pentru fiecare concentratie de Lunaldin comprimate sublinguale.Marimi de ambalaj: cutii a 10 sau 30 comprimate sublinguale.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Substanta cu rol de calmare a durerii continuta in Lunaldin este foarte puternica si ar putea pune in pericol viata daca este luata in mod accidental de catre un copil. Lunaldin nu trebuie lasat la indemana si vederea copiilor.Nu utilizati Lunaldin dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 25 grade C.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Se recomanda pastrarea Lunaldin intr-un spatiu de depozitare incuiat.
Daca este posibil, orice cantitate de medicament neutilizat trebuie returnata farmacistului pentru a fi eliminata in siguranta. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fentanylum:
- Effentora 600 micrograme comprimate bucale
- Fentanil YES Pharmaceuticals comprimate de supt cu aplicator bucofaringian integrat
- Lunaldin 600 micrograme, comprimate sublinguale
- PecFent 100 micrograme/pulverizare, 400 micrograme/pulverizare spray nazal soluţie
- PecFent 100 micrograme/pulverizare spray nazal soluţie, flacon pentru două pulverizări
- Dolforin 75 micrograme/ora, plasture transdermic
- Effentora 100 micrograme comprimate bucale
- Lunaldin 100 micrograme, comprimate sublinguale
- Fentanyl TTS Sandoz 50 μg/h, plasture transdermic
- Fentanyl TTS Sandoz 25 μg/h, plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 75 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Torrex, 0,05 mg/ml, soluţie injectabilă
- Ionsys 40 micrograme pe doză sistem transdermic
- Dolforin 25 micrograme/ora, plasture transdermic
- Lunaldin 300 micrograme, comprimate sublinguale
- FENTANYL, flac.inj.
- Fentanyl Pharmabide 50 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 100 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl TTS Sandoz 75 μg/h plasture transdermic
- Algogesic 25/ 50/ 75/ 100 micrograme/oră plasture transdermic
- Effentora 400 micrograme comprimate bucale
- Fentanyl Pharmabide 25 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 75 micrograme/h, plasture transdermic
- Dolforin 50 micrograme/ora, plasture transdermic
- Instanyl 50 micrograme/doză spray nazal, soluţie
- Effentora 800 micrograme comprimate bucale
- Fentanyl Actavis 25 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl TTS Sandoz 100 μg/h plasture transdermic
- Instanyl 200 micrograme/doză spray nazal, soluţie
- Fentanyl Actavis 100 micrograme/h, plasture transdermic
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale(din aceeași clasă):
- Algogesic 25/ 50/ 75/ 100 micrograme/oră plasture transdermic
- Breakyl, film bucal
- Dolforin 100 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 25 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 50 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 75 micrograme/ora, plasture transdermic
- Effentora 100 micrograme comprimate bucale
- Effentora 200 micrograme comprimate bucale
- Effentora 400 micrograme comprimate bucale
- Effentora 600 micrograme comprimate bucale
- Effentora 800 micrograme comprimate bucale
- Fentanil YES Pharmaceuticals comprimate de supt cu aplicator bucofaringian integrat
- Fentanyl Actavis 100 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 25 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 50 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 75 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Lavipharm plasture transdermic
- Fentanyl Pfizer plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 100 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 25 micrograme/h plasture transdermic
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!