Prospect Effentora 100 micrograme comprimate bucale
Substanța activă: fentanylum
Producator: Teva Pharmaceuticals Europe B.V., Olanda
Clasa ATC: [FENTA]:
sistemul nervos >>
analgezice >>
narcotice stupefiante opioide >>
derivati de fenilpiperidina
Grupa farmaceutică: analgezice; opioide; derivaţi de fenilpiperidină
Indicații Effentora 100 micrograme comprimate bucale:
Effentora este un medicament de calmare a durerii, cunoscut drept opioid, care se utilizează pentru tratamentul durerii episodice intense la pacienţii adulţi cu cancer, care iau deja alte medicamente opioide de calmare a durerii pentru tratarea durerii lor persistente (24 de ore din 24) provocate de cancer.Durerea episodică intensă este durerea bruscă, suplimentară, care apare în pofida faptului că dumneavoastră aţi luat medicamentele opioide obişnuite de calmare a durerii.
Contraindicații:
NU luaţi Effentora:• dacă nu utilizati în mod obisnuit un medicament opioid prescris (de exemplu codeină, fentanil, hidromorfonă, morfină, oxicodonă, petidină), în fiecare zi, după un program regulat, timp de cel puţin o săptămână, pentru a vă controla durerea persistentă. Dacă nu aţi utilizat aceste medicamente, nu trebuie să utilizati Effentora, deoarece acesta poate creşte riscul ca respiraţia să devină periculos de lentă şi/sau superficială sau chiar să se oprească.
• dacă sunteţi alergic la fentanil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
• dacă suferiţi de probleme grave de respiraţie sau de bronhopneumopatie obstructivă gravă.
• dacă suferiţi de durere de scurtă durată, alta decât durerea intensă, cum ar fi durerea rezultată în urma unei vătămări sau a unei intervenţii chirurgicale, durerile de cap sau migrenele.
• dacă luați un medicament care conține oxibat de sodiu.
Administrare Effentora 100 micrograme comprimate bucale:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Doze şi frecvenţa administrării
Când începeţi să luaţi Effentora pentru prima dată, medicul dumneavoastră va lucra cu dumneavoastră pentru a stabili doza care vă va calma durerea episodică intensă. Este foarte important să luaţi Effentora exact cum vă spune medicul. Doza iniţială este de 100 micrograme.
Pe parcursul stabilirii dozei potrivite pentru dumneavoastră, medicul vă poate spune să luaţi mai mult de un comprimat pe episod. Dacă nu vă calmaţi durerea episodică intensă după 30 de minute, utilizaţi numai încă 1 comprimat de Effentora în perioada de titrare.
Odată ce doza potrivită a fost stabilită cu medicul dumneavoastră, utilizaţi 1 comprimat pentru un episod de durere intensă, ca o regulă generală. Pot fi necesare doze mai mari. Dacă nu vă calmaţi durerea episodică intensă după 30 de minute, utilizaţi numai încă 1 comprimat de Effentora în această perioadă de reajustare a dozei. Luaţi legătura cu medicul dumneavoastră dacă doza corespunzătoare de Effentora nu vă calmează durerea episodică intensă. Medicul va hotărî dacă doza dumneavoastră trebuie schimbată.
Aşteptaţi cel puţin 4 ore înainte de a trata cu Effentora alt episod de durere intensă.
Trebuie să vă informaţi medicul imediat dacă luaţi Effentora mai mult de patru ori pe zi, deoarece s-ar putea să fie necesară o modificare a schemei dumneavoastră de tratament. Medicul dumneavoastră vă poate modifica tratamentul pentru durere persistentă; când durerea dumneavoastră persistentă se află iarăşi sub control, s-ar putea să fie necesar ca medicul să vă schimbe doza de Effentora. Dacă medicul dumneavoastră suspectează o sensibilitate crescută la durere asociată cu utilizarea Effentora (hiperalgezie), poate fi luată în considerare o reducere a dozei dumneavoastră de Effentora (vezi pct. „Atenționări și precauții”). Pentru cea mai eficace calmare a durerii, informaţi-vă medicul cu privire la durerea pe care o aveţi şi despre modul în care Effentora acţionează asupra dumneavoastră, astfel încât să poată fi schimbată doza dacă este necesar.
Nu schimbaţi după propria decizie dozele de Effentora sau alte medicamente de calmare a durerii prescrise pentru dumneavoastră. Orice schimbare a dozajului trebuie să fie prescrisă şi monitorizată de medicul dumneavoastră.
Dacă nu sunteţi sigur cu privire la doza potrivită, sau dacă aveţi întrebări referitoare la utilizarea acestui medicament, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.
Mod de administrare
Comprimatele bucale Effentora sunt destinate pentru administrare la nivelul mucoasei cavităţii bucale.
Când aşezaţi un comprimat în gură, acesta se dizolvă şi medicamentul se absoarbe în sânge prin mucoasa cavităţii bucale. Utilizarea medicamentului în acest mod îi permite acestuia să fie absorbit repede pentru a vă calma episoadele de durere intensă.
Instrucţiuni de utilizare
• Deschideţi blisterul numai când sunteţi pregătit să utilizaţi comprimatul. Comprimatul trebuie să fie utilizat imediat ce este scos din blister.
• Separaţi o unitate de blister din folia termosudată prin rupere la perforaţii.
• Îndoiţi unitatea de blister de-a lungul liniei indicate.
• Dezlipiţi suportul blisterului pentru a elibera comprimatul. NU încercaţi să împingeţi comprimatul prin blister, întrucât această acţiune poate deteriora comprimatul.
• Scoateţi comprimatul din unitatea de blister şi aşezaţi imediat întregul comprimat în apropierea unui molar, între gingie şi obraz (cum este indicat în imagine). Uneori, medicul dumneavoastră vă poate spune să aşezaţi comprimatul sub limbă.
• Nu încercaţi să sfărâmaţi sau să divizaţi comprimatul.
• Nu muşcaţi, nu sugeţi, nu mestecaţi şi nu înghiţiţi comprimatul, deoarece aceste acţiuni vor avea drept rezultat o calmare mai atenuată a durerii decât cea obţinută în cazul modului de administrare indicat.
• Comprimatul trebuie să fie lăsat între obraz şi gingie până se dizolvă, ceea ce durează de obicei aproximativ 14 până la 25 de minute.
• S-ar putea să simţiţi o senzaţie de efervescenţă moderată între obraz şi gingie pe măsură ce comprimatul se dizolvă.
• În cazul apariţiei unei iritaţii, puteţi schimba locul de amplasare a comprimatului pe gingie.
• După 30 de minute, dacă rămân bucăţi de comprimat, acestea se pot înghiţi utilizând un pahar cu apă.
Dacă luaţi mai mult Effentora decât trebuie
• Cele mai frecvente reacţii adverse sunt somnolenţa, starea de rău sau ameţeala. Dacă începeţi să simţiţi o stare de ameţeală mai puternică sau o stare de somnolenţă mai accentuată înainte de dizolvarea completă a comprimatului, clătiţi-vă gura cu apă şi scuipaţi imediat bucăţile rămase din comprimat într-o chiuvetă sau la closet.
• O reacţie adversă gravă provocată de Effentora este respiraţia lentă şi/sau superficială. Aceasta poate apare dacă doza dumneavoastră de Effentora este prea mare sau dacă luaţi prea mult din Effentora. În cazuri severe, utilizarea Effentora mai mult decât trebuie poate duce și la comă. Dacă vă simțiți foarte amețit, foarte somnolent sau aveți respirație lentă sau superficială, vă rugăm să solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Dacă uitaţi să luaţi Effentora
Dacă durerea episodică intensă continuă încă, puteţi să luaţi Effentora aşa cum v-a prescris medicul.
Dacă durerea episodică intensă s-a oprit, nu luaţi Effentora până la următorul episod de durere intensă.
Dacă încetaţi să luaţi Effentora
Trebuie să întrerupeți utilizarea Effentora dacă nu mai aveți dureri episodice intense. Cu toate acestea, trebuie să luați în continuare medicamentul dumneavoastră opioid de ameliorare a durerii pentru tratarea durerii persistente provocate de cancer, așa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Atunci când întrerupeți tratamentul cu Effentora, este posibil să prezentați simptome de sevraj similare cu reacțiile adverse posibile la Effentora. Dacă prezentați simptome de sevraj sau sunteți îngrijorat cu privire la ameliorarea durerii, adresați-vă medicului. Medicul dumneavoastră va evalua dacă sunt necesare medicamente de reducere sau eliminare a simptomelor de sevraj.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compoziție Effentora 100 micrograme comprimate bucale:
Substanţa activă este fentanilul. Fiecare comprimat conţine 100 micrograme fentanil (sub formă de citrat).Celelalte componente sunt: manitol, amidonglicolat de sodiu de tip A, hidrogencarbonat de sodiu, carbonat de sodiu, acid citric, stearat de magneziu.
Precauții:
În timpul tratamentului cu Effentora, continuaţi să utilizaţi medicamentul opioid de calmare a durerii pe care îl luaţi pentru durerea persistentă (24 de ore din 24) provocată de cancer.În timpul tratamentului cu Effentora, nu utilizaţi alte medicamente cu fentanil care v-au fost prescrise anterior pentru durerea intensă episodică. Dacă aveţi încă acasă unele dintre aceste medicamente, contactaţi farmacistul pentru a afla cum trebuie să le aruncaţi.
Utilizarea repetată a medicamentului poate avea ca rezultat scăderea eficacității medicamentului (vă obișnuiți cu acesta) sau dependența de medicament.
Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului ÎNAINTE de a utiliza Effentora dacă:
• doza altui medicament opioid de calmare a durerii pe care îl luaţi pentru a vă calma durerea de cancer persistentă (24 de ore din 24) nu este stabilizată încă.
• suferiţi de orice afecţiune care are efect asupra respiraţiei dumneavoastră (cum sunt astm bronşic, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei).
• aveţi un traumatism cranian.
• aveţi un ritm cardiac foarte lent sau alte afecţiuni cardiace.
• aveţi probleme hepatice sau renale, deoarece aceste organe au efect asupra modului în care organismul dumneavoastră descompune medicamentul.
• aveţi o cantitate scăzută de fluid în circulaţie sau tensiune arterială scăzută.
• aveți vârsta peste 65 ani – este posibil să aveți nevoie de o doză mai scăzută, iar orice creștere a dozei va fi analizată cu atenție de către medicul dumneavoastră.
• aveti probleme ale inimiiă, în special bătăi lente ale inimii.
• utilizați benzodiazepine (vezi pct. „Effentora împreună cu alte medicamente”).
Utilizarea benzodiazepinelor poate determina creșterea probabilității de a manifesta reacții adverse grave, incluzând decesul.
• utilizați antidepresive sau antipsihotice (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei [ISRS], inhibitori ai recaptării serotoninei-noradrenalinei [IRSN], inhibitori ai monoamin-oxidazei (MAO); vezi pct. 2, subpunctul „Nu utilizați Effentora” și „Effentora împreună cu alte medicamente”). Utilizarea acestor medicamente împreună cu Effentora poate duce la sindrom serotoninergic, o afecțiune care poate pune viața în pericol (vezi pct. „Effentora împreună cu alte medicamente”).
• ați dezvoltat vreodată insuficiență suprarenală, o afecțiune în care glandele suprarenale nu produc o cantitate suficientă de hormoni, sau o carență a hormonilor sexuali (deficit de androgeni) în legătură cu utilizarea de opioide (vezi pct. „Reacții adverse grave ”).
• ați consumat abuziv sau ați fost dependent de opioide sau de orice alt medicament, de alcool sau de droguri.
• dacă consumați alcool, vă rugăm să citiți pct. Effentora împreună cu alimente, băuturi și alcool.
Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă monitorizeze mai îndeaproape dacă:
- Dumneavoastră sau orice persoană din familia dumneavoastră a manifestat vreodată abuz sau dependență de alcool, medicamente eliberate pe bază de prescripție sau droguri ilegale („dependență”).
- Sunteți fumător.
- Ați avut vreodată probleme legate de dispoziție (depresie, anxietate sau o tulburare de personalitate) sau ați fost tratat de un medic psihiatru pentru o altă boală mintală.
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră ÎN TIMP CE utilizați Effentora dacă:
• prezentați durere sau sensibilitate crescută la durere (hiperalgezie) care nu răspunde la o doză mai mare din medicamentul dumneavoastră, conform prescrierii medicului.
• prezentați o combinație a următoarelor simptome: greață, vărsături, anorexie, oboseală, slăbiciune, amețeală și tensiune arterială scăzută. Împreună, aceste simptome pot fi un semn al unei afecțiuni care are potențialul de a vă pune viața în pericol, numită insuficiență suprarenală, afecțiune în care glandele suprarenale nu produc o cantitate suficientă de hormoni.
• Tulburări respiratorii asociate somnului: Effentora poate provoca tulburări respiratorii asociate somnului, cum este apneea în somn (pauze de respirație în timpul somnului) și hipoxemie asociată somnului (nivel scăzut de oxigen în sânge). Simptomele pot include pauze de respirație în timpul somnului, treziri noaptea din cauza lipsei de aer, dificultăți de menținere a somnului sau somnolență excesivă în timpul zilei. Dacă dumneavoastră sau o altă persoană observați aceste simptome, contactați-l pe medicul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate lua în considerare o reducere a dozei.
• Utilizarea repetată a Effentora poate duce la dependență și abuz, care pot duce la supradozaj care poate pune în pericol viața. Dacă sunteți îngrijorat că ați putea deveni dependent de Effentora, este important să vă adresați medicului dumneavoastră.
Solicitați asistență medicală DE URGENȚĂ dacă:
• Manifestați simptome cum sunt dificultățile de respirație sau amețeala, umflarea limbii, a buzelor sau a gâtului, în timp ce utilizați Effentora. Acestea pot fi semne timpurii ale unei reacții alergice grave (anafilaxie, hipersensibilitate, vezi pct. „Reacții adverse grave”).
Ce să faceţi dacă cineva ia Effentora în mod accidental
Dacă credeţi că cineva a luat Effentora în mod accidental, vă rugăm să solicitaţi imediat asistenţă medicală. Încercaţi să ţineţi persoana trează până când soseşte salvarea.
Dacă cineva a luat Effentora în mod accidental, s-ar putea ca această persoană să aibă aceleaşi reacţii adverse ca cele descrise la pct „Dacă luaţi mai mult Effentora decât trebuie”.
Copii şi adolescenţi
Nu administraţi acest medicament copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani.
Atenționări:
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelorTrebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă, după ce aţi luat Effentora, sunteţi în siguranţă să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje: dacă vă simţiţi somnoros sau ameţit; dacă aveţi vederea înceţoşată sau vedeţi dublu; sau dacă aveţi dificultăţi de concentrare. Este important să ştiţi cum reacţionaţi la Effentora înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Effentora conţine sodiu
Acest medicament conține 10 mg sodiu (componenta principală stabilă/sare de masă) în fiecare comprimat bucal. Aceasta este echivalentă cu 0,5% din doza maximă zilnică recomandată de sodiu pentru un adult.
Reacții adverse ale Effentora 100 micrograme comprimate bucale:
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Dacă observaţi oricare dintre acestea, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră.Reacții adverse grave
• Cele mai grave reacţii adverse sunt respiraţia superficială, hipotensiunea arterială şi şocul. Effentora, la fel ca şi alte medicamente care conţin fentanil, poate cauza probleme foarte grave ale respiraţiei, care pot duce la deces. Dacă simţiţi o stare de somnolenţă accentuată sau aveţi respiraţia lentă şi/sau superficială, dumneavoastră sau persoana care vă îngrijeşte trebuie să ia legătura imediat cu medicul dumneavoastră şi să ceară ajutor de urgenţă.
• Contactați-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă prezentați o combinație a următoarelor simptome
- Greață, vărsături, anorexie, oboseală, slăbiciune, amețeală și tensiune arterială scăzută
Împreună, aceste simptome pot fi un semn al unei afecțiuni care poate pune viața în pericol, numită insuficiență suprarenală. Aceasta este o afecțiune în care glandele suprarenale nu produc o cantitate suficientă de hormoni.
Alte reacții adverse
Foarte frecvente: care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• Ameţeală, durere de cap
• stare de greaţă, vărsături
• la locul de aplicare a comprimatului: durere, ulceraţie, iritare, sângerare, amorţire, pierderea simţurilor, roşeaţă, umflare sau pete
Frecvente: care pot afecta cel mult 1 din 10 persoane
• senzaţie de anxietate sau confuzie, depresie, insomnie
• gust anormal, scădere în greutate
• somnolenţă, sedare, oboseală excesivă, slăbiciune, migrenă, amorţire, umflarea braţelor şi a picioarelor, sindrom de întrerupere a medicamentului (se pot manifesta prin apariția următoarelor reacții adverse: greață, vărsături, diaree, anxietate, frisoane, tremur și transpirații), tremurături, căderi, frisoane
• constipaţie, inflamaţia gurii, uscăciunea gurii, diaree, arsuri în capul pieptului, pierderea apetitului alimentar, durere de stomac, senzaţie de disconfort la nivelul stomacului, indigestie, dureri dentare, candidoză bucală
• mâncărime, transpiraţie excesivă, erupţii trecătoare pe piele
• respiraţie scurtă, durere în gât
• scăderea numărului de globule albe din sânge, scăderea numărului de globule roşii din sânge, scăderea sau creşterea tensiunii arteriale, ritm cardiac neobişnuit de rapid
• durere musculară, durere de spate
• oboseală
Mai puţin frecvente: care pot afecta cel mult 1 din 100 persoane
• durere în gât
• scăderea numărului de celule care ajută la coagularea sângelui
• senzaţie de euforie, nervozitate, anormalitate, agitaţie sau încetineală; vederea sau auzirea de lucruri care de fapt nu există (halucinații), reducerea conştienţei, modificări ale stării mintale, dependenţă (dependenţă de medicament, adicţie), dezorientare, lipsă de concentrare, pierderea echilibrului, vertij, probleme de vorbire, ţiuit în urechi, durere de urechi;
• tulburări de vedere sau vedere înceţoşată, ochi roşii
• bătăi ale inimii neobişnuit de lente, senzație de căldură puternică (bufeuri),
• probleme severe de respiraţie, respiraţie dificilă în timpul somnului,
• una sau mai multe dintre următoarele probleme la nivelul gurii: ulceraţie, pierdere a simţurilor, senzaţie de disconfort, culoare neobişnuită, afecţiuni ale ţesutului moale, afecţiuni ale limbii, durere la nivelul limbii sau limbă cu pustule sau ulceraţie a limbii, durere la nivelul gingiilor, buze crăpate, afecţiuni ale dinţilor
• inflamare a esofagului, paralizie a intestinului, tulburări la nivelul vezicii biliare
• transpiraţie rece, faţă umflată, mâncărime generalizată, cădere a părului, crampe musculare, slăbiciune musculară, stare de rău, senzaţie de disconfort toracic, sete, senzaţie de frig, senzaţie de căldură, urinare cu dificultate
• stare generală de rău
• înroșire a pielii
Rare: care pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane
• tulburări de gândire, tulburări de mişcare
• pustule în gură, buze uscate, colectare de puroi sub pielea din jurul gurii
• lipsă de testosteron, senzaţie anormală la nivelul ochiului, observarea unor puncte luminoase care apar şi dispar, unghii fragile
• reacții alergice, cum sunt erupții trecătoare pe piele, înroșire, umflare a buzelor și a feței, urticarie
Cu frecvenţă necunoscută: frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile
• pierderea conştienţei, oprirea respiraţiei, convulsii (crize)
• lipsa de hormoni sexuali (deficit de androgeni)
• dependență (adicție) de medicament (adicție)
• abuz de medicament
• delir (simptomele pot include o combinație de agitație, neliniște, dezorientare, confuzie, teamă, vederea sau auzirea de lucruri care de fapt nu există, tulburări de somn, coșmaruri)
• tratamentul de lungă durată cu fentanil în timpul sarcinii poate cauza simptome de abstinență la nou-născut, care pot pune în pericol viața.
Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului, înainte de a începe să luaţi Effentora, dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luați oricare dintre medicamentele următoare:• Utilizarea Effentora concomitent cu medicamente sedative, cum sunt benzodiazepinele sau medicamentele înrudite determină creșterea riscului de somnolență, dificultăți de respirație (deprimare respiratorie), comă și poate pune viața în pericol. Din această cauză, utilizarea concomitentă trebuie luată în considerare numai atunci când nu sunt posibile alte opțiuni de tratament.
Cu toate acestea, dacă medicul dumneavoastră vă prescrie Effentora împreună cu medicamente sedative, doza și durata tratamentului concomitent trebuie limitate de către medicul dumneavoastră.
Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră despe toate medicamentele sedative pe care le luați(cum sunt somnifere, medicamente pentru tratarea anxietăţii, unele medicamente pentru tratarea reacțiilor alergice (antihistaminice) sau tranchilizante) și să urmați cu strictețe recomandarea medicului dumneavoastră privind doza. Poate fi util să informați prietenii sau rudele pentru ca aceștia să cunoască semnele și simptomele de mai sus. Contactați-l pe medicul dumneavoastră atunci când manifestați astfel de simptome.
• Unele medicamente de relaxare musculară – cum sunt baclofenul, diazepamul (vezi și pct. „Atenționări și precauții”).
• Oricare medicament care ar putea avea efect asupra modului în care organismul dumneavoastră descompune Effentora, cum sunt ritonavirul, nelfinavirul, amprenavirul şi fosamprenavirul (medicamente care ajută la controlul infecţiei cu HIV) sau ceilalţi aşa-numiţii inhibitori ai CYP3A4, cum sunt ketoconazolul, itraconazolul sau fluconazolul (utilizaţi pentru tratamentul micozelor), troleandomicina, claritromicina sau eritromicina (medicamente pentru tratamentul infecţiilor bacteriene), aprepitantul (utilizat pentru greaţă puternică) şi diltiazemul şi verapamilul (medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau al afecţiunilor cardiace).
• Medicamente numite inhibitori de monoaminoxidază (MAO) (utilizate pentru depresie gravă) sau dacă aţi luat astfel de medicamente în ultimele 2 săptămâni.
• Anumite tipuri de calmante puternice numite agonişti/antagonişti parţiali, de exemplu buprenorfină, nalbufină şi pentazocină (medicamente pentru tratamentul durerii). Este posibil să prezentați simptome ale sindromului de sevraj (greață, vărsături, diaree, anxietate, frisoane, tremur și transpirații) la utilizarea acestor medicamente.
• Unele calmante pentru durerile de nervi (gabapentină și pregabalină).
• Riscul de reacții adverse crește dacă luați medicamente cum sunt anumite antidepresive sau antipsihotice. Effentora poate interacționa cu aceste medicamente și puteți prezenta modificări ale stării mintale (de exemplu agitație, halucinații, comă) și alte efecte, cum sunt creștere a temperaturii corpului peste 38°C, creștere a frecvenței bătăilor inimii, tensiune arterială oscilantă și exagerare a reflexelor, rigiditate musculară, lipsă a coordonării și/sau simptome gastro-intestinale (de exemplu greață, vărsături, diaree). Medicul dumneavoastră vă va spune dacă
Effentora este potrivit pentru dumneavoastră.
Effentora împreună cu alimente, băuturi şi alcool
• Effentora se poate utiliza înainte sau după mese, dar nu în timpul acestora. Puteţi bea apă înainte de a lua Effentora, pentru a ajuta la umezirea gurii, însă nu trebuie să beţi şi să mâncaţi nimic în timp ce luaţi medicamentul.
• Nu trebuie să beţi suc de grapefruit în timp ce luaţi Effentora, deoarece acesta poate afecta modul în care organismul dumneavoastră descompune Effentora.
• Nu consumaţi alcool în timp ce luaţi Effentora. Acesta poate creşte riscul producerii de reacţii adverse grave, inclusiv deces.
Administrarea de Effentora 100 micrograme comprimate bucale în sarcină / alaptare:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.Sarcina
Effentora nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care aţi discutat aceasta cu medicul dumneavoastră.
Dacă Effentora este utilizat o perioadă îndelungată în timpul sarcinii, există de asemenea riscul apariției la copilul nou-născut a unor simptome de întrerupere, care pot pune viața în pericol dacă nu sunt recunoscute și tratate de un medic.
Nu trebuie să luaţi Effentora în timpul naşterii, deoarece fentanilul poate provoca deprimarea respiratorie a nou-născutului.
Alăptarea
Fentanilul poate trece în laptele matern şi poate provoca reacţii adverse la sugar. Nu luaţi Effentora dacă alăptaţi. Nu trebuie să începeţi să alăptaţi mai înainte de trecerea a cel puțin 5 zile de la ultima doză de Effentora.
Prezentare ambalaj:
Comprimatele bucale sunt cu feţe plane, de formă rotundă, cu marginile teşite, având inscripţionat în relief un „C” pe o faţă, iar pe cealaltă faţă cifra „1” pentru Effentora 100 micrograme.Fiecare blister conţine 4 comprimate bucale, ambalate în cutii de 4 sau 28 de comprimate bucale.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
Condiții de păstrare:
Medicamentul de calmare a durerii din Effentora este foarte puternic şi ar putea pune în pericol viaţa dacă este luat în mod accidental de către un copil. Acest medicament nu trebuie lăsat la vederea şi îndemâna copiilor.• Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare / utilizaţi înainte de data înscrisă pe blister şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
• A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
• Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fentanylum:
- Vellofent comprimate
- Fentanyl Torrex, 0,05 mg/ml, soluţie injectabilă
- Fentanyl TTS Sandoz 50 μg/h, plasture transdermic
- Dolforin 50 micrograme/ora, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 100 micrograme/h, plasture transdermic
- Lunaldin 400 micrograme, comprimate sublinguale
- Fentanyl Lavipharm plasture transdermic
- Lunaldin 200 micrograme, comprimate sublinguale
- Fentanyl Actavis 25 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 100 micrograme/h plasture transdermic
- Instanyl 100 micrograme/doză spray nazal, soluţie
- Ionsys 40 micrograme pe doză sistem transdermic
- Effentora 600 micrograme comprimate bucale
- Lunaldin 300 micrograme, comprimate sublinguale
- PecFent 100 micrograme/pulverizare, 400 micrograme/pulverizare spray nazal soluţie
- Effentora 200 micrograme comprimate bucale
- Fentanyl TTS Sandoz 100 μg/h plasture transdermic
- Lunaldin 800 micrograme, comprimate sublinguale
- Fentanyl TTS Sandoz 75 μg/h plasture transdermic
- Lunaldin 600 micrograme, comprimate sublinguale
- Lunaldin 100 micrograme, comprimate sublinguale
- Algogesic 25/ 50/ 75/ 100 micrograme/oră plasture transdermic
- Instanyl 50 micrograme/doză spray nazal, soluţie
- Dolforin 100 micrograme/ora, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 50 micrograme/h, plasture transdermic
- PecFent 100 micrograme/pulverizare spray nazal soluţie, flacon pentru două pulverizări
- Effentora 800 micrograme comprimate bucale
- FENTANYL, flac.inj.
- Effentora 400 micrograme comprimate bucale
- Fentanil YES Pharmaceuticals comprimate de supt cu aplicator bucofaringian integrat
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Effentora 100 micrograme comprimate bucale(din aceeași clasă):
- Algogesic 25/ 50/ 75/ 100 micrograme/oră plasture transdermic
- Breakyl, film bucal
- Dolforin 100 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 25 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 50 micrograme/ora, plasture transdermic
- Dolforin 75 micrograme/ora, plasture transdermic
- Effentora 200 micrograme comprimate bucale
- Effentora 400 micrograme comprimate bucale
- Effentora 600 micrograme comprimate bucale
- Effentora 800 micrograme comprimate bucale
- Fentanil YES Pharmaceuticals comprimate de supt cu aplicator bucofaringian integrat
- Fentanyl Actavis 100 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 25 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 50 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Actavis 75 micrograme/h, plasture transdermic
- Fentanyl Lavipharm plasture transdermic
- Fentanyl Pfizer plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 100 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 25 micrograme/h plasture transdermic
- Fentanyl Pharmabide 50 micrograme/h plasture transdermic
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Effentora 100 micrograme comprimate bucale vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!