Prospect Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate

Substanța activă: metforminum
Producator: McDermott Laboratories Limited trading as Gerard L
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide

Indicații Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate:

Metformina Vale contine clorhidrat de metformina, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.
Insulina este un hormon sintetizat de pancreas care face ca organismul dumneavoastra sa utilizeze glucoza (zahar) din sange. Organismul dumneavoastra foloseste glucoza pentru a produce energie sau o depoziteaza pentru a fi utilizata ulterior.
Daca aveti diabet zaharat, pancreasul dumneavoastra nu produce suficienta insulina sau organismul dumneavoastra nu poate utiliza in mod corespunzator insulina produsa. Acestea determina valori crescute ale glucozei in sangele dumneavoastra. Metformina Vale ajuta la scaderea glucozei din sange pana la o valoare cat mai aproape de normal.
Daca sunteti un adult supraponderal, luati Metformina Vale o perioada lunga de timp pentru a scadea riscurile complicatiilor diabetului zaharat.
Pentru ce se utilizeaza Metformina Vale
Metformina Vale este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, si "diabet non-insulinodependent") atunci cand doar dieta si exercitiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sangele dumneavoastra. Este utilizat, in special la adultii supraponderali.
La adulti, poate fi prescris singur sau impreuna cu alte medicamente antidiabetice (medicamente administrate oral sau cu insulina).
Copiii cu varste peste 10 ani si adolescentii pot lua Metformina Vale singur sau cu insulina.

Contraindicații:

Nu utilizati Metformina Vale
- daca aveti alergie (hipersensibilitate) la clorhidratul de metformina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- daca aveti probleme cu rinichii sau ficatul.
- daca aveti diabet zaharat necontrolat, cum este hiperglicemia severa sau cetoacidoza. Cetoacidoza este o afectiune in care substante numite "corpi cetonici" se acumuleaza in sange. Simptomele includ dureri de stomac, respiratie profunda si rapida, somnolenta sau un miros neobisnuit de fructe al respiratiei.
* - in cazul in care ati pierdut prea multa apa din organism (deshidratare) ca de exemplu datorita unei diareei persistente sau severe sau dupa varsaturi repetate. Deshidratarea poate determina probleme cu rinichii, care pot creste riscul de acidoza lactica.
* daca ati avut de curand o leziune sau traumatism (soc).
- daca aveti o infectie severa, cum este o infectie care va afecteaza plamanii, bronhiile sau rinichii. Infectiile severe pot determina probleme cu rinichii, care va poate creste riscului de acidoza lactica.
- daca sunteti tratat pentru insuficienta cardiaca sau ati avut de curand un infarct miocardic,
daca aveti probleme circulatorii severe sau tulburari de respiratie. Acestea pot duce la o lipsa de oxigen in tesuturi, care va poate supune riscului de acidoza lactica.
- in cazul in care consumati bauturi alcoolice in cantitati mari.

Daca sunteti intr-una din situatiile de mai sus, vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest
medicament.
Cereti neaparat sfatul medicului daca:
* aveti nevoie de analize precum razele X sau scanari ce implica injectarea in sange de substante de contrast pe baza de iod.
* daca sunteti supus unei interventii chirurgicale majore.
Metformina Vale trebuie intrerupt pentru o perioada de timp inainte sau dupa examinare sau dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavoastra va decide daca aveti nevoie de alt tratament in aceasta perioada. Este important sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra.

Administrare Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate:

Daca sunteti intr-una din situatiile de mai sus, vorbiti cu medicul dumneavoastra inainte de a lua acest
medicament.
Cereti neaparat sfatul medicului daca:
* aveti nevoie de analize precum razele X sau scanari ce implica injectarea in sange de substante de contrast pe baza de iod.
* daca sunteti supus unei interventii chirurgicale majore.
Metformina Vale trebuie intrerupt pentru o perioada de timp inainte sau dupa examinare sau dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavoastra va decide daca aveti nevoie de alt tratament in aceasta perioada. Este important sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra.

Utilizati intotdeauna Metformina Vale exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Metformina Vale nu poate inlocui beneficiile unui stil de viata sanatos. Continuati sa urmati orice sfat legat de dieta pe care vi l-a dat medicul dumneavoastra si sa faceti exercitii fizice periodic.
Doza uzuala
La copii cu varsta de 10 ani sau mai mari si adolescenti, in general doza de initiere este 500 mg sau 850 mg Metformina Vale o data pe zi. Doza zilnica maxima este de 2000 mg fractionata in 2 sau 3 prize. Tratamentul la copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani este recomandat numai cu recomandarea speciala a medicului, deoarece experienta la acest grup de varsta este limitata.
La adulti, tratamentul se incepe, de obicei, cu 500 mg sau 850 mg Metformina Vale de 2 sau 3 ori pe zi. Doza zilnica maxima este de 3000 mg fractionata in 3 prize.
Daca luati si insulina, medicul dumneavoastra va va spune cum sa incepeti tratamentul cu Metformina Vale.
Monitorizare
* medicul dumneavoastra va va ajusta doza de Metformina Vale in functie de valoarea zaharului din sange. Asigurati-va ca vorbiti periodic cu medicul dumneavoastra. Acest lucru este deosebit de important pentru copii si adolescenti sau daca sunteti o persoana varstnica.
* medicul dumneavoastra va verifica, de asemenea, cel putin o data pe an, daca rinichii dumneavoastra functioneaza normal. Este posibil sa aveti nevoie de controale mai frecvente daca sunteti o persoana in varsta sau daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal.
Cum sa utilizati Metformina Vale
Luati comprimatele in timpul mesei sau dupa masa. In acest fel evitati aparitia reactiilor adverse digestive. Nu zdrobiti si nu mestecati comprimatele. Inghititi fiecare comprimat cu un pahar de apa.
* Daca luati o singura doza pe zi, luati-o dimineata (la micul dejun)
* Daca luati doua doze fractionate pe zi, una se va lua dimineata (la micul dejun), iar a doua seara
(la cina).
* Daca luati trei doze fractionate pe zi, se vor lua dimineata (la micul dejun), la pranz si seara (la cina).
Daca, dupa un timp, credeti ca efectul Metformina Vale este prea puternic sau prea slab, adresati-va medicului dumneavostra sau farmacistului.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Metformina Vale
Daca ati luat mai mult Metformina Vale decat ar fi trebuit, se poate instala acidoza lactica. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, durere de burta (durere abdominala) asociata cu crampe musculare, stare generala de rau cu stare de oboseala marcata, dificultate in respiratie. Luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Daca uitati sa utilizati Metformina Vale
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata. Luati doza urmatoare la momentul obisnuit.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate:

- Substanta activa este metformina (sub forma de clorhidrat). Fiecare comprimat de 500 mg contine 500 mg clorhidrat de metformina echivalent cu 390 mg metformina baza. Fiecare comprimat de 850 mg contine 850 mg clorhidrat de metformina echivalent cu 662,9 mg metformina baza. Fiecare comprimat de 1000 mg contine 1000 mg clorhidrat de metformina echivalent cu 780 mg metformina baza.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: povidona K-30, stearat de magneziu
Film: hipromeloza, hidroxipropilceluloza si macrogol 400 si 8000.

Precauții:

Metformina Vale poate determina o complicatie foarte rara, dar grava numita acidoza lactica, in special daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corespunzator. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, durere de stomac (durere abdominala) asociata cu crampe musculare, stare generala de rau cu stare de oboseala marcata si dificultate in respiratie. Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, puteti avea nevoie imediata de tratament. Opriti imediat administrarea de Metformina Vale si adresati-va medicului dumneavoastra imediat.
Riscul de aparitie a cetoacidozei este crescut daca:
* Aveti un diabet zaharat slab controlat
* O dieta saraca in carbohidrati, ceea ce determina utilizarea grasimilor de organism pentru a suplini lipsa de energie
* Va aflati dupa o perioada indelungata de post
* Consumati mult alcool etilic
* Aveti problem cu ficatul
* Aveti un nivel scazut de oxigen in sange
* Sunteti in tratament pentru insuficienta cardiaca sau, recent, ati suferit un atac de cord, aveti probleme severe de circulatie sau dificultati de respiratie.
Metformina Vale administrat singur nu determina hipoglicemie (o scadere a valorii glucozei din sange). Totusi, daca luati Metformina Vale cu alte medicamente pentru diabet care pot induce hipoglicemie (cum sunt derivatii de sulfoniluree, insulina, glinide), exista un risc de aparitie a hipoglicemiei. De obicei, daca prezentati simptome ale hipoglicemiei cum sunt slabiciune, ameteli, transpiratie abundenta, batai cardiace rapide, tulburari de vedere sau dificultati de concentrare, trebuie sa mancati sau sa beti ceva ce contine zahar.
Cereti neaparat sfatul medicului daca:
* aveti nevoie de analize precum razele X sau scanari ce implica injectarea in sange de substante de contrast pe baza de iod.
* daca e necesar sa fiti supus unei interventii chirurgicale majore.
Metformina Vale trebuie intrerupt pentru o perioada de timp inainte, sau dupa examinare, sau dupa interventia chirurgicala. Medicul dumneavoastra va decide daca aveti nevoie de alt tratament in aceasta perioada. Este important sa urmati intocmai recomandarile medicului dumneavoastra.
Trebuie sa consumati carbohidrati echilibrat pe parcursul zilei. Daca medical dumneavoastra v-a sfatuit in legatura cu dieta, trebuie s-o respectati in continuare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Utilizarea Metformina Vale singur nu determina hipoglicemie (valoare scazuta a glucozei din sange). Aceasta inseamna ca nu va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Totusi, aveti grija deosebita daca luati Metformina Vale impreuna cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (derivati de sulfoniluree, insulina, glinide). Simptomele hipoglicemiei includ slabiciune, ameteli, transpiratie abundenta, batai rapide ale inimii, tulburari de vedere sau dificultati de concentrare. Nu conduceti si nu folositi utilaje daca incepeti sa prezentati aceste simptome.

Reacții adverse ale Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Metformina Vale poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Pot aparea urmatoarele reactii adverse:
Reactii adverse foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 persoane)
* probleme digestive cum sunt stare de rau (greata), varsaturi, diaree, dureri de burta (durere abdominala) si pierderea poftei de mancare. Aceste reactii adverse pot apare cel mai frecvent in special la inceputul tratamentului cu Metformina Vale. Va fi utila administrarea dozelor in mai multe prize de-a lungul zilei si administrarea comprimatelor in timpul sau imediat dupa mese. Daca simptomele persista, opriti administrarea Metformina Vale si adresati-va medicului.
Reactii adverse frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 persoane)
* tulburari ale gustului.
Reactii adverse foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 persoane)
* acidoza lactica. Aceasta este o complicatie foarte rara, dar grava, care apare in special daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corespunzator. Daca aveti aceasta complicatie aveti nevoie de tratament urgent. Simptomele acidozei lactice sunt varsaturi, durere de stomac (durere abdominala) asociata cu crampe musculare, stare generala de rau cu stare de oboseala marcata si dificultate in respiratie.
Daca aceasta vi se intampla dumneavoastra, opriti imediat administrarea de Metformina Vale si luati legatura cat mai repede cu medicul dumneavoastra.
* reactii ale pielii cum sunt roseata a pielii (eritem), mancarimi sau eruptie pe piele asociata cu mancarimi (urticarie).
* concentratie scazuta de vitamina B12 in sange.
* valori anormale ale testelor functionale ale ficatului sau hepatita (inflamatia ficatului; aceasta poate determina oboseala, pierderea poftei de mancare, pierdere in greutate, cu sau fara ingalbenirea pielii sau a albului ochilor). Daca prezentati aceste reactii, intrerupeti administrarea medicamentului.
Copii si adolescenti
Exista date limitate la copii si adolescenti care sa arate ca evenimentele adverse au fost similare ca natura si severitate cu cele raportate la adulti.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Daca aveti nevoie de o injectare in sange de substante de contrast pe baza de iod, de exemplu pentru examinare cu raze X sau scanari, trebuie sa intrerupeti administrarea Metformina Vale pentru o anumita perioada de timp inainte si dupa examinare (vezi punctul "Cereti neaparat sfatul medicului", de mai sus).
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati oricare dintre urmatoarele medicamente in acelasi timp cu Metformina Vale. Este posibil sa aveti nevoie sa efectuati mai frecvent teste ale glucozei din sange sau medicul dumneavoastra va poate ajusta doza de Metformina Vale:
* diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantitati mai mari de urina)
* agonisti beta-2-adrenergici, cum sunt salbutamol sau terbutalina (utilizati pentru tratamentul astmului bronsic)
* corticosteroizi (utilizati in tratamentul a diferite afectiuni cum sunt inflamatii severe ale pielii sau in astm bronsic).
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea Metformina Vale cu alimente si bauturi
Este necesar sa consumati carbohidrati in mod echilibrat pe parcursul zilei. Daca medical dumneavoastra v-a sfatuit in legatura cu dieta, trebuie s-o respectati in continuare.
Nu consumati alcool etilic pe durata administrarii acestui medicament. Alcoolul etilic poate creste riscul de acidoza lactica, in special daca aveti probleme cu ficatul sau sunteti subnutrit. Acest lucru este valabil si pentru medicamentele care contin alcool etilic.

Administrarea de Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Pe perioada sarcinii, aveti nevoie de insulina pentru tratamentul diabetului zaharat. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti, credeti ca ati putea fi sau intentionati sa ramaneti gravida, astfel incat acesta/aceasta sa va poata schimba tratamentul.
Se recomanda sa nu utilizati acest medicament daca alaptati sau daca planuiti sa va alaptati nou-nascutul.
Cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

500 mg: comprimat filmat alungit, de culoare alba, marcat pe o fata cu "MF" si cu "1" de o parte si de alta a liniei mediane si neted pe cealalta fata. Linia mediana are numai rolul de a usura ruperea comprimatului pentru a fi inghitit usor si nu de divizare in doze egale.
850 mg: comprimat filmat rotund, convex, de culoare alba, marcat cu "MF" si cu "2" pe o fata si cu "G" pe cealalta fata.
1000 mg: comprimat filmat oval, de culoare alba, marcat cu "MF" si cu "3" pe o fata si cu "G" pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale.
Comprimatele de Metformina Vale sunt ambalate in blistere (PVC/Al) ce contin 10, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 84, 90, 100 si 120 de comprimate si flacoane (polietilena de inalta densitate) cu capace (polipropilena) ce contin 180, 200, 300, 400 si 500 comprimate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu utilizati Metformina Vale dupa data de expirare inscrisa pe cutie, blister si flacon dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă metforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Metformina Vale 500 mg/850 mg /1000 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.