Prospect Metformină Generics comprimate filmate

Substanța activă: metforminum
Producator: McDermott Laboratories Limited Irlanda
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide
Metformină Generics 500 mg comprimate filmate
Metformină Generics 850 mg comprimate filmate
Metformină Generics 1000 mg comprimate filmate

Indicații Metformină Generics comprimate filmate:

Metformină Generics conţine substanţa activă clorhidrat de metformină, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

Insulina este un hormon produs de pancreas care face ca organismul dumneavoastră să utilizeze glucoză (zahăr) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru a fi utilizată ulterior.

Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate utiliza în mod corespunzător insulina produsă. Acestea determină cantităţi crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră. Metformină GenericsGenerics ajută la scăderea glucozei din sânge până la o valoare cât mai aproape de normal.
Dacă sunteţi un adult supraponderal, luaţi Metformină Generics o perioadă lungă de timp pentru a scădea riscurile complicaţiilor diabetului zaharat.

Pentru ce se utilizează Metformină Generics
Metformină Generics este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, şi "diabet non-insulinodependent") atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sângele dumneavoastră. Este utilizat, în special la adulţii supraponderali.

La adulţi, poate fi prescris singur sau împreună cu alte medicamente antidiabetice (medicamente administrate oral sau cu insulină). Copiii cu vârste peste 10 ani şi adolescenţii pot lua Metformină Generics singur sau cu insulină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Metformină Generics
- dacă sunteţi alergic la metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul;
- dacă aveţi diabet zaharat necontrolat, de exemplu cu hiperglicemie severă (cantitate mare de glucoză în sânge), greaţă, vărsături, deshidratare, scădere rapidă în greutate sau cetoacidoză. Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţe numite "corpi cetonici" se acumulează în sânge. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie profundă şi rapidă, somnolenţă sau un miros neobişnuit de fructe al respiraţiei.
- în cazul în care aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare) ca de exemplu din cauza unei diareei persistente sau severe sau după vărsături repetate. Deshidratarea poate determina probleme cu rinichii, care pot creşte riscul de acidoză lactică
- dacă aţi avut recent o leziune sau traumă (şoc)
- dacă aveţi o infecţie severă, cum este o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina probleme cu rinichii, care vă pot creşte riscul de acidoză lactică
- dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă sau aţi avut de curând un infarct miocardic, dacă aveţi probleme circulatorii severe sau tulburări de respiraţie. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care vă poate supune riscului de acidoză lactică
- în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari;
Dacă sunteţi într-una din situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Administrare Metformină Generics comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Metformină Generics nu poate înlocui beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Continuaţi să urmaţi orice sfat legat de dietă pe care vi l-a dat medicul dumneavoastră şi să faceţi exerciţii fizice periodic.

Doza recomandată la adulţi este de 500 mg sau 850 mg Metformină Generics de 2 sau 3 ori pe zi. Doza zilnică maximă este de 3000 mg fracţionată în 3 prize.
Dacă luaţi şi insulină, medicul dumneavoastră vă va spune cum să începeţi tratamentul cu Metformină Generics.

Utilizarea la copii cu vârsta de 10 ani sau mai mari şi adolescenţi
La copii cu vârsta de 10 ani sau mai mari şi adolescenţi, în general doza de iniţiere este 500 mg sau 850 mg Metformină Generics o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2000 mg fracţionată în 2 sau 3 prize. Tratamentul la copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani este recomandat numai cu recomandarea specială a medicului, deoarece experienţa la acest grup de vârstă este limitată.

Monitorizare
• medicul dumneavoastră vă va ajusta doza de Metformină Generics în funcţie de valoarea zahărului din sânge. Asiguraţi-vă că vorbiţi periodic cu medicul dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important pentru copii şi adolescenţi sau dacă sunteţi o persoană vârstnică.
• medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, cel puţin o dată pe an, dacă rinichii dumneavoastră funcţionează normal. Este posibil să aveţi nevoie de controale mai frecvente dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

Cum să utilizaţi Metformină Generics
Luaţi comprimatele în timpul mesei sau după masă. În acest fel evitaţi apariţia reacţiilor adverse digestive. Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar cu apă.
• Dacă luaţi o singură doză pe zi, luaţi-o dimineaţa (la micul dejun)
• Dacă luaţi două doze fracţionate pe zi, una se va lua dimineaţa (la micul dejun), iar a doua seara (la cină).
• Dacă luaţi trei doze fracţionate pe zi, se vor lua dimineaţa (la micul dejun), la prânz şi seara (la cină). Comprimatul de 1000 mg poate fi împărţit în doze egale.

Dacă, după un timp, credeţi că efectul Metformină Generics este prea puternic sau prea slab, adresaţi- vă medicului dumneavostră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Metformină Generics
Dacă aţi luat mai mult Metformină Generics decât trebuie, se poate instala acidoza lactică. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată, dificultate în respiraţie. Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi Metformină Generics
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la momentul obişnuit.
Dacă întrerupeţi administrarea de Metformină Generics Dacă întrerupeţi brusc administrarea de Metformină Generics, cantitatea de glucoză din sânge poate creşte. Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe acest medicament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Metformină Generics comprimate filmate:

- Substanţa activă este metformina (sub formă de clorhidrat).
Fiecare comprimat de 500 mg conţine clorhidrat de metformină 500 mg echivalent cu metformină bază 390 mg.
Fiecare comprimat de 850 mg conţine clorhidrat de metformină 850 mg echivalent cu metformină bază 662,9 mg.
Fiecare comprimat de 1000 mg conţine clorhidrat de metformină 1000 mg echivalent cu metformină bază 780 mg.

Celelalte componente sunt: Nucleu: povidonă K-30, stearat de magneziu Film: hipromeloză, hidroxipropilceluloză şi macrogol 400 şi 8000.

Precauții:

Înainte să luaţi Metformină Generics, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Metformină Generics poate determina o complicaţie foarte rară, dar gravă numită acidoză lactică, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează corespunzător.

Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de stomac (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată şi dificultate în respiraţie. Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, puteţi avea nevoie imediată de tratament în cadrul unui spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă.

Opriţi imediat administrarea de Metformină Generics şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat.

Riscul acidozei lactice este crescut dacă dumneavoastră:
- aveţi un diabet zaharat slab controlat
- aveţi cetoacidoză diabetică (o complicaţie a diabetului zaharat care apare atunci când concentraţia acidului este crescută în organismul dumneavoastră şi puteţi avea următoarele semne: oboseală, senzaţie de rău (greaţă), urinare frecventă şi rigiditate musculară)
- Sunteţi după o perioadă lungă de post alimentar
- Consumaţi mult alcool etilic
- Aveţi probleme cu ficatul
- Aveţi cantităţi scăzute de oxigen în sânge

Trebuie să mâncaţi carbohidraţi regulat pe parcursul zilei. Dacă medicul dumneavoastră v-a sfătuit în privinţa dietei, trebuie să continuaţi dieta.
Metformină Generics administrat singur nu determină hipoglicemie (o scădere prea mare a valorii glucozei din sânge).

Totuşi, dacă luaţi Metformină Generics cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot induce hipoglicemie (cum sunt derivaţi de sulfoniluree, insulină, meglitinide), există un risc de apariţie a hipoglicemiei.

De obicei, dacă prezentaţi simptome ale hipoglicemiei cum sunt slăbiciune, ameţeli, transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să mâncaţi sau să beţi ceva care conţine zahăr.

Cereţi neapărat sfatul medicului dacă:
• aveţi nevoie de analize cum sunt razele X sau scanări care implică injectarea în sânge de substanţe de contrast pe bază de iod.
• dacă trebuie să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală majoră.

Metformină Generics trebuie întrerupt pentru o perioadă de timp înainte şi după examinare sau intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Metformină Generics nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 10 ani.
Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este recomandat numai cu avizul special al doctorului, deoarece exeperienţa la acest grup de vârstă este limitată.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea Metformină Generics singur nu determină hipoglicemie (valoare prea scăzută a glucozei din sânge). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă luaţi Metformină Generics împreună cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (cum sunt derivaţi de sulfoniluree, insulină, meglitinide). Simptomele hipoglicemiei includ slăbiciune, ameţeli, transpiraţie abundentă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare.

Nu conduceţi şi nu folosiţi utilaje dacă începeţi să prezentaţi aceste simptome.

Reacții adverse ale Metformină Generics comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă dumneavoastră credeţi că aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, opriţi imediat administrarea acestui medicament şi mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital . Aceste reacţii adverse sunt foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) dar e posbil să aveţi nevoie de asistenţă medical imediat:
- acidoză lactică. Aceasta este o complicaţie foarte rară, dar gravă, care apare în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează corespunzător.

Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de stomac (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată şi dificultate în respiraţie. Acidoza lactică poate duce la comă.
- valori anormale ale testelor funcţionale ale ficatului sau hepatită (inflamaţia ficatului; aceasta poate determina oboseală, pierdere a poftei de mâncare, pierdere în greutate, cu sau fără îngălbenire a pielii sau a albului ochilor).

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• probleme digestive cum sunt stare de rău (greaţă), vărsături, diaree, dureri de burtă (durere abdominală) şi pierdere a poftei de mâncare. Aceste reacţii adverse pot apare cel mai frecvent în special la începutul tratamentului cu Metformină Generics. Va fi utilă administrarea dozelor în mai multe prize de-a lungul zilei şi administrarea comprimatelor în timpul sau imediat după mese. Dacă simptomele persistă, opriţi administrarea Metformină Generics şi adresaţi-vă medicului.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• tulburări ale gustului.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
• reacţii ale pielii cum sunt roşeaţă a pielii (eritem), mâncărimi sau erupţie trecătoare pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie).
• concentraţie scăzută de vitamină B12 în sânge.

Copii şi adolescenţi
Există date limitate la copii şi adolescenţi care să arate că reacţiile adverse au fost similare ca natură şi severitate cu cele raportate la adulţi.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Metformină Generics împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Dacă aveţi nevoie de o injectare în sânge de substanţe de contrast pe bază de iod, de exemplu pentru examinare cu raze X sau scanări, trebuie să întrerupeţi administrarea Metformină Generics pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente în acelaşi timp cu Metformină Generics. Este posibil să aveţi nevoie să efectuaţi mai frecvent teste ale glucozei din sânge sau medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza de Metformină Generics:
• diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mai mari de urină)
• agonişti beta-2-adrenergici, cum sunt salbutamol sau terbutalină (utilizaţi pentru tratamentul astmului bronşic)
• corticosteroizi (utilizaţi în tratamentul a diferite afecţiuni cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astm bronşic).

Metformină Generics cu alimente şi băuturi
Nu consumaţi alcool etilic pe durata administrării acestui medicament. Alcoolul etilic poate creşte riscul de acidoză lactică, în special dacă aveţi probleme cu ficatul sau sunteţi subnutrit. Acest lucru este valabil şi pentru medicamentele care conţin alcool etilic.

Administrarea de Metformină Generics comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Pe perioada sarcinii, aveţi nevoie de insulină pentru tratamentul diabetului zaharat. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, credeţi că aţi putea fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta/aceasta să vă poată schimba tratamentul.
Nu utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă plănuiţi să vă alăptaţi nou-născutul.

Cereţi sfatul medicului sau farmacistului înainte să luaţi acest medicament.

Prezentare ambalaj:

500 mg: comprimat filmat rotund, convex , de culoare albă, neted pe ambele feţe.
850 mg: comprimat filmat rotund, convex, de culoare albă, neted pe ambele feţe.
1000 mg: comprimat filmat oval, de culoare albă, marcat cu "MF" şi cu "3" de fiecare parte a liniei de rupere pe o faţă şi cu "G" pe cealaltă faţă.

Comprimatele de Metformină Generics sunt ambalate în blistere (Al/PVC) care conţin 10, 15, 20, 28, 30, 40, 50, 56, 60, 84, 90, 100, 120 şi 180 de comprimate filmate şi flacoane (polietilenă de înaltă densitate) cu capace (polipropilenă) care conţin 180, 200, 300, 400 şi 500 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, blister şi flacon după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă metforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Metformină Generics comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Metformină Generics comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.