Prospect SIOFOR 500 mg, comprimate filmate

Substanța activă: metforminum
Producator: Berlin-Chemie / Menarini Group
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide

Indicații SIOFOR 500 mg, comprimate filmate:

Diabet zaharat non insulino-dependent (NIDDM tip 2), in particular pacientilor obezi, atunci cand nu se poate exercita un control metabolic eficient numai prin dieta si exercitiu fizic. Siofor 500 poate fi de asemenea administrat in asociere cu sulfoniluree tinandu-se insa cont de contraindicatii.

Contraindicații:

Siofor 500 nu se va administra in urmatoarele cazuri: afectarea functiei renale; afectarea functiei hepatice; in acidoza metabolica decompensata, precoma sau coma diabetica cetozica sau hiperosmolara; insuficienta functionala cardiovasculara severa incluzand boala arteriala ocluziva periferica; insuficienta respiratorie; stari hipoxice (ex: datorate anemiei, gangrenei, colapsului sau socului); retinopatie diabetica peste stadiul 1; stari catabolice ca cele datorate unor neoplazii; infectii acute severe sau cronice; alcoolism; hipersensibilitate cunoscuta la clorhidrat de metformin sau la unul din ceilalti constituenti ai Siofor 500. Tratamentul cu Siofor 500 se va intrerupe: inaintea operatiilor programate sub anestezie generala; inaintea examinarilor radiologice cu administrare i.v. de substante de contrast; in diete de privare (sub 1 000 Kcal sau 4 200 KJ pe zi); in cazul unei sarcini programate sau existente si al lactatiei. In aceste cazuri se va institui tratament cu un alt agent hipoglicemiant, de ex. Insulina. Varsta avansata (peste 65 ani) este o contraindicatie relativa. Pentru ca pacientii de varsta inaintata prezinta in mod frecvent o insuficienta functionala a unui organ, aceasta poate modifica farmacocinetica si de aceea riscul de acidoza lactica este crescut in timpul terapiei cu Siofor 500. De aceea se recomanda investigarea obiectiva a starii generale a sanatatii pacientului inaintea debutului terapiei cu Siofor 500.

Nota: Siofor 500 nu este indicat in: diabet zaharat insulino-dependent tip I; in cazuri de esec complet al tratamentului cu sulfoniluree in diabet zaharat tip II. Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste terapia tipului de diabet II al adultului tanar (diabet MODY) cu metformin.

Administrare SIOFOR 500 mg, comprimate filmate:

Interventia asupra metabolismului diabeticului trebuie ajustata in functie de severitatea regimului dietetic la care este supus bolnavul precum si in concordanta cu rezultatele investigatiilor metabolice (glicemie, glicozurie). Tratamentul trebuie initiat treptat, incepand cu doze mici de 1-2 comprimate Siofor 500 pe zi (echivalent a 0,5-1,0 g clorhidrat de metformin pe zi). Daca ajustarea metabolica este inadecvata atunci se creste doza zilnica treptat, sub stricta supraveghere medicala, in interval de cateva zile pana la doua saptamani, pana la atingerea dozei terapeutice. Uzual, doza zilnica utilizata este intre 1 si 6 comprimate Siofor 500 (echivalentul a 0,5 pana la maximum 3,0 g clorhidrat de metformin ). Doza zilnica de 3 comprimate Siofor 500 (echivalentul a 1,5 g clorhidrat de metformin) este in general doza adecvata. Doze zilnice mai mari de 6 comprimate de Siofor 500 (echivalent a 3 g clorhidrat de metformin) nu produc in general o crestere suplimentara a efectului terapeutic. Comprimatele filmate se vor inghiti intregi, nemestecate cu un pahar de apa, in timpul mesei. Daca doza zilnica necesara este mai mare de 2 comprimate filmate, atunci se va proceda la administrarea acestora divizat in 2-3 prize, in timpul meselor. Administrarea dozei zilnice in prize divizate este mai putin importanta pentru reglarea glicemiei, dar duce la o toleranta mai buna. Durata administrarii este dictata de evolutia bolii.

Nota: In cazul examenelor radiologice cu substanta de contrast, administrata intravenos, exista un risc de aparitie a insuficientei renale acute. Din acest motiv, tratamentul cu Siofor 500 trebuie intrerupt cu doua zile inaintea efectuarii investigatiei, si se va relua numai dupa doua zile de la aceasta.
Tratamentul cu Siofor 500 se va intrerupe in mod asemanator celui descris mai sus in cazul in care pacientul suporta o operatie programata sub anestezie generala. Functia renala se va investiga regulat in cazul pacientilor varstnici. In cazul acestora tratamentul cu Siofor 500 se va continua numai in prezenta unei functii renale adecvate. Daca este necesar se va proceda la reducerea dozei. Deoarece doza necesara de Siofor 500 poate scadea in timp datorita imbunatatirii controlului nivelului glicemiei, se va monitoriza regulat necesitatea administrarii de Siofor 500 si se va reduce corespunzator doza. De aceasta recomandare se va tine cont in special la pacientii varstnici pentru reducerea riscului de acidoza lactica. Daca monoterapia cu Siofor 500 nu este suficienta pentru normalizarea nivelului glicemiei, este posibila combinarea cu sulfoniluree.

Compoziție SIOFOR 500 mg, comprimate filmate:

Un comprimat filmat de Siofor 500 contine 500 mg clorhidrat de metformin ca substanta activa.

Precauții:

Datorita acumularii clorhidratului de metformin si prin aceasta cresterea riscului de acidoza lactica in cazurile cu insuficienta renala, verificarea functiei renale este o preconditie a terapiei cu Siofor 500. Precautii particulare sunt necesare in tulburari ale functiei hepatice precum clearance-ul la lactat. Nivelul creatininei serice trebuie determinat la debutul terapiei si la intervale de 6 luni (in anumite cazuri mai devreme de ex. in cazul infectiilor intercurente sau al pacientilor varstnici). Trebuie avut in vedere, in special in cazul pacientilor in varsta, faptul ca numai nivelul creatininei serice nu este intotdeauna concludent in ceea ce priveste functia renala, motiv pentru care se recomanda determinarea clearance-ului la creatinina daca este necesar inainte de inceperea tratamentului cu Siofor 500. Testele functionale hepatice se vor investiga de asemenea, atat inainte, cat si in timpul tratamentului. In cazurile particulare in care nu se poate exclude existenta vreunei perturbari in metabolismul vitaminei B12, se va investiga anual tabloul hematologic pentru fiecare pacient. In cazul aparitiei vreunui dezechilibru, tabloul hematologic se poate reechilibra prin administrarea aditionala de vitamina B12. Consumul exagerat de alcool este un factor de risc pentru aparitia hipoglicemiei si a acidozei lactice. Din acest motiv se va evita consumul de alcool in timpul terapiei cu Siofor 500
Sarcina si alaptare: Nu exista experienta clinica in ceea ce priveste utilizarea in timpul sarcinii. Exista dovezi care sustin cresterea mortalitatii perinatale la copii expusi la metformin, dar aceasta este probabil posibil de atribuit controlului insuficient al bolii de baza cu clorhidrat de metformin in ultimele luni de sarcina. Insulina trebuie privita ca medicatie de prima linie in timpul sarcinii. Nu exista experienta clinica de utilizare a metformin in timpul lactatiei. Nu este stiut daca metformin sau metabolitii sai sunt excretati in laptele matern. Daca este necesara utilizarea metforminului in timpul lactatiei se va renunta la alaptarea la san.

Efecte asupra abilitatii de a conduce autovehicule si de a manipula utilaje: Siofor 500 per se nu produce in general afectarea abilitatii de a conduce autovehicule. Hipoglicemia care ar putea afecta abilitatea de a conduce autovehicule este in general nespecifica. In tratament combinat cu sulfoniluree sau alte medicamente cu efect hipoglicemic, abilitatea de a conduce autovehicule sau de a manipula utilaje poate fi afectata de posibila hipoglicemie.
Reactii adverse: Simptomele gastrointestinale ca greturi, varsaturi, dureri abdominale, flatulenta, scaderi in greutate , diaree, si gust metalic pot aparea la 5-20% dintre pacienti. Intreruperea tratamentului nu este in general necesara deoarece simptomatologia mai sus mentionata se remite in general spontan chiar daca doza administrata ramane neschimbata. In cazurile cu diaree persistenta se constata ca aceasta cedeaza la intreruperea tratamentului. Frecventa si severitatea simptomelor gastrointestinale poate fi redusa prin fractionarea dozei zilnice in mai multe prize si administrarea Siofor 500 in timpul meselor. Ocazional pot aparea cefalee, vertij si fatigabilitate. In cazuri foarte rare pot aparea reactii de hipersensibilitate cutanata. In cazuri izolate sunt posibile tulburari ale hematogenezei cu anemie megaloblastica, prin inhibarea absorbtiei de vitamina B12 si de acid folic. Rareori este posibila acidoza lactica care poate evolua grav (coma). Astfel de acidoze lactice induse de metformin pot conduce la exitus in 50% din cazuri. Cauzele acidozei lactice altele decat supradozarea pot fi: afectarea functiilor renala si hepatica, consumul de alcool, alte afectiuni care se rasfrang asupra metabolismului oxidativ, ca decompensarea cardiaca sau infectii severe, stari catabolice, sau interactiuni cu alte medicamente. Simptomatologia acidozei lactice pe cale de a se constitui poate fi asemanatoare cu cea a efectelor secundare gastrointestinale ale metformin: greturi, varsaturi, diaree si dureri abdominale. Tabloul clinic complet cu dureri musculare, spasme, hiperventilatie, pierdere a constientei si coma se poate instala in decurs de cateva ore. In cazul tratamentului combinat cu sulfoniluree, hiopglicemia survine numai in cazuri exceptionale. Semnele acesteia pot fi: transpiratii bruste, tremor, agitatie, bulimie, furnicaturi in regiunea orala, paloare, somnolenta tulburari de somn, anxietate, iritabilitate, miscari necontrolate, cefalee, depresie. Daca hipoglicemia este avansata, pacientul isi poate pierde constienta.
Alte medicamente cu substanța activă metforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SIOFOR 500 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SIOFOR 500 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.