Prospect Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate
Substanța activă: combinatii
Producator: Gedeon Richter Plc. Ungaria
Clasa ATC: [G03AA]:
aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >>
hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >>
contraceptive hormonale sistemice >>
progesteron si estrogeni combinatii fixe
Indicații Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate:
Midiana este un contraceptiv oral combinat hormonal care contine drosperinona si etinilestradiol. Fiecare comprimat contine cantitati mici din doi hormoni feminini diferiti, numiti drosperinona (asemanator hormonului progesteron) si etinilestradiol (un estrogen).Midiana este un comprimat contraceptiv care va protejeaza impotriva sarcinii.
Datorita celor doua tipuri de hormoni este numit contraceptiv combinat si din cauza cantitatilor identice de hormoni din fiecare comprimat este numit contraceptiv monofazic.
Informatii generale
Administrat in mod corect, contraceptivul este cea mai eficace metoda de contraceptie; procentul eficacitatii contraceptivelor este de peste 99%. Totusi, in acest prospect sunt descrise numeroase situatii in care ar trebui sa intrerupeti administrarea contraceptivului sau in care eficacitatea contraceptivelor poate fi scazuta. In astfel de situatii, fie nu ar trebui sa aveti contact sexual fie ar trebui sa utilizati metode contraceptive suplimentare non-hormonale (cum sunt prezervative sau spermicide). Nu utilizati metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece contraceptivul influenteaza modificarile lunare ale temperaturii bazale si ale mucusului cervical.
Ca toate contraceptivele, Midiana, nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA ) sau altor boli cu transmitere sexuala .
In timpul administrarii tratamentului, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra periodic, cel putin la un interval de 6 pana la 12 luni.
Contraindicații:
Inainte sa luati Midiana, medicul dumneavoastra trebuie sa fie informat cu privire la antecedentele dumneavoastra sau ale altor membri din familia dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va va masura tensiunea arteriala si in functie de starea dumneavoastra de sanatate va va consulta. Daca dumneavoastra sau orice alta ruda apropiata ati avut vreodata antecedente in tinerete de boli produse de coagularea sangelui [tromboza, embolism pulmonar, infarct miocardic sau tulburari tranzitorii ale circulatiei la nivelul creierului (accident vascular cerebral)], medicul dumneavoastra trebuie sa va investigheze daca prezentati un risc crescut de a prezenta aceste boli.Nu luati Midiana
* daca sunteti alergica (hipersensibila) la etinilestradiol sau drosperinona sau la oricare dintre celelalte componente ale Midiana. Alergia (hipersensibilitatea)a poate fi recunoscuta prin mancarimi, eruptie trecatoare pe piele sau inflamatii.
* daca aveti sau ati avut vreodata tromboza (formarea de cheaguri de sange in vasul sanguin), de exemplu in vasele de sange de la nivelul creierului (accident vascular cerebral) sau inimii (infarct miocardic)
* daca aveti sau ati avut simptome de infarct miocardic sau angina pectorala (durere severa in piept), accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral ischemic tranzitoriu (AIT) fara sechele.
* daca aveti o boala care poate creste riscul de aparitie al trombozei in artere. Aceasta este valabila in cazul urmatoarelor afectiuni:
* diabet zaharat cu leziuni ale vaselor de sange
* tensiune arteriala foarte mare
* concentratii foarte mari de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)
* daca aveti tulburari ale coagularii sangelui, care nu sunt neaparat mostenite, cum sunt rezistenta la APC, deficit de antitrombina III, proteina C, proteina S, hiperhomocisteinemie si anticorpi antifosfolipidici
* daca aveti sau ati avut vreodata o anumita forma de migrena (cu simptome neurologice de focar)
* daca aveti sau ati avut o inflamatie a pancreasului (pancreatita), cand concentratia anumitor grasimi din sange este prea mare (concentratie mare a trigliceridelor din sange)
* daca aveti sau ati avut boli ale ficatului si functia ficatului dumneavoastra este inca afectata
* daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal (insuficienta renala) sau daca aveti insuficienta renala acuta
* daca aveti sau ati avut o tumoare a ficatului
* daca aveti sau ati avut sau daca sunteti suspect de boli maligne ale sanilor sau ale organelor genitale dependente de hormonii sexuali
* daca aveti sangerari vaginale inexplicabile
* daca nu ati mai avut sangerare menstruala pentru un timp indelungat (de exemplu 6 luni), din motive necunoscute
* daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida
Administrare Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate:
Cand si cum sa administrati comprimatele?Atunci cand contraceptivele orale sunt utilizate in mod corect procentul insuccesului este de aproximativ 1% per an. Frecventa insuccesului poate creste daca ati omis un comprimat sau daca contraceptivul nu este utilizat in mod corect.
Luati un comprimat Midiana in fiecare zi, cu putina apa daca este necesar. Puteti lua comprimatele cu sau fara alimente, dar trebuie luate la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi.
Blisterul contine 21 de comprimate. Pe blister, in dreptul fiecarui comprimat este marcata ziua din saptamana in care trebuie administrat. De exemplu, daca incepeti administrarea miercuri, utilizati un comprimat care are marcat alaturi mi". Urmati directia sagetii pana cand terminati toate cele 21 comprimate.
In urmatoarele 7 zile nu veti mai utiliza comprimate. In decursul acestor 7 zile (care fac parte din saptamana de pauza) trebuie sa inceapa menstruatia (sangerare de intrerupere). De obicei, sangerarea de intrerupere va apare cea de a 2-a sau a 3-a zi din saptamana de pauza.
In cea de a 8-a zi de la administrarea ultimului comprimat Midiana (adica dupa cele 7 zile din saptamana de pauza) incepeti urmatorul blister, chiar daca sangerarea nu s-a oprit. Aceasta inseamna ca veti incepe intotdeauna un blister nou in aceeasi zi a saptamanii si, de asemenea, ca sangerarea de intrerupere va apare aproximativ in aceeasi zi, in fiecare luna.
Daca utilizati Midiana in acest mod, sunteti protejata impotriva sarcinii si in timpul celor 7 zile in care nu luati comprimate.
Cand trebuie sa incepeti primul blister?
* Daca nu ati mai utilizat contraceptive hormonale in ultima luna.
Administrarea comprimatelor Midiana trebuie sa inceapa in prima zi a ciclului, adica in prima zi a sangerarii menstruale . Daca incepeti administrarea Midiana in prima zi de menstruatie, sunteti imediat protejata impotriva sarcinii. Puteti incepe si in zilele 2-5 ale ciclului menstrual, insa, in acest caz, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu un prezervativ) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.
* Cand se trece de la alt contraceptiv oral combinat, inel vaginal sau plasture care contin hormoni
Puteti incepe Midiana si mai tarziu, dar niciodata mai tarziu de ziua de dupa intervalul de pauza al blisterului actual (sau ziua de dupa administrarea ultimului comprimat care nu contine hormoni din blisterul precedent).
Cand schimbati de la inel vaginal sau plasture, administrarea Midiana trebuie sa inceapa, de preferat, in ziua indepartarii lor; in asemenea situatii, nu trebuie sa incepeti utilizarea Midiana mai tarziu de ziua urmatoare indepartarii acestora.
* Cand se trece de la un contraceptiv oral care contine numai progestogen (comprimat care contine doar progestogen)
Puteti incepe administrarea Midiana in orice zi dar, in acest caz,
asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu un prezervativ) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.
* Cand treceti de la un contraceptiv sub forma injectabila, implant sau dispozitiv intrauterin, care elibereaza progestogen
Incepeti administrarea comprimatelor Midiana in momentul in care trebuie facuta urmatoarea injectie sau in ziua in care este indepartat implantul. In toate aceste cazuri, asigurati-va ca folositi o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu un prezervativ) pentru primele 7 zile de administrare a comprimatelor.
* Dupa un avort in primele 3 luni de sarcina
Urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
* Dupa ce ati nascut sau dupa un avort in trimestrul 2 de sarcina
Daca doriti sa reincepeti sa luati Midiana curand dupa ce ati nascut si daca alaptati, va rugam sa cititi punctul Sarcina si alaptarea.
Dupa ce ati nascut sau dupa un avort in trimestrul 2 de sarcina puteti incepe sa luati Midiana din ziua 21 pana in ziua 28 de dupa nastere sau avort. Daca incepeti mai tarziu, in primele 7 zile trebuie sa folositi o metoda contraceptiva tip bariera (de exemplu un prezervativ). Totusi, daca ati avut contact sexual, sarcina ar trebui exclusa inainte de a (re)incepe sa utilizati Midiana sau trebuie sa asteptati pana dupa prima menstruatie normala, inainte de a incepe administrarea Midiana.
Daca luati mai mult decat trebuie din Midiana
Nu s-au raportat reactii adverse grave ca urmare a administrarii mai multor comprimate Midiana. Daca ati luat mai multe comprimate odata puteti prezenta simptome cum sunt greata sau varsaturi.
Tinerele pot prezenta sangerari vaginale.
Daca ati constatat ca un copil a inghitit cateva comprimate, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari.
Daca ati luat prea multe comprimate Midiana, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca uitati sa luati Midiana
* Daca ati intarziat mai putin de 12 ore de la administrarea ultimului comprimat, protectia impotriva sarcinii nu se reduce.
Luati comprimatul imediat ce va amintiti si administrati urmatorul comprimat la ora obisnuita.
* Daca ati intarziat mai mult de 12 ore de la administrarea ultimului comprimat, protectia impotriva sarcinii poate fi redusa. Cu cat ati uitat sa utilizati mai multe comprimate consecutiv, cu atat este mai mare riscul de reducere a protectiei impotriva sarcinii.
Riscul unei protectii incomplete impotriva sarcinii este mai mare daca uitati sa utilizati comprimatele de la inceputul sau de la sfarsitul blisterului. Ca urmare, trebuie sa urmati regulile de mai jos:
* Mai mult de un comprimat omis din blister
Adresati-va medicului dumneavoastra.
* Un comprimat omis in saptamana 1
Administrati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua comprimate odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. In urmatoarele 7 zile utilizati metode contraceptive suplimentare, de exemplu, un prezervativ.
Daca ati avut contact sexual in saptamana dinaintea omiterii administrarii comprimatului sau daca ati uitat sa incepeti un nou blister dupa saptamana de pauza, in care nu ati luat comprimate, trebuie sa stiti ca exista posibilitatea sa ramaneti gravida. In acest caz, adresati-va medicului dumneavoastra.
* Un comprimat omis in saptamana a 2-a
Luati comprimatul omis imediat ce v-ati amintit (chiar daca aceasta inseamna sa luati doua comprimate odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. Protectia impotriva sarcinii nu este redusa si nu sunt necesare metode contraceptive suplimentare.
* Un comprimat omis in saptamana a 3-a
Puteti alege una dintre urmatoarele optiuni:
1. Luati comprimatul omis imediat ce v-ati aminitit (chiar daca aceasta inseamna sa administrati doua comprimate odata) si continuati cu celelalte la ora obisnuita. In loc sa pastrati perioada de pauza, in care nu luati comprimate, incepeti imediat urmatorul blister. Cel mai probabil, veti prezenta sangerarea menstruala la sfarsitul celui de-al doilea blister, dar puteti avea mici pete sau sangerari neregulate in zilele in care administrati comprimatele din cele de al doilea blister.
2. Nu mai administrati comprimatele din blisterul actual, faceti o pauza de 7 zile (numarand si ziua cand ati omis administrarea comprimatului). Daca vreti sa incepeti administrarea comprimatelor dintr-un nou blister in aceeasi zi a saptamanii, asa cum ati procedat anterior, puteti reduce perioada in care nu luati comprimate la mai putin de 7 zile.
Daca urmati oricare dintre aceste doua instructiuni, veti fi protejata impotriva sarcinii.
Daca ati omis sa administrati un comprimat si nu ati avut sangerare menstruala in prima saptamana in care nu luati comprimatele, inseamna ca puteti fi insarcinata. Adresati-va medicului inainte de a incepe un nou blister.
Ce trebuie sa faceti in caz de varsaturi sau diaree severa
Daca ati varsat la 3 sau 4 ore dupa ce ati administrat comprimatul Midiana sau ati avut diaree severa, este posibil ca substantele active din comprimat sa nu se fi absorbit complet. Acest lucru este similar cu a omite un comprimat. Dupa varsaturi sau diaree, trebuie sa luati cat mai repede posibil un alt comprimat, dintr-un blister de rezerva. Daca este posibil, luati comprimatul in intervalul de 12 ore in care ar trebui sa luati in mod normal contraceptivul. Daca nu este posibil sau daca au trecut deja 12 ore, trebuie sa urmati instructiunile de la punctul ‚Daca ati uitat sa luati Midiana.
Ce trebuie sa stiti daca vreti sa amanati aparitia sangerarii menstruale
Desi nu este recomandat, puteti sa amanati aparitia sangerarii menstruale daca incepeti cu un nou blister Midiana imediat dupa terminarea blisterului precedent, fara a mai pastra perioada de pauza. Se
Anumite comprimate omise dintr-un blister
Cereti sfatul medicului
da
In saptamana 1
Ati avut contact sexual saptamana anterioara omiterii comprimatului?
nu
* Luati comprimatul omis
* Utilizati o metoda contraceptiva de tip bariera (prezervativ) pentru urmatoarele 7 zile
* Si terminati blisterul
Un singur comprimat omis
(comprimate luate cu intarziere mai mare de 12 ore)
* Luati comprimatul omis si
* Terminati blisterul
In saptamana 3
* Luati comprimatul omis si
* Terminati blisterul
* In locul saptamanii de pauza
* Incepeti imediat urmatorul blister
* Luati tablet omisa si
* Terminati blisterul
* In locul saptamanii pauza
* Intrerupeti imediat utilizarea comprimatelor din acest blister
* Incepeti saptamana pauza (nu mai mult de 7 zile, incluzand si ziua in care ati omis comprimatul)
* Apoi incepeti urmatorul blister
sau
In saptamana 2
poate intampla sa prezentati sangerari neregulate sau pete in timpul utilizarii urmatorului blister. Dupa perioada obisnuita de 7 zile de pauza, continuati cu urmatorul blister.
Ce trebuie sa stiti daca vreti sa schimbati ziua de incepere a sangerarii menstruale
Daca administrati comprimatele conform recomandarilor, sangerarea menstruala va incepe in perioada de pauza. Daca doriti sa schimbati acea zi in care apare sangerarea, scurtati perioada de pauza (niciodata nu prelungiti aceasta perioada!). De exemplu, daca perioada in care nu luati comprimatele incepe intr-o zi de vineri si dumneavoastra vreti sa inceapa marti (trei zile mai devreme), trebuie sa incepeti un nou blister cu 3 zile mai devreme ca de obicei. Daca vreti sa scurtati foarte mult perioada de pauza (la 3 zile sau chiar mai putin) se poate sa nu mai prezentati deloc sangerare menstruala in aceasta perioada de pauza. Se poate intampla sa aveti sangerari neregulate sau pete in timpul utilizarii urmatorului blister.
Daca doriti sa intrerupeti administrarea Midiana
Puteti intrerupe administrarea Midiana oricand doriti. Daca nu doriti sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a utiliza alte metode contraceptive.
Daca intrerupeti administrarea Midiana pentru ca doriti sa ramaneti gravida, utilizati o alta metoda contraceptiva pana cand aveti o menstruatie normala. Acest lucru va fi util medicului dumneavoastra, pentru a va spune cand o sa nasteti.
Compoziție Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate:
- Substantele active sunt drospirenona si etinilestradiol. Fiecare comprimat contine drospirenona 3 mg si etinilestradiol 0,03 mg.- Celelalte componente sunt:
Nucleu: lactoza monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, amidon de porumb, povidona K-25, stearat de magneziu
Film : alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), talc (E553b), macrogol 3350, lecitina (din soia)
Precauții:
Aveti grija deosebita cand utilizati Midiana* daca fumati
* daca aveti diabet zaharat
* daca sunteti supraponderala
* daca aveti tensiune arteriala mare
* daca aveti o boala a valvelor inimii sau o anumita tulburare a ritmului inimii
* daca aveti o inflamatie venoasa (tromboflebita)
* daca aveti varice
* daca o ruda apropiata a avut tromboza, infarct miocardic miocardic sau accident vascular cerebral
* daca aveti migrene. O crestere a frecventei sau a severitatii migrenelor in timpul utilizarii contraceptivelor orale combinate poate fi primul semn al unui accident vascular cerebral si un motiv de a intrerupe imediat tratamentul cu Midiana.
* daca aveti epilepsie
* daca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra aveti concentratii mari ale grasimilor in sange (colesterol marit sau valoare mare a trigliceridelor)
* daca o ruda de gradul I a avut cancer la san
* daca aveti boli hepatice sau boli ale veziculei biliare
* daca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (boli inflamatorii cronice ale intestinului)
* daca aveti lupus eritematos sistemic (LES; o boala inflamatorie)
* daca aveti o tulburare a sangelui numita sindrom hemolitic uremic (SHU; o tulburare a coagularii sangelui care determina insuficienta renala)
* daca aveti anemie cu celule in secera (boala ereditara a globulelor rosii din sange)
* daca aveti o boala care a aparut mai intai in timpul sarcinii sau mai devreme in cursul utilizarii de hormoni sexuali (de exemplu pierdere a auzului, porfirie (o boala a sangelui), herpes gestational (eruptii pe piele cu vezicule, in timpul sarcinii), coree Sydenham (o boala a nervilor caracterizata prin miscari involuntare ale corpului)
* daca aveti sau ati avut cloasma (pete pigmentate galbui-brune ale pielii, in special pe fata); in acest caz, evitati expunerea la soare sau la radiatiile ultraviolete.
* daca aveti angioedem ereditar, medicamentele care contin estrogeni pot induce sau inrautati simptomele angioedemului. Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca prezentati simptome ale agioedemului cum sunt umflare a fetei, limbii si/sau gatului si/sau dificultati la inghitire sau urticarie asociata cu dificultati la respiratie.
Daca aveti sau ati avut oricare dintre aceste situatii prezentate mai sus trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Midiana. Daca oricare dintre aceste situatii apare pentru prima data in timpul utilizarii Midiana, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.
Contraceptivul si tromboza
Tromboza reprezinta formarea unui cheag de sange, care poate bloca un vas de sange.
Tromboza venoasa
Cheagul se poate forma in interiorul venelor (tromboza venoasa).
Uneori, tromboza apare la nivelul venelor membrelor inferioare (tromboza venoasa profunda). Daca acest cheag de sange pleaca din venele in care s-a format, poate ajunge sa blocheze arterele pulmonare, determinand asa-numita embolie pulmonara". Tromboza venoasa profunda apare rar. Ea poate sa apara indiferent daca utilizati sau nu contraceptivul.
Administrarea oricarui comprimat contraceptiv combinat implica un risc crescut de tromembolism venos TEV, comparativ cu neutilizarea acestor comprimate. Cu toate acestea, aparitia TEV in timpul administrarii contraceptivelor orale este mult mai rara comparativ cu aparitia TEV in timpul sarcinii(adica 60 de cazuri din 100000 de sarcini).
Tromboza apare mai frecvent in timpul primului an de utilizare a contraceptivelor orale combinate (COC). Studiile epidemiologice au aratat ca probabilitatea aparitiei tromboembolismului venos la femei care utilizeaza COC cu doze mici de estrogen (< 50 μg etinilestradiol), cum este Midiana, se situeaza de la 20 la 40 de cazuri la 100000 femei-an (o femeie-an reprezinta o femeie care utilizeaza contraceptivul timp de un an). Progestogenii pot juca un rol in dezvoltarea trombozei venoase, dar acestia difera de la un contraceptiv la altul.
La femeile sanatoase care nu iau contraceptive, sunt semnalate 5 pana la 10 cazuri de tromboza din 100000 femei anual.
Majoritatea cheagurilor de sange pot fi tratate, fara riscuri pe termen lung. Totusi, o tromboza poate determina incapacitati grave permanente sau poate fi chiar letala (1-2% din cazuri).
Exista un risc crescut de tromboza in timpul lauziei.
Daca observati posibile semne de tromboza, intrerupeti utilizarea contraceptivului si contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra.
La utilizatoarele de contraceptive combinate, riscul trombozei venoase creste:
* odata cu varsta
* daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange (tromboza) la nivelul piciorului, plamanilor sau al altui organ la o varsta tanara
* riscul de tromboza venoasa profunda creste temporar dupa o interventie chirurgicale sau o imobilizare (de exemplu daca aveti un picior sau ambele in ghips sau in atele). Daca luati Midiana, riscul poate fi mai mare. Medicul dumneavoastra va poate spune sa intrerupeti administrarea contraceptivului cu cateva saptamani inainte de operatie. Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe administrarea contraceptivului. Aceasta se intampla, de obicei, la 2 saptamani dupa covalescenta
* daca sunteti supraponderala
* in cazul varicelor sau a inflamatiilor venoase spontane (trombofeblita superficiala). Nu se stie daca aceste conditii cresc riscul de tromboza.
Tromboza arteriala
Cheagul se poate forma in artere (tromboza arteriala), de exemplu, in vasele de sange de la nivelul inimii (infarct miocardic) sau creierului (accident vascular cerebral).
Rareori, se pot dezvolta tromboza in alte vase de sange (de exemplu de la nivelul ficatului, mezenterului, rinichilor sau retinei). Nu se stie in ce masura aparitia acestor evenimente este asociata cu utilizarea contraceptivelor hormonale.
Riscul de tromboza arteriala la utilizatoarele de contraceptive combinate creste:
* cu varsta
* daca fumati. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca fumati. Fumatul creste riscul de reactii adverse cardiovasculare grave in cazul utilizarii de contraceptive combinate orale continand etinilestradiol (estrogenul din compozitia Midiana). Sunteti avertizata ferm sa intrerupeti fumatul in timpul utilizarii Midiana, in special daca aveti varsta peste 35 de ani.
* daca aveti o concentratie mare de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)
* daca aveti tensiune arteriala mare
* daca sunteti supraponderala
* daca dumneavoastra sau o ruda apropiata, ati avut vreodata in tinerete tromboza sau embolism pulmonar.
* daca aveti probleme ale inimii sau vasculare (de exemplu boli ale valvelor inimii sau anumite tulburari ale ritmului inimii)
INFORMATII IMPORTANTE DESPRE TROMBOZA VENOASÄ‚ SI ARTERIALÄ‚ (RISC DE TROMBOZÄ‚):
Urmatoarele boli au fost asociate cu evenimente adverse vasculare:
* Diabet zaharat
* LES (lupus eritematos sistemic - o tulburare a sistemului imunitar)
* SHU (sindrom hemolitic uremic - o tulburare in care cheagurile de sange cauzeaza insuficienta renala)
* Boli inflamatorii cronice ale intestinului (boala Crohn sau colita ulcerativa)
* Anemie cu celule in secera
Cresterea frecventei sau severitatii migrenei din cauza utilizarii contraceptivului poate fi un prim semn al unui accident vascular cerebral si un motiv de a intrerupe imediat administrarea Midiana.
Prezenta unui factor de risc major sau a unor factori multipli de risc pentru boli venoase sau arteriale, poate insemna ca nu trebuie sa utilizati Midiana. Medicul dumneavoastra va poate prescrie un tratament cu anticoagulante, pentru scaderea riscului de tromboza. Din cauza teratogenitatii tratamentului cu anticoagulanti (cumarinice), in timpul utilizarii medicamentelor anticoagulante (din grupul derivatilor cumarinici), trebuie initiat un tratament contraceptiv alternativ adecvat.
Intrerupeti utilizarea Midiana si contactati imediat medicul dumneavoastra daca observati posibile semne ale trombozei, cum sunt:
* dureri severe si/sau umflare la nivelul unui membru inferior
* dureri severe bruste in piept, care se pot extinde catre bratul stang
* senzatie brusca de lipsa de aer
* tuse brusca, fara un motiv evident
* cefalee severa, neobisnuita sau prelungita
* orbire partiala sau completa sau vedere dubla
* vorbire greoaie sau incapacitate de a vorbi
* ameteli
* lesin sau colaps
* stare generala de slabiciune, senzatie neobisnuita sau de amortire in orice parte a corpului
* dificultati la miscare (tulburari motorii)
* duere abdominala severa
Spuneti medicului dumneavoastra daca apar oricare dintre simptomele de mai sus.
Contraceptivul si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat putin mai frecvent la femeile care utilizeaza contraceptive orale, comparativ cu femeile de aceeasi varsta care nu utilizeaza contraceptive orale. Daca femeia intrerupe administrarea contraceptivelor orale, aceasta crestere usoara a numarului de cazuri de cancer la san diagnosticate dispare gradat in urmatorii 10 ani astfel incat riscul devine egal cu cel al femeilor care nu utilizeaza contraceptive orale. Nu se stie daca riscul crescut de cancer de san este determinat de contraceptivele orale. Cauza ar putea fi faptul ca femeile care utilizeaza contraceptive orale au fost examinate mai des, astfel incat cancerul de san a fost diagnosticat mai devreme.
La femeile care utilizeaza contraceptive orale s-au raportat tumori ale ficatului benigne si maligne. Aceste tumori pot duce la hemoragii interne, intra-abdominale, care pot pune viata in pericol. Spuneti imediat medicului dumneavoastra daca aveti dureri abdominale puternice.
La femeile care utilizeaza contraceptive orale o perioada indelungata s-a raportat mai des aparitia cancerului de col uterin. Nu se cunoaste daca acest risc crescut de cancer de col uterin este determinat de contraceptivele orale sau este efectul comportamentului sexual si al altor factori.
Eficacitatea contraceptivelor orale combinate poate afectata in cazul in care s-a omis un comprimat, in caz de varsaturi, diaree sau in caz de administrare in acelasi timp cu alte medicamente.
Sangerare intre perioadele menstruale
In timpul primelor luni in care luati Midiana, puteti sa prezentati sangerari neasteptate (sangerari in afara perioadei de sangerare menstruala). Daca aceste sangerari dureaza mai mult de cateva luni sau daca incep dupa cateva luni de tratament, medicul dumneavoastra trebuie sa investigheze cauza acestora.
Cum trebuie sa procedati daca nu apar sangerari in saptamana in care nu luati comprimatele
Daca ati luat toate comprimatele in mod corect, nu ati avut varsaturi sau diaree severa si nu ati luat alte medicamente, este putin probabil sa fiti gravida.
Daca nu apar 2 sangerari succesive, puteti fi gravida. Contactati-l imediat pe medicul dumneavoastra. Nu incepeti urmatorul blister, pana nu sunteti sigura ca nu sunteti gravida.
Atenționări:
Conducerea de vehicule sau folosirea de utilajeNu exista informatii care sa sugereze ca utilizarea Midiana influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante cu privire la unele componente ale Midiana
Midiana contine lactoza monohidrat 48,17 mg. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Midiana contine ulei de soia. Nu utilizati acest medicament, daca sunteti alergic la arahide sau soia.
Teste de laborator
Daca vi se efectueaza un test de sange, spuneti medicului dumneavoastra sau personalului de laborator ca luati contraceptive, deoarece acestea pot influenta rezultatele anumitor teste.
Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra
Odata ce ati inceput sa luati contraceptivul, medicul dumneavoastra va va examina din nou in cadrul controlului periodic anual, dar in cazul in care aveti orice fel de probleme, puteti sa va adresati medicului dumneavoastra in orice moment. Frecventa si natura controalelor va fi stabilita de catre medicul dumneavoastra si va fi adaptata necesitatilor si starii dumneavoastra de sanatate.
Adresati-va medicului dumneavoastra cat mai curand posibil daca oricare dintre urmatoarele situatii este valabila in cazul dumneavoastra in timpul administrarii contraceptivului:
* Daca observati orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, in special cand apare unul dintre simptomele mentionate la punctele Nu luati Midiana sau Aveti grija deosebita cand utilizati Midiana) sau daca aceste simptome sunt prezentate si de catre rudele apropiate
* simtiti un nodul la nivelul sanului
* trebuie sa utilizati alte medicamente in acelasi timp
* urmeaza sa vi se efectueze o interventie chirurgicala sau veti fi imobilizata o perioada indelungata
* prezentati o sangerare vaginala puternica, neobisnuita
* ati omis administrarea unuia sau a mai multor comprimate in prima saptamana de utilizare a contraceptivului si ati avut contact sexual in precedentele sapte zile
* nu ati avut menstruatie de doua ori la rand (nu incepeti un nou blister fara recomandarea medicului dumneavoastra).
Opriti imediat administrarea Midiana si adresati-va medicului dumneavoastra
* daca prezentati orice semn de formare a unui cheag de sange
* daca prezentati o durere abdominala severa (cunoscuta ca abdomen acut).
Atentie: situatiile si simptomele mentionate mai sus sunt descrise si explicate mai detaliat la alte puncte ale acestui prospect.
Reacții adverse ale Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate:
Ca toate celelalte medicamente, Midiana poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele la toate persoanele.- Reactii adverse frecvente (apar la 1 pana la 10 persoane din 100): tulburari menstruale, sangerari inter-menstruale, durere la nivelul sanului, durere de cap, stare depresiva, migrena, greata, secretii vaginale, infectie fungica la nivelul vaginului.
- Reactii adverse mai putin frecvente (apar la 1 pana la 100 de persoane din 1000): modificari ale libidoului (apetit sexual), tensiune arteriala mare, tensiune arteriala mica, varsaturi, acnee (cosuri), eczema, mancarimi, inflamatie a vaginului, retentie de lichide, modificari ale greutatii corporale.
- Reactii adverse rare (apar la mai putin de 1 persoana din 1000) cum sunt: astm bronsic, pierdere a auzului, secretii ale sanului, formare de cheaguri de sange (tromboembolism).
- tromboza venoasa si arteriala, tensiune arteriala mare, tumori ale ficatului
Au fost raportate aparitia sau agravarea urmatoarelor afectiuni, cu toate ca relatia cauzala cu utilizarea contraceptivelor nu este clara: inflamatie cronica a intestinului, epilepsie, migrena, endometrioza (prezenta unui tesut endometrial uterin, ingrosat patologic, in afara uterului, de exemplu la nivelul intestinului), tumoare benigna a uterului, porfirie, (boala metabolica cu tulburari in formarea pigmentului globulelor rosii), lupus eritematos sistemic (o boala autoimuna speciala, care se manifesta printr-o eruptie caracteristica sub forma de fluture,), tulburari ale miscarilor cunoscute sub denumirea de coree Sydenham, sindrom uremic hemolitic (o forma particulara de leziuni la nivelul globulelor rosii si rinichilor), icter colestatic (ingalbenire a pielii si a albului ochilor).
Frecventa de diagnosticare a cancerului de san este foarte usor crescuta la utilizatoarele de COC. Cum probabilitatea aparitiei cancerului de san este mica la femeile cu varsta sub 40 de ani, numarul de cancere depistate in plus este mic comparativ cu riscul total de aparitie a cancerului de san. Relatia de cauzalitate cu utilizarea contraceptivelor orale combinate nu este cunoscuta.
Femeile cu angioedem ereditar, administrarea de estogeni poate provoca sau agrava simptomele de angioedem.
Trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra daca observati simptome neobisnuite cum sunt dureri neobisnuite in piept sau la nivelul abdomenului sau picioarelor.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine gravÇŽ sau daca observati orice reactie adversÇŽ nementionatÇŽ in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Utlizarea altor medicamenteSpuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alt medicamente, inclusiv dintre cele obtinute fara prescriptie medicala.
Unele medicamente poate determina ca Midiana sa fie mai putin eficace in prevenirea sarcinii sau pot cauza sangerari neasteptate. Acestea includ medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei (de exemplu barbituricele, carbamazepina, fenitoina, primidona, oxicarbamazepina, topiramatul, felbamatul,) si a tuberculozei (de exemplu rifampicina), antibioticele utilizate pentru tratamentul infectiilor (de exemplu griseofulvina, ampicilina, tetraciclinele) sau medicamentele utilizate pentru tratamentul infectiei cu HIV (de exemplu ritonavirul, nevirapina).
Midiana poate influenta efectul anumitor medicamente administrate in acelasi timp, de exemplu medicamentele care contin ciclosporina sau medicamentele utilizate pentru tratarea epilepsiei, cum este lamotrigina.
Daca luati sau sau ati luat aceste medicamente, trebuie sa utilizati o metoda suplimentara de contraceptie (un prezervativ). Intrebati medicul pentru ce perioada trebuie sa utilizati masuri contraceptive suplimentare.
* Preparatele din plante medicinale care contin sunatoare (Hypericum perforatum) pot inhiba actiunea Midiana, adica reduc eficacitatea contraceptiva. Acest efect poate persista cel putin 2 saptamani dupa utilizarea preparatelor din plante medicinale care contin sunatoare.
* Daca ati luat medicamente care influenteaza concentratia de potasiu din sange, cum sunt diureticele care economisesc potasiul, calmante (antiinflamatoare nesteroidiene) si medicamente antihipertensive, medicul dumneavoastra va va verifica concentratia de potasiu din sange inainte de a lua Midiana.
Administrarea de Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:
Nu trebuie sa utilizati Midiana in timpul sarcinii. Daca ramaneti gravida sau credeti ca sunteti gravida, intrerupeti imediat utilizarea Midiana si spuneti-i medicului dumneavoastra.Midiana nu trebuie utilizat in timpul alaptarii. Daca alaptati si doriti sa luati contraceptivul, trebuie sa discutati despre acest lucru cu medicul dumneavoastra
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Prezentare ambalaj:
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, gravate cu “G63 pe o fata, iar cealalta fata este negravata.Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate sunt disponibile in blistere din PVC-PVDC/Al.
Blisterele sunt ambalate intr-o cutie, impreuna cu prospectul si cu un etui de pastrare.
Marimea ambalajului:
21 comprimate filmate
3x21 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Condiții de păstrare:
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.A nu se utiliza Midiana dupa data de expirare inscrisa pe blister si cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de lumina.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
- ANTEOVICE, compr.
- ANTEOVIN, compr.
- Apleek 60 micrograme/24 ore + 13 micrograme/24 ore plasture transdermic
- ARIADNE 125 micrograme/ 30 micrograme drajeuri
- Artizia, drajeu
- Belara, comprimate filmate
- BELUSHA 0,02 mg/3 mg comprimate filmate
- Celesta 150 micrograme/30 micrograme comprimate
- Celestinne 150 micrograme/20 micrograme comprimate
- CILEST, compr.
- Cilest, comprimate
- Cleonita 3 mg/0,020 mg comprimate filmate
- Cleosensa 3 mg/0,030 mg comprimate filmate
- Daylette 0,02 mg /3 mg, comprimate filmate
- Daylla 0,02 mg/3 mg, comprimate filmate
- DESORELLE 150 micrograme/30 micrograme comprimate filmate
- Desorelle Zilnic 150 micrograme/30 micrograme comprimate filmate
- Dienorette 2 mg/0,03 mg comprimate filmate
- Drosetil 0,02 mg/3 mg, comprimate filmate
- Drosetil 0,03 mg/3 mg, comprimate filmate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Midiana 3 mg/0,03 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!