Prospect Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate

Substanța activă: sertralinum
Producator: Accord Healthcare Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [N06AB]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> antidepresive >> derivati biciclici
Sertralină Accord conţine substanţa activă sertralină. Sertralina face parte din grupa inhibitorilor selectivi de recaptare a serotoninei (ISRS); aceste medicamente sunt utilizate în tratamentul depresiei şi/sau tulburărilor de anxietate.

Indicații Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate:

Sertralină Accord este utilizat în tratamentul:
• Depresiei şi prevenirii recurenţei depresiei (la adulţi).
• Tulburării de anxietate socială (la adulţi).
• Stresului post-traumatic (SPT) (la adulţi).
• Tulburării de panică (la adulţi).
• Tulburării obsesiv-compulsive (TOC) (la adulţi, copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 17 ani).

Depresia este o boală clinică cu simptome cum sunt: vă simţiţi trist, nu aveţi un somn odihnitor, nu vă mai bucuraţi de viaţă ca înainte.

Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) şi tulburările de panică sunt boli legate de anxietate, cu simptome cum sunt: perioade de idei persistente (obsesii) care duc la manifestări repetitive (compulsii).

Stresul post-traumatic (SPT) este o stare care poate apărea după o experienţă emoţională puternic traumatizantă şi poate avea simptome similare cu depresia şi anxietatea. Tulburarea de anxietate socială (fobia socială) este o boală asociată cu anxietatea. Este caracterizată prin sentimente de anxietate intensă sau teamă în faţa anumitor situaţii de natură socială (cum sunt: teama de a vorbi cu persoane necunoscute, de a vorbi în faţa unor grupuri de oameni, de a mânca sau de a bea în faţa celorlalţi de teama de a nu fi pus în situaţii jenante faţă de alte persoane).

Medicul dumneavoastră a considerat că acest medicament este potrivit pentru tratarea bolii dumneavoastră.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur de ce v-a fost recomandat Sertralină Accord.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Sertralină Accord:
• Dacă sunteţi alergic la sertralină sau la oricare dintre celelalte componente ale Sertralină Accord
• Dacă sunteţi în tratament sau aţi fost în tratament cu medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) (cum sunt selegilină, moclobemidă) sau cu medicamente asemănătoare cu IMAO (cum este linezolid). Dacă opriţi tratamentul cu sertralină, trebuie să aşteptaţi cel puţin o săptămână înainte de a începe tratamentul cu IMAO. După oprirea tratamentului cu IMAO, trebuie să aşteptaţi cel puţin 2 săptămâni înainte să puteţi începe tratamentul cu sertralină.
• Dacă sunteţi în tratament cu un alt medicament numit pimozidă (medicament pentru tulburări mintale precum psihozele).

Administrare Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau cu farmacistul.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată este:
Adulţi:
Depresie şi tulburări obsesiv compulsive:
Pentru tratamentul depresiei şi tulburării obsesiv-compulsive (TOC), doza eficace uzuală este de 50 mg pe zi.
Doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg, la interval de minim o săptămână, pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Tulburări de panică, tulburări de anxietate socială şi stres post traumatic:
Doza iniţială în tratamentul tulburării de panică, tulburării de anxietate socială şi stresului post-traumatic este de 25 mg pe zi, doză pe care medicul o va creşte la 50 mg pe zi după o săptămână.

Apoi, doza zilnică poate fi crescută cu câte 50 mg, pe parcursul câtorva săptămâni. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

Copii şi adolescenţi:
Sertralină Accord trebuie utilizat numai pentru tratamentul copiilor şi adolescenţilor diagnosticați cu TOC, cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani.

Tulburări obsesiv compulsive:
Copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani: doza iniţială recomandată este de 25 mg pe zi.
După o săptămână, medicul dumneavoastră poate creşte doza la 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.
Adolescenţi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani: doza iniţială recomandată este de 50 mg pe zi. Doza maximă recomandată este de 200 mg pe zi.

În cazul în care aveţi probleme la nivelul ficatului sau rinichilor, spuneţi medicului dumneavoastră şi urmaţi-i instrucţiunile.

Mod de administrare:
Sertralină Accord poate fi administrat cu sau fără alimente.
Medicamentul dumneavoastră trebuie administrat o dată pe zi, dimineaţa sau seara.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp veţi urma acest tratament. Durata acestuia depinde de tipul afecţiunii dumneavoastră şi de modul în care răspundeţi la tratament. Este posibil să dureze câteva săptămâni până când simptomele dumneavoastră să se îmbunătăţească. De regulă, tratamentul depresiei trebuie să continue încă 6 luni după ce simptomele depresiei s-au ameliorat.

Dacă utilizaţi mai mult Sertralină Accord decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală o doză mai mare decât cea recomandată de Sertralină Accord, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau mergeți la cea mai apropiată unitate medicală. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră cutia medicamentului, indiferent dacă mai aveţi medicamente rămase sau nu. Simptomele supradozajului pot fi somnolenţă, greaţă şi vărsături, bătăi rapide ale inimii, tremurături, agitaţie, ameţeli şi, în cazuri rare, inconştienţă.

Dacă uitaţi să luaţi Sertralină Accord
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă aţi uitat să luaţi o doză, nu luaţi doza pe care aţi uitat-o. Luaţi următoarea doză, la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Sertralină Accord
Nu încetaţi să luaţi Sertralină Accord decât dacă medicul dumneavoastră vă spune aceasta. Medicul dumneavoastră vă poate spune să reduceţi treptat doza de Sertralină Accord, timp de câteva săptămâni, înainte de a întrerupe definitiv tratamentul. La întreruperea bruscă a tratamentului, pot să apară reacţii adverse precum: ameţeli, amorţeli, tulburări de somn, agitaţie sau anxietate, dureri de cap, greaţă vărsături şi tremurături. Dacă observaţi oricare dintre aceste reacţii adverse sau orice altă reacţie adversă după ce aţi oprit utilizarea Sertralină Accord, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat de 50 mg conţine clorhidrat de sertralină, echivalent cu sertralină 50 mg.
Fiecare comprimat filmat de 100 mg conţine clorhidrat de sertralină, echivalent cu sertralină 100 mg.

Celelalte componente sunt:
Nucleu:
Hidrogenofosfat de calciu dihidrat
Celuloză microcristalină
Hidroxipropilceluloză
Amidonglicolat de sodiu (Tip A)
Stearat de magneziu

Film:
Opadry OY-S-7355 alb conţinând:
Hipromeloză 2910 (5mPa.s)
Macrogol 400
Polisorbat 80
Dioxid de titan (E 171)

Precauții:

Înainte să utilizaţi Sertralină Accord, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Nu orice medicament este potrivit oricărei persoane. Spuneţi medicului dumneavoastră, înainte de a utiliza Sertralină Accord, dacă aveți sau aţi avut recent vreuna din următoarele afecţiuni:
• Epilepsie sau aţi avut crize epileptice. Dacă aveţi un episod (criză epileptică), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
• Dacă aveți tulburare maniaco-depresivă (tulburare bipolară) sau schizofrenie. Dacă aveţi un episod maniacal, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
• Dacă aveţi sau aţi avut anterior gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (vezi mai jos – gânduri de sinucidere sau agravare a stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate).
• Dacă aveți sindrom serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate apărea când utilizaţi unele medicamente în acelaşi timp cu sertralina. (Pentru simptome, vezi punctul Reacţii adverse posibile). Medicul dumneavoastră v-a informat dacă aţi avut acest sindrom în trecut.
• Dacă aveţi o cantitate scăzută de sodiu în sânge, deoarece această stare poate apărea ca urmare a tratamentului cu Sertralină Accord. De asemenea, trebuie să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, deoarece aceste medicamente pot modifica concentraţia de sodiu din sânge.
• Dacă sunteţi vârstnic, deoarece puteţi prezenta un risc mai mare de a avea o cantitate scăzută de sodiu în sânge (vezi paragraful anterior).
• Dacă aveți afecţiuni la nivelul ficatului; medicul dumneavoastră poate decide dacă este necesară reducerea dozei de Sertralină Accord.
• Dacă aveți diabet zaharat; valoarea glicemiei poate fi modificată de către Sertralină Accord, iar medicaţia pentru diabet va trebui ajustată.
• Dacă aveți tulburări de sângerare sau dacă luaţi medicamente care subţiază sângele (cum ar fi acid acetilsalicilic sau warfarină) sau pot crește riscul de sângerare.
• Dacă sunteţi copil sau adolescent cu vârsta sub 18 ani. Sertralină Accord trebuie utilizat numai pentru a trata copii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani, diagnosticați cu tulburări obsesiv compulsive (TOC). Dacă sunteţi tratat pentru această tulburare, este necesar ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze cu atenţie (vezi mai jos Utilizarea la copii şi adolescenţi)
• Dacă sunteţi sub tratament cu terapie electroconvulsivantă (TEC).
• Dacă aveţi probleme cu ochii, cum ar fi unele forme de glaucom (creştere a presiunii din interiorul ochiului).
• Dacă în urma unei electrocardiograme (ECG) vi s-a spus că aveţi o anomalie a ritmului cardiac cunoscută sub denumirea de interval QT prelungit.

Agitaţie/acatizie
Utilizarea sertralinei a fost asociată cu apariţia unei stări de agitaţie neplăcute şi necesitatea de mişcare permanentă, deseori însoţită de incapacitatea de a sta jos sau de a sta nemişcat (acatizie). Această stare apare de cele mai multe ori în primele săptămâni de tratament. Creşterea dozei poate fi dăunătoare, astfel încât dacă aveţi aceste simptome, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră.

Simptome de sevraj
La oprirea tratamentului apar frecvent reacţii adverse (simptome de sevraj), mai ales dacă întreruperea tratamentului se face brusc (vezi pct. 3 Dacă încetaţi să luaţi Sertralină Accord şi pct. 4 Reacţii adverse posibile). Riscul apariţiei simptomelor de sevraj depinde de durata tratamentului şi doza utilizată, precum şi de paşii urmaţi în reducerea dozei. În general, aceste simptome sunt uşoare până la moderate. Totuşi, la unii pacienţi pot fi grave. Manifestările apar în mod obişnuit în primele zile după oprirea tratamentului. În general, aceste simptome dispar de la sine în decurs de până la 2 săptămâni. Totuşi, la unii pacienţi pot dura mai mult (2 – 3 luni sau mai mult). Când se doreşte întreruperea tratamentului cu sertralină, este recomandat ca reducerea dozelor să se facă treptat, pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni şi întotdeauna trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră pentru a stabili calea cea mai bună pentru a întrerupe tratamentul.

Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate
Depresia şi/sau tulburările de anxietate de care suferiţi vă pot provoca uneori idei de auto-vătămare sau sinucidere. Acestea se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni şi câteodată şi mai mult.

Puteți fi mai înclinat spre astfel de idei:
• dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.
• dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii în vârstă de mai puţin de 25 de ani, care suferă de o afecţiune psihică şi au urmat un tratament cu un antidepresiv.

În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă este de părere că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate sa agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi
Sertralina nu trebuie utilizată în tratamentul copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, exceptând pacienţii diagnosticați cu tulburare obsesiv compulsivă (TOC). Pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse cum sunt tentativa de sinucidere, gânduri de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare) sau ostilitate (în principal agresivitate, comportament opozant şi furie) atunci când sunt trataţi cu această clasă de medicamente. Cu toate acestea, este posibil ca medicul dumneavoastră să decidă să prescrie Sertralină Accord la un pacient cu vârsta sub 18 ani, dacă este în interesul pacientului. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, dacă acesta v-a prescris Sertralină Accord iar dumneavoastră aveţi vârsta sub 18 ani şi aţi vrea să discutaţi despre acest lucru. Mai mult, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă vreunul din simptomele enumerate mai sus apar sau se agravează când utilizaţi Sertralină Accord. Nu a fost demonstrat încă gradul de siguranţă al utilizării Sertralină Accord pe termen lung la pacienţii din acest grup de vârstă cu privire la creştere, maturizare şi dezvoltarea comportamentală şi intelectuală (cognitivă).

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentele psihotrope, cum este sertralina, pot influenţa capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje înainte de a şti dacă acest medicament vă modifică capacitatea de desfăşura aceste activităţi.

Reacții adverse ale Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cea mai frecventă reacţie adversă este greaţa. Reacţiile adverse depind de doză şi deseori dispar sau se reduc odată cu continuarea tratamentului.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
Dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome după utilizarea medicamentului, deoarece aceste simptome pot fi grave.
• Dacă vă apar pe piele erupții cu vezicule (eritem polimorf) (care poate afecta gura şi limba). Acestea pot fi semnele unor afecţiuni cunoscute ca sindrom Stevens- Johnson sau necroliză epidermică toxică (NET). Medicul dumneavoastră va opri imediat tratamentul în acestă situaţie.
• Reacţie alergică sau alergie, care poate include simptome cum sunt erupţii pe piele cu senzaţie de mâncărime, probleme de respiraţie, respiraţie şuierătoare, umflare a feței, buzelor sau pleoapelor.
• Dacă prezentaţi agitaţie, confuzie, diaree, creştere a temperaturii corporale şi a tensiunii arteriale, transpiraţie excesivă şi bătăi rapide ale inimii. Acestea sunt simptome ale sindromului serotoninergic. În cazuri rare, acest sindrom poate să apară atunci când luaţi anumite medicamente în acelaşi timp cu sertralina. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă oprească tratamentul.
• Dacă observaţi colorarea în galben a pielii şi a ochilor, care poate indica afectarea ficatului.
• Dacă prezentaţi simptome depresive cu idei de auto-vătămare sau sinucidere (gânduri suicidare).
• Dacă începeţi să aveţi sentimente de nelinişte şi nu puteţi să staţi liniştiţi sau nu puteţi să staţi jos după ce aţi început să utilizaţi Sertralină Accord. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă începeţi să vă simţiţi agitat.
• Dacă aveţi crize epileptice (convulsii).
• Dacă aveţi un episod maniacal (vezi pct. „Atenționări și precauții”)

Următoarele reacţii adverse au fost observate în studiile clinice la adulţi.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 pacienţi):
Insomnie, ameţeli, somnolenţă, dureri de cap, diaree, greaţă, senzație de uscăciune la nivelul gurii, ejaculare precoce, oboseală.

Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 pacienţi):
• Dureri în gât, anorexie, poftă de mâncare crescută,
• depresie, sentiment ciudat, coşmaruri, anxietate, agitaţie, nervozitate, scădere a interesului sexual, scrâşnire a dinţilor,
• amorţeli şi furnicături, tremurături, musculatură tensionată, anomalii ale gustului, lipsă de atenţie,
• tulburări de vedere, ţiuit în urechi,
• palpitaţii, bufeuri, căscat,
• dureri abdominale, vărsături, constipaţie, disconfort gastric, gaze,
• erupţii trecătoare pe piele, transpiraţii excesive, dureri musculare, disfuncţie erectilă, dureri în piept,
• dureri la nivelul articulațiilor,
• stare generală de rău.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de pacienţi):
• răceală, cu manifestări la nivelul plămânilor, secreţii nazale abundente,
• hipersensibilitate,
• valori scăzute ale hormonilor tiroidieni,
• halucinaţii, stare de fericire extremă, lipsă a sentimentelor personale, gândire anormală, agresivitate
• convulsii, contracţii musculare involuntare, tulburări de coordonare, mişcări neîncetate, amnezie, scădere a intensităţii sentimentelor, tulburări de vorbire, ameţeli în timp ce staţi în picioare, leșin. migrenă,
• mărire a pupilelor,
• dureri de ureche, bătăi rapide ale inimii, tensiune arterială mare, înroşire a feţei,
• dificultăţi la respiraţie, posibil respiraţie şuierătoare, scurtare a respiraţiei, sângerări nazale,
• inflamare a esofagului, dificultăţi la înghiţire, hemoroizi, salivaţie crescută, tulburări la nivelul limbii, eructaţii,
• umflare a ochilor, pete mov pe piele, umflare a feței, cădere a părului, transpiraţii reci, uscăciunea pielii, urticarie, mâncărime
• osteoartrită, slăbiciune musculară, dureri de spate, spasme musculare,
• urinare în timpul nopţii, incapacitate de a urina, creştere a volumului de urină, urinări cu frecvenţă crescută, urinare dificilă, incontinență urinară,
• hemoragie vaginală, disfuncţii sexuale, disfuncţii sexuale feminine, dereglări ale menstruației, umflare a picioarelor, frisoane, febră , slăbiciune, sete, creşteri ale valorilor enzimelor hepatice, scăderi ale greutăţii corporale, creşteri ale greutăţii corporale.

Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de pacienţi):
• Probleme la nivel intestinal, infecţie la nivelul urechii, cancer, umflare a ganglionilor, valori mari ale colesterolului, concentraţie mică a zahărului din sânge,
• simptome fizice din cauza stresului sau emoţiilor, dependenţă de medicamente, tulburări psihotice, paranoia, gânduri de sinucidere, mers pe jos în somn, ejaculare precoce,
• reacție alergică severă,
• comă, mişcări anormale, dificultăţi de mişcare, senzaţii amplificate, tulburări senzoriale,
• glaucom, probleme lacrimale, pete în faţa ochilor, vedere dublă, senzaţie dureroasă în ochi în prezenţa luminii, sânge în ochi, dificultăți în controlul glicemiei (diabet zaharat),
• infarct miocardic, bătăi lente ale inimii, probleme cardiace, circulaţie redusă la nivelul braţelor şi picioarelor, senzaţie de sufocare la nivelul gâtului, respiraţie rapidă, respiraţie lentă, dificultăţi de vorbire, sughiţ,
• sânge prezent în materiile fecale, dureri la nivelul gurii, ulceraţii la nivelul limbii, afecţiuni ale dinţilor, afecţiuni ale limbii, ulceraţii la nivel gurii, disfuncţie la nivelul ficatului,
• afecţiuni la nivelul pielii sub formă de vezicule, erupţie cutanatăla nivelul zonelor cu păr, textură anormală a părului, miros anormal al pielii, tulburări osoase,
• urinare redusă, ezitare la urinare, sânge în urină,
• sângerări vaginale excesive, zona vaginală uscată, penisul şi prepuţul de culoare roşie şi dureroase, secreţii genitale, erecţie prelungită, secreţii ale sânilor,
• hernie, toleranţă scăzută la medicamente, dificultăţi la mers, spermă anormală, creşteri ale valorilor colesterolului din sânge, leziuni, vasodilataţie procedurală.
• Cazuri de ideaţie suicidară şi comportamente suicidare au fost raportate in timpul tratamentului cu sertralină şi imediat după intreruperea tratamentului.

După punerea pe piaţă a sertralinei, au fost raportate următoarele reacţii adverse:
• Scădere a numărului de globule albe din sânge, scădere a numărului de trombocite, probleme endocrine, concentraţie redusă de săruri în sânge, valori crescute ale zahărului în sânge,
• coşmaruri, comportament suicidar,
• probleme ale mişcărilor musculare (cum sunt mişcări neîncetate, muşchi încordaţi şi dificultăţi la mers, rigiditate, spasme şi mişcări involuntare ale muşchilor), durere de cap bruscă și severă (care poate fi un simptom al unei afecțiuni grave numită Sindromul de vasoconstricţie cerebrală reversibilă (SVCR)),
• vedere alterată, pupile de dimensiuni inegale, probleme de sângerare (cum este sângerarea la nivelul stomacului), cicatrizare progresivă a țesutului pulmonar (boală pulmonară interstiţială), pancreatită, afecţiuni grave ale ficatului, îngălbenire a ochilor şi a pielii (icter),
• umflare la nivelul pielii, reacţii ale pielii la soare, crampe musculare, mărire a sânilor, probleme cu coagularea sângelui, valori anormale ale testelor de laborator, urinare în timpul somnului, stare de confuzie, leşin sau disconfort la nivelul pieptului, care ar putea fi semne de schimbări în activitatea electrică a inimii (văzute pe electrocardiogramă) sau ritm anormal al bătăilor inimii.

Reacţii adverse la copii şi adolescenţi:
În studiile clinice la copii şi adolescenţi, reacţiile adverse au fost, în general, similare cu cele ale adulţilor (vezi mai sus). Cele mai frecvente reacţii adverse la copii şi adolescenţi au fost: dureri de cap, insomnie, diaree şi greaţă.

Simptome care pot să apară la întreruperea tratamentului
Dacă întrerupeţi brusc tratamentul, este posibil să apară reacţii adverse cum sunt ameţeli, amorţeli, tulburări de somn, agitaţie sau anxietate, dureri de cap, greaţă, vărsături şi tremurături (vezi pct. „Dacă încetaţi să luaţi Sertralină Accord”).

S-a observat că pacienţii care iau medicamente de acest tip au un risc crescut de fracturi osoase.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Unele medicamente pot afecta modul de acţiune al Sertralină Accord sau este posibil ca Sertralină Accord să reducă eficacitatea altor medicamente utilizate în acelaşi timp.

Folosirea Sertralină Accord împreună cu următoarele medicamente poate determina reacţii adverse grave:
• Medicamente numite inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), cum sunt moclobemidă (pentru tratamentul depresiei) şi selegilină (pentru tratamentul bolii Parkinson), antibioticul linezolid și albastrul de metilen (pentru a trata valorile mari de methemoglobină în sânge). Nu utilizaţi Sertralină Accord împreună cu aceste medicamente.
• Medicamente utilizate pentru tratamentul tulburărilor mintale precum psihozele (pimozidă). Nu utilizaţi Sertralină Accord împreună cu pimozidă.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi următoarele medicamente:
• Medicamente din plante medicinale conţinând sunătoare (Hypericum perforatum). Efectul sunătoarei poate dura până la 1 – 2 săptămâni.
• Medicamente conţinând aminoacidul triptofan.
• Medicamente pentru tratamentul durerii severe (de exemplu tramadol).
• Medicamente pentru anestezie sau pentru tratamentul durerii cronice (fentanil, mivacurium și suxametoniu).
• Medicamente pentru tratamentul migrenei (de exemplu sumatriptan)
• Medicamente care subţiază sângele (warfarină).
• Medicamente pentru tratamentul durerii/artritei (antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, acid acetilsalicilic).
• Sedative (diazepam).
• Diuretice (denumite şi medicamente care favorizează eliminarea apei).
• Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (fenitoină, fenobarbital, carbamazepină).
• Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (tolbutamidă).
• Medicamente pentru tratamentul ulcerului şi reducerii acidităţii excesive la nivelul stomacului (cimetidină, omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprazol)
• Medicamente pentru tratamentul maniei şi depresiei (litiu).
• Alte medicamente pentru tratamentul depresiei (cum sunt amitriptilină, nortriptilină, nefazodonă, fluotexină, fluvoxamină).
• Medicamente pentru tratamentul schizofreniei şi al altor tulburări mintale (cum sunt perfenazină, levomepromazină şi olanzapină).
• Medicamente folosite pentru tensiune arterială mare, dureri în piept sau pentru reglarea numărului şi ritmului bătăilor inimii (de exemplu verapamil, dilitazem, flecainidă, propafenonă).
• Medicamente utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene (cum sunt rifampicină, claritromicină, telitromicină, eritromicină).
• Medicamente utilizate pentru a trata infecţii fungice (cum sunt ketoconazol, itraconazol, posaconazol, voriconazol, fluconazol).
• Medicamente utilizate pentru tratamentul HIV/SIDA şi hepatitei C (inhibitori de protează, cum sunt ritonavir, telaprevir).
• Medicamente utilizate pentru a preveni greaţa şi vărsăturile după o operaţie sau chimioterapie (aprepitant).
• Medicamente care cresc riscul de modificări ale activității electrice a inimii (de exemplu, unele antipsihotice și antibiotice).

Sertralină Accord împreună cu alimente şi băuturi şi alcool
Comprimatele de Sertralină Accord pot fi administrate cu sau fără alimente.

Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Sertralină Accord.

Sertralină Accord nu trebuie luat în combinaţie cu sucul de grepfrut, pentru că acesta poate creşte concentraţia de sertralină din corpul dumneavoastră.

Administrarea de Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Siguranţa utilizării de sertralină la femeile gravide nu a fost stabilită pe deplin. Sertralina vă va fi administrată în timpul sarcinii numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiile tratamentului pentru dumneavoastră depăşesc orice riscuri posibile pentru făt. Dacă sunteţi o femeie la vârsta fertilă trebuie să folosiţi o metodă de contracepţie corespunzătoare (de exemplu, contraceptive orale), în timpul tratamentului cu sertralină.

Asiguraţi-vă că medicul şi/sau moaşa dumneavoastră ştiu că luaţi Sertralină Accord. Medicamentele cum este și Sertralină Accord, dacă sunt luate în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru de sarcină, pot să crească riscul apariţiei unei afecţiuni grave pentru copil, denumită hipertensiune pulmonară persistentă a nou-născutului (HTPPN) care determină nou-născutul să respire repede şi să se învineţească. Aceste simptome apar, de obicei, în primele 24 de ore de la naşterea copilului. În acest caz, trebuie să vă adresaţi imediat moaşei sau medicului dumneavoastră.

Copilul dumneavoastră nou-născut poate să prezinte şi alte manifestări care, de obicei, apar în primele 24 de ore de la naştere. Simptomele includ:
• tulburări de respiraţie,
• culoare vineţie a pielii sau piele prea caldă sau prea rece,
• buze vineţii,
• vărsături sau dificultate la alimentare,
• stare de oboseală mare, dificultate de a adormi sau plâns intens
• înţepenire sau relaxare a muşchilor,
• tremurături, neastâmpăr sau spasme,
• intensificare a reacţiilor reflexe,
• iritabilitate,
• valori scăzute ale zahărului în sânge.

Dacă oricare dintre aceste simptome sunt prezente la naşterea copilului dumneavoastră sau sunteţi îngrijorată în privinţa sănătăţii copilului, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau moaşei pentru recomandări.

S-a demonstrat că medicamentul trece în laptele uman. Sertralina nu trebuie utilizată în timpul alăptării la sân, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră consideră că beneficiile tratamentului pentru mamă depăşesc orice riscuri posibile pentru sugar.

În studiile la animale, s-a demonstrat că unele medicamente, cum este și sertralina, pot reduce calitatea spermei. Teoretic, acest lucru ar putea afecta fertilitatea, dar impactul asupra fertilității la om nu a fost observat încă.

Prezentare ambalaj:

Sertralină Accord 50 mg comprimate filmate sunt comprimate biconvexe, de culoare albă, cu formă de capsulă, marcate pe o față cu „I” şi „C” de o parte și de alta a liniei mediane și netede pe cealaltă faţă.
Comprimatul poate fi divizat în doze egale. Lungimea comprimatului de 50 mg este de aproximativ 10,5 mm, iar lățimea este de aproximativ 4,2 mm.
Sertralină Accord 100 mg comprimate filmate sunt comprimate biconvexe, de culoare albă, cu formă de capsulă, marcate cu „IJ” pe una din feţe şi netede pe cealaltă faţă.
Lungimea comprimatului de 100 mg este de aproximativ 13,3 mm, iar lățimea este de aproximativ 5,2 mm.

Sertralină Accord este ambalat în cutii cu blistere de culoare albă, opace, din PVC – aluminiu, care conțin 10, 14, 28, 30, 42, 50, 56, 84, 90 sau 100 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă sertralinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Sertralină Accord 50 mg, 100 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.