Prospect Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate

Substanța activă: combinatii
Producator: Laboratorios León Farma, S.A. Spania
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe
Înainte de a putea începe să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg, medicul dumneavoastră vă va adresa anumite întrebări despre antecedentele dumneavoastră medicale şi ale rudelor dumneavoastră apropiate. Medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială şi, în funcţie de situaţia dumneavoastră personală, poate efectua şi alte teste.

În acest prospect, sunt descrise câteva situaţii în care trebuie să întrerupeţi administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg sau în care eficacitatea Sidretella 0,02 mg/3 mg poate fi redusă. În astfel de situaţii, fie trebuie să nu aveţi contact sexual, fie să luaţi precauţii suplimentare de contracepţie non-hormonală, de exemplu, utilizarea unui prezervativ sau a unei alte metode aşa-numită „de barieră”. Nu utilizaţi metoda calendarului sau cea de măsurare a temperaturii corporale. Aceste metode nu prezintă încredere deoarece Sidretella 0,02 mg/3 mg modifică variaţiile lunare ale temperaturii corporale şi ale mucusului cervical.

Sidretella 0,02 mg/3 mg, ca şi alte contraceptive hormonale, nu protejează împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) sau a oricăror alte boli cu transmitere sexuală.

Indicații Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate:

Sidretella 0,02 mg/3 mg este un comprimat contraceptiv hormonal şi se utilizează pentru a preveni sarcina.

Fiecare comprimat conţine o cantitate mică din doi hormoni sexuali feminini diferiţi şi anume drospirenonă şi etinilestradiol.
Contraceptivele care conţin doi hormoni sunt numite contraceptive hormonale „combinate”.

Contraindicații:

Nu luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg
* dacă aveţi (sau dacă aţi avut ) cheaguri de sânge (tromboză) într-un vas de sânge la picior, plămâni (embolism pulmonar) sau alte organe
* dacă aveţi (sau aţi avut ) un infarct miocardic (atac de cord) sau un accident vascular cerebral
* dacă aveţi (sau aţi avut ) o afecţiune care poate duce la un infarct miocardic în viitor (de exemplu, angină pectorală care determină dureri severe în piept) sau la un accident vascular cerebral (de exemplu un atac cerebral uşor, trecător, fără efecte restante).
* dacă aveţi oboală care poate creşte riscul apariţiei unui cheag la nivelul arterelor.. Aceasta se aplică la următoarele boli:
o diabet zaharat cu afectări ale vaselor de sânge
o tensiune arterială foarte crescută
o o valoare foarte mare a concentraţiei de grăsimi în sânge (colesterol sau trigliceride)
* dacă aveţi o tulburare a coagulării sângelui (de exemplu, deficit de proteină C).
* dacă aveţi (sau aţi avut ) un anumit tip de migrenă (cu aşa numitele simptome focale neurologice)
* dacă aveţi (sau aţi avut) o inflamaţie ale pancreasului (pancreatită)
* dacă aveţi (sau aţi avut) o boală a ficatului şi funcţiile hepatice nu sunt încă complet în limite normale.
* dacă rinichii nu funcţionează bine (insuficienţă renală).
* dacă aveţi (sau aţi avut) o tumoră la ficat.
* dacă aveţi (sau aţi avut), sau credeţi că este posibil să aveţi cancer la sân sau cancer la nivelul organele genitale.
* dacă aveţi orice sângerări vaginale de cauză necunoscută.
* dacă sunteţi alergică la etinilestradiol sau drospirenona, sau la oricare dintre componentele Sidretella 0,02 mg/3 mg. Aceasta poate determina mâncărime, erupţie trecătoare pe piele sau umflare.

Administrare Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate:

Luaţi un comprimat de Sidretella 0,02 mg/3 mg în fiecare zi. Dacă este necesar, luaţi comprimatul cu o cantitate mică de apă. Puteţi lua comprimatele cu sau fără alimente, dar trebuie să le luaţi aproximativ la aceeaşi oră în fiecare zi.

Blisterul conţine 21 de comprimate. În dreptul fiecărui comprimat este inscripţionată ziua săptămânii în care acesta trebuie luat. Dacă, de exemplu, începeţi într-o zi de miercuri, luaţi comprimatul în dreptul căruia scrie „WED/MIE". Urmăriţi direcţia indicată de săgeata de pe folie până când aţi luat toate cele 21 de comprimate.

Apoi, faceţi o pauză de 7 zile. În decursul acestor 7 zile în care nu se administrează comprimate (numite şi „săptămâna de pauză”), sângerarea ar trebui să înceapă. Aşa-numita „sângerare de întrerupere” începe, de regulă, în a doua sau a treia zi a săptămânii de pauză.
În ziua 8 de la administrarea ultimului comprimat de Sidretella 0,02 mg/3 mg (şi anume, după cele 7 zile ale săptămânii de pauză), trebuie să începeţi blisterul următor, indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu. Aceasta înseamnă că trebuie să începeţi fiecare blister în aceeaşi zi a săptămânii şi că menstruaţia trebuie să apară în aceleaşi zile ale fiecărei luni.

Dacă utilizaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg conform indicaţiilor, sunteţi protejată împotriva sarcinii şi în timpul celor 7 zile în care nu luaţi comprimatele.

Când puteţi începe primul blister?
* Dacă nu aţi utilizat un contraceptiv hormonal în luna precedentă.
Începeţi administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg în prima zi a ciclului menstrual (adică în prima zi de menstruaţie). Dacă începeţi administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg în prima zi a menstruaţiei, veţi fi imediat protejată împotriva sarcinii. De asemenea, puteţi începe în zilele 2-5 ale ciclului menstrual, dar atunci trebuie să utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile.
* Trecerea de la un alt contraceptiv (contraceptiv hormonal combinat, inel vaginal, plasture transdermic)
Puteţi începe administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg preferabil în ziua imediat următoare administrării ultimului comprimat activ (ultimul comprimat care conţine substanţe active) din contraceptivul hormonal administrat anterior, dar cel mai târziu în ziua care urmează zilelor în care nu se administrează comprimate (sau de după ultimul comprimat inactiv din contraceptivul hormonal administrat anterior). Când faceţi trecerea de la un inel vaginal contraceptiv combinat sau plasture transdermic, urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
* Trecerea de a metoda bazată exclusiv pe progesativ (comprimat numai cu progestativ, contraceptiv injectabil, implant cu progestativ sau dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestativ).
Puteţi trece în orice zi de la comprimatul bazat exclusiv pe progestativ (de la un implant sau un dispozitiv intrauterin în ziua îndepărtării acestuia, de la un contraceptiv injectabil când ar trebui administrată injecţia următoare), dar, în toate aceste cazuri, utilizaţi măsuri suplimentare de protecţie (de exemplu, un prezervativ) în primele 7 zile de la începerea administrării comprimatelor.
* După un avort
Urmaţi recomandările medicului dumneavoastră.
* După ce aţi născut
Puteţi începe să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg în intervalul dintre zilele 21 şi 28 după ce aţi născut. Dacă începeţi mai târziu de ziua 28, utilizaţi o metodă aşa-numită „de barieră” (de exemplu, un prezervativ) în timpul primelor 7 zile de administrare a Sidretella 0,02 mg/3 mg. Dacă după naştere, aţi avut contact sexual înainte de a începe să luaţi (din nou) Sidretella 0,02 mg/3 mg, asiguraţi-vă că nu sunteţi gravidă sau aşteptaţi până la următoarea menstruaţie.
* Dacă alăptaţi şi doriţi să începeţi să luaţi (din nou) Sidretella 0,02 mg/3 mg după ce aţi născut

Cereţi sfatul medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigură când să începeţi.
Dacă luaţi mai mult Sidretella 0,02 mg/3 mg decât trebuie
Nu există raportări ale unor efecte periculoase grave, apărute când se administrează prea multe comprimate Sidretella 0,02 mg/3 mg.
Dacă luaţi câteva comprimate odată, este posibil să prezentaţi simptome cum sunt greaţă sau vărsături. Tinerele pot prezenta sângerări vaginale.

Dacă aţi luat prea multe comprimate Sidretella 0,02 mg/3 mg sau dacă descoperiţi că un copil a înghiţit câteva comprimate, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg
* Dacă aţi întârziat să luaţi un comprimat cu mai puţin de 12 ore, protecţia împotriva sarcinii nu este redusă. Luaţi comprimatul imediat ce vă aduceţi aminte, apoi continuaţi să luaţi comprimatele următoare la ora obişnuită.
* Dacă aţi întârziat administrarea unui comprimat cu mai mult de 12 ore, protecţia împotriva sarcinii poate fi redusă. Cu cât este mai mare numărul de comprimate uitate, cu atât este mai mare riscul de apariţie a sarcinii.
Riscul protecţiei incomplete împotriva sarcinii este mai mare dacă uitaţi să luaţi un comprimat la începutul sau sfârşitul blisterului. Prin urmare, trebuie să respectaţi regulile următoare:
* Mai mult de un comprimat uitat din acest blister
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
* Un comprimat uitat în săptămâna 1
Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită şi luaţi măsuri suplimentare de precauţie în următoarele 7 zile, de exemplu, prezervativul. Dacă aţi avut contact sexual în săptămâna de dinaintea zilei în care aţi uitat să luaţi comprimatul, este posibil să fiţi gravidă. În acest caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.
* Un comprimat uitat în săptămâna 2
Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. Protecţia împotriva sarcinii nu este redusă şi nu trebuie să luaţi precauţii suplimentare.
* Un comprimat uitat în săptămâna 3
Puteţi alege dintre aceste două posibilităţi:
1. Luaţi comprimatul uitat imediat ce vă amintiţi, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să luaţi două comprimate în acelaşi timp. Continuaţi să luaţi comprimatele la ora obişnuită. În locul perioadei fără comprimate, începeţi următorul blister.
Cel mai probabil veţi avea menstruaţia la sfârşitul celui de-al doilea blister, dar este posibil să aveţi o sângerare uşoară sau o sângerare similară menstruaţiei în timpul administrării celui de-al doilea blister.
2. De asemenea, puteţi întrerupe administrarea comprimatelor din blister şi începe direct perioada de 7 zile fără comprimate (notaţi ziua în care aţi uitat să luaţi un comprimat). Dacă doriţi să începeţi un nou blister în ziua în care, de regulă, începeţi blisterele, calculaţi perioada fără comprimate care va fi mai mică de 7 zile.
Dacă urmaţi una dintre aceste două recomandări, veţi rămâne protejată împotriva sarcinii.
* Dacă aţi uitat să luaţi orice comprimat dintr-un blister şi nu prezentaţi nicio sângerare în timpul primei perioade fără comprimate, este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a începe blisterul următor.

Cum să procedaţi în cazul apariţiei vărsăturilor sau diareei severe
Dacă aveţi vărsături într-un interval de 3-4 ore de la administrarea unui comprimat sau dacă aveţi diaree severă, există riscul ca substanţele active din comprimatul filmat să nu fie absorbite complet de organismul dumneavoastră. Această situaţie este aproape identică cu cea în care uitaţi să luaţi un comprimat. După ce aţi avut vărsături sau diaree, luaţi un alt comprimat din blisterul de rezervă cât mai repede. Dacă este posibil, luaţi comprimatul într-un interval de 12 ore de la ora la care ar trebui, în mod normal, să luaţi comprimatul. Dacă acest lucru nu este posibil sau au trecut 12 ore, urmaţi recomandările de la punctul „Dacă uitaţi să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg.

Întârzierea menstruaţiei: ce trebuie să ştiţi
Chiar dacă acest lucru nu este recomandat, vă puteţi întârzia menstruaţia, începând un nou blister de Sidretella 0,02 mg/3 mg în locul perioadei fără comprimate şi terminându-l. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau similară menstruaţiei în timp ce administraţi cel de-al doilea blister. După pauza obişnuită de 7 zile, începeţi următorul blister.
Puteţi să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a decide întârzierea menstruaţiei.
Dacă uitaţi să luaţi mai mult de un comprimat dintr-un blister
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări
Dacă uitaţi să luaţi numai un comprimat (luat mai târziu de 12 ore)
Săptămâna 1
Săptămâna 2
Săptămâna 3
Aţi avut contact sexual în săptămâna anterioară?
Da
Nu
- Luaţi comprimatul uitat
- Utilizaţi o metodă contraceptivă de barieră (prezervativul) pentru următoarele 7 zile
- Terminaţi blisterul
- Luaţi comprimatul uitat
- Terminaţi blisterul
- Luaţi comprimatul uitat
- Terminaţi blisterul
- În locul săptămânii de pauză începeţi blisterul următor.
- Încetaţi imediat să luaţi comprimatele din acest blister
- Începeţi un interval fără comprimate de 7 zile (nu mai mult de 7 zile, inclusiv ziua în care aţi uitat comprimatul)
- Apoi, continuaţi cu următorul blister


Modificarea primei zile de menstruaţie: ce trebuie să ştiţi
Dacă luaţi comprimatele conform instrucţiunilor, menstruaţia dumneavoastră va începe în timpul săptămânii în care nu luaţi comprimate. Dacă trebuie să modificaţi această zi, reduceţi numărul de zile în care nu se administrează comprimate (dar nu-l măriţi niciodată – 7 zile este numărul maxim!). De exemplu, dacă săptămâna în care nu se administrează comprimate începe, în mod normal, într-o zi de vineri, iar dumneavoastră doriţi să înceapă într-o zi de marţi (3 zile mai devreme), începeţi un blister nou cu 3 zile mai devreme decât de obicei. Dacă scurtaţi mult intervalul în care nu administraţi comprimate (de exemplu, 3 zile sau mai puţin), este posibil să nu prezentaţi deloc sângerare în aceste zile. Este posibil să prezentaţi o sângerare uşoară sau similară menstruaţiei în timp ce administraţi cel de-al doilea blister.

Dacă nu sunteţi sigură cum trebuie să procedaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.
Dacă doriţi să nu mai luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg
Puteţi înceta să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg oricând doriţi. Dacă nu doriţi să rămâneţi gravidă, cereţi sfatul medicului cu privire la alte metode eficace de contracepţie. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, întrerupeţi administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg şi aşteptaţi să aveţi o menstruaţie înainte de a încerca să rămâneţi gravidă. Veţi putea calcula mai uşor data naşterii.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate:

- Substanţele active sunt etinilestradiol 0,02 mg şi drospirenonă 3 mg.
- Celelalte componente sunt:
Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, amidon de porumb pregelatinizat, povidonă, croscarmeloză sodică, polisorbat 80, stearat de magneziu.
Film: alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E171), macrogol 3350, talc, oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172), oxid negru de fer (E172).

Precauții:

În unele situaţii trebuie să acordaţi o atenţie specială atunci când luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg sau orice alt contraceptiv hormonal combinat iar medicul dumneavoastră ar trebui să efectueze controale periodice. Dacă aveţi vreuna din următoarele afecţiuni, menţionaţi acest aspect medicului dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg. De asemenea, adresaţi-vămedicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele simptome apar sau se agravează în timp ce luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg:
* dacă o rudă apropriată are sau a avut vreodată cancer de sân
* dacă aveţi vreo afecţiune la nivelul ficatului sau a vezicii biliare
* dacă aveţi diabet zaharat
* dacă aveţi depresie
* dacă aveţi boala Crohn sau colită ulcerativă (o boală inflamatorie a intestinelor)
* dacă aveţi SHU (sindromului hemolitic si uremic); o boală a sângelui care duce la leziuni ale rinichilor
* dacă aveţi o boală a sângelui denumită siclemie
* dacă aveţi epilepsie
* dacă aveţi o boală a sistemului imunitar numită LES (lupus eritematos sistemic)
* dacă aveţi o boală care a apărut pentru prima dată în timpul sarcinii sau în timpul folosirii anterioare a unor hormoni sexuali, de exemplu pierderea părului, porfirie, erupţie tranzitorie pe piele cu vezicule în timpul sarcinii (, herpes gestaţional), o afecţiune a sistemului nervos care duce la mişcări bruşte ale corpului, (coree Sydenham)
dacă aveţi sau aţi avut cloasma (modificare de culoare a pielii, mai ales la nivelul feţei şi gâtului, denumite de asemenea şi „masca sarcinii”). În acest caz, , evitaţi expunerea la lumina solară directă saurazele ultraviolete.
* Dacă aveţi angioedem ereditar, medicamentele care conţin estrogeni pot determina sau agrava simptomele.. Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră imediat dacă aveţi simptome de angioedem , precum umflarea feţei, limbii şi/sau a gâtului, şi/sau aveţi dificultăţi la înghiţire sau urticarie împreună cu dificultăţi de respiraţie.
Sidretella 0,02 mg/3 mg şi cheagurile de sânge venoase şi arteriale
Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat, inclusiv Sidretella 0,02 mg/3 mg, creşte riscul apariţiei unui cheag de sânge la nivelul venelor (tromboză venoasă) comparativ cu femeile care nu iau deloc contraceptive hormonale.
Riscul apariţiei cheagurilor de sânge la nivelul venelor la femeile care iau contraceptive hormonale combinate creşte:
* odată cu înaintarea în vârsta
* dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală
* dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un cheag de sânge la picior, la plămân (embolie pulmonară) sau alte organe, la o vârstă tânără.
* dacă veţi necesita o intervenţie chirurgicală sau aţi suferit un accident grav, sau veţi fi imobilizată o lungă perioadă de timp. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg deoarece este posibil să fie necesară întreruperea utilizării acestuia. Medicul dumneavoastră vă va spune când să reluaţi utilizarea medicamentului. De regulă acest lucru se va întâmpla la aproximativ două săptămâni după perioada de recuperare.
Şansele dumneavoastră de a dezvolta un cheag de sânge cresc dacă luaţi contraceptivul hormonal.
- Din 100000 de femei care nu iau un contraceptiv hormonal şi nu sunt gravide, aproximativ 5-10 pot dezvolta un cheag de sânge într-un an.
- Din 100000 de femei care iau un contraceptiv hormonal, de exemplu, Sidretella 0,02 mg/3 mg , 20-40 pot prezenta un cheag de sânge într-un an, numărul exact nu este cunoscut.
- Din 100000 de femei gravide, în jur de 60 pot dezvolta un cheag de sânge într-un an.
Un cheag de sânge de la nivelul venelor se poate deplasa spre plămâni şi poate bloca vasele de sânge de acolo (este numit embolus pulmonar). Formarea cheagurilor la nivelul venelor poate fi fatală în 1-2% cazuri.
Nivelul riscului variază in funcţie de tipul contraceptivului utilizat. Discutaţi cu medicul dumneavoastră opţiunile pe care le aveţi la dispoziţie.
Folosirea contraceptivelor combinate a fost asociată cu creşterea riscului de apariţie a unui cheag de sânge la nivelul arterelor (tromboză arterială), de exemplu, în vasele de sânge ale inimii (infarct miocardic) sau ale creierului (accident vascular cerebral).
Riscul apariţiei unui cheag de sânge la nivelul arterelor la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate creşte:
* dacă fumaţi. Vă recomandăm ferm să renunţaţi la fumat, când luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg, mai ales dacă aveţi vârsta peste 35 de ani.
* dacă aveţi valori mari ale concentraţiilor grăsimilor în sânge (colesterol sau trigliceride)
* dacă aveţi greutatea corporală peste limita normală
* dacă una dintre rudele dumneavoastră apropiate a avut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral, la o vârstă tânără
* dacă aveţi o tensiune arterială crescută
* dacă aveţi migrene
* dacă aveţi probleme cu inima (tulburări ale valvelor inimii, modificări ale ritmului inimii dumneavoastră)
Întrerupeţi utilizarea Sidretella 0,02 mg/3 mg şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi posibile semne ale apariţiei unui cheag de sânge, cum sunt:
* durere severă şi/sau umflare la nivelul unui picior
* durere severă în piept apărută brusc care poate ajunge la nivelul braţului stâng
* senzaţia de lipsă de aer apărută brusc
* tuse fără cauză evidentă apărută brusc,
* orice durere de cap neobişnuită, severă sau prelungită sau agravarea migrenei
* orbire parţială sau completă sau vedere dublă
* dificultate de a vorbi sau incapacitate de a vorbi
* ameţeli sau leşin
* slăbiciune, senzaţii neobişnuite sau amorţeală care afectează o anumită parte a corpului
Sidretella 0,02 mg/3 mg şi cancerul
Cancerul de sân a fost observat mai frecvent la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate, dar nu se cunoaşte dacă acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca mai multe tumori să fie diagnosticate la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate, deoarece acestea sunt examinate mai des de către medicul lor. Frecvenţa de apariţie a tumorilor de sân se reduce treptat după încetarea administrării contraceptivelor hormonale combinate.
Este important să vă verificaţi periodic sânii şi trebuie să vă adresaţi medicului dacă simţiţi orice nodul.
În cazuri rare, la femeile care utilizează contraceptive hormonaleau fost raportate tumori hepatice benigne, iar în cazuri şi mai rare, tumori hepatice maligne. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi o dureri abdominale severe.
Sângerarea între menstruaţii
Pe parcursul primelor luni în care luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg, este posibil să prezentaţi sângerări neaşteptate (sângerări care apar în afara săptămânii de pauză). Dacă această sângerare apare mai mult de câteva luni sau dacă începe după câteva luni, medicul dumneavoastră trebuie să identifice cauza acestor tulburări.
Cum să procedaţi dacă nu are loc sângerarea în săptămâna de pauză
Dacă aţi luat toate comprimatele în mod corect, nu aţi avut vărsături sau nu aţi suferit de diaree severă şi nu aţi luat orice alte medicamente, este foarte improbabil să fiţi gravidă.
Dacă nu aveţi menstruaţie timp de două luni consecutive este posibil să fiţi gravidă. Adresaţi-vă imediat medicului. Nu începeţi administrarea următorului blister până când se confirmă că nu sunteţi gravidă.

Atenționări:

conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor.
Informaţii importante privind unele componente ale Sidretella 0,02 mg/3 mg

Sidretella 0,02 mg/3 mg conţine lactoză.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Sidretella 0,02 mg/3 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
În continuare este prezentată o listă de reacţii adverse care sunt legate de utilizarea Sidretella 0,02 mg/3 mg.
Reacţii adverse frecvente (pot fi afectaţi între 1 şi 10 din 100 de utilizatori):
* instabilitate emoţională
* cefalee
* durere abdominală (durere de stomac)
* acnee
* durere la nivelul sânilor, mărire a sânilor, menstruaţii dureroase sau neregulate
* creşere în greutate
Reacţii adverse mai puţin frecvente (pot fi afectaţi între 1 şi 10 din 1000 de utilizatori):
* infecţie cu candida (infecţie fungică)
* herpes (herpes simplex)
* reacţii alergice
* apetit alimentar crescut
* depresie, nervozitate, tulburări de somn, scăderea interesului pentru sex
* furnicături sau înţepături, ameţeli (vertij)
* probleme de vedere
* ritm neregulat al bătăilor inimii sau ritm neobişnuit de rapid al bătăilor inimii
* un cheag de sânge (tromboză) la picior sau la plămâni (embolism pulmonar), tensiune arterială crescută, tensiune arterială scăzută, vene varicoase
* dureri în gât
* greaţă, vărsături, inflamaţie a stomacului şi/sau intestinelor, diaree, constipaţie
* umflare bruscă a pielii şi/sau mucoaselor (de exemplu, limbă sau gât), şi/sau dificultăţi la înghiţire sau urticarie, însoţite de dificultăţi la respiraţie (angioedem), cădere a părului (alopecie), eczemă, mâncărime, erupţii cutanate tranzitorii, piele uscată, tulburări ale glandelor sebacee (dermatită seboreică)
* durere la nivelul gâtului, durere la nivelul membrelor, crampe musculare
* infecţie a vezicii urinare
* noduli la nivelul sânilor (benigni şi maligni), secreţie de lapte în lipsa sarcinii (galactoree), chisturi ovariene, bufeuri, absenţa menstrelor, menstruaţie foarte abundentă, scurgeri vaginale, uscăciune vaginală, durere în zona inferioară a abdomenului (pelvis), rezultate anormale la frotiul cervical (testul Papanicolaou sau frotiu Pap)
* reţinere de lichide, lipsă de energie, senzaţie de sete excesivă, transpiraţie crescută
* pierdere în greutate.
Reacţii adverse rare (pot fi afectaţi între 1 şi 10 din 10000 de utilizatori):
* astm bronşic
* tulburări ale auzului
* blocare al unui vas de sânge din cauza unui cheag format în alte părţi ale corpului
* eritem nodos (caracterizat prin apariţia unor noduli roşii, dureroşi, la nivelul pielii)
* eritem polimorf (caracterizat prin erupţie pe piele cu înroşire în cocardă sau ulceraţii)
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, sau credeţi că a apărut o astfel de reacţie adversă, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi întotdeauna medicului dumneavoastră ce medicamente sau preparate pe bază de plante utilizaţi. De asemenea, spuneţi oricărui alt medic sau medic stomatolog care prescrie alt medicament (sau farmacistului) că utilizaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg. Este posibil ca aceştia să vă spună că trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare (de exemplu, prezervativul) şi, în acest caz, vor preciza şi pe ce perioadă.
Unele medicamente pot reduce eficacitatea Sidretella 0,02 mg/3 mg în ce priveşte prevenirea sarcinii sau pot duce la sângerări neaşteptate.
Acestea includ:
* medicamente utilizate pentru tratamentul
o epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină, barbiturice, carbamazepină, oxcarbazepină)
o tuberculoză (de exemplu, rifampicină)
o infecţiei cu HIV (ritonavir, nevirapină) sau alte boli infecţioase (antibiotice, cu sunt grisoefulvină, penicilină, tetracilină)
o tensiune arterială crescută în vasele de sânge de la nivelul plămânilor (bosentan)
* preparate pe bază de plante conţinând sunătoare
Sidretella 0,02 mg/3 mg poate influenţa efectul altor medicamente, de exemplu,
* medicamente care conţin ciclosporină
* medicamentul antiepileptic lamotrigină (ar putea duce la o creştere a frecvenţei crizelor)
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea Sidretella 0,02 mg/3 mg împreună cu alimente şi băuturi
Sidretella 0,02 mg/3 mg poate fi luat cu sau fără alimente. Poate fi luat cu o cantitate mică de apă, dacă este necesar.
Analize de laborator
Dacă aveţi nevoie să efectuaţi analize de sânge, spuneţi medicului dumneavoastră sau personalului laboratorului că luaţi comprimate contraceptive, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele unor analize.

Administrarea de Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Dacă sunteţi gravidă, nu luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg. Dacă rămâneţi gravidă în timp ce luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg, întrerupeţi imediat tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Dacă doriţi să rămâneţi gravidă, puteţi întrerupe administrarea Sidretella 0,02 mg/3 mg în orice moment.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea
Utilizarea Sidretella 0,02 mg/3 mg nu este recomandată de obicei în timpul alăptării. Dacă doriţi să luaţi contraceptivul hormonal în timp ce alăptaţi, adresaţi-vă medicului.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate sunt rotunde, de culoare roz.
* Sidretella 0,02 mg/3 mg este disponibil în cutii a câte 1, 2, 3, 6 şi 13 blistere, fiecare dintre ele conţinând 21 de comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg la îndemâna şi vederea copiilor.
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Data expirării
Nu luaţi Sidretella 0,02 mg/3 mg după data menţionată pe ambalaj, după cuvintele „A nu se utiliza după:” sau „EXP:”
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Sidretella 0,02 mg/3 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.