Prospect SIOFOR 850 mg comprimate filmate

Substanța activă: metforminum
Producator: Berlin-Chemie AG(Menarini Group), Germania
Clasa ATC: [A10BA]: tractul digestiv si metabolism >> terapia antidiabetica >> antidiabetice orale >> biguanide
SIOFOR 850 mg conţine clorhidrat de metformină, fiind un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

Insulina este un hormon produs de pancreas care face ca organismul dumneavoastră să utilizeze glucoza (zahărul) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru a fi utilizată ulterior.
Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate utiliza în mod corespunzător insulina produsă. Acestea determină valori crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră. SIOFOR 850 mg ajută la scăderea glucozei din sânge până la valori normale.

Dacă sunteţi un adult supraponderal, luaţi SIOFOR 850 mg o perioadă lungă de timp pentru a scădea riscurile complicaţiilor diabetului zaharat. Administrarea de SIOFOR 850 mg poate fi asociată fie cu o stabilizare a greutăţii, fie cu o scădere modestă în greutate.

Indicații SIOFOR 850 mg comprimate filmate:

SIOFOR 850 mg este utilizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (numit, de asemenea, şi diabet non-insulinodependent) atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sângele dumneavoastră. Este utilizat în special la adulţii supraponderali.

La adulţi, poate fi prescris singur sau în asociere cu un alt medicament antidiabetic (medicamente administrate oral sau cu insulină).

La copii cu vârste peste 10 ani şi la adolescenţi, SIOFOR 850 mg poate fi prescris singur sau împreună cu insulina.

Contraindicații:

Nu utilizaţi SIOFOR 850 mg
- dacă aveţi alergie (hipersensibilitate) la clorhidratul de metformină sau la oricare dintre componentele acestui medicament;
- dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul ;
- dacă diabetul zaharat este insuficient controlat, fiind prezentă hiperglicemia severă sau cetoacidoza;
Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţe numite ‘’corpi cetonici’’ se acumulează în sânge. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie profundă şi rapidă, somnolenţă sau un miros de fructe neobişnuit al respiraţiei.
-în cazul în care aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare) consecinţă a unei diarei persistente sau severe sau după vărsături repetate. Deshidratarea poate conduce la tulburări renale, care pot creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct.˝Precauţii speciale la administrarea SIOFOR 850 mg ˝).
-dacă aveţi o infecţie severă, cum este o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii.
Infecţiile severe pot determina afecţiuni renale care pot creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. ˝Precauţii speciale la administrarea SIOFOR 850 mg ˝).
-dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă sau aţi avut de curând un atac de cord, dacă aveţi probleme circulatorii sau tulburări de respiraţie. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care poate creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. de mai jos ˝Precauţii speciale la administrarea SIOFOR 850 mg ˝).
- în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari;
- pe perioada alăptării.

Dacă sunteţi în una din situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

Administrare SIOFOR 850 mg comprimate filmate:

Luaţi întotdeauna SIOFOR 850 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Întrebaţi medicul sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

SIOFOR 850 mg nu poate înlocui beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Se impune continuarea regimului alimentar pe care vi l-a indicat medicul dumneavoastră şi efectuarea periodică de exerciţii fizice.

Doza uzuală:
La copii cu vârsta de 10 ani sau mai mari şi adolescenţi, se începe cu 850 mg SIOFOR 850 mg o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2000 mg. Tratamentul la copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani este recomandat numai cu avizul special al medicului, deoarece experienţa la acest grup de vârstă este limitată.

Pentru adulţi, doza iniţială este, obişnuit, 850 mg SIOFOR 850 mg de 2 sau 3 ori pe zi. Doza zilnică maximă este de 3000 mg.

Dacă luaţi şi insulină, medicul dumneavoastră vă va explica cum să începeţi tratamentul cu SIOFOR 850 mg.

Monitorizare
• Medicul dumneavoastră vă va ajusta doza de SIOFOR 850 mg în funcţie de valoarea zahărului din sânge. Asiguraţi-vă că vorbiţi periodic cu medicul. Acest fapt este deosebit de important pentru copii şi adolescenţi sau dacă sunteţi o persoană în vârstă.
• Medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, cel puţin o dată pe an, buna funcţionare a rinichilor dumneavoastră. Este necesar un control mai frevent dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

Cum să utilizaţi SIOFOR 850 mg
Luaţi comprimatele în timpul sau la sfârşitul mesei. În acest fel evitaţi apariţia reacţiilor adverse la nivel digestiv. Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar de apă.
• Dacă luaţi o singură doză pe zi, administrarea se face dimineaţa (mic dejun)
• Dacă luaţi două doze divizate pe zi, una se va lua dimineaţa (la micul dejun), iar a doua seara (la cină).
• Dacă luaţi trei doze divizate pe zi, se vor lua dimineaţa (la micul dejun), la prânz şi seara (la cină).
Dacă, după un timp, credeţi că efectul SIOFOR 850 mg este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavostră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din SIOFOR 850 mg
Dacă aţi luat mai mult SIOFOR 850 mg decât ar fi trebuit, se poate instala acidoza lactică. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată, dificultate în respiraţie. Luaţi imediat legătura cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă uitaţi să utilizaţi SIOFOR 850 mg
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi doza următoare la timpul obişnuit.

Dacă încetaţi să utilizaţi SIOFOR 850 mg
Dacă întrerupeţi tratamentul cu Siofor 850 mg fără recomandarea unui medic, trebuie să ştiţi că valorile zahărului în sânge vor creşte necontrolat iar, pe termen lung, vor apărea complicaţiile tardive ale diabetului zaharat, cum sunt afectările oculare, renale şi ale vaselor de sânge.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție SIOFOR 850 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este clorhidrat de metformină. Un comprimat filmat de SIOFOR 850 mg conţine clorhidrat de metformină 850 mg.
- Celelalte componente sunt: nucleu-povidonă K, stearat de magneziu, hipromeloză; filmhipromeloză, macrogol 6000, dioxid de titan (E 171).

Precauții:

Cereţi neapărat sfatul medicului, dacă:
• aveţi nevoie de analize precum razele X sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge.
• dacă sunteţi supus unei intervenţii chirurgicale majore.
• în cazul unei tulburări a funcţiei renale, de exemplu: la începutul unui tratament cu anumite medicamente utilizate pentru hipertensiune arterială, durere sau o afecţiune reumatică.

SIOFOR 850 mg trebuie întrerupt pentru o perioadă de timp înainte de sau după examinare sau după intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi SIOFOR 850 mg
SIOFOR 850 mg poate determina o complicaţie foarte rară, dar gravă numită acidoză lactică, în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează corespunzător. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de stomac (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată, dificultate în respiraţie.

Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, puteţi avea nevoie imediată de tratament. Opriţi imediat administrarea de SIOFOR 850 mg şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat.

SIOFOR 850 mg administrat singur nu produce hipoglicemie (o scădere a valorii glucozei din sânge). Totuşi, dacă luaţi SIOFOR 850 mg cu alte medicamente pentru diabet care pot produce hipoglicemie (cum sunt sulfoniluree, insulină, glinide), există un risc de apariţie a hipoglicemiei. De obicei, dacă prezentaţi simptome ale hipoglicemiei cum sunt slăbiciune, ameţeală, transpiraţie excesivă, puls accelerat, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să consumaţi sau să beţi ceva ce conţine zahăr.

Vârstnici
Deoarece pacienţii vârstnici au deseori probleme cu rinichii, doza de Siofor 850 mg trebuie ajustată. În cazul vârstnicilor, medicul dumneavoastră va verifica funcţia rinichilor periodic.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Utilizarea SIOFOR 850 mg singur nu determină hipoglicemie (valoare scăzută a glucozei din sânge). Aceasta înseamnă că nu va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totuşi, aveţi gijă deosebită dacă luaţi SIOFOR 850 mg împreună cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (sulfoniluree, insulină, glinide). Simptomele hipoglicemiei includ slăbiciune, ameţeli, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi sau folosiţi utilaje dacă începeţi să prezentaţi aceste simptome.

Reacții adverse ale SIOFOR 850 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, SIOFOR 850 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pot apărea următoarele reacţii adverse:

Reacţii adverse foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 persoane)
• tulburări digestive cum sunt greaţă, vărsături, diaree, dureri de burtă (durere abdominală) şi pierderea apetitului alimentar. Aceste reacţii adverse pot apare cel mai frecvent în special la începutul tratamentului cu SIOFOR 850 mg. Va fi utilă administrarea dozelor în mai multe prize de-a lungul zilei şi administrarea comprimatelor în timpul sau imediat după mese. Dacă simptomele persistă, opriţi administrarea SIOFOR 850 mg şi adresaţi-vă medicului.

Reacţii adverse frecvente (afectează mai puţin de 1 din 10 persoane)
• tulburări ale gustului.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10000 persoane)
• acidoză lactică. Aceasta este o complicaţie foarte rară, dar gravă, care apare în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează corespunzător. Dacă aveţi această complicaţie aveţi nevoie de tratament urgent. Simptomele acidozei lactice sunt vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu stare de oboseală marcată şi dificultate în respiraţie.
Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, opriţi imediat administrarea de SIOFOR 850 mg şi luaţi legătura cât mai repede cu medicul!
• reacţii cutanate cum sunt roşeaţă a pielii (eritem), mâncărimi sau erupţie pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie).
• concentraţie redusă de vitamină B12 în sânge.

Frecvenţa următoarelor reacţii adverse este necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
• valori anormale ale testelor funcţionale hepatice sau hepatită (inflamaţia ficatului; aceasta poate determina oboseală, pierderea apetitului alimentar, scădere în greutate, cu sau fără îngălbenirea pielii sau a albului ochilor). Dacă prezentaţi aceste reacţii, întrerupeţi administrarea medicamentului.

Copii şi adolescenţi
Există date limitate la copii şi adolescenţi care să arate că evenimentele adverse au fost similare ca natură şi severitate cu cele raportate la adulţi.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Dacă este nevoie de o injectare în sânge de substanţe de contrast pe bază de iod, de exemplu pentru examinare cu raze X sau scanări , trebuie să întrerupeţi administrarea SIOFOR 850 mg pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare. (vezi punctul ˝Cereţi neapărat sfatul medicului˝).

Spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente în acelaşi timp cu SIOFOR 850 mg. Trebuie să efectuaţi mai frecvent teste ale zahărului din sânge sau medicul dumneavoastră vă poate ajusta doza de SIOFOR 850 mg:
-inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizaţi în tratamentul unor diverse afecţiuni cardiace şi vasculare, precum hipertensiunea arterială sau insuficienţa cardiacă)
-diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mari de urină)
-agonişti beta2-adrenergici, cum sunt salbutamol sau terbutalina (utilizaţi în tratamentul astmului bronşic)
-corticosteroizi (utilizaţi în tratamentul a diferite afecţiuni cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astm bronşic)
Vă rugăm spuneţi medicului sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv cele obţinute fără prescripţie medicală

Utilizarea SIOFOR 850 mg cu alimente şi băuturi
Nu consumaţi alcool pe durata administrării acestui medicament. Alcoolul poate creşte pericolul de acidoză lactică în special dacă aveţi probleme hepatice sau sunteţi subnutrit. Acest lucru este valabil şi pentru medicamente ce conţin alcool.

Administrarea de SIOFOR 850 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

În perioada sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului cu insulină. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă puteţi fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta să vă poată schimba tratamentul.
Nu utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă plănuiţi să vă alăptaţi nou-născutul.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de SIOFOR 850 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate oblongi, de culoare albă, marcate cu linie mediană pe ambele feţe.
Linia mediană are numai rolul de a uşura ruperea comprimatului pentru a fi înghiţit uşor şi nu de divizare în doze egale.

Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a câte 15 comprimate filmate.
Cutie cu 4 blistere din Al/PVC a câte 15 comprimate filmate.
Cutie cu 8 blistere din Al/PVC a câte 15 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Dacă tratamentul cu SIOFOR 850 mg este pentru copil, părinţii şi cei responsabili de supravegherea lor sunt sfătuiţi să urmărească modul în care este utilizat acest medicament.
Nu necesită condiţii speciale de păstrare.
Nu utilizaţi SIOFOR 850 mg după data de expirare înscrisă pe ambalajul secundar, blister sau sticlă după „EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă metforminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SIOFOR 850 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SIOFOR 850 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.