Prospect TELVIRAN, compr.

Substanța activă: acyclovirum
Clasa ATC: [J05AB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> nucleozide

Indicații TELVIRAN, compr.:

Tratamentul infectiilor pielii si mucoaselor cu herpes simplex, inclusiv herpesul genital, primar sau avansat si in revenirile ulterioare.

Aciclovir nu omoara virusurile latente.
Dupa tratament, bolnavul ramane deci expus la aceeasi frecventa de recidivare ca inainte; prevenirea infectiilor cu virusul herpes simplex la subiectii imunodepresivi; tratamentul infectiilor cu virusul herpes zoster.

Contraindicații:

Pacienti cu hipersensibilitate la Aciclovir.

Administrare TELVIRAN, compr.:

Infectii cu virusul herpes simplex.
Adulti: curativ, in herpesul simplu, cate 1 comprimat (200 mg) de 5 ori/zi, la aproximativ 4 ore interval (cu omiterea dozei de noapte), timp de 5 zile sau mai mult; doze mai mari la bolnavii cu imunodepresie marcata sau cu absorbtie intestinala redusa - cate 2 comprimate (400 mg), de 5 ori/zi; pentru supresie, cate 1 comprimat (200 mg), de 4 ori/zi (la 6 ore interval), sau cate 2 comprimate (400 mg), de 2 ori/zi (la 12 oreinterval); pentru profilaxie, la bolnavii imunocompromisi, cate 1 comprimat (200 mg), de 4 ori/zi, eventual cate 2 comprimate (400 mg) de 4 ori/zi, in caz de imunodepresie marcata sau absorbtie intestinala deficitara.
Copii: sub 2 ani, posologia in tratamentul herpesului simplu sau pentru profilaxie la imunocompromisi este redusa la jumatate comparativ cu cea a adultului; peste 2 ani se recomanda aceasi doza ca si la adulti.
Infectii cu virusul herpes zoster.
Adulti in scop curativ: cate 4 comprimate (800 mg), de 5 ori/zi, la aproximativ patru ore interval (omitandu-se doza de noapte), timp de 7 zile.
Posologia in afectiuni renale: la bolnavii cu insuficienta renala, administrarea va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininei. La pacientii cu insuficienta renala grava, doza este de 200 mg/zi, in doua prize, la 12 ore interval.

Acțiune:

Aciclovir este un agent antiviral deosebit de activ fata de virusurile herpes simplex de tip I si II si varicella zoster. Odata intrat in celula infectata de virus, aciclovir se transforma in produsul activ aciclovir-trifosfat. Acesta actioneaza ca inhibitor al sintezei ADN-ului viral (impiedicand replicarea virusului), fara sa influenteze procesele celulelor normale.

Compoziție TELVIRAN, compr.:

Comprimate continand 200 mg aciclovir.

Precauții:

In insuficienta renala, posologia va trebui redusa si asigurat un aport hidric suficient.
Se va urmari de asemenea: functia renala si hematopoietica (formula sanguina), bilantul hepatic. La pacientii in varsta care sunt tratati cu doze orale mari de Aciclovir, se va avea in vedere o hidratare corespunzatoare.

O atentie deosebita se va acorda reducerii dozei la pacientii cu afectiuni renale.

Reacții adverse ale TELVIRAN, compr.:

In general preparatul este bine tolerat, dar uneori pot aparea eruptii cutanate benigne, tulburari digestive (greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale), febra, cresteri moderate tranzitorii ale bilirubinei, transaminazelor, cresteri usoare ale creatininei si ureei serice, scaderea indicilor hematologici, tulburari neurologice si psihice reversibile (oboseala, tremor, confuzie mintala), modificari EEG.

Aceste tulburari regreseaza la intreruperea tratamentului.

Administrarea de TELVIRAN, compr. în sarcină / alaptare:

Folosirea in timpul sarcinii si alaptarii impune prudenta.
Aciclovir trebuie administrat cu prudenta la gravide si lauze; in caz de necesitate se va avea in vedere rata beneficiu/risc.
Aciclovir se regaseste in cantitati mici in laptele matern.
Alte medicamente cu substanța activă acyclovirum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TELVIRAN, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TELVIRAN, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.