Prospect Zovirax 5%, crema

Substanța activă: acyclovirum
Producator: Pfizer Inc USA
Clasa ATC: [D06BB]: preparate dermatologice >> antibiotice si chimioterapice de uz dermatologic >> chimioterapice preparate pentru aplicatii locale >> antivirale
Categoria: Herpes
Grupa farmaceutică: antivirale de uz topic
Tip: Crema

Indicații Zovirax 5%, crema:

Tratamentul infectiilor cutanate cu virus herpes simplex incluzand herpesul genital si labial initial si recurent.

Contraindicații:

ZOVIRAX crema este contraindicat la pacientii cu hipersensibilitate la aciclovir sau la oricare dintre componentele produsului.

Administrare Zovirax 5%, crema:

Adulti si copii
ZOVIRAX crema se aplica pe leziunile cutanate de 5 ori pe zi, la intervale de aproximativ 4 ore, cu exceptia noptii. Tratamentul trebuie inceput cat mai curand posibil dupa debutul infectiei, iar pentru episoadele recurente tratamentul trebuie sa inceapa, de preferat, in timpul perioadei prodromale sau cand apar primele leziuni. Tratamentul trebuie continuat timp de 5 zile. Daca dupa 5 zile nu apare vindecarea, tratamentul poate fi continuat pana la maximum 10 zile.

Compoziție Zovirax 5%, crema:

100 g crema contin aciclovir 5 g si excipienti: propilenglicol, vaselina alba, alcool cetostearilic, parafina lichida, poloxamer 407, laurilsulfat de sodiu, dimeticona 20, apa distilata.

Precauții:

Nu se recomanda aplicarea de ZOVIRAX crema pe mucoasa bucala, vaginala sau conjunctivala.
Trebuite acordata o atentie deosebita pentru a evita contactul accidental cu ochii.

Atenționări:

La pacientii imunodeprimati sever (de exemplu: pacientii cu SIDA, transplant de maduva osoasa) trebuie luata in considerare administrarea orala de ZOVIRAX. Acesti pacienti trebuie sfatuiti sa consulte un medic in legatura cu tratamentul oricarei infectii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Nu exista date care sa sugereze ca aciclovirul influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Zovirax 5%, crema:

Dupa aplicarea ZOVIRAX crema pot sa apara la unii pacienti senzatii de arsura sau de intepaturi trecatoare. La aproximativ 5% din pacienti au fost semnalate uscaciunea si descuamarea usoara a pielii. Rareori pot sa apara eritem si prurit.
Dermatita de contact a fost raportata rar. Testele de hipersensibilitate au demonstrat ca substanteie care provoaca reactii de hipersensibilitate sunt mai frecvent excipientii cremei decat aciclovirul.
Foarte rar au fost raportate reactii adverse de hipersensibilitate imediata, inclusiv edem angioneurotic dupa aplicarea locala de aciclovir.

Supradozajul:

Daca se ingera accidental intreg continutul unui tub (2 g) de ZOVIRAX crema (100 mg aciclovir) nu apar efecte toxice.
Doze de 800 mg de 5 ori pe zi (4 g/zi) s-au administrat timp de 7 zile fara sa fie semnalate reactii adverse.
O doza unica de pana la (80 mg/kg, administrata intravenos accidental, nu a produs reactii adverse.
Aciclovirul este dializabil.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Probenecidul creste timpul mediu de injumatatire plasmatica si aria de sub curba a concentratiei plasmatice in functie de timp pentru aciclovirul administrat sistemic. Alte medicamente care afecteaza functia renala pot influent farmacocinetica aciclovirului. Totusi, experienta clinica nu a evidentiat alte interactiuni ale aciclovirului cu alte produse medicamentoase.

Administrarea de Zovirax 5%, crema în sarcină / alaptare:

Administrarea sistemica de aciclovir in teste standard acceptate international, nu a produs efecte embriotoxice si teratogene la sobolan, iepure sau soarece.
intr-un test non-standard la sobolan s-au observat anomalii fetale, dar numai la doze foarte mari administrate subcutanat, care au produs toxicitate materna. Relevanta clinica a acestor teste nu este stabilita.
Nu exista experienta in ceea ce priveste efectul ZOVIRAX crema asupra fertilitatii la femei. S-a dovedit ca ZOVIRAX administrat oral nu are efecte asupra numarului, morfologiei si motilitatii spermatozoizilor la om.
Experienta la om este limitata, de aceea tratamentul cu ZOVIRAX crema trebuie efectuat numai daca beneficiile materne depasesc potentialele riscuri fetale.
Dupa introducerea pe piata, s-au inregistrat date cu privire la efectele utilizarii in timpul sarcinii a ZOVIRAX, indiferent de forma farmaceutica. Datele inregistrate nu au evidentiat cresterea frecventei anomaliilor la nastere in cazul femeilor care au folosit ZOVIRAX in timpul sarcinii, comparativ cu populatia generala.
Exista cateva date care arata ca aciclovirul trece in laptele matern dupa administrare orala. Aciclovirul trebuie administrat cu prudenta in perioada de alaptare.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un tub de aluminiu a 2 g crema.
Cutie cu un tub din polipropilena cu pompa asamblata a 2 g crema.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se pastra in frigider.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă acyclovirum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Zovirax 5%, crema(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Zovirax 5%, crema vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.