Prospect Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic

Substanța activă: combinații (tobramycinum+dexametazonum)
Producator: S.A. Alcon-Couvreur N.V., Belgia; ALCON CUSI S.A.,
Clasa ATC: [S01CA]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinflamatoare si antiinfectioase in combinatie >> corticosteroizi si antiinfectioase in combinatie
Categoria: Afectiuni oftalmologice
Tobradex se utilizează pentru tratamentul inflamaţiei şi unei posibile infecţii oculare. Această inflamaţie poate fi provocată de o intervenţie chirurgicală oftalmologică, de o infecţie, de un corp străin care v-a pătruns în ochi sau de o altă agresiune la nivel ocular.

Tobradex este o combinaţie corticosteroid - medicament antiinfecţios. Corticosteroizii (dexametazona în acest caz) ajută la prevenirea sau la scăderea inflamaţiei la nivel ocular. Medicamentele antiinfecţioase (tobramicina în acest caz) sunt active împotriva multor microorganisme care pot infecta ochiul.

Indicații Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic:

Tobradex este indicat pentru tratamentul inflamaţiilor suprafeţei oculare (corneea şi conjunctiva) şi segmentului anterior al globului ocular (uveea), care răspund la tratamentul cu steroizi, în cazul în care este o infecţie bacteriană sau există riscul unei infecţii bacteriene, la adulţi şi copii cu vârsta de 2 ani sau peste.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Tobradex:
- dacă sunteţi alergic la tobramicină şi/sau dexametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă credeţi că aveţi o infecţie oculară. Numai medicul dumneavoastră poate decide care este tratamentul potrivit pentru tipul de infecţie de care suferiţi.

Administrare Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza recomandată la adulţi şi copii cu vârsta de 2 ani sau peste:

Doza uzuală este o cantitate mică (1,5 cm) de unguent care se aplică în sacul /sacii conjunctival /conjunctivali al ochiului /ochilor afectat /afectaţi de trei sau patru ori pe zi. Medicul dvs. vă va spune cât timp durează tratamentul.

Utilizaţi Tobradex numai ca unguent pentru ochi.

Cum să utilizaţi TOBRADEX

1. Luaţi tubul de Tobradex şi o oglindă.
2. Spălaţi-vă pe mâini.
3. Desfaceţi capacul prin răsucire.
4. Ţineţi tubul între arătător şi degetul mare.
5. Lăsaţi capul pe spate. Trageţi pleoapa în jos cu un deget curat, până când se formează un “buzunar” între pleoapă şi ochi. Unguentul va cădea aici
6. Aduceţi vârful tubului aproape de ochi. Vă puteţi ajuta şi de oglindă.
7. Nu atingeţi vârful tubului de ochi, pleoape, suprafeţele învecinate sau alte suprafeţe. Aceasta ar putea infecta unguentul.
8. Scuturaţi uşor tubul astfel încât să eliberaţi unguentul Tobradex
9. După administrarea Tobradex, eliberaţi pleoapa de jos, clipiţi de câteva ori pentru ca unguentul să acopere toată suprafaţa oculară. Închideţi ochii timp de câteva secunde; aceasta ajută la împiedicarea trecerii Tobradex în restul corpului.
10. Dacă vă administraţi unguent în ambii ochi, repetaţi aceste etape şi pentru celălalt ochi.
11. Imediat după utilizare puneţi capacul tubului la loc şi înşurubaţi-l strâns.
12. Nu vă administraţi simultan Tobradex din mai multe tuburi.

Dacă unguentul nu ajunge în ochi, încercaţi din nou.

Dacă aţi uitat să vă administraţi Tobradex, puneţi în ochi o doză de unguent imediat ce v-aţi adus aminte şi apoi urmaţi tratamentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă v-aţi administrat prea mult medicament, clătiţi-vă ochii cu apă călduţă.

Dacă utilizaţi şi alte medicamente pentru ochi, aşteptaţi 10-15 minute între administrarea Tobradex şi a celuilalt medicament.

Compoziție Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic:

- Substanţele active sunt tobramicina şi dexametazona. Fiecare g unguent oftalmic conţine tobramicină 3 mg şi dexametazonă 1 mg.
- Celelalte componente sunt clorobutanol anhidru, parafină lichidă şi vaselină albă.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Tobradex, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului
- dacă aveţi valori mari ale presiunii intraoculare (glaucom), cu afectarea nervului optic, scăderea acuităţii vizuale şi defecte ale câmpului vizual şi formare a cataractei posterioare subcapsulare. Cereţi sfatul medicului dumneavoastră;
- dacă constataţi apariţia de mâncărimi ale pleoapelor, edem, roşeaţă oculară, întrerupeţi administrarea şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră;
- utilizaţi acest medicament atât timp cât medicul v-a prescris să o faceţi. Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte sau persistă, adresaţi-vă medicului;
- dacă utilizaţi Tobradex pe o perioadă mai îndelungată (peste 24 zile), puteţi deveni mai sensibil la alte infecţii oculare, iar leziunile oculare se pot vindeca mai greu;
- dacă dezvoltaţi o infecţie micotică sau o suprainfecţie, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului.

Copii
Tobradex poate fi utilizat la copii cu vârsta de 2 ani sau peste.

Presiunea intraoculară trebuie verificată frecvent, mai ales la copiii cu vârstă mai mică de 6 ani, care utilizează produse cu dexametazonă.

Nu utilizaţi Tobradex la copiii cu vârstă mai mică de 2 ani deoarece siguranţa şi eficacitatea nu au fost încă stabilite la această grupă de vârstă.

Nu este recomandată purtarea lentilelor de contact concomitent cu prezenţa unei infecţii oculare. În timpul tratamentului cu acest medicament, medicul dumneavoastră vă poate solicita să vă prezentaţi periodic la cabinet pentru verificarea presiunii intraoculare. Urmaţi sfatul medicului dumneavoastră.

Utilizarea sigură a acestui medicament nu a fost demonstrată la copii cu vârsta mai mică de un an. Urmaţi întocmai recomandările medicului când administraţi acest produs la copii cu vârsta mai mare de un an.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vederea se poate înceţoşa pentru o perioadă după administrarea Tobradex.
Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje până la dispariţia acestor manifestări.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent orice alte medicamente.
Nu uitaţi să menţionaţi medicamentele pe care le-aţi cumpărat fără prescripţie medicală.

Reacții adverse ale Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse mai puţin frecvente
Reacţii la nivelul ochiului: creşterea presiunii intraoculare, durere oculară, mâncărime oculară, disconfort ocular (senzaţie trecătoare de arsură sau înţepătură după administrare), iritaţii oculare.

Reacţii adverse rare
Reacţii la nivelul ochiului: keratită, alergie oculară, vedere înceţoşată, uscarea ochilor, hiperemie oculară.

Alte reacţii adverse identificate în perioada ulterioară comercializării: hipersensibilitate, ameţeală, durere de cap, edem al pleoapelor, eritem al pleoapelor, midriază, lăcrimare excesivă, greaţă, disconfort abdominal, urticarie, umflarea feţei, prurit.
Frecvenţa acestor reacţii adverse nu poate fi estimată din datele disponibile.

Vă puteţi administra unguentul în continuare, exceptând situaţia în care reacţiile adverse sunt severe.
Dacă sunteţi îngrijorat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă apar reacţii adverse care nu au fost menţionate în acest prospect, vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Administrarea de Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Tobradex se prezintă ca un unguent omogen de culoare albă până la aproape albă, ambalat într-un tub din aluminiu cu vârf şi capac din plastic, ce conţine 3,5 g unguent oftalmic.
Tubul este inclus într-o cutie de carton.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Trebuie să aruncaţi tubul după patru săptămâni (28 zile) de la prima deschidere, pentru a evita infecţiile. Scrieţi data la care aţi deschis tubul prima oară în spaţiul de mai jos:

Deschis:

A se păstra la temperaturi sub 25°C, ferit de îngheţ, în ambalajul original.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, după prima deschidere a tubului.
A se păstra tubul bine închis.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi tub după Exp:. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (tobramycinum+dexametazonum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tobradex 3 mg/1mg/g unguent oftalmic vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.