Prospect TRITACE 2,5, compr.
Substanța activă: ramiprilum
Clasa ATC: [C09AA]:
sistem cardiovascular >>
produse active pe sistemul renina-angiotensina >>
inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >>
inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Indicații TRITACE 2,5, compr.:
Tritace este recomandat în următoarele afecţiuni:- pentru tratamentul hipertensiunii arteriale
- pentru tratamentul insuficienţei cardiace
- pentru tratamentul stării post-infarct miocardic
- pentru scăderea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces de cauză cardiovasculară la pacienţii cu risc cardiovascular crescut şi/sau diabet zaharat non-insulinodependet (diabet de tip 2)
Contraindicații:
Nu luaţi Tritace- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ramipril, la alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau la oricare dintre celelalte componente ale Tritace.
- dacă în timpul unui tratament antihipertensiv dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă în urma căreia vi s-au umflat brusc faţa şi limba (edem angioneurotic), deoarece viaţa dumneavoastră poate fi pusă în pericol,
- dacă urmează să faceţi dializă, spuneţi medicului dumneavoastră şi colaboratorilor serviciului de dializă că utilizaţi Tritace (un IECA), deoarece anumite membrane care filtrează sângele nu trebuie utilizate în acest caz. Din acelaşi motiv, dacă trebuie să vi se efectueze afereză a lipoproteinelor cu densitate mică (extracţie prin fixare a grăsimilor din sânge), spuneţi medicului că utilizaţi Tritace.
- dacă aveţi anumite boli grave ale rinichilor şi inimii,
- dacă sunteţi gravidă,
- dacă alăptaţi.
Administrare TRITACE 2,5, compr.:
Luaţi întotdeauna Tritace exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.Doza uzuală
Doza se stabileşte de la caz la caz în funcţie de efectul dorit şi de toleranţă. Medicul va decide pentru fiecare caz în parte doza şi durata tratamentului.
Hipertensiune arterială
Se recomandă administrarea Tritace o dată pe zi, începând cu un comprimat Tritace 2,5. La nevoie, doza poate fi crescută de către medic. Doza de întreţinere este, în general, de 1 - 2 comprimate de Tritace 2,5, sau un comprimat de Tritace 5 pe zi. Doza zilnică maximă este de 10 mg ramipril (un comprimat Tritace 10).
Insuficienţă cardiacă
Doza iniţială recomandată este de 1,25 mg ramipril, o dată pe zi; la nevoie medicul poate creşte această doză.
Tratamentul post-infarct miocardic
Medicul dumneavoastră vă va prescrie doza necesară în funcţie de răspunsul dumneavoastră individual.
Doza recomandată iniţial este de 5 mg ramipril zilnic, divizată în două prize a câte 2,5 mg, administrate una dimineaţa şi una seara. Dacă pacientul nu toleraţi această doză iniţială, se recomandă administrarea a 1,25 mg de două ori pe zi timp de două zile.. În cazul în care se creşte doza, se recomandă ca aceasta să se dubleze la intervale de 1 până la 3 zile.
Ulterior doza totală zilnică, iniţial divizată, poate fi administrată sub formă de doză unică zilnică.
Doza zilnică maximă este de 10 mg ramipril.
Reducerea riscului de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau deces de cauză cardiovasculară în caz de risc cardiovascular crescut
Doza iniţială recomandată este de un comprimat Tritace 2,5 pe zi. În funcţie de toleranţă, medicul dumneavoastră poate creşte treptat doza. Doza uzuală de întreţinere este de 10 mg ramipril (un comprimat Tritace 10).
Doze în cazuri speciale
Dacă aţi utilizat un diuretic (medicament care creşte eliminarea apei din organism) înaintea tratamentului cu Tritace, medicul dumneavoastră vă poate cere să opriţi administrarea diureticului cu 2 - 3 zile înaintea începerii administrării Tritace sau scăderea dozei de ramipril sau de diuretic.
În situaţii particulare, de exemplu în caz de afecţiuni severe ale rinichilor sau ale ficatului, precum şi în cazul deficitului lichidian, hipertensiunii arteriale severe şi riscului crescut de hipotensiune arterială, medicul dumneavoastră vă poate recomanda doze mai mici.
Administrare
Comprimatele Tritace trebuie administrate fără a fi sfărâmate, în timpul mesei sau după masă, cu o cantitate suficientă de lichide (aproximativ un pahar cu apă).
Dumneavoastră nu trebuie să modificaţi doza recomandată. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă consideraţi că efectul medicamentului dumneavoastră este prea slab sau prea puternic.
Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Tritace
Dacă accidental luaţi prea multe comprimate odată, adresaţi-vă imediat unui medic.
Dacă uitaţi să luaţi Tritace
Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatele, luaţi-le imediat ce vă reamintiţi, în aceeaşi zi. Dacă se apropie momentul pentru administrarea dozei următoare, atunci luaţi numai o singură doză.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acțiune:
Ramiprilul, substanţa activă din Tritace, respectiv ramiprilatul, metabolitul său activ, împiedică activitatea substanţelor prezente în organism care pot sta la originea unei tensiuni arteriale crescute. Tritace face parte din grupul inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA).Tensiunea arterială scade şi funcţia cardiacă se ameliorează. Ramiprilul este un IECA cu durată lungă de acţiune. Efectul hipotensor se manifestă la 1 - 2 ore după administrarea unei doze unice, atinge un maxim după 3 - 6 ore şi persistă, în general, timp de 24 ore.
Compoziție TRITACE 2,5, compr.:
Tritace 2,5Substanţa activă este ramipril. Un comprimat conţine ramipril 2,5 mg.
Celelalte componente sunt: hipromeloză, amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, stearil fumarat de sodiu, oxid galben de fer (E172).
Precauții:
Nu luaţi Tritace- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ramipril, la alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau la oricare dintre celelalte componente ale Tritace.
- dacă în timpul unui tratament antihipertensiv dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă în urma căreia vi s-au umflat brusc faţa şi limba (edem angioneurotic), deoarece viaţa dumneavoastră poate fi pusă în pericol,
- dacă urmează să faceţi dializă, spuneţi medicului dumneavoastră şi colaboratorilor serviciului de dializă că utilizaţi Tritace (un IECA), deoarece anumite membrane care filtrează sângele nu trebuie utilizate în acest caz. Din acelaşi motiv, dacă trebuie să vi se efectueze afereză a lipoproteinelor cu densitate mică (extracţie prin fixare a grăsimilor din sânge), spuneţi medicului că utilizaţi Tritace.
- dacă aveţi anumite boli grave ale rinichilor şi inimii,
- dacă sunteţi gravidă,
- dacă alăptaţi.
Atenționări:
Tritace nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţiExperienţa privind utilizarea Tritace la pacienţii cu insuficienţă renală severă (Cl<2o ml/min) şi la bolnavi dializaţi este insuficientă.
În general, se recomandă ca deshidratarea şi deficitul de lichide şi sare să fie corectate înaintea iniţierii tratamentului. La pacienţii care au şi insuficienţă cardiacă, medicul trebuie să evalueze cu atenţie riscul tratamentului cu acest medicament.
În special la început, dar şi pe parcursul tratamentului, medicul vă va controla în mod periodic tensiunea arterială, în mod deosebit pentru a evita ca aceasta să scadă prea mult. Trebuie, deci, să vă adresaţi medicului dumneavoastră în mod regulat. Acest lucru este cu atât mai important cu cât faceţi parte dintr-unul din următoarele grupuri de pacienţi:
- pacienţi cu hipertensiune arterială severă,
- pacienţi cu afectare a funcţiei de pompă a inimii, mai ales dacă această afectare este severă,
- pacienţi cu deficit de lichide şi sare, datorat, de exemplu, aportului insuficient de lichide şi sare sau diareei, vărsăturilor, transpiraţiei excesive sau a unui regim strict desodat,
- pacienţi trataţi în prealabil cu diuretice,
- pacienţi cu îngustări importante ale valvelor inimii,
- pacienţi cu obstrucţie importantă a arterei renale. La aceşti pacienţi, riscul de hipotensiune arterială bruscă, nedorită şi severă este foarte mare, având ca şi consecinţă degradarea funcţiei renale.
Prin urmare, medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială în mod repetat, în general după administrarea primei doze şi după fiecare creştere a dozei.
Cu ocazia controlului medical, medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială şi este posibil să vă controleze concentraţiile sanguine ale sărurilor minerale (cum este sodiul), glicemia şi formula sanguină.
Dacă constataţi că vi se umflă faţa, buzele, limba, extremităţile, iar respiraţia şi înghiţirea devin dificile sau dacă aveţi dureri abdominale, greaţă şi vărsături, însoţite sau nu de umflarea feţei, trebuie să îl anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră şi să întrerupeţi tratamentul, deoarece aceste reacţii pot pune viaţa în pericol şi necesită îngrijire medicală de urgenţă.
În cazuri rare, pot să apară reacţii alergice care pun viaţa în pericol la pacienţii aflaţi în tratament de desensibilizare la veninul de insecte. Înainte de desensibilizare spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Tritace. Aceste reacţii pot fi diminuate prin întreruperea provizorie a tratamentului cu IECA înainte de desensibilizare. Rareori se pot observa reacţii alergice după înţepături de insecte.
Dacă urmează să fiţi supuşi unei intervenţii chirurgicale, spuneţi medicului dumneavoastră că utilizaţi Tritace.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă suferiţi de alte boli sau dacă sunteţi alergic.
Pentru tratamentul hipertensiunii arteriale medicul dumneavoastră vă poate recomanda şi alte măsuri de tratament: scăderea în greutate, reducerea consumului de sare şi practicarea exerciţiilor fizice.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Scăderea tensiunii arteriale poate să determine ameţeli şi scăderea capacităţii de concentrare şi de reacţie. Acestea apar mai frecvent la începutul tratamentului sau după consumul de alcool etilic. Dacă aveţi astfel de manifestări, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.
Reacții adverse ale TRITACE 2,5, compr.:
Ca toate medicamentele, Tritace poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.Cele mai frecvente reacţii adverse, care apar la începutul tratamentului sunt slăbiciune, dificultăţi de concentrare, apatie, oboseală şi ameţeli. Aceste simptome se pot datora scăderii tensiunii arteriale până la valorile normale.
Tensiunea arterială
În special la începutul tratamentului sau după creşterea dozei, se poate produce scăderea marcată a tensiunii arteriale. De asemenea, pot să apară următoarele: palpitaţii, ameţeli când staţi în picioare, tulburări de echilibru, stare de rău, transpiraţii, înfundarea urechilor, tulburări de vedere şi zgomote în urechi, dureri de cap, nelinişte, somnolenţă, senzaţie de cap uşor, tremor, oboseală.
În anumite cazuri, bătăile inimii pot fi neregulate.
O scădere foarte importantă a tensiunii arteriale poate agrava brusc o afecţiune preexistentă, de exemplu datorată unei calcifieri a arterelor inimii, rinichilor sau creierului. În acest caz, există riscul letal ca aceste organe să nu mai primească sânge, putând determina o criză de inimă sau un accident vascular cerebral.
Funcţia renală şi echilibrul sărurilor
Mai puţin frecvent, pot să apară creştere a concentraţiei plasmatice a ureei şi a creatininei (mai probabil când se adaugă diuretice) şi afectare a funcţiei renale, iar în cazuri izolate, evoluţie către insuficienţă renală acută. Rar, poate să apară o creştere a concentraţiei sanguine a potasiului. În caz de prezenţă a proteinelor în urină, se poate produce creşterea nedorită a concentraţiei acestora în urină, în special dacă sunteţi diabetic, deşi inhibitorii ECA de obicei reduc concentraţia proteinelor din urină.
Dacă urmaţi un regim desodat şi vă simţiţi obosit, dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, confuzie, dacă nu dormiţi bine, dacă aveţi crampe sau contracturi musculare sau slăbiciune musculară, tulburări gastro-intestinale sau sete intensă, acestea pot fi expresia unor dezechilibre ale sărurilor din organism, în special de sodiu. Echilibrul sărurilor de potasiu poate fi de asemenea perturbat în timpul tratamentului cu Tritace.
Se poate produce sau agrava alcaloza metabolică (concentraţia de acizi din sânge). Dacă bănuiţi că aveţi o astfel de tulburare a echilibrului electrolitic, informaţi-l pe medicul dumneavoastră, deoarece aceasta poate determina o scădere a tensiunii arteriale, care vă poate pune viaţa în pericol.
Este posibil să apară umflarea mâinilor şi a picioarelor.
Pielea, vasele sanguine, reacţiile alergice (anafilactice şi anafilactoide)
Dacă vi se umflă faţa, limba şi/sau gâtul şi dacă aveţi dificultăţi de respiraţie şi/sau înghiţire, întrerupeţi tratamentul. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră, care va lua măsurile adecvate.
Tritace poate determina alergii cutanate: înroşire, senzaţie de căldură pe piele şi pe mucoase, inflamaţie a conjunctivei, mâncărimi şi urticarie. În cazuri excepţionale, pe piele sau pe mucoase poate să apară erupţie cu vezicule.
Tritace poate determina căderea părului şi sensibilitate la lumină.
Sindromul Raynaud (degete reci) poate să apară sau să se agraveze.
În timpul tratamentului cu alţi inhibitori ai ECA pot să apară reacţii cutanate asemănătoare cu psoriazisul, formare de vezicule, uneori cutanate reacţii grave şi detaşarea unghiilor.
În caz de mâncărimi, este necesar să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.
Frecvenţa şi severitatea reacţiior adverse alergice pot creşte în timpul tratamentului cu inhibitori ai ECA. Acest lucru trebuie luat în considerare dacă e nevoie să faceţi tratamente de desensibilizare (de exemplu, pentru veninuri de insecte).
Aparatul respirator
Frecvent apare tuse iritativă, persistentă. Acţiunea medicamentului poate determina congestie nazală, sinuzită, bronşită şi îngustarea bronhiilor.
În caz de dificultăţi de respiraţie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Aparat digestiv
În timpul tratamentului, este posibil să apară: uscăciune a gurii, iritarea sau inflamarea mucoasei bucale, tulburări de digestie, constipaţie, diaree, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri de stomac şi dureri abdominale, îngălbenirea pielii şi/sau a ochilor (icter), perturbarea funcţiei pancreatice sau hepatice uneori până la hepatită, care vă poate pune viaţa în pericol.
Formula sanguină
Compoziţia sângelui se poate modifica. Aceasta se poate traduce prin oboseală extremă, inflamaţie a mucoaselor şi a gâtului.
Medicul dumneavoastră vă va controla formula sanguină la intervale regulate.
Aceste modificări ale formulei sanguine, uneori letale, apar mai frecvent la pacienţii cu afectare a funcţiei renale, care au în acelaşi timp boli de colagen, cum sunt lupus eritematos şi sclerodermia.
Alte reacţii adverse
Nervozitate, agitaţie, tremurături, depresie, conjunctivită, modificări ale gustului (gust metalic) sau mirosului, scăderea şi chiar pierderea gustului; ca de obicei, în cazul tensiunii arteriale scăzute şi ca urmare a altor reacţii adverse, pot să apară impotenţă sexuală tranzitorie şi scăderea libidoului.
Este posibil să apară inflamaţia vaselor sanguine, dureri musculare şi articulare, febră, creşterea concentraţiilor sanguine ale anticorpilor antinucleari.
Datorită faptului că nu puteţi resimţi anumite reacţii adverse (eventuale tulburări sanguine sau ale funcţiei ficatului sau rinichilor) trebuie să respectaţi cu regularitate programările stabilite de medicul dumneavoastră pentru examinările medicale de control.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Interacțiuni cu alte medicamente:
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.Utilizarea în asociere a Tritace cu unul din medicamentele următoare poate determina interacţiuni :
- medicamente care pot accentua efectul de scădere a tensiunii arteriale (de exemplu, nitraţi, antidepresive triciclice, anestezice),
- antiinflamatoare nesteriodiene (de exemplu, acid acetilsalicilic, indometacin),
- adrenalină, noradrenalină şi medicamente asemănătoare,
- glucocorticoizi,
- suplimente de potasiu, diuretice care economisesc potasiu, heparină,
- săruri de litiu,
- alopurinol, medicamente care deprimă sistemul imunitar, procainamida, medicamente citostatice şi alte medicamente care pot modifica formula sanguină,
- medicamente antidiabetice (insulină, antidiabetice orale); în special la începutul tratamentului, este necesar controlul concentraţiilor zahărului din sânge
Dacă utilizaţi unul dintre aceste medicamente, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră care va decide dacă este necesară o adaptare a tratamentului.
La pacienţii dializaţi, trataţi cu un inhibitor al ECA, au apărut reacţii alergice evoluând adesea către şoc, uneori letale, în caz de utilizare a membranelor de poliacrilonitril. Utilizarea acestor membrane, de exemplu pentru dializa de urgenţă, trebuie evitată.
Reacţii similare au fost observate în urma tratamentului cu dextransulfat, utilizat pentru scăderea concentraţiilor lipoproteinelor. Prin urmare, trebuie evitată utilizarea acestei metode la pacienţii trataţi cu inhibitori ai ECA.
Utilizarea Tritace cu alimente şi băuturi
Absorbţia ramiprilului nu este influenţată de alimente.
Aportul crescut de sare în dietă poate atenua efectul antihipertensiv.
Ramiprilul poate duce la vasodilataţie şi astfel poate potenţa efectul alcoolului etilic.De aceea pe durata tratamentului se recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice.
Administrarea de TRITACE 2,5, compr. în sarcină / alaptare:
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Tritace nu trebuie utilizat în timpul sarcinii. Înainte de începerea unui tratament cu Tritace trebuie exclusă posibilitatea prezenţei unei sarcini. Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze măsuri contraceptive sigure pe toată durata tratamentului cu Tritace. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Tritace trebuie să informaţi fără întârziere medicul dumneavoastră.
Dacă un tratament cu Tritace este considerat necesar în timpul alăptării, alăptarea trebuie întreruptă pentru a evita trecerea unor mici cantităţi de ramipril eliminate prin laptele matern la nou-născut.
Condiții de păstrare:
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Alte medicamente cu substanța activă ramiprilum:
- Ampril, 5 mg, comprimate
- Ramipril Teva comprimate
- Ramiran 5 mg, comprimate filmate
- Ramigamma 2,5 mg, comprimate
- ZENRA 5 mg comprimate
- Amprigen 1,25 mg/ 2,5 mg/ 5 mg/ 10 mg, comprimate
- RAMIPRIL-AC 5 mg comprimate
- Ramipril LPH 2,5 mg/ 5 mg/ 10 mg, capsule
- TRITACE-2,5, compr.
- ZENRA 2,5 mg comprimate
- Ramipril Aurobindo 5 mg/10 mg, comprimate
- Ramipril Cipla 2,5 mg/ 5 mg / 10 mg, comprimate
- Ampril, 1,25 mg, comprimate
- Hartil comprimate
- Ramiran 10 mg, comprimate filmate
- TRITACE-2,5, caps.
- VIVACE 10 mg comprimate
- Ramigamma 5 mg, comprimate
- Ampril, 2,5 mg, comprimate
- Piramil 2,5 mg, comprimate
- RAMIPRIL-AC 10 mg comprimate
- ZENRA 2,5 mg, 5 mg, 10 mg comprimate
- TRITACE 2,5 mg comprimate
- TRITACE 5 mg comprimate
- Piramil 10 mg, comprimate
- VIVACE 5 mg comprimate
- VIVACE 2,5 mg comprimate
- TRITACE 2,5, caps.
- Ramigamma 10 mg, comprimate
- TRITACE 5, caps.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TRITACE 2,5, compr.(din aceeași clasă):
- Accupro 10 mg comprimate filmate
- ACCUPRO 10, compr. film.
- Accupro 20 mg comprimate filmate
- Accupro 20mg
- Accupro 5 mg
- Accupro 5 mg comprimate filmate
- Amprigen 1,25 mg/ 2,5 mg/ 5 mg/ 10 mg, comprimate
- Ampril, 1,25 mg, comprimate
- Ampril, 10 mg, comprimate
- Ampril, 2,5 mg, comprimate
- Ampril, 5 mg, comprimate
- Aquiril 10 mg, comprimate filmate
- Benazepril Aurobindo 10 mg, 20 mg comprimate filmate
- Benazepril Sandoz 10 mg, comprimate filmate
- Benazepril Sandoz 20 mg, comprimate filmate
- Benazepril Sandoz 5 mg, comprimate filmate
- CAPOTEN, comprimate
- Captopril - AC 25 mg comprimate
- Captopril - AC 50 mg comprimate
- Captopril 25 mg (Labormed), comprimate
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TRITACE 2,5, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!