Prospect Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată

Substanța activă: combinatii
Producator: Astellas Pharma Europe B.V.
Clasa ATC: [G04CA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> medicatia aparatului urinar >> medicamente pt. tratamentul hipertrofiei benigne de prostata >> antagonisti ai receptorilor alfa-adrenergici

Indicații Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată:

Vesomni este o combinaţie a două medicamente diferite denumite solifenacin şi tamsulosin, într-un singur comprimat. Solifenacin aparţine unui grup de medicamente denumite anticolinergice şi tamsulosin aparţine unui grup de medicamente numite alfa-blocante.

Vesomni este utilizat la bărbaţi pentru tratamentul atât al simptomelor moderate până la severe de stocare, cât şi al simptomelor de golire de la nivelul tractului urinar inferior, cauzate de probleme ale vezicii urinare şi de mărirea prostatei (hiperplazie benignă de prostată). Vesomni este utilizat atunci când tratamentul anterior cu un medicament pentru această afecţiune nu mai asigură ameliorarea adecvată a simptomelor.

Pe măsură ce prostata se măreşte, poate să determine probleme urinare (simptome de golire), precum ezitarea urinară (dificultatea de a începe urinarea), dificultăţi la urinare (diminuarea jetului), modificări ale jetului şi senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare. În acelaşi timp, vezica urinară este afectată şi se contractă spontan în momente în care nu doriţi să eliminaţi urină. Aceasta cauzează simptome de stocare, cum sunt modificări ale senzaţiei de vezică plină, de imperiozitate (nevoie puternică şi bruscă de a urina fără o senzaţie anterioară de avertizare) şi necesitatea de a urina mai frecvent.

Solifenacin reduce contracţiile nedorite ale vezicii urinare şi creşte cantitatea de urină care poate fi stocată în vezica urinară. Astfel, puteţi să aşteptaţi o perioadă mai mare de timp înainte de a trebui să mergeţi la toaletă. Tamsulosin permite urinei să treacă mai rapid prin uretră şi facilitează urinarea.

Contraindicații:

Nu luaţi Vesomni:
− dacă sunteţi alergic la solifenacin sau tamsulosin sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
− dacă faceţi dializă renală.
− dacă aveţi o afecţiune hepatică gravă.
− dacă aveţi o afecţiune renală gravă ŞI dacă, în acelaşi timp, urmaţi tratament cu medicamente care pot să scadă eliminarea Vesomni din organism (de exemplu, ketoconazol, ritonavir, nelfinavir, itraconazol). Medicul dumneavoastră sau farmacistul v-ar fi informat dacă era cazul.
− dacă aveţi o afecţiune hepatică moderată şi, în acelaşi timp, urmaţi tratament cu medicamente care pot să scadă eliminarea Vesomni din organism (de exemplu, ketoconazol, ritonavir, nelfinavir, itraconazol). Medicul dumneavoastră sau farmacistul v-ar fi informat dacă era cazul.
− dacă aveţi o afecţiune severă la stomac sau intestine (inclusiv megacolon toxic, o complicaţie asociată cu colita ulcerativă).
− dacă aveţi o afecţiune musculară denumită miastenia gravis, care poate să determine slăbiciune musculară extremă în anumiţi muşchi.
− dacă aveţi presiune intraoculară mare (glaucom), cu pierderea treptată a vederii.
− dacă aveţi leşinuri din cauza scăderii tensiunii arteriale la schimbarea poziţiei corpului (când vă aşezaţi sau când vă ridicaţi brusc); această afecţiune se numeşte hipotensiune ortostatică.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă consideraţi că aţi putea avea oricare dintre aceste afecţiuni.

Acțiune:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza maximă zilnică este de un comprimat care conţine 6 mg solifenacin şi 0,4 mg tamsulosin, administrate pe cale orală. Poate fi luat cu sau fără alimente, în funcţie de preferinţă. Nu sfărâmaţi şi nu mestecaţi comprimatele.

Dacă luaţi mai mult Vesomni decât trebuie
Dacă aţi luat mai multe comprimate decât vi s-a spus să luaţi sau dacă altcineva a luat în mod accidental comprimatele dumneavoastră, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau sunaţi la spital.

În caz de supradozaj, medicul dumneavoastră ar putea să vă administreze cărbune activat; ar putea fi utile spălăturile gastrice efectuate într-o oră de la supradoză. Nu vor fi induse vărsături.

Simptomele de supradozaj pot include: senzaţie de gură uscată, ameţeli şi înceţoşarea vederii, perceperea unor lucruri inexistente (halucinaţii), supra-excitabilitate, convulsii, dificultăţi la respiraţie, creşterea frecvenţei cardiace (tahicardie), incapacitatea de golire completă sau parţială a vezicii urinare sau imposibilitatea de a urina (retenţie urinară) şi/sau scăderea nedorită a tensiunii arteriale.

Dacă uitaţi să luaţi Vesomni
Luaţi următoarea doză de Vesomni în mod normal. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă încetaţi să luaţi Vesomni
În cazul întreruperii tratamentului cu Vesomni, simptomele dumneavoastră pot reveni sau se pot agrava. Dacă vă gândiţi să opriţi tratamentul, consultaţi-vă întotdeauna cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată:

Ce conţine Vesomni
- Substanţele active sunt succinat de solifenacin 6 mg şi clorhidrat de tamsulosin 0,4 mg.
- Celelalte componente sunt manitol (E421), maltoză, macrogol, stearat de magneziu (E470b), butilhidroxitoluen (E321), dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551), hipromeloză (E464), oxid roşu de fer (E172).

Precauții:

Înainte să luaţi Vesomni adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă:
− nu puteţi urina (aveţi retenţie urinară).
− aveţi o anumită obstrucţie la nivelul sistemului digestiv.
− aveţi risc de activitate redusă a tractului gastro-intestinal (motilitatea stomacului şi a intestinelor). Medicul dumneavoastră v-ar fi informat dacă era cazul.
− aveţi un defect la nivelul stomacului (hernie hiatală), senzaţie de arsură în capul pieptului şi/sau, în acelaşi timp, luaţi medicamente care pot cauza sau agrava simptomele de esofagită.
− aveţi un anumit tip de afectare nervoasă (neuropatie vegetativă).
− aveţi insuficienţă renală severă.
− aveţi insuficienţă hepatică moderată.

Sunt necesare examene medicale periodice pentru monitorizarea evoluţiei bolii pentru care sunteţi tratat.

Vesomni poate să vă scadă tensiunea arterială şi să vă simţiţi ameţit, confuz şi rareori puteţi avea o senzaţie de leşin (hipotensiune ortostatică). Dacă apare oricare dintre aceste simptome, trebuie să vă aşezaţi sau să staţi în poziţie culcată până la dispariţia lor.

Dacă vi se efectuează sau urmează să fiţi operat la ochi pentru vedere înceţoşată (cataractă) sau pentru creşterea presiunii intraoculare (glaucom), vă rugăm să informaţi medicul specialist oftalmolog că aţi luat anterior, luaţi în prezent sau aţi planificat să luaţi Vesomni. Medicul specialist poate astfel să ia măsurile adecvate de precauţie privind medicamentele şi tehnicile chirurgicale folosite. Întrebaţi medicul dumneavoastră dacă trebuie să amânaţi sau să întrerupeţi temporar tratamentul cu acest medicament când urmează să vă operaţi la ochi din cauza vederii înceţoşate (cataractă) sau a creşterii presiunii intraoculare (glaucom).

Copii şi adolescenţi
Nu daţi acest medicament copiilor sau adolescenţilor.

La bărbaţi, au fost raportate cazuri de ejaculări neobişnuite (tulburări de ejaculare). Aceasta înseamnă că, în loc ca sperma să fie eliminată prin uretră, ajunge în vezica urinară (ejaculare retrogradă) sau volumul ejaculat este redus sau absent (incapacitatea de a ejacula). Acest efect nu este periculos.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Vesomni poate determina ameţeli, înceţoşarea vederii, oboseală şi, rareori, somnolenţă. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi oricare dintre aceste efecte secundare.

Reacții adverse ale Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată:

Ca toate medicamentele, Vesomni poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Cea mai gravă reacţie adversă, observată puţin frecvent (până la 1 din 100 de bărbaţi) în timpul administrării Vesomni în studiile clinice, este retenţia acută de urină, care se manifestă prin imposibilitatea brusc instalată de a elimina urina. Dacă vă gândiţi că aveţi acest simptom, adresaşi-vă imediat medicului. Poate fi necesar să opriţi tratamentul cu Vesomni.

Pot să apară reacţii alergice în timpul tratamentului cu Vesomni:
- Semne mai puţin frecvente de reacţii alergice pot include iritaţii ale pielii (pot fi însoţite de mâncărime) sau blânde (urticarie).
- Simptome rare includ umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, ceea ce ar putea cauza dificultăţi la înghiţire sau la respiraţie (angioedem). Cazuri de angioedem au fost raportate rar cu tamsulosin şi foarte rar cu solifenacin. În caz de apariţie a angioedemului, Vesomni trebuie imediat oprit şi tratamentul nu va mai fi reluat.

Dacă manifestaţi o reacţie alergică acută sau reacţie severă la nivelul pielii (de exemplu, apariţia de băşici şi decojirea pielii), trebuie să anunţaţi imediat medicul dumneavoastră şi să opriţi tratamentul cu Vesomni.
Trebuie administrat tratamentul şi/sau măsurile terapeutice adecvate.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 bărbaţi)
- Senzaţie de gură uscată
- Constipaţie
- Indigestie (dispepsie)
- Ameţeli -
Vedere înceţoşată
- Oboseală (fatigabilitate)
- Ejaculare neobişnuită (tulburări de ejaculare). Aceasta înseamnă că, în loc ca sperma să fie eliminată prin uretră, ajunge în vezica urinară (ejaculare retrogradă) sau volumul ejaculat este redus sau absent (incapacitatea de a ejacula). Acest efect nu este periculos.
- Senzaţie de rău (greaţă)
- Durere abdominală

Alte reacţii adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de bărbaţi)
- Senzaţie de somn (somnolenţă)
- Mâncărimi ale pielii (prurit)
- Infecţie de tract urinar, infecţie la nivelul vezicii urinare (cistită)
- Afectarea simţului gustului (disgeuzie)
- Uscăciunea ochilor
- Uscăciunea nasului
- Boala de reflux (reflux gastro-esofagian)
- Uscăciunea gâtului
- Uscăciunea pielii
- Dificultate la eliminarea urinei
- Acumularea de lichid la nivelul picioarelor (edem)
- Durere de cap (cefalee)
- Bătăi rapide şi neregulate ale inimii (palpitaţii)
- Senzaţie de ameţeală sau slăbiciune mai ales în poziţia ridicat în picioare (hipotensiune ortostatică)
- Secreţie nazală apoasă sau nas înfundat (rinită)
- Diaree
- Stare de rău (vărsături)
- Oboseală (astenie)

Reacţii adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de bărbaţi)
- Acumularea unei cantităţi mari de materii fecale întărite în intestinul gros (fecaloame)
- Senzaţie de leşin (sincopă)
- Alergie pe piele cu umflături la nivelul ţesutului aflat imediat sub suprafaţa pielii (angioedem)

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de bărbaţi)
- Halucinaţii, stare de confuzie
- Reacţii alergice pe piele (eritem polimorf)
- Erecţie dureroasă şi care durează mult timp (de obicei fără legătură cu actul sexual) (priapism)
- Erupţie pe piele, inflamaţie şi apariţia de vezicule la nivelul pielii şi/sau mucoaselor la nivelul buzelor, ochilor, gurii, mucoasei nazale sau genitale (sindrom Stevens-Johnson)

Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută (a căror frecvenţă nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile)
- Apetit alimentar scăzut
- Concentraţii sangvine crescute de potasiu (hiperpotasemie) care pot cauza ritm cardiac neobişnuit
- Presiune intraoculară crescută (glaucom)
- Bătăi neregulate şi neobişnuite ale inimii (prelungirea intervalului QT, torsada vârfurilor, fibrilaţie atrială, aritmie)
- Bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
- Dificultăţi la respiraţie (dispnee)
- În timpul operaţiei la ochi pentru vedere înceţoşată (cataractă) sau pentru creşterea presiunii intraoculare (glaucom), pupila (zona circulară neagră din centrul ochiului) ar putea să nu se dilate aşa cum este nevoie. De asemenea, irisul (zona colorată a ochiului) ar putea să devină flasc în timpul operaţiei.
- Tulburări ale vocii
- Afecţiuni hepatice
- Slăbiciune musculară
- Afectarea vederii
- Sângerări nazale (epistaxis)

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1, Bucureşti 011478- RO, Tel: + 4 0757 117 259, Fax: +4 0213 163 497, e-mail: adr@anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vesomni împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Este important în mod special să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă utilizaţi:
− medicamente, cum sunt ketoconazol, eritromicină, ritonavir, nelfinavir, itraconazol, verapamil, diltiazem şi paroxetină care scad rata cu care este eliminat Vesomni în organism.
− alte medicamente anticolinergice, având în vedere că efectele şi reacţiile adverse ale ambelor medicamente pot fi crescute dacă luaţi două medicamente de acelaşi tip.
− agonişti ai receptorilor colinergici, care pot reduce efectul Vesomni.
− medicamente, cum sunt metoclopramid şi cisapridă, care stimulează motilitatea gastro-intestinală. Vesomni ar putea reduce efectul acestora.
− alte alfa-blocante, care ar putea să determine scăderea nedorită a tensiunii arteriale.
− medicamente, cum sunt bifosfonaţii, care pot determina creşterea sau exacerbarea inflamaţiei la nivelul esofagului (esofagită).

Vesomni împreună cu alimente şi băuturi
Vesomni poate fi administrat cu sau fără alimente, în funcţie de preferinţă.

Administrarea de Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată în sarcină / alaptare:

Vesomni nu este indicat pentru administrare la femei.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele filmate de Vesomni 6 mg/0,4 mg sunt rotunde, de culoare roşie, marcate cu „6/0.4”.

Comprimatele cu eliberare modificată Vesomni sunt disponibile în cutii cu blistere din aluminiu care conţin 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100 sau 200 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Vesomni 6 mg/0,4 mg comprimate cu eliberare modificată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.