Prospect Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală

Substanța activă: ambroxolum
Producator: S.C. Laropharm S.R.L., România
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice
Acest medicament face parte din grupa farmacoterapeutică: preparate pentru tratamentul tusei productive.

Indicații Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală:

Este indicat în tratamentul afecţiunilor bronho-pulmonare acute şi cronice însoţite de secreţii vâscoase.

Dacă după 4-5 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Contraindicații:

Nu luaţi Ambroxol Laropharm

– dacă sunteţi alergic la clorhidrat de ambroxol sau oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
– în cazul insuficienţei renale severe.

Dacă nu sunteţi siguri, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau înainte de a lua medicamentul.

Administrare Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum este descris în acest prospect sau aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Următoarele doze sunt recomandate cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră v-a prescris altă schemă de administrare a Ambroxol Laropharm.
Vă rugăm să respectaţi instrucţiunile de utilizare, deoarece, în caz contrar, Ambroxol Laropharm nu îşi face efectul pe deplin!

Doza recomandată este:

– pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: doza recomandată este de 5 ml soluţie de Ambroxol Laropharm de 2-3 ori pe zi.
– pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani doza recomandată este de 2,5 ml soluţie de Ambroxol Laropharm de 3 ori pe zi.
– pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 2 ani doza recomandată este de 2,5 ml soluţie de Ambroxol Laropharm de 2 ori pe zi.
– pentru adulţi şi copii peste 12 ani: doza recomandată este de 10 ml soluţie de Ambroxol Laropharm de 3 ori pe zi în primele 2-3 zile, iar apoi 10 ml Ambroxol Laropharm de 2 ori pe zi. La nevoie, dozele pot fi crescute până la 20 ml Ambroxol Laropharm de 2 ori pe zi.
Ambroxol Laropharm se administrează după mese.
Durata tratamentului trebuie stabilită individual, în funcţie de evoluţia afecţiunii.
Cu excepţia cazului în care medicul recomandă altfel, durata tratamentului cu Ambroxol Laropharm nu va depăşi 4-5 zile.
Dacă aveţi o afecţiune renală sau hepatică, intervalul dintre doze trebuie mărit sau dozele reduse.

Dacă luaţi mai mult AMBROXOL LAROPHARM decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Ambroxol Laropharm decât trebuie, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Luaţi acest prospect sau flaconul produsului cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.
În cazul în care doza a fost foarte mare, pot apărea salivaţie excesivă, eructaţii, vărsături şi scăderea tensiunii arteriale cu tulburări circulatorii.
De regulă, nu sunt necesare măsuri imediate cum sunt provocarea vărsăturilor şi spălături stomacale, acestea fiind necesare doar după doze foarte mari. Se recomandă tratarea simptomelor de supradozaj apărute.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să luaţi Ambroxol Laropharm
Dacă ati uitat sau aţi luat prea puţin Ambroxol Laropharm, luaţi medicamentul conform schemei recomandate, data următoare când trebuie să luaţi doza.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală:

Substanţa activă este clorhidratul de ambroxol. 5 ml soluţie orală conţin clorhidrat de ambroxol 15 mg.
Celelalte componente sunt: glicerol, sorbitol soluţie 70%, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), phidroxibenzot de n-propil (E 216), aromă de portocale, acid citric monohidrat, apă purificată.

Precauții:

Înainte să luaţi Ambroxol Laropharm, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Dacă aţi avut reacţii de hipersensibilitate foarte severe la nivelul pielii (sindromul StevensJohnson şi sindromul Lyell).
• Sindromul Stevens-Johnson este o boală în care apare febră foarte mare şi erupţie pe piele şi la nivelul mucoaselor cu formare de vezicule.
• Sindromul ameninţător de viaţă Lyell este cunoscut, de asemenea, ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt reprezentate de o erupţie pe piele, acoperită de vezicule, cu caracter sever, asemănătoare unei arsuri.

De aceea, dacă observaţi modificări la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie să opriţi imediat administrarea de Ambroxol Laropharm. Prezentaţi-vă imediat la medic!

- Dacă suferiţi de afectarea funcţiei rinichilor sau o boală a ficatului severă. În acest caz trebuie să luaţi Ambroxol Laropharm doar cu mare atenţie (adică cu intervale mai mari între doze sau doze reduse - întrebaţi medicul despre acest lucru). În cazul afectării severe a funcţiei rinichilor se poate produce acumularea produşilor de degradare ai substanţei active din Ambroxol Laropharm;

- Dacă suferiţi de o boală rară a bronhiilor cu secreţie crescută de mucus (de exemplu sindromul cililor imobili). În acest caz, mucusul nu poate fi eliminat din plămâni. În acest caz, luaţi Ambroxol Laropharm doar sub supravegherea unui medic;

- Dacă aveţi istoric de ulcer peptic, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru modul de administrare al Ambroxol Laropharm, deoarece mucoliticele pot distruge bariera mucoasă gastrică. Întrebaţi medicul înainte de a lua Ambroxol Laropharm.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există dovezi că Ambroxol Laropharm influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Ambroxol Laropharm conţine sorbitol

Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.
Fiecare linguriţă dozatoare a 5 ml de soluţie orală conţine sorbitol 3,5 g (=0,3 unităţi de pâine).
Sorbitolul poate avea un efect uşor laxativ.

Ambroxol Laropharm conţine p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216)
Pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Reacții adverse ale Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală:

Ca toate medicamentele, Ambroxol Laropharm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

După administrarea ambroxolului, s-au observat următoarele reacţii adverse:

Tulburări generale:
-Reacţii de hipersensibilitate, febră.
-Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane) reacţie anafilactică (edem Quincke, dificultate în respiraţie, şoc).

Tractul gastro-intestinal:
-Greaţă, gastralgii, vărsături.

Ţesut cutanat şi subcutanat:
Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane): reacţii cutanate grave cum ar fi necroza epidermei şi sindromul Stevens-Johnson.

Au mai fost raportate următoarele reacţii adverse:
-reacţii cutaneomucoase de tipul: eritem, erupţii cutanate, urticarie, prurit;
-cefalee, vertij.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.
În cazul administrării concomitente de antibiotice (eritromicină, cefalexină, oxitetraciclină) distribuţia acestora în arborele traheo-bronşic este îmbunătăţită.
Nu este recomandată administrarea concomitentă de medicamente antitusive (favorizează staza secreţiilor) şi anticolinergice.
Asocierea cu medicamente iritante gastrice creşte riscul de apariţie a tulburărilor gastrice.

Administrarea de Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Luaţi Ambroxol Laropharm în timpul sarcinii şi alăptării doar la recomandarea strictă a medicului dumneavoastră!

În prezent, nu există experienţă adecvată la om privind administrarea în timpul sarcinii şi alăptării. Totuşi, la animale s-a observat că substanţa activă din Ambroxol Laropharm trece în laptele matern.

Studiile la animale nu au evidenţiat efecte dăunătoare ale ambroxol cu privire la fertilitate.

Prezentare ambalaj:

Soluţie limpede, incoloră, cu miros de portocale şi gust dulce.
Cutie cu un flacon din PVC, brun, cu capac şi inel de sigilare din PE, de culoare albă, conţinând 100 ml soluţie şi linguriţă dublu dozatoare din polistiren, de culoare albă, de 2,5/5 ml.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A se utiliza în 14 zile după prima deschidere a flaconului.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ambroxolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ambroxol Laropharm 15 mg/ 5 ml soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.