Prospect Ambrohexal 30 mg, comprimate

Substanța activă: ambroxolum
Producator: Salutas Pharma GmbH, Germania
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice
Categoria: Afectiuni pulmonare

Indicații Ambrohexal 30 mg, comprimate:

Ambrohexal este indicat ca terapie secretolitică:
- in afecţiuni bronhopulmonare cronice asociate cu secreţie anormală de mucus şi afectare a transportului mucusului;
- in afecţiuni bronşice acute şi episoade acute ale bronhopneumopatiei cronice. De asemenea, Ambrohexal este indicat pre- şi postoperator.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Ambrohexal dacă sunteţi alergic la ambroxol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

Administrare Ambrohexal 30 mg, comprimate:

Adulţi şi copii peste 12 ani
Doza recomandată este de 1 comprimat Ambrohexal de 3 ori pe zi (90 mg clorhidrat de ambroxol pe zi), in primele 2-3 zile; apoi doza se scade la 1 comprimat Ambrohexal de 2 ori pe zi (60 mg clorhidrat de ambroxol pe zi)
in caz de insuficienţă renală severă, datorită acumulării de metaboliţi ai ambroxolului rezultaţi in ficat, doza de intreţinere trebuie scăzută corespunzător, iar intervalul dintre doze trebuie prelungit.
Comprimatele trebuie administrate intregi cu lichide, după mese. Efectul secretolitic este potenţat de aportul de lichide.
Durata administrării trebuie determinată individual conform indicaţiilor şi severităţii afecţiunii. Ambrohexal nu se administrează mai mult de 4-5 zile fără recomandarea medicului.

Compoziție Ambrohexal 30 mg, comprimate:

Un comprimat conţine clorhidrat de ambroxol 30 mg.

Precauții:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Deoarece, foarte rar, au fost descrise cefalee şi vertij în timpul tratamentului cu Ambrohexal, se recomandă prudenţă la pacienţii care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Informaţii importante privind unii excipienţi conţinuţi de Ambrohexal
Datorită conţinutului în lactoză al Ambrohexal pacienţii cu afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, deficit lapon de lactază, sau malabsorbţie glucoză-alactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Se recomandă prudenţă in cazul administrării la pacienţii cu ulcer gastroduodenal.
In caz de insuficienţă renală sau hepatică severă ambroxolul trebuie administrat cu precauţie.

Datorită conţinutului in lactoză al Ambrohexal pacienţii cu afecţiuni ereditare de intoleranţă la galactoză, deficit lapon de lactază, sau malabsorbţie glucoză-alactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Reacții adverse ale Ambrohexal 30 mg, comprimate:

Ambrohexal este în general bine tolerat dar, ca toate medicamentele poate determina reacţii adverse.
Este posibil să apară reacţii gastro-intestinale minore, de tipul greaţă, vărsături, gastralgii, care cedează rapid la scăderea dozei.
Au fost descrise cazuri de reacţii cutaneo-mucoase: eritem, rush, prurit, urticarie. Foarte rar, au fost semnalate reacţii anafilactoide, care au avut o evoluţie favorabilă. În acest caz tratamentul trebuie întrerupt.
De asemenea, foarte rar au fost descrise cefalee şi vertij.
Dacă observaţi oricare alte reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Administrarea concomitentă de Ambrohexal şi antibiotice (amoxicilină, cefuroximă, eritromicină, doxicilină) duce la creşterea concentraţiei de antibiotice la nivelul pulmonar.
Ambrohexal nu se administrează concomitent cu antitusive şi/sau cu substanţe care scad secreţia bronşică (de exemplu, de tip atropinic), aceste asocieri fiind nejustificate.
Nu s-au semnalat alte interacţiuni medicamentoase cu relevanţă clinică.

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament - chiar şi din cele eliberate fără prescripţie medicală.

Administrarea de Ambrohexal 30 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Studiile la animale de laborator nu au evidenţiat un efect teratogen.
Cu toate acestea, este recomandat să nu se administreze clorhidratul de ambroxol la femeia însărcinată.

Alăptarea
Medicamentul se excretă în laptele matern, dar se pare că nu afectează sugarul la doze terapeutice. Totuşi, nu se recomandă administrarea medicamentului în perioada de alăptare.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PP/Al a cate 10 comprimate

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă ambroxolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ambrohexal 30 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ambrohexal 30 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.