Prospect Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: PHARMATHEN S.A. Grecia
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA

Indicații Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Atorvastatină Polipharma face parte din grupa medicamentelor cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorvastatină Polipharma se utilizează pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă nu au dat rezultate. Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, se poate utiliza Atorvastatină Polipharma pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuată o dietă standard de reducere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Atorvastatină Polipharma
* dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atorvastatină sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale Atorvastatină Polipharma.
* dacă aveţi sau aţi avut vreodată bolide ficat.
* dacă aţi avut valori anormale inexplicabile ale testelor hepatice sanguine.
* dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
* dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
* dacă sunteți în perioada de alăptare.

Administrare Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Înainte de începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă va recomanda o dietă cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să o menţineţi şi în timpul terapiei cu Atorvastatină Polipharma.

Doza uzuală de început pentru Atorvastatină Polipharma este de 10 mg o dată pe zi la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta de 10 ani sau peste. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorvastatină Polipharma este de 80 mg o dată pe zi la adulţi şi de 20 mg o dată pe zi la copii.

Comprimatele de Atorvastatină Polipharma trebuie înghiţite întregi, cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.

Luaţi întotdeauna Atorvastatină Polipharma exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Atorvastatină Polipharma este determinată de către medicul dumneavoastră.
Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atorvastatină Polipharma este prea puternic sau prea slab.

Dacă aţi utilizat mai mult Atorvastatină Polipharma decât trebuie
Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Atorvastatină Polipharma (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Atorvastatină Polipharma
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care este momentul pentru următoarea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Atorvastatină Polipharma
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

- Substanţa activă este atorvastatină, sub formă de atorvastatină calcică
-Celelalte componente sunt:
Nucleu Pharmasorb regular (atapulgită activată), Microcelac 100 (conţine: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină), celuloză microcristalină, amidon de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloză(E463), dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu;
Film-hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171), lactoză monohidrat, macrogol/PEG 400.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atorvastatină Polipharma
* dacă aţi avut un accident vascular cerebral cu sângerări la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente vasculare cerebrale precedente.
* dacă aveţi probleme ale rinichilor.
* dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidie).
* dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare.
* dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibraţi).
* dacă consumaţi periodic cantităţi mari de alcool etilic.
* dacă aveţi antecedente de boală a ficatului.
* dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Atorvastatină Polipharma
- dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, medicul dumneavoastră vă va face analize de sânge înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatină Polipharma, pentru a stabili și evita riscul de a prezenta reacţii adverse musculare. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totuşi, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi nici un fel de unelte sau utilaje, dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

Informaţii importante privind unele componente ale Atorvastatină Polipharma
Conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Atorvastatină Polipharma poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.
Rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000):
* Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie.
* Boală gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor şi mâinilor sau tălpilor picioarelor, pete care se pot transforma în vezicule.
* Slăbiciune, sensibilitate sau durere musculară şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră, acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.
Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000):
* Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate. Acestea pot fi sugestive pentru o afectare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.
Alte reacţii adverse posibile la Atorvastatină Polipharma
Reacţiile adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100) includ:
* inflamaţia căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală.
* reacţii alergice.
* creşterea valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creşterea concentraţiei creatin kinazei în sânge.
* durere de cap.
* greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree.
* durere articulară, durere musculară şi durere de spate.
* teste de sânge care pot să arate o afectare a ficatului.
Reacţiile adverse mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) includ:
* anorexie (pierderea poftei de mâncare), creştere în greutate, scăderea valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge).
* coşmaruri, insomnie.
* ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducerea sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierderea memoriei.
* vedere înceţoşată.
* Zgomote în urechi şi/sau cap.
* vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţia pancreasului care determină durere la nivelul stomacului).
* hepatită (inflamaţia ficatului).
* erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere în exces a părului.
* dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară.
* oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special a gleznelor (edem), temperatură crescută.
* teste de urină pozitive pentru prezenţa celulelor albe.
Reacţiile adverse rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000) includ:
* tulburări de vedere.
* sângerare sau vânătăi neaşteptate.
* colestază (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor).
* rupturi ale tendoanelor.
Reacţiile adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000) includ:
* o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps.
* pierderea auzului.
* ginecomastie (creşterea sânilor la bărbaţi şi femei).
Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):
* Tulburări sexuale.
* Depresie.
* Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtarea respiraţiei sau febră.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.
Există anumite medicamente care pot modifica efectul produs de Atorvastatină Polipharma sau efectele lor pot fi modificate de către Atorvastatină Polipharma. Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă denumită rabdomioliză:
* Medicamente utilizate pentru a schimba modul în care lucrează sistemul vostru imunitar, de exemplu, ciclosporina.
* Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
* Alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
* Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină, dilitiazem, medicamente care vă reglează ritmul bătăilor inimii, de exemplu, digoxină, verapamil, amiodaronă.
* Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, etc.
* Alte medicamente cunoscute pentru interacţiunea cu Atorvastatină Polipharma, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptive orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un calmant al durerii) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
* Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.
Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Atorvastatină Polipharma cu alimente şi băuturi
Sucul de grapefruit
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grapefruit pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grapefruit pot modifica efectele produse de Atorvastatină Polipharma.
Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament.

Administrarea de Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatină Polipharma dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă. Nu luaţi Atorvastatină Polipharma dacă vă aflaţi în perioada fertilă, decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficace.

Nu luaţi Atorvastatină Polipharma în perioada de alăptare.

Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa la utilizare de Atorvastatină Polipharma în timpul sarcinii şi perioada alăptării.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Atorvastatină Polipharma 10 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, ovale, biconvexe, albe, cu dimensiuni de aproximativ 10,1 mm x 5,6 mm x 3,7 mm.
Cutie cu 3 sau 6 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Atorvastatină Polipharma 20 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, ovale, biconvexe, albe, cu o linie de rupere pe o față, cu dimensiuni de aproximativ 12,7 mm x 6,7 mm x 4,6 mm.
Cutie cu 2, 3 sau 6 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Atorvastatină Polipharma 40 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, oblongi, biconvexe, albe, cu dimensiuni de aproximativ 19,4 mm ×7,8 mmx 4,7 mm.
Cutie cu 2, 3 sau 6 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Atorvastatină Polipharma 80 mg comprimate filmate
Comprimate filmate, oblongi, biconvexe, albe, cu o linie de rupere pe o față, cu dimensiuni de aproximativ 22,8 mm× 10,9 mm x 5,7 mm.
Cutie cu 2 sau 3 blistere din PA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Atorvastatină Polipharma după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP.
Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 300C, în ambalaj original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatină Polipharma 10 mg, 20 mg, 40 mg, 80 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.