Prospect Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate

Substanța activă: atorvastatinum
Producator: Aurobindo Pharma Malta
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Atorvastatină Aurobindo 10 mg comprimate filmate
Atorvastatină Aurobindo 20 mg comprimate filmate
Atorvastatină Aurobindo 40 mg comprimate filmate
Atorvastatină Aurobindo 80 mg comprimate filmate

Indicații Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate:

Atorvastatina Aurobindoface parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de statine, care acţionează prin reglarea lipidelor (grăsimilor) din organism.

Atorvastatina Aurobindo este utilizat pentru scăderea concentraţiei de colesterol şi trigliceride din sânge, atunci când regimul alimentar şi schimbarea modului de viaţă au eşuat.

Dacă aveţi un risc crescut de boală cardiacă, Atorvastatina Aurobindopoate fi utilizat pentru a reduce acest risc, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră este normală. În timpul tratamentului trebuie continuat regimul alimentar standard de reducere a colesterolului.

Contraindicații:

Nu luaţi Atorvastatină Aurobindo
• dacă sunteţi alergic la atorvastatină sau la orice medicamente similare utilizate pentru reducerea lipidelor din sânge sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicamentul
• dacă aveţi sau aţi avut vreodată boli ce afectează ficatul.
• dacă aţi avut teste de sânge anormale inexplicabile ale funcţiei ficatului.
• dacă sunteţi femeie aflată la vârsta fertilă şi nu utilizaţi o metodă de contracepţie eficace.
• dacă sunteţi gravidă sau încercaţi să rămâneţi gravidă.
• dacă alăptaţi.

Administrare Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate:

Înainte de începerea tratamentului, medicul vă va recomanda un regim alimentar cu conţinut scăzut în colesterol, pe care trebuie să îl respectaţi şi în timpul tratamentului cu Atorvastatină Aurobindo.

Doza uzuală de început pentru Atorvastatină Aurobindo este de 10 mg o dată pe zi. Această doză poate fi crescută de către medicul dumneavoastră, dacă este cazul, până când se ajunge la doza care vă este necesară. Medicul dumneavoastră va modifica doza la intervale de 4 săptămâni sau mai mult. Doza maximă de Atorvastatină Aurobindo este de 80 mg o dată pe zi pentru adulți și 20 mg o dată pe zi pentru copii.

Comprimatele de Atorvastatină Aurobindo trebuie înghiţite întregi cu apă, în orice moment al zilei, cu sau fără alimente. Cu toate acestea, încercaţi să luaţi comprimatele în acelaşi moment al zilei.
Luaţi întotdeauna Atorvastatină Aurobindo exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Durata tratamentului cu Atorvastatină Aurobindo este determinată de către medicul dumneavoastră. Va rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă aveţi impresia că efectul Atorvastatinei Aurobindo este prea puternic sau prea slab.

Dacă luaţi mai mult Atorvastatină Aurobindo decât ar trebui
Dacă luaţi în mod accidental mai multe comprimate de Atorvastatină Aurobindo (mai mult decât doza zilnică obişnuită), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau departamentului de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Atorvastatină Aurobindo
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi următoarea doză programată, la momentul corect. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Atorvastatină Aurobindo
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament sau dacă doriţi să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate:

Substanţa activă este atorvastatina.
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 10 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 20 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 40 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).
Fiecare comprimat filmat conţine atorvastatină 80 mg (sub formă de atorvastatină calcică trihidrat).

Celelalte componente sunt:
Nucleu: Manitol (E 421), copovidonă, carbonat de sodiu anhidru, croscarmeloză sodică, celuloză microcristalină silicifiată (conține dioxid de siliciu coloidal anhidru și celuloză microcristalină), lactoză monohidrat, laurilsulfat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Film: alcool polivinilic parțial hidrolizat, dioxid de titan (E171), talc, lecitină (soia), gumă de xantan.

Precauții:

Înainte să luaţi Atorvastatină Aurobindo, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale. Atorvastatină Aurobindo este posibil să nu fie indicat pentru dumneavoastră din următoarele motive:
• dacă aţi avut un accident vascular cerebral cu sângerare la nivelul creierului sau dacă aveţi mici pungi de lichid la nivelul creierului din cauza unor accidente vasculare cerebrale precedente.
• dacă aveţi probleme ale rinichilor
• dacă aveţi glanda tiroidă mai puţin activă (hipotiroidism)
• dacă aţi avut dureri musculare repetate sau inexplicabile sau antecedente personale sau familiale de tulburări musculare
• dacă aţi avut tulburări musculare în timpul tratamentului cu alte medicamente care scad colesterolul (de exemplu, alte statine sau fibraţi)
• dacă consumaţi regulat cantităţi mari de alcool etilic
• dacă aveţi antecedente de boală a ficatului
• dacă aveţi vârsta peste 70 de ani.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua Atorvastatină Aurobindo
• dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

Dacă oricare dintre cele de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va facă analize ale sângelui înainte şi posibil în timpul tratamentului cu Atorvastatină Aurobindo, pentru a prevedea riscul de a prezenta reacţii adverse musculare. Riscul de apariţie a reacţiilor adverse musculare, de exemplu, rabdomioliza, este cunoscut a fi crescut atunci când anumite medicamente sunt luate în acelaşi timp.

În timp ce luați acest medicament, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenție dacă aveți diabet zaharat sau riscațisă dezvoltați diabet zaharat.

Sunteți susceptibil de a fi la risc de a dezvolta diabet zaharat, dacă aveți un nivel ridicat de zaharuri și grăsimi în sânge, sunteți supraponderali si aveți tensiune arterială mare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În mod normal, acest medicament nu vă afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu conduceţi vehicule dacă acest medicament vă afectează capacitatea de a conduce. Nu utilizaţi niciun fel de unelte sau maşini dacă abilitatea de a le folosi vă este afectată de către acest medicament.

Atorvastatină Aurobindo conține lactoză monohidrat și lecitină de soia.
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Acest medicament conține lecitină din soia.Dacă sunteți alergic la arahide sau soia, nu luați acest medicament.

Reacții adverse ale Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, Atorvastatina Aurobindo poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave, încetaţi să luaţi comprimatele şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţe al celui mai apropiat spital.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane):
• Reacţii alergice grave care determină umflarea feţei, limbii şi gâtului şi care pot determina dificultăţi mari la respiraţie
• Afecţiune gravă însoţită de descuamarea şi umflarea pielii, formarea de vezicule la nivelul pielii, gurii, ochilor, organelor genitale şi febră. Erupţie trecătoare pe piele sub formă de pete roz-roşii, în mod special la nivelul palmelor şi mâinilor sau tălpilor picioarelor, pete care se pot transforma în vezicule.
• Slăbiciune, sensibilitate sau durere muscular şi, în mod special, dacă în acelaşi timp aveţi o stare de rău sau aveţi febră. Acestea pot să apară ca urmare a unei distrugeri musculare anormale, care vă poate pune viaţa în pericol şi care poate determina probleme ale rinichilor.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10.000 de persoane):
• Dacă prezentaţi tulburări legate de sângerare sau vânătăi neobişnuite sau neaşteptate, acestea pot fi sugestive pentru o tulburare a ficatului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât mai repede posibil.

Alte reacţii adverse posibile la Atorvastatină Aurobindo:
Reacţiile adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane) includ:
• inflamaţie a căilor nazale, durere în gât, sângerare nazală
• reacţii alergice
• creştere a valorilor concentraţiilor zahărului din sânge (dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge), creştere a concentraţiei creatin kinazei în sânge.
• durere de cap
• greaţă, constipaţie, flatulenţă, indigestie, diaree
• durere articulară, durere musculară şi durere de spate
• testele de sânge pot să arate funcţionare anormală a ficatului

Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane) includ:
• anorexie (pierdere a poftei de mâncare), creştere în greutate, scădere a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge(dacă aveţi diabet zaharat, trebuie să continuaţi urmărirea atentă a valorilor concentraţiilor de zahăr din sânge)
• coşmaruri, insomnie
• ameţeli, amorţeli sau furnicături la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, reducere a sensibilităţii la atingere sau la durere, modificări ale gustului, pierdere a memoriei
• vedere înceţoşată
• ţiuituri în urechi şi/sau cap
• vărsături, eructaţii, durere la nivelul abdomenului superior şi inferior, pancreatită (inflamaţie a pancreasului care determină durere la nivelul stomacului)
• hepatită (inflamaţie a ficatului)
• erupţie trecătoare pe piele, erupţie sau mâncărime la nivelul pielii, urticarie, cădere a părului
• dureri la nivelul gâtului, oboseală musculară
• oboseală, senzaţie de rău, slăbiciune, durere în piept, umflare în special la nivelul gleznelor (edem), temperatură crescută
• teste de urină pozitive pentru prezenţa celulelor albe

Reacţiile adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane) includ:
• tulburări de vedere
• sângerare sau vânătăi neaşteptate
• colestază (îngălbenire a pielii sau a albului ochilor)
• rupturi ale tendoanelor

Reacţiile adverse foarte rare(pot afecta până la 1 din 10.000 de persoane) includ:
• o reacţie alergică – simptomele pot include respiraţie şuierătoare bruscă, durere sau apăsare în piept, umflare a pleoapelor, feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultate la respiraţie, colaps
• pierdere a auzului
• ginecomastie (creştere a sânilor la bărbaţi şi femei)

Reacţii adverse posibile, raportate la unele statine (medicamente de acelaşi tip):
• Tulburări sexuale;
• Depresie;
• Probleme de respiraţie, incluzând tuse persistentă şi/sau scurtare a respiraţiei sau febră.
• Diabetul zaharat.

Acest lucru este mult mai probabil, dacă aveți un nivel ridicat de zaharuri și grăsimi în sânge, sunteți supraponderali si aveți hipertensiune arteriala. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza în timp ce luați acest medicament.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Atorvastatină Aurobindo împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.
Există anumite medicamente care pot modifica efectul Atorvastatinei Aurobindo sau efectele lor pot fi modificate de către Atorvastatină Aurobindo.

Acest tip de interacţiune poate face ca unul dintre medicamente sau ambele medicamente să fie mai puţin eficace. Alternativ, poate creşte riscul sau severitatea reacţiilor adverse, incluzând afectarea musculară importantă denumită rabdomioliză:
• Medicamente utilizate pentru a schimba modul în care lucrează sistemul vostru imunitar, de exemplu, ciclosporina
• Anumite antibiotice sau medicamente antifungice, de exemplu, eritromicină, claritromicină, telitromicină, ketoconazol, itraconazol, voriconazol, posaconazol, rifampicină, acid fusidic.
• Alte medicamente care reglează valorile lipidelor, de exemplu, gemfibrozil, alţi fibraţi, colestipol.
• Anumite blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru tratamentul anginei pectorale sau tensiunii arteriale mari, de exemplu, amlodipină; dilitiazem, medicamente care vă reglează ritmul inimii, de exemplu, digoxină, verapamil, amiodaronă.
• Medicamente utilizate în tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu, ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, combinația tipranavir/ritonavir etc.
• Unele medicamente utilizate în tratamentul hepatitei C de exemplu telaprevir
• Alte medicamente cunoscute a interacţiona cu Atorvastatina Aurobindo, incluzând ezetimibă (care reduce colesterolul), warfarină (care reduce coagularea sângelui), contraceptivele orale, stiripentol (un anticonvulsivant pentru tratamentul epilepsiei), cimetidină (utilizat pentru arsuri în capul pieptului şi ulcere peptice), fenazonă (un calmant al durerii) colchicine (pentru tratarea gutei) şi antiacide (medicamente pentru indigestie, care conţin aluminiu sau magneziu).
• Medicamente eliberate fără prescripţie medicală: sunătoare.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, chiar şi cele eliberate fără prescripţie medicală.

Atorvastatină Aurobindo împreună cu alimente şi băuturi
Vă rugăm să luaţi în considerare următoarele:
Sucul de grepfrut
Nu consumaţi mai mult de unul sau două pahare mici de suc de grepfrut pe zi, deoarece cantităţile mari de suc de grepfrut pot modifica efectele Atorvastatinei Aurobindo.

Alcool etilic
Evitaţi să consumaţi prea mult alcool etilic în timp ce luaţi acest medicament. Pentru detalii, vezi pct. 2 „Atenționări și precauții”.

Administrarea de Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Nu luaţi Atorvastatină Aurobindo dacă sunteţi gravidă sau dacă vreţi să rămâneţi gravidă. Nu luaţi Atorvastatină Aurobindo dacă vă aflaţi în perioada fertilă decât dacă utilizaţi metode de contracepţie eficace. Nu luaţi Atorvastatină Aurobindo dacă alăptaţi. Până în prezent, nu s-a dovedit siguranţa utilizării Atorvastatinei Aurobindo în timpul sarcinii şi alăptării.

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să aveți un copil, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Atorvastatină Aurobindo 10 mg comprimate filmate
Comprimate filmate de culoare albă, ovale [9,8 mm x 5,2 mm], marcate cu "Y" pe o faţă și cu "77" pe cealaltă faţă.

Atorvastatină Aurobindo 20 mg comprimate filmate
Comprimate filmate de culoare albă, ovale [12.3 mm x 6.5 mm], marcate cu "Y" pe o faţă și cu "78" pe cealaltă faţă.

Atorvastatină Aurobindo 40 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare albă, ovale [15.5 mm x 8.1 mm] , marcate cu "Y" pe o faţă și cu "79" pe cealaltă faţă.

Atorvastatină Aurobindo 80 mg comprimate filmate Comprimate filmate de culoare albă, ovale [19.4 mm x 10.4 mm] , marcate cu "Y" pe o faţă și cu "72" pe cealaltă faţă.

AtorvastatinăAurobindo comprimate filmate sunt disponibile în cutii cu blistere din Poliamidă -Al - PVC/Al și flacoane PEÎD cu capac din polipropilenă. Flaconul conține gel de siliciu ca agent deshidratant

Mărimi de ambalaj: Blister: 14, 28, 30, 50, 56, 90, 100 și 500 comprimate filmate Flacon PEID: 30 și 200 comprimate filmate
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare {EXP} înscrisă pe flacon şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a respectivei luni.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă atorvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Atorvastatină Aurobindo comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.