Prospect Belogent, crema

Substanța activă: combinatii
Producator: Belupo Pharmaceuticals and Cosmetics dd Croatia
Clasa ATC: [D07CC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi in combinatie cu antibiotice >> corticosteroizi puternici
Categoria: Afectiuni dermatologice

Indicații Belogent, crema:

Dermatoze corticosensibile care sunt sau pot fi suprainfectate cu germeni sensibili la gentamicina, cum sunt: dermatite de contact, dermatite profesionale, dermatita seboreica (cu exceptia fetei), dermatita atopica (eczema infantila, dermatita alergica), neurodermatita (lichen simplex cronic), intertrigo, eczema numulara, dishidroza, piodermatita non-alergica acuta, fotodermatite acute, radiodermatite, dermatite infectate cauzate de intepaturile de insecte, psoriazis vulgar, dermatita exfoliativa, lichen plan.
Unguentul Belogent se aplica pe leziunile suprainfectate cu bacterii care raspund la tratamentul cu gentamicina cum sunt: anumite tulpini de streptococi (streptococul alfa si beta hemolitic,stafilococul auriu (coagulazo-pozitiv, coagulazo-negativ si anumite tulpini care produc penicilinaza) si bacterii gram-negative: Pseudomonas aeruginosa, Aerobactor aerogenes, E. coli, Proteus vulgaris si Klebsiella pneumoniae.

Contraindicații:

- Hipersensibilitate la betametazona, gentamicina sau la oricare dintre excipienti.
- Rosacea, acnee, dermatita periorala.
- Infectii primitiv bacteriene, virale (in special vaccina, varicela).
- Leziuni ulcerate.
- Aplicarea pe pleoape (risc de glaucom).

Administrare Belogent, crema:

Crema si unguentul Belogent sunt destinate doar administrarii cutanate. Crema este utilizata in tratamentul leziunilor cutanate acute si umede. Unguentul este utilizat in tratamentul leziunilor cutanate;cronice, uscate, lichenificate sau scuamoase, cazuri in care este necesar efectul ocluziv al unguentului ca vehicul. Crema si unguentul Belogent se aplica pe pielea afectata in strat subtire, de doua ori pe zi (dimineata si seara) si se maseaza usor

Precauții:

Crema Belogent contine clorocrezol, care poate determina reactii alergice. De asemenea, mai
contine alcool cetostearilic care poate determina reactii adverse cutanate locale (de exemplu dermatita de contact).
Daca dupa prima aplicare a cremei sau a unguentului Belogent se produc reactii de hipersensibilitate ale pielii (prurit, senzatie de arsura, eritem) tratamentul trebuie intrerupt imediat si trebuie efectuat un consult medical.

Crema sau unguentul Belogent nu trebuie utilizate sub pansament ocluziv. Aplicarea sub pansament ocluziv (inclusiv in cazul scutecelor) si pe suprafete mari creste absorbtia medicamentului. In special la sugari, la nivelul plicilor pot sa apara fenomene de ocluzie spontana.
Sugarii si copiii, datorita unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala, si mai ales in cazul aplicarii sub pansament ocluziv si pe suprafete mari, prezinta un risc mai mare de absorbtie sistemica decat adultii. Cresterea absorbtiei betametazonei in circulatia sistemica poate determina supresia axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian (HHCS) si aparitia reactiilor adverse la glucocorlicoizi sistemici. Astfel, pot sa apara sindrom Cushing, intarzierea cresterii in inaltime, intarzierea cresterii in greutate, hipertensiune intracraniana, hiperglicernie si glicozurie.

Manifestarile supresiei corticosuprarenaliene la copii includ nivele scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.
Aceste reactii adverse apar foarte rar, sunt de obicei reversibile si impun intreruperea tratamentului. Aplicarea sub pansament ocluziv si pe suprafete mari, creste absorbtia gentamicinei in circulatia sistemica cu risc de ototoxicitate si nefrotoxicitate, mai ales la pacientii care urmeaza
concomitent tratament sistemic cu alte medicamente ototoxice sau nefrotoxice, si la pacientii cu insuficienta renala.

Nu se recomanda utilizarea de lunga durata a cremei sau unguentului Belogent la nivelul fetei deoarece pot sa apara o dermatita asemanatoare rozaceei, acneei sau dermatitei periorale.
Crema sau unguentul Belogent nu trebuie aplicate oftalmic deoarece pot sa apara cataracta, glaucom, infectii fungice si exacerbari herpetiforme. Crema sau unguentul Belogent nu se utilizeaza in tratamentul ulcerelor varicoase. Crema si unguentul Belogent nu sunt recomandate aplicarii pe scalp.
Tratamentul local de lunga durata cu gentamicina poate determina dezvoltarea microorganismelor rezistente la aminoglicozide, inclusiv a fungilor.

Atenționări:

In cazul suprainfectiei bacteriene sau fungice a unei dermatoze corticosensibile se recomanda efectuarea prealabila a tratamentului antibacterian/antifungic specific.

Copii
La sugari si copii, datorita unei suprafete mai mari de piele raportata la greutatea corporala, si mai ales in cazul aplicarii sub pansament ocluziv si pe suprafete mari, riscul de crestere a absorbtiei betametazonei in circulatia sistemica este mai mare decat la adulti.

Reacții adverse ale Belogent, crema:

Reactiile adverse care apar la administrarea locala a betametazonei si gentamicinei, in doze terapeutice, sunt de obicei usoare; manifestarile sunt locale (in zona aplicarii) sau sistemice (datorate absorbtiei in sange).

Reactiile adverse locale ale betametazonei sunt: senzatie de arsura, prurit, iritatia locala, uscaciunea pielii, foliculita, hipertricoza, eruptii cutanate, eruptii acneiforme, depigmentare, dermatita periorala si dermatita alergica de contact. Tratamentul de lunga durata poate determina telangiectazii, vergeturi, fragilitate cutanata, atrofie cutanata, purpura echimotica secundara atrofiei cutanate. Reactiile adverse locale ale gentamicinei sunt: reactii de hipersensibilitate ale pielii caracterizate prin eruptii cutanate, prurit, eritem, edem. Pot sa apara infectii cutanate secundare si rezistenta la gentamicina.
Reactiile adverse sistemice ale betametazonei sunt: supresia axului hipotalamo-hipofizocortico-suprarenalian (HHCS), sindrom Cushing, intarzierea cresterii in inaltime, intarzierea cresterii in greutate, hipertensiune intracraniana, hiperglicemie si glicozurie.

Reactiile adverse sistemice ale gentamicinei sunt: tulburari acustice si vestibulare, cu tinitus si scaderea auzului. De asemenea, poate sa apara insuficienta renala.
Aceste reactii adverse apar mai ales in cazul administrarii sistemice concomitente a medicamentelor ototoxice si nefrotoxice, sau la pacientii cu insuficienta renala.

Supradozajul:

Cand betametazona este aplicata pe suprafete mari, sub pansament ocluziv, pentru o lunga perioada de timp, si mai ales la sugari si copii, poate sa apara absorbtie sistemica cu manifestari sistemice supresia axului hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenalian (HHCS), sindrom Cushing. Intarzierea cresterii in inaltime, intarzierea cresterii in greutate, hipertensiune intracraniana, hiperglicemie si glicozrie, nivele scazute ale cortizolului plasmatic si absenta raspunsului la stimularea cu ACTH. Manifestarile hipertensiunii intracraniene includ bombarea fontanelei, cefalee si edem papilar bilateral.

Foarte rar, absorbtia sistemica semnificativa a gentamicinei datorita administrarii indelungate si pe
suprafete mari, cu precadere in cazul pacientilor care urmeaza tratament sistemic concomitent cu anumite medicamente ototoxice si nefrotoxice, sau in cazul pacientilor cu insuficienta renala, pot sa apara tulburari acustice si vestibulare, insotite de tinitus. De asemenea, poate sa apara insuficienta renala. Pot sa apara infectii cutanate secundare (bacteriene si fungice) si rezistenta la gentamicina. Tratamentul supradozajului este simptomatic. Simptomele de hipercorticism sunt de obicei reversibile. Daca este necesar, trebuie tratat dezechilibrul electrolitic. In cazurile de toxicitate cronica este recomandata intreruperea treptata a administrarii glucocorticoizilor. In caz de suprainfectie este indicata terapie adecvata antifungica sau antibacteriana.

Administrarea de Belogent, crema în sarcină / alaptare:

Glucocorticoizii cu potenta mare aplicati cutanat la animalele de laborator determina efecte teralogene. In literatura de specialitate nu exista studii clinice controlate si adecvate privind efectele teratogene ale tratamentului local cu glucocorticoizi la femeile gravide. De asemenea, nu exista studii clinice controlate si adecvate privind efectele teratogene ale tratamentului local cu gentamicina la femeile gravide. Prin urmare, crema sau unguentul Belogent trebuie utilizate numai dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal. In aceste cazuri, tratamentul trebuie sa fie de scurta durata si pe o suprafata mica de piele.

Nu se cunoaste daca glucocorticoizii aplicati local, inclusiv betametazona, sunt absorbiti in cantitati suficiente pentru a determina concentratii delectabile in faptele matern. Glucocorticoizii si gentamicina administrate sistemic se elimina in laptele matern, in timpul alaptarii, se recomanda fie intreruperea tratamentului cu Belogent, fie intreruperea alaptarii.

Prezentare ambalaj:

30 g.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Belogent, crema(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Belogent, crema vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.