Prospect Tresyl cremă

Substanța activă: betamethasonum+gentamicinum+clotrimazolum
Producator: Fiterman Pharma SRL, Romania
Clasa ATC: [D07CC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi in combinatie cu antibiotice >> corticosteroizi puternici

Indicații Tresyl cremă:

Tresyl conţine un corticosteroid, un antibiotic şi un antifungic.

Crema Tresyl este indicată pentru ameliorarea manifestărilor inflamatorii ale dermatozelor care răspund la corticoterapie, când sunt complicate cu infecţii secundare, cauzate de microorganisme sensibile la componentele acestui medicament dermatologic sau când este suspectată posibilitatea apariţiei unor asemenea infecţii.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Tresyl cremă:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţele active, la aminoglicozide sau la oricare dintre celelalte componente;
- în caz de acnee rozacee, acnee vulgară, dermatite periorale, eritem fesier, infecţii virale;
- la nivelul pleoapelor, întrucât există riscul apariţiei glaucomului;
- la nivelul rănilor deschise;
- pentru tratamentul reacţiilor cutanate apărute la vaccinuri;
- Sub pansament ocluziv.

Administrare Tresyl cremă:

Utilizaţi întotdeauna Tresyl cremă exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Aplicaţi Tresyl cremă sub formă de peliculă fină astfel încât să acopere complet întreaga suprafaţă de piele afectată şi regiunile alăturate, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Ca tratamentul sa fie eficient, crema trebuie aplicată cu regularitate. Nu folosiţi pansamente ocluzive. Durata tratamentului variază în funcţie de extinderea şi localizarea leziunilor şi de răspunsul pacientului. Totuşi, dacă nu s-a obţinut o ameliorare clinică timp de trei până la patru săptămâni, diagnosticul trebuie revizuit. Prelungirea perioadei de tratament se va face numai după ce starea dumneavoastră a fost reevaluată.
Experienţa utilizării la copii este limitată.
Dacă utilizaţi mai mult Tresyl cremă decât trebuie
Dacă aţi aplicat o doză prea mare de Tresyl cremă, îndepărtaţi excesul prin spălare cu apă şi săpun. În cazul supradozajului cronic pot să apară manifestări de hipercorticism, de obicei reversibile, caz în care aplicarea Tresyl cremă trebuie întreruptă gradat, sub supraveghere medicală. Utilizarea excesivă şi prelungită a gentamicinei la nivelul pielii sau mucoaselor poate conduce la infectarea leziunilor cu
fungi sau bacterii rezistente. Dacă apare o dezvoltare a florei microbiene, rezistentă la compuşii medicamentului, se impune întreruperea tratamentului cu Tresyl cremă şi instituirea unei terapii corespunzătoare.
Dacă aţi uitat să utilizaţi Tresyl cremă
Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză de Tresyl cremă aplicaţi-o imediat ce v-aţi adus aminte. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Tresyl cremă
Întreruperea utilizării Tresyl cremă, nu se va face brusc, ci treptat scăzând frecvenţa de administrare a dozelor.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Tresyl cremă:

- Substanţele active sunt: dipropionatul de betametazonă, sulfatul de gentamicină şi clotrimazolul.
1 g de cremă conţine dipropionat de betametazonă 0,643 mg, sulfat de gentamicină 1,54 mg şi clotrimazol 10 mg.
- Celelalte componente sunt: propilenglicol, parafină lichidă, Lanette wax AO*, octildodecanol, phidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), apă purificată
* Conţine alcool cetostearilic (65-75%) şi macrogol cetostearil eter 30 (15- 25%).

Precauții:

Medicamentul nu trebuie aplicat pe mucoase, mai ales la nivel ocular.
În cazul apariţiei unei erupţii cutanate, întrerupeţi administrarea imediat.
În cazul apariţiei reacţiilor de hipersensibilitate se întrerupe tratamentul şi se spală zona de aplicaţie cu săpun şi apă caldă.
Nu se recomandă utilizarea Tresyl cremă timp îndelungat. În cazul apariţiei unei suprainfecţii în timpul utilizării Tresyl, tratamentul trebuie întrerupt şi trebuie instituit un tratament adecvat.
După administrarea pe piele a corticosteroizilor sau a gentamicinei, absorbţia în sânge este crescută în cazul în care sunt tratate suprafeţe întinse ale corpului sau dacă se utilizează pansamente ocluzive, în special pe perioade îndelungate sau în prezenţa unor leziuni cutanate. În special în aceste cazuri, utilizarea la nivelul pielii sau mucoaselor a corticosteroizilor poate determina oricare dintre reacţiile adverse raportate după utilizarea pe cale orală sau injectabilă a corticosteroizilor, incluzând supresia corticosuprarenaliană.Trebuie evitată aplicarea gentamicinei pe răni deschise sau pe leziuni cutanate.
În aceste cazuri este posibil să apară reacţiile adverse care apar în urma utilizării pe cale orală sau injectabilă a gentamicinei.
Copii şi adolescenţi
Cand Tresyl cremă este utilizat la copii poate determina sindrom Cushing sau supresie corticosuprarenaliană, care se manifestă prin întârzieri de creştere, încetinire în creşterea greutăţii şi hipertensiune intracraniană.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tresyl cremă nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tresyl cremă
Tresyl cremă conţine propilenglicol care poate determina iritaţie cutanată, alcool cetostearilic care poate determina reacţii adverse cutanate locale (de exemplu dermatită de contact), p-hidroxibenzoat de metil (E218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E216) care pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Reacții adverse ale Tresyl cremă:

Ca toate medicamentele, Tresyl cremă poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare: afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile
Tresyl cremă poate determina rar reacţii adverse locale precum: decolorarea pielii, senzaţie de arsură, eritem, exudat şi prurit.
Următoarele reacţii adverse au fost semnalate la utilizarea topică de corticosteroizi în special la folosirea pansamentelor ocluzive: senzaţie de arsură, prurit, iritaţie, uscăciune, foliculită, hipertricoză, eruptii acneiforme, hipopigmentare, dermatită periorală, dermatită alergică de contact, macerarea pielii, infectii secundare, atrofia pielii, vergeturi şi miliaria.
Reacţiile adverse raportate după administrarea pe cale orală sau injectabilă a corticosteroizilor, inclusiv supresia adrenală, sindrom Cushing, hiperglicemie sau glicozurie pot apare şi în cazul administrării la nivelul pielii sau mucoaselor a corticosteroizilor.
Pacientii care au urmat tratamentul local cu clotrimazol pentru dermatomicoze au demonstrat o excelentă toleranţă locală, dar pot apărea unele reacţii adverse: eritem, întepături, erupţii veziculoase, descuamare, edem, prurit, urticarie şi o iritare generala a pielii.
Tratamentul cu gentamicină produce iritaţii trecătoare (eritem şi prurit) care, de obicei nu necesită întreruperea tratamentului.
În cazul respectării dozelor recomandate este puţin probabil să apară reacţii adverse sistemice. În cazul utilizării prelungite sau pe suprafeţe mari precum şi la folosirea pansamentelor ocluzive există riscul absorbţiei sistemice, apariţia atrofiei cutanate, vergeturilor, telangiectaziilor.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă obcervaţi orice altă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Nu s-au efectuat studii privind interacţiunile cu alte medicamente. Sulfatul de gentamicină este incompatibil cu amfotericina, cefalosporinele, eritromicina, heparina, penicilinele, bicarbonatul de sodiu şi sulfatiazina sodică.

Administrarea de Tresyl cremă în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Datele provenite din utilizarea dipropionatului de betametazonă la femeile gravide sunt limitate.
Tresyl cremă nu este recomandat în timpul sarcinii şi la femei aflate la vârsta fertilă care nu utilizează măsuri contraceptive.
Nu se cunoaşte dacă administrarea la nivelul pielii sau mucoaselor a glucocorticoizilor poate avea ca rezultat o absorbţie sistemică suficientă pentru a produce cantităţi detectabile în laptele matern. Nu se ştie dacă clotrimazolul se excretă în laptele matern. Trebuie luată decizia fie de a întrerupe alăptarea, fie de a întrerupe tratamentul cu Tresyl cremă, având în vedere beneficiul alăptării pentru copil şi beneficiul tratamentului pentru femeie.

Prezentare ambalaj:

Tresyl cremă se prezintă se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, albă, cu miros caracteristic componentelor.
Este disponibilă în cutie cu un tub din aluminiu a 15 g cremă.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi Tresyl cremă după data de expirare menţionată pe ambalaj. Data se referă la ultima zi a lunii respective.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor!
A se păstra la temperaturi sub 25°C.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tresyl cremă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tresyl cremă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.