Prospect Fluocinolon N, ung.

Substanța activă: combinatii
Producator: Europharm
Clasa ATC: [D07CC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi in combinatie cu antibiotice >> corticosteroizi puternici

Indicații Fluocinolon N, ung.:

Eczeme intinse corticosensibile si alte dermatite acute si cronice infectate sau susceptibile de a se infecta: dermatite atopice, neurodermite, dermatite de contact; dermatite seboreice, prurit ano-genital; lichen simplu cronic, dermatite de staza; intertrigo, derma-tite exfoliative; psoriazis (in special in cazurile cronice, stabilizate). Unguentul se indica in leziuni uscate cu cruste. Crema se indica in leziuni acute, inflamatorii (leziuni zemuinde).

Contraindicații:

Hipersensibilitate la vreunul din componente (in special la neomicina). Leziuni cutanate tuberculoase, micozele pielii si majoritatea virozelor cutanate (inclusiv herpes simplex, vaccina, varicela). Dermatita periorala rozacee, acnee. Contactul cu conjunctiva.

Administrare Fluocinolon N, ung.:

Se va aplica in strat subtire pe zona afectata a pielii, de 2-3 ori/zi. Cresterea numarului de aplicatii zilnice poate agrava efectele secundare, fara a se obtine ameliorarea efectului terapeutic. In unele dermatoze (psoriazis, dermatite atopice), intreruperea tratamentului se va face progresiv prin scaderea numarului de aplicatii zilnice sau prin utilizarea unui corticosteroid cu actiune mai putin intensa.

Acțiune:

Fluocinolonul acetonid este un corticoid sintetic de uz exclusiv topic, caracterizat prin: actiunea sa specifica in anumite procese inflamatorii (ex. in hipersensibilitatea de contact) si contra efectului pruriginos care le insoteste; actiunea inhibitoare a multiplicarii celulare si a procesului de sinteza in derm si epiderm; efectul vasoconstrictor (antiexudativ). In preparat corticoidul este principiul activ esential. Antibioticul trateaza o infectie asociata, dar nu are indicatii in prevenirea sa. Este un bactericid din familia aminoglicozidelor cu spectru larg, eficace fata de multe bacterii patogene pentru piele (mai ales stafilocici si bacili gramnegativi). Superioritatea acestei asocieri fata de corticoterapia locala izolata s-a evidentiat doar pentru primele zile de tratament, cand populatia microbiana (in special stafilococii) este numeroasa. Baza de unguent are proprietati emoliente si lubrifiante, reducand uscaciunea tegumentelor si durerile provocate de fisurile cutanate. Puterea ocluziva a vaselinei asigura un contact prelungit a principiului activ cu leziunile.

Compoziție Fluocinolon N, ung.:

0,025 g fluocinolon acetonid, 0,5 g sulfat de neomicina si baza grasa (unguentul) sau lavabila (crema) pana la 100 g.

Precauții:

In timpul sarcinii nu se utilizeaza sau se utilizeaza cu prudenta (indicatii stricte, doze mici, tratament de scurta durata). Se va evita aplicarea prelungita (peste 4 saptamani) pe tegumentele fetei. Prezenta glucocorticoidului nu impiedeca eventualele manifestari alergice datorate neomicinei, dar poate modifica manifestarea lor clinica. Aplicarea repetata pe suprafete intinse, mai ales sub pansament oclusiv, produce uneori fenomene cortizonice sistemice, datorate resorbtiei transcutanate (in special la copii si nou-nascuti). In mod obisnuit durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 8 zile - perioada pentru care s-a demonstrat eficacitatea asocierii antibiotic-corticosteroid.

Reacții adverse ale Fluocinolon N, ung.:

Datorate corticoidului: Rareori iritatie locala, prurit, uscaciunea pielii, eruptii acneiforme, dermatita periorala. Tratamentul prelungit, mai ales sub pansament, poate provoca atrofia pielii. Datorate antibioticului: Eczema alergica de contact in caz de utilizare prelungita in dermatitele de staza, suprainfectii cu germeni rezistenti.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Fluocinolon N, ung.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Fluocinolon N, ung. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.