Prospect Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

Substanța activă: mometazonum
Producator: FARMEA 10 Franta
Clasa ATC: [R01AD]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> corticosteroidiene

Indicații Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Ce este Bloctimo?
Bloctimo conţine furoat de mometazonă, ce face parte din grupul de medicamente denumit corticosteroizi. Furoatul de mometazonă nu trebuie confundat cu steroizii „anabolizanţi”, utilizaţi în mod neadecvat de unii sportivi şi administraţi sub formă de comprimate sau de injecţii.

Pentru ce se utilizează Bloctimo?
Bloctimo se utilizează: Acest medicament este utilizat în tratamentul rinitei alergice determinate de alergie la polenul din iarbă sau copaci (rinită alergică sezonieră, numită și “febra fânului”) sau de alergie, de exemplu la animale, acarieni sau mucegai (rinită alergică perenă). Atunci când cantităţi foarte mici de substanță activă sunt pulverizate în nas, ajută la ameliorarea inflamaţiei, strănutului, mâncărimilor nazale, a senzaţiei de „nas înfundat” sau a curgerii nasului.

În cazul rinitei alergice, Bloctimo spray nazal este utilizat la adulți, adolescenți şi copii cu vârsta peste 6 ani.

De asemenea, acest medicament este utilizat în tratamentul polipilor nazali (mici excrescențe în interiorul nasului) la adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Prin reducerea inflamației determină micșorarea treptată a polipilor.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Bloctimo
- dacă sunteţi alergic la furoat de mometazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveţi o infecţie la nivelul nasului. Trebuie să așteptați până la vindecarea acesteia înainte de a începe să utilizaţi sprayul nazal.
- dacă aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală la nivelul nasului sau v-aţi lovit la nas.

Trebuie să aşteptaţi până la vindecarea acestuia înainte de a începe să utilizaţi sprayul nazal.

Administrare Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Bloctimo este destinat doar administrării pe cale nazală.
Doze
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Nu utilizaţi o doză mai mare, nu utilizaţi sprayul mai frecvent sau o perioadă mai lungă de timp decât vă recomandă medicul dumneavoastră.

Doza uzuală este de 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. După controlul simptomelor, medicul vă poate recomanda să utilizaţi o singură pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi. Cu toate acestea, dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă poate recomanda să creşteţi doza până la doza zilnică maximă de 4 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. După ce simptomele dumneavoastră sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza la 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

Utilizarea la copii și adolescenți
Copii cu vârsta peste 12 ani
Doza uzuală este de 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. După controlul simptomelor, medicul vă poate recomanda să utilizaţi o singură pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi. Cu toate acestea, dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care vă poate recomanda să creşteţi doza până la maxim 4 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. După ce simptomele dumneavoastră sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceţi doza la 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani
Doza uzuală este de o pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi.
Forme severe de febra fânului Dacă suferiţi de o formă severă de febră a fânului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi tratamentul cu Bloctimo cu două până la patru săptămâni înainte de începerea sezonului polenului, acesta ajutând la prevenţia apariţiei simptomelor de febră a fânului.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea altor tratamente împreună cu acest medicament, în special dacă aveţi mâncărimi oculare sau ochii iritaţi. La sfârşitul sezonului febrei fânului ar trebui ca simptomele dumneavoastră să se amelioreze şi este posibil să nu mai aveţi nevoie de tratament.

Polipi nazali
Doza uzuală de începere a tratamentului este de 2 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi. Dacă simptomele nu sunt controlate după 5-6 săptămâni, doza poate fi crescută la 2 pulverizări în fiecare nară, de 2 ori pe zi. După ce simptomele sunt controlate, medicul vă poate recomanda să reduceţi doza. Dacă nu observaţi nicio ameliorare a simptomelor după 5-6 săptămâni de administrare de două ori pe zi, trebuie să contactaţi medicul pentru a discuta despre alte tratamente.

Mod de administrare
Cum să pregătiți sprayul nazal pentru utilizare Sprayul dumneavoastră nazal Bloctimo are un capac protector care protejează pompa dozatoare şi o menţine curată. Nu uitaţi să scoateţi capacul protector înainte de utilizarea sprayului şi să îl puneţi la loc după utilizare. Dacă utilizaţi sprayul pentru prima dată, poate fi necesară „armarea” flaconului prin pulverizarea sprayului de 10 ori până la producerea unui nor fin.
1. Mai întâi agitaţi uşor flaconul
2. Puneţi indexul şi degetul mijlociu de o parte şi de alta a pompei dozatoare, iar degetul mare sub flacon.
3. Îndreptaţi pompa dozatoare la distanţă de dumneavoastră şi apoi apăsaţi cu degetele pentru a pompa sprayul.

Dacă nu aţi acţionat sprayul timp de 14 zile sau mai mult, trebuie să îl „re-armaţi” prin pulverizare de 2 ori, până când se produce uniformizarea conţinutului. La o doză normală de 2 pulverizări în fiecare nară pentru tratamentul febrei fânului, rinitei perene și polipilor nazali, acest medicament ar trebui să furnizeze suficiente doze pentru 15 zile (flacon cu 60 de pulverizări), 30 de zile (flacon cu 120 pulverizări) sau 35 de zile (flacon cu 140 pulverizări).

Cum să utilizați sprayul nazal
1. Agitaţi uşor flaconul şi scoateţi capacul protector.
2. Suflaţi-vă ușor nasul.
3. Închideţi o nară cu un deget şi introduceţi pompa dozatoare în cealaltă nară. Înclinaţi puţin capul în faţă, ţinând flaconul orientat în sus.
4. Începeţi să inspiraţi uşor şi lent pe nas şi, în timp ce inspiraţi, pulverizaţi un puf în nas, apăsând în jos O SINGURĂ DATĂ cu degetele.
5. Expiraţi pe gură. Repetaţi pasul 4 ca să inhalaţi un al doilea puf în aceeaşi nară.
6. Scoateţi pompa dozatoare din nară şi expiraţi pe gură.
7. Repetaţi paşii 3 până la 6 pentru cealaltă nară.

După utilizarea sprayului, ştergeţi cu atenţie pompa dozatoare cu o batistă curată sau cu un servețel şi puneţi la loc capacul protector.
Cum să curățați sprayul nazal Este important să vă curăţaţi în mod regulat sprayul nazal, altfel este posibil să nu funcţioneze corect. Scoateţi capacul protector şi trageţi în afară cu blândeţe pompa dozatoare. Spălaţi pompa dozatoare şi capacul protector în apă caldă şi apoi clătiţi sub robinet.

Lăsaţi la uscat într-un loc călduţ. Împingeţi pompa dozatoare la loc în flacon şi puneţi la loc capacul protector. Sprayul va trebui re-armat prin 2 pulverizări la prima utilizare de după spălare.

Dacă utilizaţi mai mult Bloctimo decât trebuie
Este important să vă administrați doza așa cum este menționat în acest prospect sau așa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Utilizarea unei cantități mai mari sau mai mici vă poate agrava simptomele. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi utilizat în mod accidental o cantitate mai mare decât cea recomandată. Dacă utilizaţi corticosteroizi o perioadă lungă de timp sau în cantităţi mari, este posibil ca, în cazuri rare, aceştia să vă afecteze unii dintre hormonii dumneavoastră. La copii, acest lucru poate afecta creşterea şi dezvoltarea.

Dacă uitaţi să utilizaţi Bloctimo
Dacă aţi uitat să utilizaţi sprayul nazal la momentul potrivit, utilizaţi-l imediat după ce vă amintiţi, apoi continuați conform programului obișnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Bloctimo
La unii pacienţi, Bloctimo poate începe să le amelioreze simptomele după 12 ore de la prima administrare. Cu toate acestea, este posibil ca beneficiul complet al tratamentului să nu fie observat timp de până la două zile. Este foarte important să utilizaţi în mod regulat sprayul nazal. Nu opriţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus să faceţi acest lucru.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

• Substanța activă este: Furoat de mometazonă. Fiecare doză eliberată conține mometazonă furoat 50 mg, sub formă de mometazonă furoat monohidrat
• Celelalte componente sunt: clorură de benzalconiu, glicerol, polisorbat 80, celuloză microcristalină și carmeloză sodică, acid citric monohidrat, citrat de sodiu, apă purificată.

Precauții:

Întrebați medicul sau farmacistul înainte să utilizați Bloctimo:
- dacă aveţi sau aţi avut tuberculoză
- dacă suferiţi de o infecţie a ochiului cu virusul herpes simplex
- dacă aveţi orice alt tip de infecţie
- dacă luaţi orice alt tip de corticosteroizi, fie pe gură, fie injectabili
- dacă suferiţi de fibroză chistică (o boală genetică afectând mai multe organe, în mod deosebit plămânii și sistemul digestiv).

În timpul tratamentului cu Bloctimo, evitaţi să veniţi în contact cu persoane care suferă de rujeolă sau varicelă. Anunţaţi medicul dacă veniţi în contact cu orice persoană care suferă de una dintre aceste infecţii.

Utilizarea acestui spray nazal poate cauza rezultate pozitive ale testelor anti-doping.

Copii și adolescenți
Utilizarea pe termen lung a steriozilor cu administrare nazală, în doze mari, poate încetini creșterea copiilor. Medicul dumneavoastră poate verifica înălțimea copilului la interval regulate în timpul tratamentului și poate reduce doza dacă se observă efecte.

Atenționări:

Bloctimo conține clorură de benzalconiu Bloctimo conţine soluție de clorură de benzalconiu (20 micrograme per pulverizare), care este iritant şi poate provoca reacţii adverse cutanate. Dacă este utilizat pe perioade îndelungate, conservantul clorură de benzalconiu poate cauza umflarea mucoasei nazale.

În cazul unei astfel de reacții (nas congestionat permanent), trebuie utilizate pe cât posibil medicamente cu administrare orală care nu conțin clorură de benzalconiu. Dacă asemenea medicamente nu sunt disponibile, trebuie utilizată o altă formă farmaceutică.

Reacții adverse ale Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

NU MAI luați acest medicament și solicitați imediat asistență medicală dacă aveți oricare dintre următoarele manifestări, care pot fi semne ale unei reacții alergice severe:
- Dificultate la respirație sau înghițire
- Umflare a feței, buzelor, limbii sau gâtului

Alte reacții adverse:
Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- Cefalee
- Sângerări nazale
- Dureri în nas sau în gât

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
- Infecții ale tractului respirator superior

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
- Reacții alergice imediate

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
- Presiune crescută la nivelul ochiului (glaucom), determinând tulburări vizuale
- Leziuni la nivelul componentei nasului care separă nările
- Modificări ale gustului sau mirosului.

Reacții adverse suplimentare la copii și adolescenți
Utilizate în doze mari și pe o perioadă îndelungată la copii, sprayurile nazale cu corticosteroizi pot reduce creșterea. Înălțimea copilului dumneavoastră trebuie monitorizată regulat.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Bloctimo împreună cu alte medicamente
Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Dacă pentru tratamentul alergiei luaţi alte medicamente care conţin corticosteroizi, fie pe gură fie sub formă injectabilă, medicul vă poate recomanda să opriţi tratamentul când începeţi să utilizaţi acest medicament.

La un număr redus de persoane este posibil ca, după oprirea corticosteroizilor administraţi oral sau injectabil, să apară unele reacţii adverse, cum sunt dureri articulare sau musculare, stare de slăbiciune şi depresie. În cazul apariţiei acestor simptome anunţaţi medicul, care vă va recomanda dacă să continuaţi utilizarea sprayului nazal.

De asemenea, este posibil să faceți alte alergii, manifestate prin mâncărimi oculare sau secreţii oculare abundente sau apariţia unor pete roşii pe piele, însoţite de mâncărime.

Administrarea de Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu trebuie să luați acest medicament dacă sunteți gravidă, cu excepția cazului în care v-a recomandat medicul. Nu trebuie să alăptați în timpul tratamentului cu acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Bloctimo este un spray nazal suspensie. Flacoanele conțin 60 de pulverizări, 120 de pulverizări sau 140 de pulverizări. Flacoanele cu 60, 120 și 140 de pulverizări sunt furnizate în cutii cu 1 spray nazal.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.

Nu utilizaţi Bloctimo după data de expirare înscrisă pe flacon şi pe cutie. Data expirării se referă la ultima zi a lunii respective. Fiecare flacon trebuie utilizat în decurs de 2 luni de la prima deschidere. Deschideți doar un flacon o dată.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai utilizați. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mometazonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Bloctimo 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.