Prospect Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie

Substanța activă: mometasonum
Producator: Pharmadox Healthcare Ltd.; S&D Pharma CZ
Clasa ATC: [R01AD]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> corticosteroidiene
Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie conţine substanţa activă furoat de mometazonă (sub formă de monohidrat). Furoatul de mometazonă este un corticosteroid (pe scurt, steroid) care are acţiune antiinflamatorie, reducând edemul şi iritaţia care provoacă strănut, mâncărime şi nas înfundat sau cu secreţii.

Indicații Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie:

Fiecare pulverizare distribuie 50 micrograme de substanţă activă, furoat de mometazonă (sub formă de monohidrat). Acest medicament este utilizat pentru prevenirea şi tratamentul rinitei alergice sezoniere (de exemplu febra fânului) şi a rinitei perene (de exemplu rinita care apare pe parcursul întregului an, deseori din cauza prafului din locuinţe, prezenţei acarienilor sau alergiei la animale) la adulţi şi copii cu vârsta de 6 ani şi peste.

Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie este utilizat, de asemenea, pentru tratamentul polipilor nazali la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste. Polipii nazali sunt mici excrescenţe pe mucoasa din interiorul nasului, care afectează de obicei ambele nări. Simptomul principal este senzaţia de nas înfundat, care poate afecta respiraţia pe nas. De asemenea, pot să apară curgerea nasului, senzaţia de scurgere a unor secreţii spre partea posterioară a gâtului şi pierderea gustului şi a mirosului. Mometazona furoat scade inflamaţia de la nivelul nasului, provocând diminuarea progresivă a polipilor.

Dacă starea dumneavoastră nu se ameliorează, se recomandă să vă adresaţi unui medic, iar acesta poate creşte doza până la doza zilnică maximă recomandată, de patru pulverizări în fiecare nară o dată pe zi. După ameliorarea simptomelor, medicul dumneavoastră vă poate recomanda reducerea dozelor la două pulverizări în fiecare nară o dată pe zi.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la mometazonă furoat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi o infecţie la nivelul nasului. Trebuie să aşteptaţi până se vindecă infecţia înainte de a utiliza spray-ul nazal.
- dacă vi s-a efectuat recent o operaţie la nivelul nasului sau v-aţi lovit la nas. Trebuie să aşteptaţi până se vindecă înainte de a utiliza spray-ul nazal.

Administrare Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

A SE ADMINISTRA NUMAI ÎN NAS

Pentru rinita alergică sezonieră şi perenă
Adulţi, vârstnici şi copii şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste
Doza recomandată este de DOUĂ pulverizări în fiecare nară, O DATĂ pe zi, dimineaţa. Medicul dumneavoastră poate creşte doza până la maximum DOUĂ PULVERIZĂRI DE DOUĂ ORI pe zi.

Dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează, medicul poate să vă scadă doza la O pulverizare în fiecare nară, O DATĂ pe zi. Totuşi, dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine, trebuie să vă adresaţi medicului, iar acesta vă poate spune să creşteţi doza până la doza maximă zilnică, de patru spray-uri în fiecare nară, o dată pe zi. După ce simptomele dumneavoastră sunt controlate, medicul vă poate recomanda să scădeţi doza la două pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

Utilizare la copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani
O pulverizare în fiecare nară O DATĂ pe zi, dimineaţa.

Utilizarea pe termen lung a steroizilor cu administrare nazală în doze mari poate determina încetinirea creşterii la copii şi adolescenţi. Medicul dumneavoastră poate verifica înălţimea copilului la anumite intervale pe parcursul tratamentului şi poate reduce doza dacă se observă orice reacţii adverse.

Dacă aveţi o formă severă de febră a fânului, medicul dumneavoastră vă poate spune să începeţi utilizarea Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie cu două până la patru săptămâni înainte de începerea sezonului de polenizare, deoarece acest lucru va preveni apariţia simptomelor de febră a fânului.

Dacă prezentaţi de asemenea mâncărime la nivelul ochilor sau lăcrimare, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră. Acesta/aceasta vă poate administra un alt medicament pentru tratamentul tulburărilor la nivelul ochiului.

Pentru polipi nazali
Adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste
DOUĂ spray-uri în fiecare nară O DATĂ pe zi.

Dacă simptomele nu sunt controlate după 5 până la 6 săptămâni, doza poate fi crescută până la două pulverizări în fiecare nară, de două ori pe zi. După ce simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastră trebuie să vă spună să reduceţi doza. Dacă nu se observă ameliorări ale simptomelor după 5 până la 6 săptămâni de administrare de două ori pe zi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru a discuta despre alte tratamente care să înlocuiască Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie.

Cum se utilizează spray-ul nazal

1. Dacă flaconul spray-ului nazal este nou sau nu a mai fost utilizat de mult timp, va fi necesar să-l „amorsaţi” prin efectuarea mai multor pulverizări, până când se produce o pulbere fină. Pentru a face acest lucru, ţineţi flaconul după cum este arătat în imagine. Puneţi arătătorul şi degetul mijlociu pe gâtul flaconului, de fiecare parte a duzei şi degetul mare sub flacon. Ţineţi degetul mare ferm şi apăsaţi cu degetele pentru a efectua pulverizarea, cu duza orientată în direcţie opusă dumneavoastră. Se recomandă efectuarea a cel puţin 10 pulverizări pentru amorsarea flaconului înainte de prima utilizare şi cel puţin 2 pulverizări pentru reamorsare dacă flaconul nu a fost utilizat timp de 14 zile sau mai mult.

[Dacă nu apare nicio pulverizare şi credeţi că duza este blocată, curăţaţi-o. (Vedeţi instrucţiunile de curăţare de mai jos). NU încercaţi să deblocaţi orificiul spray-ului cu un ac sau cu un alt obiect ascuţit, deoarece acest lucru poate distruge mecanismul de pulverizare.]

2. Agitaţi flaconul şi îndepărtaţi capacul protector.

3. Suflaţi-vă uşor nasul.

4. Ţineţi flaconul după cum este arătat în imagine. Astupaţi o nară cu degetul şi introduceţi duza flaconului în cealaltă nară. Aplecaţi capul înainte şi ţineţi flaconul îndreptat în sus. Începeţi să respiraţi uşor pe nas, şi în acelaşi timp apăsaţi ferm pe gâtul flaconului cu degetul, eliberând o pulverizare de furoat de mometazonă.

5. Respiraţi uşor pe gură. Repetaţi pasul 4 dacă este necesară mai mult decât o pulverizare în aceeaşi nară. Scoateţi duza din nară şi respiraţi pe gură.

Repetaţi paşii 4 şi 5 pentru cealaltă nară.

După utilizarea spray-ului, ştergeţi cu grijă duza cu ajutorul unui şerveţel curat şi puneţi la loc capacul protector.

Curăţarea flaconului dumneavoastră de Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie
1. Curăţaţi spray-ul nazal cel puţin o dată pe săptămână, deoarece se poate bloca, încetând să acţioneze corespunzător.
2. Scoateţi capacul protector.
3. Trageţi uşor în sus de gâtul de culoare albă pentru a detaşa duza.
4. Spălaţi duza şi capacul protector în apă caldă, timp de câteva minute, apoi clătiţi cu apă de la robinet.
5. Lăsaţi-le să se usuce într-un loc cald înainte de a le pune la loc. Nu le uscaţi la temperaturi foarte mari.
6. Reataşaţi duza şi „amorsaţi” flaconul dacă este necesar, pompând spray-ul de câteva ori pentru a produce o pulbere fină.

Dacă utilizaţi mai mult Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie decât trebuie
Dacă utilizaţi accidental mai mult decât doza prescrisă de Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie, discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Dacă uitaţi să utilizaţi Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie
Dacă uitaţi să utilizaţi o doză de Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie, utilizaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte, apoi continuaţi ca de obicei. Nu utilizaţi o doză suplimentară pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţiMometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie
Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să opriţi tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare privind utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale

Compoziție Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie:

- Substanţa activă este furoat de mometazonă.
- Celelalte componente sunt glicerol, celuloză microcristalină, carmeloză sodică, acid citric monohidrat, polisorbat 80, clorură de benzalconiu, citrat de sodiu dihidrat, apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:
- sunteţi gravidă, există posibilitatea de a rămâne gravidă sau alăptaţi.
- aveţi sau aţi avut tuberculoză.
- aveţi o infecţie cu herpes simplex (virus) la nivelul ochiului.
- aveţi orice alt tip de infecţie.
- luaţi alte medicamente corticosteroide, pe cale orală sau prin injectare.
- aveţi fibroză chistică.

În timp ce utilizaţi Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie, evitaţi să intraţi în contact cu orice persoană care are rujeolă sau varicelă. Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă veniţi în contact cu orice persoană care are aceste infecţii.

Copii şi adolescenţi
Se recomandă monitorizarea periodică a înălţimii copiilor şi adolescenţilor cărora li se administrează tratament pe termen lung cu corticosteroizi pe cale intranazală şi, în cazul în care se observă modificări, trebuie să-l anunţaţi pe medicul dumneavoastră.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie conţine furoat de mometazonă, despre care nu se cunoaşte faptul că ar influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Dacă prezentaţi ameţeli sau alte reacţii adverse similare nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în timp ce utilizaţi furoat de mometazonă.

Reacții adverse ale Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi respiraţie şuierătoare bruscă sau dificultăţi la respiraţie, trebuie să întrerupeţi administrarea acestui medicament şi să vă adresaţi imediat medicului.

Reacţiile adverse suplimentare observate în cazul administrării acestui medicament includ:

Frecvente (întâlnite la mai puţin de 1 din 10 persoane şi mai mult de 1 din 100 persoane)
- durere de cap
- strănut
- sângerare la nivelul nasului
- senzaţie de iritaţie şi/sau uscăciune la nivelul nasului şi gâtului

Mai puţin frecvente (întâlnite la mai puţin de 1 din 10 persoane şi mai mult de 1 din 100 persoane)
- hipersensibilitate (reacţie alergică)
- dificultate de respiraţie
- modificare a gustului sau a mirosului
- erupţie trecătoare pe piele

Foarte rare ( întâlnite la mai puţin de 1 din 10000 persoane)
- presiune crescută în interiorul ochiului (glaucom)
- tulburări de vedere
- deteriorare a segmentului de nas care separă nările.

Reacţii adverse suplimentare la copii şi adolescenţi
Atunci când sunt utilizate în doze mari pe perioade lungi de timp, sprayurile nazale cu corticosteroizi pot provoca anumite reacţii adverse, cum este reducerea creşterii la copii şi adolescenţi.

Administrarea prelungită sau excesivă
Administrarea prelungită sau excesivă a steroizilor poate influenţa rareori unii hormoni şi poate afecta creşterea şi dezvoltarea la copii şi adolescenţi.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului sau farmacistului dumneavoastră. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamentele eliberare fără prescripţie medicală.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente înainte de utilizarea Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie:
- orice alte medicamente corticosteroide pentru tratamentul alergiilor, administrate pe cale orală sau prin injectare

La întreruperea tratamentului oral sau injectabil cu corticosteroizi, unele persoane pot prezenta reacţii adverse cum sunt durere de articulaţii sau muşchi, stare de slăbiciune sau depresie. Dacă acestea apar trebuie să informaţi medicul care vă va sfătui în ceea ce priveşte continuarea tratamentului cu spray-ul nazal. Pot, de asemenea, să apară şi alte alergii cum sunt mâncărimi, lăcrimare sau pete roşii asociate cu mâncărime la nivelul pielii. Dacă acestea apar şi sunteţi îngrijorat, trebuie să vă adresaţi medicului.

Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie împreună cu alimente, băuturi şi alcool etilic
Alimentele şi băuturile nu au influenţă cunoscută asupra acestui medicament.

Administrarea de Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Flacon din plastic de culoare albă, opac, prevăzut cu pompă dozatoare de culoare albă, adaptor nazal de culoare albă şi capac protector transparent pentru duză.

Fiecare flacon de Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie distribuie 140 pulverizări. Fiecare acţionare distribuie 50 micrograme de substanţă activă furoat de mometazonă (sub formă de monohidrat).

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor

A nu se păstra la temperaturi peste 25°C. A nu se congela.

Nu utilizaţi Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie după data de expirare înscrisă pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

A se utiliza în interval de 2 luni după prima utilizare.
Alte medicamente cu substanța activă mometasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Mometazonă furoat Cipla 50 micrograme/doză, spray nazal, suspensie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.