Prospect Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie

Substanța activă: mometasonum
Producator: Lek Pharmaceuticals d.d.; S.C. Sandoz S.R.L.
Clasa ATC: [R01AD]: aparatul respirator >> preparate nazale >> decongestionante nazale de uz topic >> corticosteroidiene
Mometazonă furoat Sandoz conţine furoat de mometazonă, o substanţă care face parte din grupul medicamentelor numite corticoizi. Când mometazona furoat este administrată la nivelul nasului, aceasta poate ameliora inflamația (umflarea și iritația nasului), strănutul, mâncărimea și nasul înfundat sau nasul care curge.

Indicații Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Febra fânului și rinită perenă
Mometazonă furoat Sandoz se utilizează pentru tratamentul simptomelor febrei fânului (numit de asemenea rinită alergică) și a rinitei perene la adulți și copii cu vârsta de 3 ani și peste.

Febra fânului care apare la anumite date pe parcursul anului este o reacție alergică determinată de respirarea polenului din copaci, iarbă, plante și de asemenea spori din pământ. Rinita perenă apare pe parcursul întregului an și simptomele pot fi determinate de sensibilitate la numeroase lucruri, incluzând praf de casă, păr de animale (sau mătreață), pene și anumite alimente. Mometazonă furoat Sandoz reduce umflarea și iritația de la nivelul nasului și prin urmare ameliorează strănutul, mâncărimea și nasul înfundat sau nasul care curge determinate de febra fânului sau de rinita perenă.

Polipi nazali
Mometazonă furoat Sandoz se utilizează pentru tratamentul polipilor nazali la adulții cu vârsta de 18 ani și peste.

Polipii nazali sunt formațiuni la nivelul mucoasei nazale care afectează de obicei ambele nări. Mometazonă furoat Sandoz reduce inflamația la nivelul nasului determinând polipii să se reducă treptat, prin urmare ameliorează senzația de nas înfundat care afectează respirația.

Contraindicații:

Nu luaţi Mometazonă furoat Sandoz
• dacă sunteţi alergic la furoatul de mometazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• dacă aveţi o infecţie netratată la nivelul nasului. Utilizarea Mometazonă furoat Sandoz pe parcursul unei infecții netratate la nivelul nasului, cum ar fi herpes, poate agrava infecția. Trebuie să aşteptaţi până se vindecă infecţia înainte de a utiliza spray-ul nazal.
• dacă vi s-a efectuat recent o operaţie la nivelul nasului sau v-aţi lovit la nas. Nu trebuie să utilizați spray-ul nazal până când nasul dumneavoastră nu este vindecat.

Administrare Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul sau cu farmacistul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur. Nu utilizaţi o doză mai mare sau doze mai dese sau pe perioade mai lungi de timp decât a recomandat medicul dumneavoastră.

Tratamentul pentru febra fânului şi rinita perenă

Utilizarea la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani

Doza recomandată este de două pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

• O dată ce simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceți doza.

• Dacă nu începeţi să vă simţiţi mai bine, trebuie să vă adresaţi medicului care poate să vă crească doza până la un maxim zilnic de 4 pulverizări în fiecare nară, o dată pe zi.

Utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta între 3 și 11 ani
Doza recomandată este de o pulverizare în fiecare nară, o dată pe zi.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveţi o formă severă de febra fânului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să începeţi utilizarea Mometazonă furoat Sandoz înainte de începerea sezonului cu polen, acest lucru ajutând la prevenirea apariției simptomelor febrei fânului. La sfârşitul sezonului cu polen, simptomele febrei fânului ar trebui să se amelioreze şi este posibil ca tratamentul să nu mai fie necesar.

Polipi nazali

Utilizarea la adulții cu vârsta peste 18 ani

Doza iniţială recomandată este de două pulverizări în fiecare nară, administrate o dată pe zi.

• Dacă simptomele nu sunt controlate după 5-6 săptămâni, doza poate fi crescută la două pulverizări în fiecare nară, administrate de 2 ori pe zi. Odată ce simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să reduceți doza.
• Dacă nu se observă nicio ameliorare a simptomelor după 5-6 săptămâni de administrare zilnică de 2 ori pe zi, trebuie să vă adresaţi medicului.

Pregătirea spray-ului nazal pentru utilizare

Spray-ul dumneavoastră nazal Mometazonă furoat Sandoz este prevăzut cu un capac care protejează dispozitivul de acţionare şi îl păstrează curat. Amintiți-vă să-l daţi jos înainte de a utiliza spray-ul şi să-l puneţi la loc după fiecare utilizare.

Dacă utilizaţi spray-ul pentru prima dată trebuie să ,,pregătiţi” pompa prin efectuarea a 10 pulverizări până când aspectul suspensiei eliberate este uniform.

1. Agitaţi ușor flaconul.
2. Puneţi degetul arătător şi cel mijlociu de fiecare parte a dispozitivului de acţionare şi degetul mare sub flacon (imaginea 1). NU înțepați aplicatorul nazal.
3. Ţineţi la distanţă dispozitivul de acţionare şi apăsaţi cu degetele pentru a pulveriza suspensia de 10 ori până apare o ceață fină (imaginea 1).

Dacă nu aţi mai utilizat spray-ul de mai mult de 14 zile, trebuie să pregătiţi din nou flaconul prin pulverizarea spray-ului de 2 ori până se obţine suspensie uniformă.

Cum să utilizaţi spray-ul dumneavoastră nazal
1. Agitaţi ușor flaconul şi îndepărtaţi capacul (imaginea 2).
2. Suflaţi-vă uşor nasul.
3. Astupaţi-vă o nară şi plasaţi vârful flaconului în cealaltă nară. Îndreptaţi capul uşor înainte, ţinând flaconul îndreptat în sus.
4 Începeţi să respiraţi uşor pe nas şi, în timp ce inspiraţi pulverizaţi suspensia în interiorul nasului apăsând O DATĂ cu degetele dispozitivul de administrare (imaginea 3).
5. Expiraţi pe gură. Repetaţi acţiunile prezentate la pct. 4 pentru a doua pulverizare în aceeaşi nară dacă este posibil.
6. Scoateţi vârful flaconului din nară şi expiraţi pe gură.
7. Repetaţi acţiunile prezentate de la pct. 3 la pct. 6 pentru cealaltă nară.

După utilizarea spray-ului, ştergeţi cu grijă vârful flaconului cu o batistă curată sau şerveţel şi puneţi la loc capacul protector.

Curăţarea spray-ului nazal
• Este important să curăţaţi în mod regulat spray-ul dumneavoastră nazal, altfel poate să nu funcţioneze cum trebuie.
• Îndepărtaţi capacul protector şi detaşaţi cu grijă dispozitivul de administrare.
• Spălaţi capacul protector şi dispozitivul de administrare în apă caldă şi apoi clătiţi-le la robinet.
• Nu încercați să deblocați aplicatorul nazal prin utilizarea unui ac sau orice alt obiect ascuțit deoarece se poate afecta aplicatorul și nu se mai distribuie doza corespunzătoare de medicament
• Permiteți capacului pentru praf și dispozitivului de administrare să se usuce într-un loc cald.
• Reataşaţi la flacon dispozitivul de administrare şi puneţi apoi capacul protector.
• Pompa spray-ului trebuie re-amorsată din nou cu 2 pulverizări la prima utilizare după curăţare.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Mometazonă furoat Sandoz
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul în care aţi administrat mai multe doze decât v-a fost recomandat.

Utilizarea în exces şi pe o perioadă îndelungată a glucocorticoizilor poate să influenţeze, rareori, activitatea unora dintre hormonii dumneavoastră. Poate afecta creşterea şi dezvoltarea copiilor.

Dacă uitaţi să luaţi Mometazonă furoat Sandoz
Dacă aţi uitat să utilizaţi spray-ul dumneavoastră nazal la momentul potrivit, utilizaţi-l imediat ce v-aţi amintit, apoi continuaţi ca înainte. Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Mometazonă furoat Sandoz
La unii pacienţi este posibil ca Mometazonă furoat Sandoz să amelioreze simptomele la 12 ore după administrarea primei doze; oricum, beneficiul complet al tratamentului poate să nu se observe până la 2 zile. Este foarte important să utilizaţi cu regularitate spray-ul dumneavoastră nazal. Nu întrerupeţi tratamentul chiar dacă vă simţiţi mai bine, decât dacă medicul dumneavoastră a recomandat aşa.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

- Substanţa activă este furoatul de mometazonă. Fiecare pulverizare din pompă eliberează o doză măsurată de 50 micrograme de furoat de mometazonă (sub formă de furoat de mometazonă monohidrat).
- Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, carmeloză sodică, glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, polisorbat 80, clorură de benzalconiu, apă pentru injecție

Precauții:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Mometazonă furoat Sandoz
• dacă aveţi sau aţi avut vreodată tuberculoză
• dacă aveţi orice infecţie
• dacă luaţi alte medicamente corticosteroide, fie pe cale orală fie prin administrare injectabilă
• dacă aveţi fibroză chistică

În timp ce utilizaţi Mometazonă furoat Sandoz , adresați-vă medicului dumneavoastră
• dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcționează bine (dacă aveți dificultăți în a lupta cu infecțiile) și veniți în contact cu cineva care are pojar sau varicelă. Trebuie să evitați să intrați în contact cu oricine care poate avea aceste infecții
• dacă aveți o infecție a nasului sau a gâtului
• dacă utilizați acest medicament de mai multe luni
• dacă aveți o iritație persistentă a nasului sau a gâtului

În cazul utilizării corticosteroizilor nazali în doză mare, pentru perioade îndelungate de timp, pot apare evenimente adverse deoarece medicamentul se poate absorbi.

Dacă ochii dumneavoastră prezintă mâncărime sau iritații medicul dumneavoastră vă poate recomanda alte tratamente

Copii
Utilizarea pe termen lung a steroizilor cu administrare nazală în doze mari poate determina anumite efecte adverse precum încetinirea creşterii la copii.
Se recomandă ca în cazul copiilor care primesc tratament îndelungat cu corticosteroizi nazali să se monitorizeze cu regularitate înălțimea și în cazul în care se observă modificări, trebuie anunțat medicul.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu sunt informații cu privire la efectul Mometazonă furoat Sandoz asupra capacității dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Mometazonă furoat Sandoz conţine clorură de benzalconiu
Mometazonă furoat Sandoz conţine clorură de benzalconiu, care poate determina iritarea mucoasei nazale.

Reacții adverse ale Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate avea reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții de hipersensibilitate (alergie) imediată pot apare în cazul utilizării acestui produs. Aceste reacții pot fi severe. Trebuie să întrerupeți administrarea Mometazonă furoat Sandoz și să solicitați ajutor medical dacă observați simptome ca
• umflare a feței, limbii și a gâtului
• dificultăți la înghițire
• urticarie
• wheezing sau dificultăți la respirație

În cazul administrării spay-ului nazal cu corticoizi în doze mari pentru perioade îndelungate pot apare reacții adverse deoarece medicamentul este absorbit la nivelul corpului.

Alte reacții adverse
Majoritatea persoanelor nu au probleme în cazul utilizării spray-ului nazal. Oricum, după utilizarea Mometazonă furoat Sandoz sau a altor corticosteroizi cu administrare nazală anumite persoane pot prezenta:

Reacţii adverse frecvente (afectează până la 1 utilizator din 10 persoane)
• durere de cap
• strănut
• sângerare la nivelul nasului (apare foarte frecvent (poate afecta mai mult de 1 din 10 persoane) la persoanele cu polipi nazali care primesc Mometazonă furoat, două pulverizări în fiecare nară de două ori pe zi]
• durere la nivelul nasului sau a gâtului
• ulcere la nivelul nasului
• infecții ale tractului respirator

Cu frecvență necunoscută (frecvența nu poate fi estimată din datele disponibile)
• creştere a presiunii de la nivelul ochiului (glaucom), și/sau cataractă determinând tulburări de vedere, afectare a segmentului de nas care desparte nările
• modificări ale gustului şi mirosului
• respirație dificilă și/sau wheezing

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe website-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Dacă utilizaţi alte medicamente corticosteroide pentru alergie, administrate fie pe cale orală fie prin injectare, medicul dumneavoastră poate să vă recomande întreruperea acestora o dată ce luați Mometazonă furoat Sandoz. Unele persoane pot prezenta reacţii adverse cum sunt durere articulară sau musculară, slăbiciune şi depresie, la întreruperea tratamentului oral sau injectabil cu corticosteroizi. Pot, de asemenea, să apară şi alte alergii cum sunt mâncărimi, lăcrimare sau pete roşii asociate cu mâncărime la nivelul pielii. Dacă prezentați oricare dintre aceste efecte, trebuie să vă adresaţi medicului.

Administrarea de Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie în sarcină / alaptare:

Nu sunt disponibile informații sau sunt disponibile informații puține cu privire la utilizarea Mometazonă furoat Sandoz la femeile gravide. Nu se cunoaște dacă furoatul de mometazonă se regăsește în laptele matern.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că puteţi fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Mometazonă furoat Sandoz este un spray nazal de culoare albă, sub formă de suspensie, ambalat în flacon de plastic de culoare albă, dotat cu o pompă de pulverizare.

1 flacon conţinând 10 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 60 doze măsurate
1 flacon conţinând 17 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 120 doze măsurate
1 flacon conţinând 18 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 140 doze măsurate
3 flacoane conținând fiecare 18 g spray nazal, suspensie, corespunzător la 140 doze măsurate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

• Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor
• Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
• Medicamentul se poate utiliza 2 luni după prima deschidere a flaconului
• A nu se congela

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mometasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Mometazonă furoat Sandoz 50 micrograme/doză spray nazal, suspensie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.