ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Prospect Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă

Substanța activă: cyclophosphamidum
Producator: Ebewe Pharma Ges GmbH Austria
Clasa ATC: [L01AA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> agenti alchilanti >> analogi nitrogen mustard
Ciclofosfamidă Sandoz 500 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă
Ciclofosfamidă Sandoz 1000 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă
Ciclofosfamidă Sandoz 2000 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă

Indicații Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Ciclofosfamidă Sandoz conține o substanță activă numită ciclofosfamidă. Ciclofosfamida este un medicament citotoxic sau medicament împotriva cancerului. Acționează prin distrugerea celulelor canceroase, numită uneori “chimioterapie”.

Ciclofosfamida este deseori utilizată în monoterapie sau în asociere cu alte medicamente anticanceroase sau cu radioterapie pentru tratamentul diferitelor tipuri de cancer.

Acestea includ:
• în diferite tipuri de cancer al celulelor albe sanguine (leucemie limfoblastică acută, leucemie limfocitară cronică),
• diferite forme de limfoame care afectează sistemul imunitar (boala Hodgkin, limfom non- Hodgkin și mielom multiplu),
• în cancerul ovarian și cancerul mamar,
• sarcom Ewing (o anumită formă de cancer osos),
• carcinom pulmonar cu celule mici,
• în tratamentul tumorii în stadiu avansat sau cu metastaze a sistemului nervos central (neuroblastom).

În plus, ciclofosfamida este folosită în etapa de pregătire pentru transplantul de maduvă osoasă pentru a trata anumite tipuri de cancer al celulelor albe sanguine (leucemie acută limfoblastică, leucemie mieloidă cronică și leucemie acută mieloblastică).

Ocazional, unii medici ar putea prescrie ciclofosfamida pentru alte afecțiuni care nu sunt legate de cancer:
- boli autoimune care pun viața în pericol: forme progresive severe de nefrită lupică. (inflamația rinichilor determinată de o boală a sistemului imunitar) și granulomatoza Wegener (o formă rară de vasculită).

Contraindicații:

Nu vi se va administra Ciclofosfamidă Sandoz:
• dacă sunteţi alergic la ciclofosfamidă, la oricare dintre metaboliții săi sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. O reacție alergică poate include dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, erupție pe piele, mâncărimi sau umflarea feței și a limbii.
• dacă aveți orice infecție,
• dacă măduva osoasă nu funcționează normal (în special dacă anterior ați făcut chemoterapie sau radioterapie), Vi se vor face teste de sânge pentru a verifica cât de bine funcționează măduva osoasă.
• dacă aveți infecții ale tractului urinar, care pot fi recunoscute prin durere la urinare (cistite),
• dacă aveți probleme cu rinichii sau vezica urinară din cauză că ați efectuat anterior chimioterapie sau radioterapie, dacă aveți o afecțiune care poate reduce capacitatea de a urina (obstrucția fluxului urinar),
• dacă alăptați.

Administrare Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Mod de administrare Pentru administrare intravenoasă
Ciclofosfamidă Sandoz vă va fi administrat de către un medic sau o asistentă medicală cu experiență în utilizarea medicamentelor chimioterapice.

Ciclofosfamidă Sandoz se administrează sub formă de injecție și în mod normal va fi adăugată la o pungă mare de lichid și va fi injectat lent (perfuzat) direct în vena dumneavoastră. Vena poate fi în braț, partea posterioară a mâinii, sau o venă mare de sub claviculă.

În funcție de doză, perfuzia va dura între 30 și 120 minute. Ciclofosfamida este adesea administrată în combinație cu alte medicamente anticanceroase sau cu radioterapie.

Doza recomandată
• Medicul dumneavoastră va decide de cât medicament aveți nevoie și când trebuie el administrat.
• Cantitatea de ciclofosfamidă care vă va fi administrată depinde de:
- Tipul de boală de care o aveți
- Dimensiunile dumneavoastră (o combinație între înălțimea și greutatea dumneavoastră)
- Starea generală de sănătate
- Dacă vi se administrează alte medicmante anticanceroase sau dacă faceți radioterapie.

Se recomandă ca Ciclofosfamidă Sandoz să se administreze dimineața. Este important ca înainte, în timpul și după administrare să consumați cantități adecvate de lichide pentru a evita posibilele reacții adverse ale tractului urinar. Dacă observați că efectul Ciclofosfamidă Sandoz este prea puternic sau prea slab, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să modifice cantitatea de medicament care vă este administrată și să vă monitorizeze atent dacă:
• Aveți probleme cu ficatul sau rinichii
• Sunteți vârstnic.

Utilizarea la copii și adolescenți
De asemenea, ciclofosfamida este indicată la copii. Profilul de siguranță al ciclofosfamidei la copii și adolescenți este similar cu cel observat la adulți.

Dacă utilizaţi mai mult Ciclofosfamidă Sandoz decât trebuie
Deoarece ciclofosfamida vă este administrată sub supravegherea medicului dumneavoastră, este puțin probabil să utilizați prea mult. Cu toate acestea, dacă manifestați reacții adverse după ce vi s-a administrat ciclofosfamida, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeți la departamentul de urgență al celui mai apropiat spital.

Puteți avea nevoie de asistență medicală de urgență. Simptomele supradozajului cu ciclofosfamidă includ reacțiile adverse enumerate mai jos, la punctul „Reacții adverse posibile”, dar de obicei sunt mai severe.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

- Substanţa activă este 500 mg ciclofosfamidă.
- Substanţa activă este 1000 mg ciclofosfamidă.
- Substanţa activă este 2000 mg ciclofosfamidă.

Nu conține alte componente.

Precauții:

Înainte de a vi se administra Ciclofosfamidă Sandoz discutați cu medicul dumneavoastră dacă:
• aveți număr scăzut al celulelor din sânge,
• aveți infecții severe,
• aveți probleme cu rinichii sau ficatul. Medicul dumneavoastră va verifica cât de bine funcționează rinichii și ficatul prin realizarea de teste de sânge,
• vi s-au extirpat glandele suprarenale,
• ați făcut recent sau faceți radioterapie sau chimioterapie,
• aveți probleme cu inima sau ați făcut radioterapie în zona inimii,
• aveți diabet zaharat,
• aveți o stare generală de sănătate proastă, sunteți slăbit sau în vârstă,
• ați suferit o intervenție chirurgicală cu mai puțin de 10 ani în urmă.

În timpul tratamentului cu ciclofosfamidă pot apărea reacții alergice care pot pune viața în pericol.
Ciclofosfamida poate avea efecte asupra sângelui și a sistemului imunitar.

Celulele sanguine sunt produse de către măduva osoasă. Sunt produse trei tipuri diferite de celule sanguine: - celule sanguine roșii, care transportă oxigenul în organism, - celule sanguine albe, care luptă împotriva infecțiilor și trombocite, care ajută la coagularea sângelui.

După administrarea de ciclofosfamidă, numărul celor trei tipuri de celule va scădea. Aceasta este o reacție adversă inevitabilă a ciclofosfamidei. Numărul de celule sanguine va atinge nivelul minim în aproximativ 5 până la 10 zile după ce începe administrarea de ciclofosfamidă și va rămâne scăzut până la câteva zile după încheierea ciclului de tratament. Majoritatea persoanelor revine la numărul normal de celule sanguine în 21 până la 28 de zile. Dacă ați facut multe tratamente chimioterapice în trecut, revenirea la normal poate dura mai mult.

Când scade numărul de celule sanguine, crește probabilitatea de apariție a infecțiilor. Încercați să evitați contactul direct cu persoane care tușesc, sunt răcite sau au alte infecții. Medicul dumneavoastră vă va trata cu medicamente adecvate dacă va considera că aveți un risc de infecție.

Medicul dumneavoastră va verifica dacă numărul celulelor sanguine roșii, al celulelor sanguine albe și al trombocitelor este suficient de mare înainte sau în timpul tratamentului cu ciclofosfamidă.
Ar putea fi nevoie ca medicul să reducă cantitatea de medicament care vi se administrează sau să întârzie administrarea următoarei doze. Ciclofosfamida poate afecta vindecarea normală a rănilor. Păstrați orice rană curată și uscată și verificați dacă se vindecă normal. Este important să mențineți sănătatea gingiilor, deoarece pot apare ulcere sau infecții bucale. Întrebați medicul dumneavoastră despre aceasta dacă nu sunteți sigur.

Ciclofosfamida poate cauza leziuni ale mucoasei vezicii urinare, cauzând eliminarea de sânge în urină și dureri la urinare. Medicul dumneavoastră știe că se poate întâmpla acest lucru și, dacă este necesar, vă va da un medicament numit tiometoxid de sodiu care vă va proteja vezica urinară. Tiometoxidul de sodiu poate fi administrat printr-o injecție cu ac scurt, sau amestecat în soluția de perfuzie împreună cu ciclofosfamida, sau sub formă de comprimate.

Mai multe informații despre tiometoxid de sodiu pot fi găsite în Rezumatul caracteristicilor produsului pentru acest medicament.
La majoritatea persoanelor cărora li s-a administrat ciclofosfamidă împreună cu tiometoxid de sodiu nu au apărut probleme ale vezicii urinare, dar medicul dumneavoastră poate dori să testeze prezența sângelui în urină folosind un kit de testare sau un microscop. Dacă observați că aveți sânge în urină, trebuie să îi spuneți imediat medicului dumneavoastră.

Medicamentele anticanceroase și radioterapia pot crește riscul de apariție a altor tipuri de cancer; aceasta se poate întâmpla la câțiva ani după ce ați întrerupt tratamentul. Ciclofosfamida prezintă un risc crescut de a cauza cancer în zona vezicii urinare. Ciclofosfamida poate cauza leziuni ale inimii sau poate afecta ritmul bătăilor inimii. Acest risc crește odată cu creșterea dozelor de ciclofosfamidă, dacă faceți radioterapie sau tratament cu alte chimioterapice sau dacă sunteți vârstnic. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza atent inima în timpul tratamentului.

Ciclofosfamida poate cauza probleme ale plămânilor, cum sunt inflamații sau cicatrici la nivelul plămânilor. Aceste afecțiuni se pot manifesta pe o durată de mai mult de 6 luni după tratament. Dacă începeți să aveți dificultăți de respirație, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră. Ciclofosfamida poate avea efecte letale asupra ficatului dumneavoastră. Dacă aveți creștere bruscă în greutate, dureri hepatice și îngălbenirea pielii sau a albului ochilor (icter hepatic) adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.

Poate să apară subțierea firului de păr. Părul dumneavoastră ar trebui să crescă normal din nou, deși acesta poate fi diferit ca textură sau culoare.
Ciclofosfamida vă poate da o stare de greață sau vă poate face să vă simțiți rău. Această stare poate dura aproximativ 24 de ore după ce ați luat ciclofosfamida. Este posibil să fie necesar să vi se administreze medicamente pentru a opri starea de greață. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre acest lucru.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Unele efecte adverse ale tratamentului cu ciclofosfamidă vă poate afecta capacitatea de a conduce vehicule și de a folosi utilaje. Medicul dumneavoastră va decide dacă este sigur pentru dumneavoastră să efectuați aceste activități.

Reacții adverse ale Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră dacă manifestați
• Reacții alergice. Semne ale acestora pot fi respirație șuierătoare, dificultăți la respirație, creșterea bătăilor inimii, scăderea tensiunii arteriale (oboseală extremă), erupții pe piele, mâncărimi sau umflarea feței și limbii. Reacțiile alergice severe pot duce la dificultăți de respirație sau șoc, cu posibile consecințe letale (șoc anafilactic, reacții anafilactice/anafilactoide).
• Apariția de vânătăi fără să vă loviți, sau sângerări ale gingiilor. Acesta poate fi un semn că numărul trombocitelor din sânge este prea mic.
• Infecție severă sau febră, ulcerații la nivelul gurii, tuse, dipmee, semne de sepsis cum sunt febra, respirație accelerată, ritm de bătaie al inimii crescut, confuzie și edem. Acesta poate fi un semn al reducerii numărului de celule sanguine albe și pot fi necesare antibiotice pentru a lupta împotriva infecțiilor.
• Sunteți foarte palid, letargic sau obosit. Acesta poate fi un semn al numărului mic de celule sanguine roșii. Dacă sunteți foarte anemic, este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge.
• Aveți sânge în urină, dureri la urinare sau urinați mai puțin
• Durere severă la nivelul pieptului
• Simptome precum slăbiciune, pierderea vederii, tulburări de vorbire, pierderea simțului tactil

De asemenea, ciclofosfamidă poate determina următoarele reacții adverse:
Reacții adverse foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
• Scăderea numărului celulelor din sânge (mielosupresie)
• Scăderea celulelor albe ale sângelui, care sunt importante în lupta împotriva infecțiilor (leucopenie, neutropenie)
• Căderea părului (alopecie)
• Senzația de arsură în timpul urinării și nevoia frecventă de a urina (cistită)
• Apariția sângelui în urină (microhematurie)
• Febră
• Suprimarea sistemului imunitar

Reacții adverse frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
• Infecții
• Inflamația mucoaselor (mucozită)
• Sânge în urină și urinare dureroasă (cistită hemoragică)
• Funcție neobișnuită a ficatului
• Infertilitate la bărbați
• Frisoane
• Senzație de slăbiciune
• Stare generală de rău
• Scăderea numărului de celule albe și febră (neutropenie febrilă)

Reacții adverse mai puțin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
• Anemie (număr scăzut al celulelor roșii din sânge), care se poate manifesta prin senzație de oboseală și somnolență
• Vă învinețiți cu ușurință ca urmare a trombocitopeniei (număr scăzut de trombocite)
• Inflamație a plămânilor (pneumonie)
• Sepsis
• Reacții alergice
• Infertilitate la femei (în cazuri rare ireversibilă)
• Durere la nivelul pieptului
• bătăi rapide ale inimii
• probleme ale inimii
• Modificări ale rezultatelor anumitor teste de sânge
• Înroșirea pielii
• Afectarea nervilor care poate determina amorțeală, înțepături și slăbiciune (neuropatie)
• Durere în distribuția unui nerv (nevralgie)
• Anorexie
• Surditate

Reacții adverse rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane
• Risc crescut de cancer al celulelor albe ale sângelui (leucemie acută) și alte tipuri de cancer (cancer al vezicii urinare, cancer de ureter)
• Producție ineficientă de celule sanguine din clasa mieloidă (sindrom mielodisplastic)
• Creșterea eliberării de către hipofiză a hormonului antidiuretic (sindrom de secreție inadecvată de hormon antidiuretic). Aceasta afectează rinichii cauzând concentrații scăzute de sodiu în sânge (hiponatremie) și retenție de apă ce are ca rezultat umflarea creierului datorită unei cantități prea mari de apă în sânge. Semne ale acestui fapt pot fi dureri de cap, modificări ale personalității sau comportamentului, confuzie, somnolență.
• Modificări ale ritmului de bătaie al inimii
• Inflamație a ficatului
• Modificări ale funcției ficatului
• Erupții trecătoare pe pielii
• Lipsa menstruației
• Lipsa spermei
• Amețeli
• Reducerea acuității vizuale, vedere încețoșată
• Modificări ale culorii unghiilor și pielii
• Deshidratare
• Convulsii
• Sângerări

Reacții adverse foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane
• Scăderea numărului celulelor roșii din sânge și afectare a rinichilor (sindrom hemolitic uremic)
• Formarea cheagurilor de sânge de-a lungul vaselor mici de sânge ale corpului (coagulare intravasculară diseminată)
• Șoc
• Complicații care pot să apară după tratamentul cancerului, determinate de medicamente care distrug celulele canceroase (sindrom de liză tumorală) • Concentrații scăzute de sodiu în sânge (hiponatremie)
• Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)
• Tensiune arterială mică (hipotensiune arterială)
• Durere în piept
• Infarct miocardic
• Ocluzie a vaselor de sânge datorată datorată unui cheag de sânge în sistemul circulator (tromboembolism)
• Leziuni la nivelul plămânilor (sindrom de detresă respiratorie acută)
• Cicatrizarea plămânilor care determină dificultăți de respirație) (fibroză interstițială pulmonară cronică)
• Dificultăți de respirație cu respirație șuierătoare sau tuse (bronhospasm)
• Lipsă de aer (dispnee)
• O afecțiune în care corpul sau o parte a corpului este privat de necesarul de oxigen (hipoxie)
• Tuse
• Durere sau ulcere la nivelul gurii (stomatită)
• Senzație de rău (greață), stare de rău (vărsături) sau diaree
• Constipație
• Inflamație a intestinului
• Inflamație a pancreasului
• Cheaguri de sânge în ficat (boală hepatică veno-ocluzivă)
• Mărire a ficatului (hepatomegalie)
• Îngălbenire a albului ochilor sau a pielii
• Reacții severe de hipersensibilitate cu febră (mare), pete roșii pe piele, dureri articulare și/sau infecții oculare (sindrom Stevens-Johnson)
• Reacție severă bruscă (hipersensibilitate), cu febră și vezicule pe piele/exfolierea pielii (necroliză epidermică toxică)
• Eritem cauzat de radiații
• Mâncărime
• Tulburări ale gustului (disgeuzie, hipogeuzie)
• Senzație de furnicături, înțepături, amorțeală sau arsură (parestezie)
• Tulburări ale mirosului (parosomie)
• Ruptura neobișnuită a mușchilor, care poate determina probleme ale rinichilor (rabdomioliză)
• Crampe
• Probleme cu vezica urinară
• Probleme ale rinichilor, inclusiv insuficiență renală
• Dureri de cap
• Afectare multiplă a organelor
• Reacții la locul de injectare/perfuzare
• Creștere în greutate
• Confuzie
• Conjunctivită, umflarea ochilor
• Insuficiență renală acută cu scăderea numărului de celule sanguine roșii și trombocite (Sindrom hemolitic uremic)
• Acumulare de lichide în cavitatea abdominală (ascită)

Cu frecvență necunoscută: nu poate fi estimată din datele disponibile
• Diferite tipuri de cancer, de exemplu cancer de sânge (limfom non-Hodgkin), cancer renal, cancer tiroidian
• Sarcom
• Diferite tipuri de afecțiuni sanguine (agranulocitoză, limfopenie, scăderea hemoglobinei)
• Ocluzia unui vas de sânge, din cauza unui cheag de sânge la nivelul sistemului circulator (evenimente tromboembolice), inclusiv posibilitatea de ocluzie a vaselor pulmonare (embolism pulmonar)Creșterea secreției lacrimale
• Zgomote în urechi (tinitus)
• Blocarea căilor nazale (congestie nazală)
• Durere bucofaringiană
• Rinoree
• Strănut
• Boală pulmonară veno-ocluzivă
• Bronșeolită obliterantă
• Alveolită alergică
• Pneumonită
• Durere abdominală
• Sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor
• Probleme intestinale/sângerare
• Insuficiență hepatică
• Erupții trecătoare pe piele, înroșire a pielii, vezicule la nivelul buzelor, ochilor sau gurii, descuamarea pielii (eritem polimorf, urticarie, eritem)
• Sindromul mână-picior
• Umflare a feței
• Transpirație crescută
• Întărire a pielii (sclerodermie)
• Spasme musculare și dureri
• Dureri articulare
• Cicatrizarea și contracția vezicii urinare
• Infertilitate
• Afectarea sau moartea fătului
• Modificări ale rezultatelor unor teste de sânge (concentrația de glucoză, concentrația hormonilor)
• Afecțiune a creierului (encefalopatie), neurotoxicitate manifestată ca sindrom caracterizat prin durere de cap, confuzie, convulsii, pierderea vederii (sindrom de encefalopatie posterioară reversibilă), senzații neobișnuite (disetezie, hipoestezie), tremurături, afectarea simțului gustului (disgeuzie, hipogeuzie), afectarea simțului mirosului (parosmia)
• Diferite tipuri de afecțiuni la inimă (tahicardie ventriculară, șoc cardiogen, revărsat pericardică, bradicardie, papitații, prelungirea intervalului QT pe electrocardiogramă)
• Infertilitate la femei și bărbați
• Deces intrauterin
• Malformații fetale
• Întârzierea creșterii fetale
• Efect carcinogenic asupra descendenților
• Inflamarea glandei salivare (de obicei în zona bărbiei; imflamarea glandei parotide)

Dacă oricare dintre aceste reacții adverse se agravează sau dacă observați orice reacție adversă nemenționată în acest prospect, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ciclofosfamidă Sandoz împreună cu alte medicamente Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

În special, spuneți medicului dumneavoastră dacă utilizați următoarele medicamente sau tratamente, deoarece acestea nu au o acțiune bună împreună cu ciclofosfamida:
Următoarele medicamente pot reduce efectul ciclofosfamidei:
• aprepitant (utilizat pentru a preveni vărsăturile)
• bupropion (un antidepresiv)
• busolfan, tiotepa (utilizate pentru tratarea cancerului)
• ciprofloxacin, cloramfenicol (utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene)
• fluconazol, itraconazol (utilizate pentru tratarea infecțiilor fungice)
• prasugrel (utilizat pentru a subția sângele)
• sulfonamide, cum sunt sulfadiazina, sulfasalazina, sulfametoxazol (utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene)
• ondasetron (utilizat pentru a preveni vărsăturile)

Următoarele medicamente pot crește toxicitatea ciclofosfamidei:
• alopurinol (utilizat pentru tratarea gutei)
• azatioprina (utilizată pentru a reduce activitatea sistemului imunitar)
• cloralhidrat (utilizat pentru tratarea insomniei)
• cimetidina (utilizată pentru a reduce acidul din stomac)
• disulfiram (utilizat pentru tratarea alcoolismului)
• gliceraldehida (utilizată pentru tratarea verucilor)
• inhibitori de protează (utilizați pentru tratarea virusurilor)
• medicamente care cresc valoarea enzimelor hepatice, precum: rifampicina (utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene), carbamazepina, fenobarbital, fenitoină (utilizate pentru tratarea epilepsiei), sunătoare (un remediu pe bază de plante pentru depresia ușoară), corticosteroizi (utilizat pentru tratarea inflamației)
• dabrafenib (medicament anticancerigen)

Medicamente care cresc efectele toxice ale ciclofosfamidei asupra celulelor din sânge și imunității:
• inhibitori ai ECA (utilizați în tratarea tensiunii arteriale mari)
• natalizumab (utilizat pentru tratarea sclerozei multiple)
• paclitaxel (utilizat în tratamentul cancerului)
• diuretice tiazidice, cum este hidroclorotiazida sau clortalidona (utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari sau retenției de apă)
• zidovudina (utilizată pentru tratarea virusurilor)
• clozapina (utilizată pentru tratarea simptomelor asociate unor tulburări psihice)

Medicamente care pot crește efectele toxice ale ciclofosfamidei asupra inimii dumneavoastră:
• antracicline, cum ar fi bleomicina, doxorubicina, eipubicina
• mitomicina (utilizată în tratamentul cancerului)
• citarabina, pentostatina, trastuzumab (utilizate în tratamentul cancerului)
• radiații în zona inimii

Medicamente care pot crește efectele toxice ale ciclofosfamidei asupra plămânilor dumneavoastră:
• amiodarona (utilizată pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)
• hormoni G-CSF, GM-CSF (utilizați pentru a crește numărul de globule albe după chimioterapie)

Medicamente care pot crește efectele toxice ale ciclofosfamidei asupra rinichilor dumneavoastră:
• amfotericina B (utilizată pentru tratarea infecțiilor fungice)
• indometacin (utilizată pentru tratarea durerilor și inflamațiilor)

Alte medicamente care pot afecta sau pot fi afectate de ciclofosfamidă, includ:
• etanercept (utilizat pentru tratarea artritei reumatoide)
• metronidazol (utilizat pentru tratarea infecțiilor bacteriene și cu protozoare)
• tamoxifen (utilizat în tratamentul cancerului de sân)
• bupropion (utilizat pentru a vă ajuta să renunțați la fumat)
• cumarine, precum warfarina (utilizat pentru a subția sângele)
• ciclosporina (utilizată pentru a reduce activitatea sistemului imunitar)
• succinilcolina (utilizată pentru a relaxa mușchii în timpul procedurilor medicale)
• digoxina, ß-acetildigoxina (utilizate pentru tratarea afecțiunilor inimii)
• vaccinuri
• verapamil (utilizat în tratamentul tensiunii arteriale mari, anginei sau bătăilor neregulate ale inimii)
• derivați de sulfoniluree (dacă ciclofosfamida și derivații de sulfoniluree sunt utilizați concomitent valorile zahărului din sânge pot să scadă)

Ciclofosfamidă Sandoz împreună cu alimente, băuturi și alcool Consumul de alcool etilic poate intensifica greața și vărsăturile cauzate de ciclofosfamidă.

În timp ce utilizați ciclofosfamidă nu trebuie să consumați grepfruit (fruct sau suc). Acesta poate interfera cu efectul obișnuit al medicamentului și poate modifica eficacitatea ciclofosfamidei.

Administrarea de Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Ciclofosfammida poate provoca avort spontan sau poate avea efect dăunător asupra fătului.
Dacă sunteți femeie, nu trebuie să rămâneți gravidă în timpul tratamentului cu ciclofosfamidă sau 12 luni după tratament. Dacă sunteți bărbat, trebuie să luați măsuri de precauție adecvate, inclusiv utilizarea unei metode contraceptive eficiente pentru a vă asigura că nu veți concepe un copil în timpul tratamentului cu ciclofosfamidă și până la 6 luni după tratament.

Alăptarea
Nu alăptați în timp ce sunteți tratat cu ciclofosfamidă. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări.

Fertilitatea
Ciclofosfamida poate afecta capacitatea de a avea copii în viitor. Discutați cu medicul dumneavoastră despre congelarea spermei sau a ovulelor înainte de începerea tratamentului datorită posibilei infertilități ireversibile datorate tratamentului cu ciclofosfamidă. Dacă aveți în vedere să deveniți părinți după tratament, vă rugăm să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Pulbere cristalină de culoare albă.

Ciclofosfamidă Sandoz 500 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă este ambalat în cutii care conțin 1, 5 sau 10 flacoane din sticlă transparentă de tip I a câte 50 ml cu dop din cauciuc bromobutilic și capsă din Al tip flip-off prevăzute cu un capac din PP de culoare roșie.

Ciclofosfamidă Sandoz 1000 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă este ambalat în cutii care conțin 1, 5 sau 10 flacoane din sticlă transparentă de tip I a câte 100 ml cu dop din cauciuc bromobutilic și capsă din Al tip flip-off prevăzute cu un capac din PP de culoare albastru verzui.

Ciclofosfamidă Sandoz 2000 mg pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă este ambalat în cutii care conțin 1, 5 sau 10 flacoane din sticlă transparentă de tip I a câte 100 ml cu dop din cauciuc bromobutilic și capsă din Al de tip flip-off prevăzute cu un capac din PP de culoare galben brun.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25°C.

După reconstituirea pentru administrare intravenoasă Stabilitatea chimică şi fizică pentru soluția în uz a fost demonstrată pentru 24 ore la temperaturi cuprinse între 2°C şi 8°C.

Din punct de vedere microbiologic, soluția reconstituită trebuie utilizată imediat, cu excepția cazului în care reconstituirea a avut loc în condiții aseptice controlate și validate. În cazul în care nu se utilizează imediat, durata şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului şi, în mod normal, nu trebuie să depăşească 24 ore la o temperatură de 2°C – 8°C.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă cyclophosphamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ciclofosfamidă Sandoz pulbere pentru soluție injectabilă/perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.