Prospect Ciqorin, capsule moi

Substanța activă: ciclosporinum
Producator: Teva Czech Industries, Republica Ceha
Clasa ATC: [L04AD]: >> >> >>
Ciqorin 25 mg capsule moi
Ciqorin 50 mg capsule moi
Ciqorin 100 mg capsule moi

Indicații Ciqorin, capsule moi:

Ciqorin este un medicament imunosupresor. Acesta suprimă sistemul imunitar şi reduce inflamaţia.
Ciclosporina este utilizată pentru a preveni respingerea organelor nou transplantate cum sunt ficatul, rinichii, inima, plămânii, pancreasul sau măduva osoasă.

Ciqorin este, de asemenea, utilizat pentru tratamentul psoriazisului sever, bolilor de rinichi datorate unor forme de sindrom nefrotic, poliartritei reumatoide severe şi eczemelor severe (dermatită atopică).

Contraindicații:

Nu luaţi Ciqorin
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ciclosporină sau la oricare dintre celelalte componente ale Ciqorin
- dacă luaţi acest medicament pentru psoriazis sau eczeme şi aveţi probleme cu rinichii de orice fel, infecţii necontrolate sau tensiune arterială mare şi orice tip de tumori, altele decât cele de la nivelul pielii
- dacă luaţi acest medicament pentru artrită reumatoidă si aveţi probleme cu rinichii de orice fel, infecţii necontrolate sau tensiune arterială mare şi orice tip de tumori
- dacă luaţi acest medicament pentru sindromul nefrotic şi aveţi infecţii necontrolate sau tensiune arterială mare si orice tip de tumori
- dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor, altele decât sindromul nefrotic, cu probleme renale care nu sunt grave
- dacă aveţi psoriazis şi sunteţi trataţi cu PUVA, UVB, gudron de cărbune, radioterapie sau alte medicamente imunosupresoare
- dacă aveţi tensiune arterială mare necontrolată
- dacă aveţi orice infecţii necontrolate
- dacă aţi fost atenţionat că aveţi orice fel de tumoare
- dacă luaţi produse/medicamente pe bază de plante care conţin Hypericum perforatum (sunătoare)
- dacă aveţi poliartrită reumatoidă şi aveţi vârsta sub 18 ani
- dacă luaţi tacrolimus
- dacă luaţi rosuvastatină
- dacă alăptaţi

Administrare Ciqorin, capsule moi:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza zilnică de Ciqorin trebuie luată întotdeauna în două prize, administrate dimineaţa şi seara. Doza va fi stabilită în funcţie de starea dumneavoastră şi de greutate. Este posibil să vi se efectueze teste de sânge pentru a se asigura faptul că luaţi doza corectă.

Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu puţin lichid. Nu luaţi medicamentul cu suc de grapefruit (vezi punctul 2). Puteţi lua medicamentul cu sau fără alimente.

Transplant de organe: Doza este individuală. Este important să urmaţi cu mare atenţie recomandările medicului dumneavoastră.
Transplant de măduvă osoasă: Doza este individuală. Este important să urmaţi cu mare atenţie recomandările medicului dumneavoastră.

Sindrom nefrotic (boală de rinichi): Pentru adulţi, doza orală iniţială recomandată este de 5 mg per kg greutate corporală zilnic, împărţită în 2 prize, iar pentru copii este de 6 mg per kg greutate corporală zilnic, împărţită în 2 prize. Concentraţia ciclosporinei trebuie monitorizată regulat. La pacienţii cu funcţie renală redusă, doza iniţială nu trebuie să depăşească 2,5 mg per kg greutate corporală zilnic.

Poliartrita reumatoidă: Doza iniţială recomandată este de 2,5 - 5 mg per kg greutate corporală zilnic, împărţită în 2 prize. Pentru a obţine un efect terapeutic maxim, poate fi necesar ca tratamentul cu ciclosporină să se facă timp de până la 12 săptămâni.

Psoriazis: Doza orală iniţială recomandată este de 2,5 mg per kg greutate corporală zilnic, împărţită în 2 prize. După 1 lună, doza zilnică poate fi crescută treptat până la un maxim de 5 mg per kg greutate corporală. În tratamentul de întreţinere, doza este ajustată individual la cel mai scăzut nivel cu eficienţă clinică.

Dermatita atopică: Tratamentul acestei afecţiuni este ajustat în mod individual, deoarece boala variază foarte mult. Doza recomandată este de 2,5 - 5 mg per kg greutate corporală şi zi, divizată în 2 prize orale.

Vârstnici: Nu este necesară ajustarea dozei. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi: Experienţa legată de administrarea la copii şi adolescenţi este limitată. Cu toate acestea, ciclosporina a fost utilizată în doza recomandată la copii de la vârsta de 1 an fără probleme speciale.

Dacă luaţi mai mult Ciqorin decât trebuie
Dacă aţi luat din greşeală prea multe capsule, discutaţi cu medicul dumneavoastră imediat. Puteţi necesita îngrijire medicală. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi Ciqorin
Luaţi doza imediat ce v-aţi amintit, doar dacă nu este aproape timpul pentru următoarea doză. Apoi, continuaţi administrarea conform orarului stabilit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Trebuie să luaţi medicamentul pentru atât timp cât v-a spus medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără să discutaţi înainte cu medicul, deoarece poate creşte probabilitatea de respingere a organului transplantat sau starea dumneavoastră se poate deteriora.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Ciqorin, capsule moi:

- Substanţa activă este ciclosporina.
Fiecare capsulă moale conţine ciclosporină 25 mg
Fiecare capsulă moale conţine ciclosporină 50 mg
Fiecare capsulă moale conţine ciclosporină 100 mg

- Celelalte componente ale conţinutului capsulei sunt:macrogol glicerolhidroxi-stearat, monolinoleat de glicerol, dietilenglicol monoetileter, etanol anhidru şi D, L-α-tocoferol.
- Celelalte componente ale învelişului capsulei sunt: (Ciqorin 25 mg şi 50 mg) gelatină, glicerol 85%, sorbitol 70% necristalizabil, glicină, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172) şi parafină lichidă. (Ciqorin 100 mg) gelatină, glicerol 85%, sorbitol 70% necristalizabil, glicină, dioxid de titan (E 171), oxid brun de fer (E 172) şi parafină lichidă.
- Celelalte componente din cerneala de inscripţionare sunt: shellac (E 904), propilen glicol, amoniac, indigotină (E 132).

Precauții:

Ciqorin trebuie prescris numai de către medicii cu experienţă în transplantul de organe, dermatologie (boli ale pielii), nefrologie (boli ale rinichilor) sau reumatologie.

Înainte să luaţi Ciqorin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră
- dacă sunteţi tratat cu alte imunosupresoare (de exemplu metotrexat)
- în cazul în care dieta dumneavoastră conţine o cantitate mare de potasiu sau luaţi medicamente care conţin potasiu (adresaţi-vă medicului dumneavoastră)
- dacă aveţi o cantitate scăzută de magneziu în sânge
- dacă aveţi exces de acid uric în sânge sau gută (de exemplu dacă aveţi o boală de rinichi sau un anumit tip de artrită)
- dacă aveţi o cantitate excesivă de grăsimi în sânge
- dacă rinichii şi/sau ficatul nu funcţionează corespunzător
- dacă aveţi tensiune arterială mare sau sunteţi tratat pentru tensiune arterială mare (cu diuretice care economisesc potasiul, inhibitori ECA, antagonişti ai receptorilor angiotensinei II)
- dacă intenţionaţi să vă vaccinaţi

Pacienţii trataţi cu Ciqorin trebuie să evite expunerea excesivă şi neprotejată la soare.
Pacienţilor trataţi cu Ciqorin trebuie să le fie monitorizate regulat tensiunea arterială şi funcţia renală. Trebuie prelevate regulat probe de sânge pentru a monitoriza concentraţia de ciclosporină şi de lipide din sânge şi funcţia ficatului.

În unele cazuri, utilizarea ciclosprinei a fost asociată cu umflarea ganglionilor limfatici şi cu apariţia de tumori, în special ale pielii. Medicul dumneavoastră vă va consulta regulat şi vă poate face unele teste.

Concentraţiile sanguine de ciclosporină trebuie de asemenea monitorizate dacă luaţi anumite medicamente sau când tratamentul cu celălalt medicament este întrerupt.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o infecţie acută netratată cu niciun medicament. În timpul tratamentului cu ciclosporină există riscul să dezvoltaţi infecţii, unele dintre ele putând fi grave. Dacă aveţi tulburări de vedere, pierdere a coordonării, neîndemânare, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire sau de a înţelege ceea ce spun alţii şi slăbiciune musculară, acestea pot fi semne şi simptome ale unei infecţii a creierului numită leucoencefalopatie multifocală progresivă. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat ce începeţi să nu vă simţiţi bine.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi vărsături şi/sau diaree, deoarece absorbţia medicamentului este afectată.
Există rapoarte care arată că ciclosporina poate creşte presiunea din creier (numită hipertensiune intracraniană benignă).
Dacă vă simţiţi rău, aveţi zgomote în urechi, dureri de cap sau probleme cu vederea, echilibrul sau cu memoria, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastră schimbă forma de comercializare a ciclosporinei pe care o administraţi, el/ea va monitoriza starea dumneavoastră pentru a se asigura că utilizaţi doza corectă şi este posibil să vă facă anumite teste de sânge.

Se recomandă controale periodice la stomatolog.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Ciqorin nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, Ciqorin conţine etanol. Dacă vă afectează, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Ciqorin conţine alcool 14,7% (etanol). O doză de 500 mg conţine etanol 797,5 mg, echivalent cu aproximativ 16 ml de bere şi 6,6 ml de vin per doză. Acest lucru este dăunător pentru cei cunoscuţi cu etilism cronic. De asemenea, acest lucru trebuie luat în considerare la femeile gravide sau care alăptează, la copii şi grupuri cu risc crescut cum sunt pacienţii cu boli hepatice sau epilepsie.

Ciqorin conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Ciqorin, capsule moi:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
Creştere a valorilor sanguine ale lipidelor (de exemplu colesterol), tremor, dureri de cap inclusiv migrene, tensiune arterială mare, afecţiuni ale rinichilor, infecţii la nivelul pieptului, infecţii urinare şi infecţia cu CMV (citomegalovirus).

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
Creşterea valorilor sanguine ale acidului uric, potasiului, scăderea cantităţii de magneziu din sânge, furnicături, înţepături sau amorţeală la nivelul pielii (parestezie), pierdere a poftei de mâncare, greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, inflamaţia gingiilor, probleme cu ficatul, creşterea excesivă a părului, crampe sau dureri musculare, oboseală, infecţie cu herpes, infecţie cu Candida, septicemie, afecţiuni ale pielii şi cancer de piele şi producţie excesivă de celule albe sanguine.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
Anemie, reducere a numărului de trombocite, semne de tulburări neurologice (de exemplu convulsii, senzaţie de confuzie, dezorientare, reactivitate scăzută, agitaţie, insomnie, vedere înceţoşată, orbire, paralizie musculară parţială, lipsă de coordonare musculară, comă), erupţii tranzitorii pe piele, retenţie de apă, creştere în greutate, dezvoltarea unor tumori maligne.

Rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
Anomalii ale vaselor sanguine de calibru mic, sindrom hemolitic uremic (insuficientă renală acută şi anemie), tulburări menstruale, mărire a sânilor la bărbaţi, creştere a glicemiei, slabiciune musculară progresivă, pancreatită, slăbiciune musculară, rigiditate sau spasme musculare.

Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 de persoane)
Umflare a nervului optic, cu posibila afectare a vederii, în cazuri de tensiune intracraniană mare benignă (presiune crescută în creier).

Similar altor medicamente care suprimă sistemul imunitar, ciclosporina poate provoca tumori sau alte afecţiuni maligne, în special la nivelul pielii. De asemenea, vă poate face mai predispus la infecţii, care pot fi grave. Dacă aveţi tulburări de vedere, pierderea coordonării, neîndemânare, pierderi de memorie, dificultăţi de vorbire sau de a înţelege ceea ce spun alţii şi slăbiciune musculară, acestea pot fi semne şi simptome ale unei infecţii a creierului numită leucoencefalopatie multifocală progresivă.

Unele persoane au avut probleme grave cu ficatul, cu şi fără îngălbenirea ochilor sau a pielii.
Dacă aveţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ciqorin împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

Următoarele medicamente scad efectul Ciqorin: Barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina, fenobarbital, primidona (pentru tratamentul epilepsiei), nafcilina, rifampicina, griseofulvina, sulfadiazina, trimetoprim şi sulfadimidina (antibiotic); octreotid (medicament care limitează eliberarea anumitor hormoni); probucol (pentru tratamentul concentraţiilor mari de colesterol), orlistat (pentru tratamentul obezităţii), troglitazona (pentru tratamentul diabetului zaharat de tip II), ticlopidina (pentru inhibarea coagulării sângelui), metamizol (analgezic), Hypericum perforatum (sunătoare); sulfinpirazona (pentru tratamentul gutei), terbinafina (medicament antifungic); bosentan (pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute în arterele plămânilor).

Următoarele medicamente cresc efectul Ciqorin: Antibiotice macrolide, de exemplu eritromicina, doxiciclina, josamicina, roxitromicina, pristinamicina, azitromicina şi claritromicina (antibiotice); ketoconazol, fluconazol, itraconazol, voriconazol (antifungice); diltiazem, nicardipina, verapamil (pentru tensiune arterială mare şi boli de inimă); metoclopramid (pentru tratamentul greţurilor); contraceptive orale; danazol (pentru o boală manifestată prin menstruaţii dureroase), bromocriptina (pentru tratamentul infertilităţii şi bolii Parkinson), metilprednisolon în doze mari (antiinflamator); alopurinol (pentru tratamentul artritei), amiodarona, propafenona (pentru tratamentul aritmiei cardiace); clorochina (antimalaric); inhibitori de protează (utilizaţi pentru tratamentul infecţiei cu HIV); acid colic şi derivaţi (acizi biliari produşi de ficat); imatinib (pentru tratamentul unor forme de cancer); colchicina (pentru tratamentul gutei); nefazodonă (antidepresiv).

Ciqorin poate creşte efectul următoarelor medicamente: Diclofenac (pentru dureri reumatice), digoxină (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii – aritmie cardiacă), colchicină (pentru tratamentul artritei), lovastatină, pravastatină, simvastatină, atorvastatină (pentru tratarea concentraţiei mari de colesterol); prednisolon; nifedipină, lercanidipină şi aliskiren (pentru tensiune arterială mare şi boli de inimă); etopozidă (medicament impotriva cancerului); repaglinidă (pentru diabet zaharat).

Alte medicamente care pot interacţiona cu Ciqorin: aminoglicozide (cum sunt gentamicină şi tobramicină), ciprofloxacina, vancomicina (antibiotic); amfotericina B (antifungic); sulfametoxazol (pentru infecţie urinară), medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (pentru dureri reumatice); melfalan (citostatic); tacrolimus, everolimus şi sirolimus (imunosupresoare); medicamente folosite pentru tratamentul ulcerele gastrice (cum sunt cimetidina, ranitidina); metotrexat (utilizat pentru tratamentul tumorilor, psoriazisului sever şi artritei reumatoide); medicamente care conţin potasiu (medicul dumneavoastră va şti care sunt acestea).

Vaccinurile pot fi mai puţin eficace în timpul tratamentului cu Ciqorin.

Ciqorin împreună cu alimente şi băuturi
• Ciqorin poate fi administrat cu sau fără alimente.
• Sucul de grapefruit trebuie evitat deoarece poate creşte efectul Ciqorin.

Administrarea de Ciqorin, capsule moi în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Ciqorin, trebuie să vă informaţi imediat medicul. Ciqorin nu se administrează în timpul sarcinii decât după ce medicul a discutat cu dumneavoastră.

Alăptarea
Ciqorin nu trebuie folosit în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Ciqorin 25 mg capsule moi sunt capsule gelatinoase moi, opace, de culoare galbenă, de formă ovală, care conţin un lichid uleios, incolor până la galben deschis, imprimate cu logo-ul IVAX semnul „clepsidră” şi „25”.
Dimensiuni aproximative: 12,2 x 7,6 mm.

Ciqorin 50 mg capsule moi sunt capsule gelatinoase moi, opace, de culoare galben-ocru, care conţin un lichid uleios, incolor până la galben deschis, imprimate cu logo-ul IVAX, semnul „clepsidră” şi „50”.
Dimensiuni aproximative: 20,7 x 7,8 mm.

Ciqorin 100 mg capsule moi capsule gelatinoase moi, opace, de culoare maro, care conţin un lichid uleios, incolor până la galben deschis, imprimate cu logo-ul IVAX, semnul „clepsidră” şi „100”.
Dimensiuni aproximative: 24,7 x 9,9 mm.

Capsulele sunt disponibile în cutii cu blistere din OPA/Al/PVC-Aluminiu a câte 20, 30, 50, 50x1, 60, 60x1, 90 şi 100 capsule moi.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 30°C. A nu se congela. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă ciclosporinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Ciqorin, capsule moi(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ciqorin, capsule moi vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.