Prospect DEFLAMON-FLEBO, sol.perf.

Substanța activă: metronidazolum
Producator: S.P.A.
Clasa ATC: [J01XD]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibacteriene >> derivati de imidazol

Indicații DEFLAMON-FLEBO, sol.perf.:

Tratamentul infectiilor grave provocate de bacterii anaerobe, in particular Bacteroides fragilis, alte specii de bacteroides, alti anaerobi asupra carora metronidazolul exercita actiune bactericida, cum ar fi Fusobacteria, Eubacteria, Clostridia si Coci grampozitivi anaerobi. Metronidazolul a fost utilizat cu rezul-tate favorabile in septicemii, bacteriemie, abcese cerebrale, pneu-monii necrotizante, osteomielite, febra la lauze, abcese pelviene, peritonite si plagi postoperatorii, in care au fost izolate una sau mai multe din bacteriile anaerobe citate. Prevenirea infectiilor post-operatorii cauzate de bacterii anaerobe, in particular Bacteroides si coci grampozitivi anaerobi.

Contraindicații:

Hipersensibilitate cunoscuta la medicament. Subiecti cu discrazie hematica si cu boli ale SNC in faza activa. Sarcina sigura sau presupusa. Alaptare.

Administrare DEFLAMON-FLEBO, sol.perf.:

Deflamon injectabil va fi utilizat numai in perfuzie endovenoasa lenta. Acest tip de administrare este util in particular pentru cazurile de urgenta si este indicat la pacientii operati cand: in faza preoperatorie este prezenta sau suspectata o infectie cu anaerobi, de ex. septicemie, peritonita, abcese pelviene; in timpul interventiei apar semne ale unei stari septice cauzata de germeni anaerobi; in timpul interventiei cand exista posibilitatea unei contaminari cu anaerobi proveniti din tubul gastro-intestinal, caile genitale feminine, orofaringe. La subiectii supusi deja unei terapii parenterale, Deflamon injectabil poate fi diluat cu volume adecvate de solutie fiziologica, solutie izotonica de dextroza, solutie de dextroza 5% sau clorura de potasiu (20 mM si 40 mM). A se evita introducerea altor medicamente, in afara metronidazolului, in solutia de perfuzat. Tratament: Adulti si copii peste 12 ani: 100 ml din solutia perfuzabila (cu o frecventa de 5 ml in primul minut) la fiecare 8 ore. La majoritatea pacientilor sunt suficiente 7 zile de tratament, dar in anumite cazuri (regiuni inaccesibile de drenaj, o noua contaminare etc.) este necesara prelungirea tratamentului. Copii sub 12 ani: 1,5 ml/kg corp (7,5 mg de metronidazol/kg corp) la 8 ore. Prevenire: Adulti si copii peste 12 ani: 100 ml solutie perfuzabila imediat inainte, in timpul sau dupa interventie, urmata de aceeasi doza la fiecare 8 ore. Copii sub 12 ani: ca si la adulti, dar cu doza de 1,5 ml/kg corp (7,5 mg de metronidazol/kg corp) la fiecare 8 ore. Fiecare flacon va fi utilizat pentru o singura administrare; cantitatile eventual ramase nu vor fi utilizate.

Acțiune:

Ca urmare a administrarii de doze uzuale terapeutice, se obtin nivele sanguine si tisulare mult superioare celor teoretic necesare pentru realizarea unei terapii antibacteriene eficace. Pe langa aceasta, metronidazolul trece bariera hematoencefalica si atinge rapid concentratii terapeutice in majoritatea lichidelor organice (ex. saliva, bila, urina, lichid amniotic, lapte matern si din abcese).

Precauții:

Este indicat sa se efectueze regulat controale clinice si biologice daca tratamentul se efectueaza mai mult de 10 zile. Medicul care intentioneaza sa utilizeze medicamentul pentru perioade mai mari decat cele recomandate (tratamentul formelor cronice) trebuie sa evalueze beneficiul in raport cu riscul aparitiei neuropatiei periferice. Pacientii cu insuficienta renala tolereaza in general bine metronidazolul. Totusi, in prezenta unei alterari grave a functiei renale, este indicata reducerea dozei zilnice de medicament, ca si in cazuri grave de hepatopatii. Se va evita ingerarea de alcool pe timpul tratamentului cand asocierea cu metronidazolul poate produce un sindrom tip disulfiram insotit de greturi, varsaturi si crampe abdo-minale. Metronidazolul potenteaza activitatea warfarinei si a altor anticoagulante orale, fiind necesara reducerea dozelor acestor medi-camente in caz de administrare simultana cu metronidazolul. Metro-nidazolul a demonstrat proprietati cancerigene la animale in conditii experimentale particulare.

Reacții adverse ale DEFLAMON-FLEBO, sol.perf.:

Ocazional senzatie de gust metalic, limba saburala, anorexie, greturi, varsaturi, tulburari gastrointestinale. Foarte rar s-au semnalat somnolenta, vertij, cefalee, ataxie, febra, eruptii cutanate, prurit, necoordonari ale miscarilor si urina de culoare inchisa (dato-rata unui metabolit al metronidazolului), de asemenea disurie, cistite, poliurie, piurie, scaderea libidoului, suprainfectari cu Candida. In timpul tratamentelor intensive si indelungate au fost raportate unele cazuri de neuropatie periferica, in general cu evolutie favorabila dupa suspendarea tratamentului si reducerea dozei. In unele cazuri s-a raportat leucopenie modesta, ce s-a normalizat in timpul sau dupa terminarea tratamentului. In cazuri foarte rare au fost semnalate crize epileptice tranzitorii. Aparitia simptomelor neurologice impune intreruperea tratamentului.
Alte medicamente cu substanța activă metronidazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DEFLAMON-FLEBO, sol.perf.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DEFLAMON-FLEBO, sol.perf. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.