Prospect Flagyl 125mg/5ml susp.orala

Substanța activă: metronidazolum
Producator: Sanofi-Aventis Franta
Clasa ATC: [P01AB]: produse antiparazitare >> preparate antiprotozore >> amoebicide si similare >> derivati de nitroinidazol
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: antiprotozoare, agenti impotriva ameobiazei si a altor boli produse de protozoare, derivati de nitro

Indicații Flagyl 125mg/5ml susp.orala:

- Amibiaza severa cu localizare intestinala si hepatica.
- Lambliaza, trichomoniaza urogenitala, vaginite nespecifice.
- Tratamentul curativ al infectiilor medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili.
- Profilaxia infectiilor postoperatorii cu germeni anaerobi sensibili, in timpul interventiilor chirurgicale
- cu mare risc de infectie.
- Continuarea tratamentului curativ sau profilactic, dupa terapie parenterala a infectiilor cu germeni anaerobi sensibili.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la metronidazol, la celelalte componente ale produsului; hipersensibilitate la imidazoli.

Administrare Flagyl 125mg/5ml susp.orala:

- Amibiaza:
Tratamentul se va face timp de 7 zile consecutiv:
Adulti: Doza uzuala este de 4 lingurite Flagyl de 3 ori pe zi (1,5 g metronidazol pe zi).
Copii: Doza uzuala este de 30-40 mg metronidazol/kg si zi, divizat in trei prize.
In caz de abcese hepatice ameobiene, se recomanda drenaj in asociere cu tratamentul cu metronidazol.
- Lambliaza (giardiaza):
Tratamentul se va face timp de 5 zile consecutiv:
Adulti: Doza uzuala este de 6-8 lingurite Flagyl pe zi (750-1000 mg metronidazol pe zi).
Copii: Doza uzuala este de:
2 - 5 ani: 2 lingurite Flagyl pe zi (250 mg metronidazol pe zi)
5-10 ani: 3 lingurite Flagyl pe zi (375 mg metronidazol pe zi)
10-15 ani : 4 lingurite Flagyl pe zi (500 mg metronidazol pe zi).
- Tricomoniaza (de obicei se recomanda alte forme farmaceutice):
Femei (uretrite si vaginite cu Trichomonas): se recomanda o doza unica orala de 16 lingurite Flagyl (2 g metronidazol) sau tratament mixt timp de 10 zile consecutiv, cu 4 lingurite Flagyl pe zi (500 mg
etronidazol) oral si un ovul pe zi. Se va trata concomitent si partenerul, chiar daca boala este asimptomatica sau prezinta cultura negativa pentru Trichomonas vaginalis.
Barbati (uretrite cu Trichomonas): se recomanda o doza unica orala de 16 lingurite Flagyl (2 g metronidazol pe zi) sau tratament timp de 10 zile consecutiv, cu 4 lingurite Flagyl pe zi (500 mg metronidazol pe zi), in cazuri exceptionale se poate creste doza la 6-8 lingurite Flagyl (750-1000 mg
metronidazol pe zi).
-Vaginite nespecifice:
Doza uzuala este de 4 lingurite Flagyl (500 mg metronidazol pe zi) timp de 7 zile consecutiv. Se va trata concomitent si partenerul . In anumite cazuri de vaginita se va administra si cate un ovul pe zi, asociat tratamentului oral.
-Infectii cu germeni anaerobi:
Adulti: Doza uzuala este de 8-12 lingurite Flagyl pe zi (1-1,5 g metronidazol pe zi).
Copii: Doza uzuala este de 20-30 mg metronidazol/kg si zi.
- Chimioprofilaxia chirurgicala:
Datele din literatura nu permit definirea unui protocol ideal. Metronidazolul se va asocia cu antibioterapia eficienta asupra enterobacteriilor. La adult se vor administra 4 lingurite Flagyl (500 mg metronidazol) la 8 ore, incepand cu 48 de ore inaintea operatiei si continuand 12 ore postoperator.
Deoarece chimioprofilaxia reduce contaminarea cu bacterii din tractul intestinal in timpul actului chirurgical, administrarea postoperatorie a antibioticului nu este necesara.
La copii se foloseste acelasi protocol, cu doze de 20-30 mg metronidazol/kg si zi.

Compoziție Flagyl 125mg/5ml susp.orala:

100 ml suspensie contin metronidazol 2,5 g, sub forma de benzoat de metronidazol 4 g si excipienti: etanol, esenta de lamaie concentrata, esenta de portocale deterpenata, p-hidroxibenzoat de metil, p-hidroxibenzoat de propil, zaharina sodica dihidrat, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, zahar, silicoaluminat de magneziu, apa purificata.

Precauții:

Ingestia bauturilor alcoolice determina, la o mica parte din persoanele tratate, reactii de tip disulfiram. Dozele foarte mari de metronidazol, administrate timp lung, au actiune cancerigena la unele animale de laborator, dar asemenea fenomene nu au fost semnalate in conditiile utilizarii clinice.

Atenționări:

Tratamentul cu metronidazol va fi oprit daca apar ataxie, ameteli sau confuzie. Datorita riscului de afectare neurologica, se recomanda evitarea folosirii la pacientii cu afectiuni neurologice centrale sau periferice.
Se recomanda monitorizarea formulei sanguine la pacientii cu antecedente de discrazie sanguina sau in cazul tratamentului de lunga durata sau cu doze mari. Daca apare leucopenie, continuarea tratamentului se va decide in functie de gravitatea infectiei, dupa evaluarea raportului beneficiu/risc. In cazul pacientilor cu diabet zaharat se va tine cont de continutul in zahar al suspensiei orale.

Reacții adverse ale Flagyl 125mg/5ml susp.orala:

Rareori au fost observate tulburari digestive minore: greata, tulburari ale gustului, scaderea apetitului alimentar, crampe abdominale, varsaturi, diaree. Reactii de hipersensibilitate: urticarie, inrosirea fetei, prurit, febra, angioedem, exceptional soc anafilactic, foarte rar eruptii pustulare; tulburari vizuale tranzitorii cum ar fi diplopie, miopie; reactii neuropsihice: cefalee, ameteli, tulburari psihotice inclusiv confuzie, convulsii; pancreatita, reversibila la oprirea tratamentului.
La doze mari si/sau tratamente lungi au fost raportate: leucopenie, neuropatie senzoriala periferica, reversibile la oprirea tratamentului.
Metronidazolul coloreaza in rosu-brun urina, prin prezenta pigmentilor hidrosolubili rezultati din metabolizarea produsului.

Supradozajul:

In caz de supradozaj se recomanda tratament simptomatic si de sustinere.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocieri nerecomandate:
- disulfiram: asocierea cu metronidazolul poate produce episoade delirante sau stari confuzionale alcool etilic: pot sa apara roseata fetei, senzatie de caldura, varsaturi, tahicardie. De aceea, trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu metronidazol
Asocieri care necesita precautii:
-metronidazolul creste efectul anticoagulantelor orale prin diminuarea metabolizarii lor hepatice, cu aparitia riscului de hemoragie. Se recomanda controlul timpului de protrombina si a INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant in timpul si pana la 8 zile dupa asocierea metronidazolului.
Asocieri de care trebuie tinut cont:
- metronidazolul creste toxicitatea 5-fluoro-uracilului prin reducerea clearance-ului acestuia.
Modificarea testelor de laborator:
Metronidazolul poate imobiliza treponemele si poate produce reactie fals pozitiva la testul Nelson Mayer.

Administrarea de Flagyl 125mg/5ml susp.orala în sarcină / alaptare:

Sarcina:
Studiile de reproducere la animale nu au relevat efecte teratogene sau toxice fetale. De asemenea, datele obtinute de la numeroase paciente insarcinate, tratate cu metronidazol in primul trimestru de sarcina, nu au evidentiat un risc specific sau un efect malformativ particular. Analiza pacientelor insarcinate, tratate cu metronidazol dupa primul trimestru de sarcina, nu a aratat efecte toxice fetale. In consecinta, sarcina nu este o contraindicatie a tratamentului cu metronidazol, daca acesta este necesar.

Alaptarea:
Deoarece metronidazolul trece in laptele matern, se va evita administrarea la femeile care alapteaza.

Prezentare ambalaj:

Flacon continand 120 ml suspensie orala si o lingurita dozatoare de 5 ml.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă metronidazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Flagyl 125mg/5ml susp.orala(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Flagyl 125mg/5ml susp.orala vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.