Prospect Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă

Substanța activă: epirubicinum
Producator: Pfizer Australia
Clasa ATC: [L01DB]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antibiotice citotoxice >> antracilina
Farmorubicin C.S. 50 mg/25 ml, soluţie injectabilă
Farmorubicin C.S. 10 mg/5 ml, soluţie injectabilă

Indicații Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă:

* Farmorubicin C.S. este un medicament care conţine clorhidrat de epirubicină şi aparţine unui grup de medicamente denumite citostatice. Farmorubicin C.S. încetineşte sau opreşte creşterea celulelor cu dezvoltare rapidă, precum celulele canceroase, crescând probabilitatea ca acestea să moară.

* Farmorubicin C.S. se utilizează în tratamentul mai multor forme de cancer, singur sau în asociere cu alte medicamente. Modul de administrare depinde de tipul de cancer care se tratează.

* S-a demonstrat că este util în mod special în tratamentul cancerului vezicii urinare, cancerului de sân, cancerului gastro-esofagian, cancerului localizat la nivelul capului şi gâtului, ficatului, plămânilor, ovarelor, pancreasului, prostatei şi rectului. În plus, acest medicament poate fi utilizat şi în tratamentul cancerului ţesuturilor care formează sângele, cum ar fi limfomul malign, leucemia şi mielomul multiplu.

* Farmorubicin C.S. se poate administra direct în vezica urinară prin intermediul unui tub. Astfel se utilizează pentru tratamentul anumitor forme de cancer al vezicii urinare. Poate fi utilizat după alte tratamente, pentru a preveni ca celulele anormale să crească din nou.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Farmorubicin C.S. dacă:
- sunteţi alergic la clorhidrat de epirubicină sau la orice alt component al Farmorubicin C.S.
- alăptaţi
- ştiţi că numărul globulelor din sânge este scăzut, pentru că Farmorubicin C.S. îl poate scădea şi mai mult
- suferiţi de probleme grave cu ficatul
- suferiţi sau aţi suferit de probleme cu inima
- vi s-au mai administrat anterior Farmorubicin C.S. sau alte medicamente citostatice similare deoarece tratamentul anterior cu aceste medicamente poate creşte riscul de reacţii adverse
- suferiţi de o infecţie acută gravă

Farmorubicin C.S. nu trebuie injectat în vezică dacă:
- suferiţi de infecţie urinară
- aveţi o inflamaţie a vezicii urinare
- dacă suferiţi de hematurie (prezenţa sângelui în urină)
- sunt prezente tumori care au invadat peretele vezicii urinare
- sunt probleme cu poziţionarea tubului

Administrare Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă:

Farmorubicin C.S. vi se va administra numai de către un medic sau o asistentă medicală cu experienţă în administrarea medicamentelor citostatice, fie în venă, fie direct în vezica urinară. Medicul dumneavoastră va stabili doza şi numărul de zile de tratament în funcţie de starea dumneavoastră. Doza va fi stabilită în funcţie de tipul de cancer pe care îl aveţi, de înălţimea şi greutatea dumneavoastră. Pornind de la înălţime şi greutate, medicul va calcula suprafaţa dumneavoastră corporală şi va stabili doza în funcţie de aceasta.

Farmorubicin C.S. este administrat de obicei, după diluare, prin perfuzie (picurare în venă). Durata obişnuită a perfuziei variază între 3 şi 20 minute, în funcţie de doza şi volumul soluţiei perfuzabile.

Farmorubicin C.S. se poate administra direct în vezica urinară pentru tratamentul cancerului vezicii urinare sau pentru a preveni reapariţia acestuia. Doza depinde de forma de cancer al vezicii urinare pe care o aveţi. Dacă Farmorubicin C.S se administrează direct în vezica urinară, nu trebuie să beţi niciun lichid timp de 12 ore înaintea tratamentului, pentru ca urina să nu dilueze medicamentul prea mult. Soluţia trebuie menţinută în vezică timp de 1-2 ore după administrare.

Ocazional va trebui să vă rotiţi, pentru a fi sigur că toate părţile vezicii intră în contact cu medicamentul. Trebuie luate precauţii astfel încât conţinutul vezicii, când este golită, să nu vină în contact cu pielea. În caz de contact cu pielea, se spală intens zona afectată cu săpun şi apă, dar fără a freca. Medicul dvs. va verifica periodic sângele dvs. pentru orice efecte nedorite. Pentru a determina orice posibilă afectare cardiacă, medicul dvs. vă va monitoriza de asemenea inima, timp de câteva săptămâni după tratament.

Controale periodice efectuate de către medicul dumneavoastră în timpul tratamentului cu Farmorubicin C.S. În timpul tratamentului, medicul dumneavoastră vă va verifica periodic:
- sângele – să nu fie prea scăzut numărul globulelor din sânge, care să necesite tratament
- funcţionarea inimii – administrarea unor doze mari de Farmorubicin C.S. poate determina tulburări cardiace. Este posibil ca acestea să nu se manifeste timp de câteva săptămâni, prin urmare trebuie efectuate controale periodice în acest interval de timp.
- funcţionarea ficatului – prin teste de sânge, pentru a verifica dacă acest medicament nu afectează funcţionarea ficatului
- concentraţia de acid uric în sânge – Farmorubicin C.S. poate creşte concentraţia de acid uric din sânge şi poate provoca apariţia gutei. În cazul în care concentraşia de acid uric este prea mare, vi se pot administra alte medicamente.

Dacă aţi utilizat doze mai mari de Farmorubicin C.S. decât trebuie
Administrarea unor doze mari poate provoca tulburări gastro-intestinale, în special inflamaţia mucoasei bucale, scăderea numărului globulelor albe (care au rol în combaterea infecţiilor) sau a plachetelor (care ajută la coagularea sângelui), dar cum acest medicament vă este administrat când sunteţi în spital, este puţin probabil să vi se administreze prea puţin sau prea mult.

Compoziție Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă:

- Substanţa activă este clorhidratul de epirubicină.
- Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, apă pentru preparate injectabile, acid clorhidric pentru ajustarea pH-ului.

Precauții:

Aveţi o grijă deosebită când utilizaţi
Farmorubicin C.S. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă
- aveţi probleme cu rinichii sau cu ficatul
- vi s-a administrat sau trebuie să vi se administreze orice vaccin

Aceste informaţii vor ajuta medicul să decidă dacă Farmorubicin C.S. este potrivit pentru dumneavoastră.

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă apar umflături sau dureri ale gurii sau mucoasei gurii. Este posibil ca urina să aibă o culoare roşie timp de una sau două zile după administrare.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Efectele epirubicinei asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje nu au fost evaluate sistematic.

Informaţii importante privind unele componente ale Farmorubicin C.S.
Acest medicament conţine 0,154 mmoli de sodiu/ml, fapt ce trebuie luat în considerare de către pacienţii cu dietă de sodiu controlată.

Reacții adverse ale Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă:

Ca toate medicamentele, Farmorubicin C.S. poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
4
Dacă una din următoarele reacţii adverse apar când Farmorubicin C.S. este administrat sub formă de perfuzie în venă, spuneţi medicului imediat, pentru că acestea sunt reacţii adverse foarte grave. Puteţi avea nevoie de asistenţă medicală de urgenţă: - roşeaţă, durere sau umflătură la locul de administrare; afectarea ţesuturilor poate apărea ca urmare a injectării accidentale în afara venei - simptome de afecţiuni cardiace, cum sunt durere în piept, scurtarea respiraţiei, umflarea gleznelor (aceste efecte pot apărea până la câteva săptămâni după terminarea tratamentului cu Farmorubicin C.S.) - reacţie alergică gravă, simptome incluzând stare de leşin, pete roşii pe piele, umflarea feţei, dificultate în respiraţie sau respiraţie şuierătoare. Uneori poate apărea colapsul.
Dacă apare vreuna din următoarele reacţii adverse, spuneţi medicului cât mai curând posibil:
Reacţii adverse foarte frecvente (apar la mai mult de 1 utilizator din 10): Modificări ale celulelor sanguine determinând sângerări, febră sau infecţii, căderea părului, colorarea în roşu a urinei timp de câteva zile după administrare, care este un fenomen normal ţinând cont de culoarea medicamentului
Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 utilizator din 10): Infecţii, lipsa poftei de mâncare, deshidratare, bufeuri, inflamaţia mucoasei bucale (mucozită/stomatită), inflamaţia esofagului (esofagită), înroşire, senzaţie de durere sau arsură la locul de injectare în cazul administrării intravenoase sau durere şi dificultate la trecerea urinei, sânge în urină în cazul administrării în vezica urinară
Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 utilizator din 100): Inflamaţia venei, inclusiv cheaguri de sânge (tromboflebită)
Reacţii adverse rare (apar la mai puţin de 1 utilizator din 1000): Anumite tipuri de leucemie (leucemie limfocitară acută, leucemie mielogenă acută), anafilaxie (reacţie alergică gravă), creşterea concentraţiei de acid uric în sânge (care poate duce la gută), ameţeli, afecţiuni cardiace, care se pot manifesta prin durere în piept, scurtarea respiraţiei, umflarea gleznelor (aceste efecte pot apare până la câteva săptămâni după terminarea tratamentului cu Farmorubicin C.S.), urticarie, absenţa menstruaţiei (amenoree), lipsa completă a spermatozoizilor în spermă (azoospermie), stare de rău, astenie, febră, frisoane, modificări ale rezultatelor testelor de sânge ale funcţiei ficatului
Reacţii adverse cu frecvenţă necunoscută: Şoc infecţios, sepsis, pneumonie, sângerări, aport insuficient de oxigen la nivelul unui ţesut (hipoxie tisulară), inflamaţia mucoasei pleoapelor (conjunctivită), şoc, obstrucţia unui vas de sânge de către un cheag (tromboembolie), inclusiv a unui vas de sânge de la nivelul plămânilor (embolie pulmonară), erupţii trecătoare pe piele, mâncărime, colorarea în roşu a pielii, bufeuri, colorarea pielii şi unghiilor, fotosensibilitate, inflamaţia pielii şi mucoaselor ca urmare a administrării medicamentelor citostatice după radioterapie (reacţia de (re)amintire a radiaţiei), ce poate apărea la câteva zile sau chiar câtiva ani după radioterapie.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele administrate fără prescripţie medicală.

În special:
- Cimetidină (utilizată pentru scăderea acidităţii în stomac)
- Paclitaxel şi docetaxel (utilizate în anumite forme de cancer)
- Dexverapamil (utilizat pentru tratamentul anumitor afecţiuni cardiace)
- Chinină (utilizată pentru tratamentul malariei şi pentru crampe la picioare)
- Interferon alfa-2b (utilizat în anumite forme de cancer şi limfoame)
- Alte medicamente care pot afecta ficatul sau inima dvs
- Vaccinuri vii
- Alte medicamente care pot afecta măduva osoasă (cum sunt alte medicamente ce tratează cancerul, sulfonamidele şi cloramfenicolul (utilizate în infecţii), difenilhidantoina (utilizată în epilepsie), derivaţii de amidopirină (anumite medicamente ce tratează de exemplu durerea sau febra) şi anumite medicamente antivirale).

Administrarea de Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă în sarcină / alaptare:

Sarcina
Pe durata tratamentului dumneavoastră sau al partenerului dumneavoastră cu Farmorubicin C.S., trebuie evitată sarcina. Atât bărbaţilor cât şi femeilor li se recomandă să utilizeze metode contraceptive eficiente pe durata tratamentului, dacă sunt activi sexual. Farmorubicin C.S. poate provoca defecte la naştere, prin urmare este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi însărcinată.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Alăptarea
Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Farmorubicin C.S.deoarece o parte din medicament se poate excreta în laptele matern şi poate afecta copilul.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Soluţie transparentă, de culoare roşie.
Farmorubicin C.S. 50 mg/25 ml, soluţie injectabilă Cutie cu un flacon din PP, cu dop de cauciuc şi capsă din plastic-Al, a câte 25 ml soluţie injectabilă.
Farmorubicin C.S. 10 mg/5 ml, soluţie injectabilă Cutie cu un flacon din PP, cu dop de cauciuc şi capsă din plastic-Al, a câte 5 ml soluţie injectabilă.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna sau la vederea copiilor.
A se păstra la frigider (2-8 grade C) în ambalajul original. A nu se congela.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă sau cutia de carton după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă epirubicinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Farmorubicin C.S. soluţie injectabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.