Prospect FENTANYL, fiole

Substanța activă: fentanylum
Producator: Janssen Pharmaceutica
Clasa ATC: [N01AH]: sistemul nervos >> anestezice >> anestezice generale >> anestezice opioide

Indicații FENTANYL, fiole:

Fentanyl este indicat: ca analgezic narcotic adjuvant in anestezia generala sau locala; ca premedicatie anestezica pentru inducerea anesteziei, in administrare cu un neuroleptic precum dro-peridol, si ca adjuvant in mentinerea anesteziei locale si generale; ca agent anestezic asociat cu oxigen, la pacienti cu risc sporit, in interventii chirurgicale majore.

Contraindicații:

Intoleranta cunoscuta la oricare dintre componente sau la alte morfinomimetice.

Administrare FENTANYL, fiole:

Doza de Fentanyl trebuie individualizata in functie de varsta, greutate corporala, stare fizica, conditia patologica existenta, administrarea altor medicamente, tipul anesteziei si al interventiei chirurgicale. Doza initiala trebuie redusa la varstnici si la pacientii debilitati. La determinarea dozelor suplimentare trebuie luat in calcul efectul dozei initiale. Pentru a evita bradicardia, se recomanda administrarea unei mici doze intravenoase de anticolinergic, chiar inainte de inductia anestezica. Pentru a preveni greata si varsaturile poate fi administrat droperidol. Folosirea ca analgezic adjuvant in anestezia generala: Doza scazuta: 2 g/kg. In doze mici, Fentanyl este util in interventiile chirurgicale minore, dar dureroase. Doza moderata: 2-20 g/kg. Atunci cand interventia chirurgicala este mai complicata, este necesara o doza mai mare. Durata activitatii este dependenta de doza. Doza mare: 20-50 g/kg. In timpul interventiilor chirurgicale majore, de lunga durata, si in care raspunsul la stres ar fi in detrimentul starii pacien-tului, doze de 20-50 g/kg de Fentanyl cu acid nitric/oxigen au demonstrat a avea un efect atenuant. Cand astfel de doze au fost folosite in timpul interventiilor chirurgicale, ventilatia post-operatorie si supravegherea pacientului sunt esentiale, avand in vedere posibili-tatea aparitiei depresiei respiratorii post-operatorii extinse. Dozele suplimentare de 25-250 g (0,5-5 ml) trebuie adaptate la necesitatile pacientului si la durata anticipata a interventiei. Folosirea ca agent anestezic: Cand atenuarea raspunsului la stresul chirurgical este foarte importanta, dozele de 50-100 g/kg pot fi administrate cu oxigen si cu un relaxant muscular. Aceasta tehnica asigura anestezia fara necesitatea folosirii unui agent anestezic aditional. In anumite cazuri, pot fi necesare doze de pana la 150 g/kg pentru a produce acest efect anestezic. Fentanyl a fost folosit in acest fel in operatii pe cord deschis si alte proceduri chirurgicale majore la pacienti pentru care protectia miocardului fata de nevoia excesiva de oxigen era indicata in mod special. Folosirea la varstnici: Ca si alte opioide, doza trebuie redusa la pacientii varstnici sau debilitati. Folosirea la copii: Pentru inductie si mentinere la copii intre 2-12 ani, se recomanda reducerea dozei la 2-3 g/kg.

Compoziție FENTANYL, fiole:

Fiecare mililitru contine 50 g fentanyl.

Precauții:

Ca si in cazul tuturor opioidelor potente: Depresia respiratorie este legata de doza si poate fi contracarata de un antagonist narcotic specific precum naloxone, insa datorita posibilitatii prelungirii duratei depresiei respiratorii peste durata de actiune a antagonistului opioid, poate fi necesara suplimentarea dozelor de naloxone. Analgezia profunda este insotita de depresie respiratorie marcata, care poate persista sau reapare in perioada postoperatorie. De aceea, pacientii trebuie sa ramana sub supraveghere adecvata. Echipamentul de resuscitare si antagonistii narcotici trebuie sa fie usor disponibili. Hiperventilatia in timpul anesteziei poate altera raspunsul pacientului la CO2, ceea ce afecteaza respiratia post-operator. Inducerea rigiditatii musculare, care poate implica si musculatura toracica, poate fi evitata prin urmatoarele masuri: adminis-trare intravenoasa lenta (de obicei suficienta pentru doze scazute), premedicatie cu benzodiazepine si folosirea de miorelaxanti. Pot sa apara miscari non-epileptice (mio)clonice. In cazul in care pacientul a primit o cantitate insuficienta de anticolinergice, sau daca Fentanyl este combinat cu un miorelaxant non-vagolitic, poate aparea bradicardie si posibil asistolie. Bradicardia poate fi tratata cu atropina. Opioidele pot induce hipotensiune, in special la pacientii hipo-volemici. Se indica aplicarea unor masuri adecvate pentru stabili-zarea tensiunii arteriale. La pacientii cu complianta intracerebrala compromisa, administrarea injectabila rapida trebuie evitata; la acesti pacienti scaderea tranzitorie a tensiunii arteriale medii a fost acompaniata ocazional de o reducere de scurta durata a presiunii perfuziei cerebrale. Pacientii aflati in tratament cronic cu opioide sau avand in antecedente folosirea excesiva a acestora, pot necesita doze mai mari. La pacientii varstnici si la cei debilitati se recomanda reducerea dozei. Opioidele trebuie titrate cu precautie la pacienti aflati in oricare din urmatoarele conditii: hipotiroidism necontrolat, afectiuni pulmonare, rezerva respiratorie scazuta; alcoolism; functia hepatica si renala alterata. La acesti pacienti se recomanda prelungirea postoperatorie a monitorizarii. Daca Fentanyl este administrat cu droperidol, este necesara cunoasterea proprietatilor speciale ale fiecarui medicament, si in special diferenta ca durata de actiune. Cand se foloseste o asemenea combinatie, exista o incidenta marita a hipotensiunii arteriale. Droperidol poate induce simptome extra-piramidale care pot fi controlate cu agenti antiparkinsonieni.
Sarcina si alaptare: Cu toate ca in experimentele pe animale nu au fost observate efecte teratogenice sau embriotoxice acute, nu exista suficiente date pentru a evalua efectele daunatoare la om. Prin urmare, trebuie luate in considerare riscurile si potentialele beneficii inaintea administrarii la femeile insarcinate. Administrarea (i.m. sau i.v.) in timpul nasterii (incluzand sectiunea cezariana) nu este recomandata, pentru ca Fentanyl traverseaza placenta, iar centrul respirator fetal este, in mod particular, sensibil la opiacee. Daca Fentanyl este totusi administrat, trebuie sa existe la indemana un antidot pentru copil. Fentanyl poate fi excretat in laptele matern. De aceea, alaptarea nu este recomandata timp de 24 de ore dupa administrarea sa.

Efecte asupra abilitatii de a conduce sau de a manevra masini: Pacientii ar trebui sa conduca sau sa opereze masini doar daca a trecut suficient timp de la administrarea de Fentanyl.

Reacții adverse ale FENTANYL, fiole:

Reactiile adverse sunt cele asociate opioidelor intravenoase, ex. depresie respiratorie, apnee, rigiditate musculara (care poate implica de asemenea si musculatura toracica), miscari mioclonice, bradicardie, hipotensiune (tranzitorie), greata, varsaturi si ameteala. Alte reactii adverse mai putin frecvente sunt: laringo-spasm; reactii alergice (cum ar fi anafilaxia, bronhospasmul, pruritul, urticaria) si asistolie; de vreme ce in timpul anesteziei au fost coadministrate si alte medicamente, nu este clara o relatie de cauzalitate cu Fentanyl. In cazuri rare, a fost observata depresie respira-torie secundara, de rebound, dupa interventia chirurgicala. Vezi de asemenea Precautii. Daca la administrarea de Fentanyl se asociaza un neuroleptic precum droperidol, pot fi observate urmatoarele reactii adverse: frisoane, neliniste, episoade de halucinatie postoperatorie si simptome extrapiramidale.
Alte medicamente cu substanța activă fentanylum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu FENTANYL, fiole(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul FENTANYL, fiole vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.